InfoNu.nl > Eten en Drinken > Horeca > Toko aan zee in Zandvoort
recensie

Toko aan zee in Zandvoort

Toko aan zee in Zandvoort Is het hoogseizoen voorbij, dan wijken zonaanbidders uit naar elders en wordt de kust weer bij uitstek de plek voor liefhebbers van rustige strandwandelingen. In Zandvoort aan Zee kun je na afloop Indonesisch eten bij Toko Bintang. Goede vleesgerechten, maar de groenten smaken niet echt Indonesisch. In de Haltestraat, een smalle straat evenwijdig aan de kust, rijgen de café’s en restaurants zich aaneen. Lange tijd bevond zich daartussen het kleine Toko Ann. Een afhaalrestaurant, waar je ook kon eten. Ik had er op een donkere novemberavond een prettige avond doorgebracht en gesmuld van al het lekkers dat in de vitrine was uitgestald. Op dat moment werkte ik aan een reisgids over de Noordzeekust en was van plan dit eethuis in het restaurantkatern te noemen. De eigenaressen meldden echter dat ze een restaurant aan het strand van Bloemendaal gingen openen en niet wisten of Toko Ann zou blijven bestaan. Dat nieuwe restaurant, Tropen aan Zee, kwam er en handhaafde het hoge niveau van Toko Ann (inmiddels is het helaas alweer gesloten). De reisgids was klaar, ik richtte me op nieuwe regio’s en kwam niet meer in Zandvoort. Tot ik een strandwandeling maakte en eindigde bij het NS-station van Zandvoort aan Zee.

Anderen aan het woord

Op de restaurantsite Iens las ik dat Toko Ann inmiddels Toko Bintang heet en met nieuwe eigenaars opnieuw een hoog niveau haalt. De op de site geplaatste recensies buitelen over elkaar heen van enthousiasme. Een vakantieganger kwam er de hele week omdat hij het gevoel had bij zijn Indische moeder thuis te eten. Een ander meldt dat de kwaliteit ten opzichte van Toko Ann met sprongen vooruit is gegaan. En een medewerker van een sterrenrestaurant roept de bezoeker op ‘deze kans niet te missen’, zo geweldig vindt hij het er. Dat schept verwachtingen.

De tijd nemen

Het kleine restaurant staat vol met tafeltjes, in rijen aan elkaar geschoven. Langs de wand planken met oosterse producten en achterin een vitrine met aantrekkelijk uitgestalde gerechten. Het is er schoon en netjes en het onthaal is vriendelijk. We krijgen het menu, een schaaltje kroepoek, en de serveerster vraagt wat we willen drinken. Toko Bintang heeft geen alcoholvergunning, dus er is alleen frisdrank in de aanbieding. We zijn de enige restaurantgasten, maar toch is het druk. Mensen lopen af en aan om eten af te halen.
Ondanks de drukte neemt de dame van de bediening de tijd voor ons. We willen graag afwijken van de menukaart en dat is geen probleem. Ik wil Nasi kuning compleet, maar zelf kiezen welke twee groentegerechten en welke twee vleesgerechten ik daarbij eet. En mijn gezelschap wil ook Nasi kuning, maar dan in de vegetarische variant.

Snelle bediening

Het eten hoeft alleen te worden opgewarmd in de magnetron en staat dan ook na vijf minuten op tafel. Best handig, als je ‘even’ gaat eten voor je naar huis gaat. Voor een avond lang tafelen ga je niet naar Toko Bintang, maar dat is ook niet de pretentie van de eigenaren. Hoe smaakt het? De gele rijst is geurig en smeuïg. De Rendang (rundvlees in een droge marinade van onder meer kokos) smaakt heel goed, net als de Smoor daging (rundvlees in een saus met milde specerijen). Ook het pittige eitje, de hete tempé en de Perkedel (hartig koekje) zijn smaakvol. Dat laatste geldt helaas minder voor de groentegerechten. De Atjar sajur (groente in het zuur) is goed, al is het vreemd dat dit gerecht ook is opgewarmd in de magnetron. Maar de Sambal goreng boontjes en de Sajur lodeh smaken in de verste verte niet Indonesisch. Er lijkt geen kokos aan te pas gekomen. En dat is jammer. Wellicht wordt de keuken van Toko Bintang teveel in beslag genomen door de Global Kitchen, waarmee de afdeling catering aan de weg timmert. Deze wereldkeuken varieert van Japans tot Spaans en van Italiaans tot Indiaas. Dan gaan de Indonesische groentegerechten misschien ongemerkt een beetje Chinees-Indisch (lees: aangepast) smaken. Het is het enige dat op dit restaurant valt af te dingen. Want voor de prijs hoef je het niet te laten. Waar overal in deze badplaats hoge tarieven worden gehanteerd, eet je in Toko Bintang een complete maaltijd voor zo'n € 12,50.

Praktische informatie

Haltestraat 34
2042 LN Zandvoort
023 – 571 28 00
woensdag-zondag 13 – 21 uur
© 2009 - 2019 Tinekez, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Toko Boemboe Bali in Monnickendam: de vlammen slaan uit!recensieToko Boemboe Bali in Monnickendam: de vlammen slaan uit!Aan de historische haven van Monnickendam is tussen de vele toeristische restaurants, met hun terrassen aan het water, e…
Sojasaus: een veelzijdig productSojasaus: een veelzijdig productSojasaus is een steeds populairder wordend product. Als je in een Japans restaurant eet, krijg je vaak een bakje met soj…
Oosterse bonensoep met visballenOosterse bonensoep met visballenBonensoep is snel klaar en kan eenvoudig worden omgetoverd in een maaltijdsoep. Voor een vleugje oosters maakt dit recep…
Het kokosmasker voor dik, glanzend en verzorgd haarAls je dit masker gebruikt voor je haar, dan zul je een verbluffend resultaat zien. Verschillende beautybloggers hebben…
Recepten voor de Indische rijsttafel, ajam, bonen en meerRecepten voor de Indische rijsttafel, ajam, bonen en meerDe Indonesiche rijsttafel is al sinds de repatriëring van de Indische Nederlanders geliefd bij vele Nederlanders. Lang k…

Reageer op het artikel "Toko aan zee in Zandvoort"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tinekez
Laatste update: 05-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!