Vegetarische restaurants in Amsterdam

Amsterdam is een stad waar je gezellig kunt eten. Je kunt in vele restaurants prima als vegetariër eten, zoals in Indiase restaurants en pizzeria´s. Eigenlijk heeft elk restaurant wel een vegetarisch menu, zolang je niet in een Argentijns grillhouse gaat zitten. Soms wil je extra lekker vegetarisch eten. De vegetarische menu´s in een vegetarisch restaurant zijn een stuk bijzonderder dan vegetarische maaltijden in een niet-vegetarisch restaurant. Voordat je naar een restaurant toe gaat is het altijd handig om te reserveren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Voor sommige restaurants is reserveren zelfs verplicht en dat is goed. Zo wordt voorkomen dat een restaurant teveel producten inkoopt die moeten worden weggegooid. Bij elk restaurant staat een telefoonnummer. Als je op internet ´vegetarische restaurants´ intypt, kom je ook uit bij falafel bars. Dit is echter snack food. Hoe lekker een falafel af en toe ook kan zijn het valt niet onder de kwalitatief hoogstaande gerechten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


1. Betty´s Restaurant

Betty´s is een kwalitatief hoogstaand restaurant. Begin 2014 bestonden ze 25 jaar. De eigenaars zijn zelf vegetariërs en groenteliefhebbers. Ze halen hun recepten uit heel de wereld. In dit restaurant merk je goed dat de vegetarische keuken een wereldkeuken is. Meestal hebben ze een recept wat de basis van de maaltijd is en kijken ze welke andere recepten daar goed omheen passen. Het resultaat is een culinair gezien zeer waardevolle maaltijd. Topniveau. Zelfs de doorgewinterde vleeseter zal dierlijk materiaal niet missen. Voor de prijs van 33 euro kun je een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert krijgen, wat niet extreem duur is voor een maaltijd van deze hoge kwaliteit. Deze prijs geldt als jubileumprijs tijdens het 25-jarig bestaan in 2014. Betty´s is voor elke voedselenthousiasteling een bezoek waard, niet alleen voor de vegetariër. Dit is zonder meer het beste vegetarische restaurant van Amsterdam en wijde omgeving.

Rijnstraat 75
Amsterdam
020-6445896


2. Golden Temple

Golden Temple is een restaurant wat elke dag van de week open is. De menukaart is voornamelijk Indiaas georiënteerd. Dit restaurant is dan wel niet erg duur, maar de kwaliteit is helaas niet hoger dan een doorsnee Indiaas restaurant. Misschien kun je zelfs beter naar een gewoon Indiaas restaurant toe gaan. Naar Golden Temple kom je niet voor het goede eten maar wel voor de gezellige sfeerinrichting. Je kunt op de plek bij het raam op kussens zitten. Het geheel heeft een hippie-achtige en decoratief interessante uitstraling. Voordeel van dit restaurant is dat ze ineen drukke straat in het centrum zitten zodat je na het winkelen niet ver hoeft te lopen om uit te chillen en even iets te eten of drinken. Je kunt hier goed uitrusten om snel erna verder te gaan, terug naar het jachtige leven.

Utrechtsestraat 126
Amsterdam
020-6268560


3. Alchemist Garden

Alchemist Garden is een raw food restaurant waar niet alleen vegetarisch maar ook veganistisch en glutenvrij kan worden gegeten. De gerechten smaken bijzonder en zijn van hoge kwaliteit. Wie eens lekker van raw food wilt genieten wordt geadviseerd hierheen te gaan. De kaart wijkt op allerlei punten leuk af in vergelijking tot andere restaurants. Ten eerste kun je voor één euro of anderhalve euro allerlei bijgerechten bestellen. Daarnaast kun je op tapaswijze de bijgerechten samen bestellen voor tien euro. Een ander grappig feit is dat je het eten kan meenemen in tupperware of trommel die je zelf van huis meeneemt. Een doos van het restaurant kost één euro. De Alchemist Garden is meer dan enkel een restaurant. Het is onderdeel van het centrum voor energieregie. Het is een filosofie. Er is onder andere een webshop en een voedselwinkel aan gelieerd. Verder biedt het centrum begeleiding bij gezondheid en bewustzijnsontwikkeling. Er worden eveneens opleidingen gegeven.

Een nadeel van de Alchemist Garden is dat het personeel er niet altijd vriendelijk is. Daarnaast moeten klanten dikwijls erg lang op een bestelling wachten.

Overtoom 409 (Hoek Schoolstraat)
1054 JP Amsterdam
020-3343335


4. Terrazen Centre

Het Terrazen Centre is in hartje binnenstad gelegen, in de buurt van de Dam in Amsterdam. Het is een veganistisch restaurant, en daarmee eveneens een vegetarisch restaurant. Veganistisch houdt in dat er naast geen vlees ook geen dierlijke producten worden gebruikt zoals boter, melk, kaas, eieren en honing. Honing wordt immers gemaakt door bijen af te beulen en als slaaf voor de mens te gebruiken. Het voedsel van Terrazen Centre is gebaseerd op de Caraïbische keuken en op de Japanse keuken. Alle ingrediënten zijn 100% biologisch.

Sint Jacobstraat 19 hs
1012 NC Amsterdam
020-6220220


5. De vliegende Schotel

De vliegende schotel is een restaurant wat al jarenlang bestaat; het is een begrip in de Jordaan. De nieuwe eigenaars zitten erin sinds 2009. De menukaart is een leuke compilatie van voedsel uit heel de wereld. De Vliegende schotel is geen duur restaurant; alle prijzen liggen net beneden van wat de gemiddelde prijs is voor een vleesmaaltijd in een doorsnee restaurant. Het leuke aan dit restaurant is dat ze veel verschillende soorten soepen te koop hebben. Veganisten kunnen hier ook terecht maar de menukaart is overwegend vegetarisch. De vliegende schotel is elke dag geopend.

Nieuwe Leliestraat 162
Amsterdam
020-6252041


6. De Bolhoed

De Bolhoed bestaat al een lange tijd. Ze zijn gevestigd aan de Prinsengracht in een redelijk ruim pand. Het interieur komt enigszins alternatief over, maar er is niks mis mee. De Bolhoed onderscheidt zich van andere restaurants door het serveren van enorme porties. Je zou zelfs een hoofdgerecht kunnen delen. Er is een mooi aanbod van taarten dus als je vindt dat je te weinig hebt gegeten kun je altijd jezelf met een toetje vullen. Enige opmerking die bij dit restaurant gemaakt kan worden is dat het personeel de ene keer uiterst vriendelijk is en de andere keer niet. Hoe dat komt is onduidelijk maar de recensies op internet geven hetzelfde beeld. Je kunt door deze constatering heen prikken en genieten van de grote porties lekker eten. In de zomer kun je buiten zitten.

Prinsengracht 60-62
Amsterdam
020-6261803


7. De Peper

De Peper is een bijzonder restaurant die zichzelf afficheert als een veganistische volkskeuken. Er werken vrijwilligers. Er is geen bediening aan tafel. Als het eten klaar is wordt je naam geroepen en kan je het bord ophalen. Je hebt al van te voren betaald. Het werkt al met al totaal anders dan bij andere restaurants. De Peper is ontstaan als kraakpand maar inmiddels is het gelegaliseerd. Er zijn altijd exposities in de peper en het gebouw heeft een gezellige sfeer. Voor De Peper is het verplicht te reserveren. Je kunt er alleen eten op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag.

Overtoom 301
1054HW Amsterdam
020-4122954


8. De Waaghals

De Waaghals is een woordspeling, aangezien dit restaurant is de Frans Halsstraat zit, een achteraf straatje in de Pijp. Hoewel het niet aan een doorgaande weg zit, is dit restaurant elke avond redelijk gevuld en dat is een goed teken. Het is een vegetarisch restaurant met biologische producten. De gerechten zijn aan de dure kant; een hoofdmaaltijd begint vanaf 18 euro. Sommige gerechten zijn vegetarisch. De Waaghals leent zijn muren uit als expositieruimte. De menukaart is niet uitgebreid maar de gerechten zijn een uitgekiende samenstelling van smaken en belevenissen uit heel de wereld. Het is al met al een heel aardig restaurant om iets te vieren. De Waaghals is zeven dagen per week geopend van 17.00 tot 21.30.

Frans Halsstraat 29
1072 BK Amsterdam
020-6799609


9. Huiskamerrestaurant Marits

In Amsterdam oost, vlak bij het Oosterpark zit een huiskamerrestaurant. Hier kun je een drie gangenmenu bestellen maar je kunt niks van een kaart kiezen. De prijs van 2014 voor dit menu is 29.50, dus het is relatief duur. Men koopt zoveel mogelijk lokale producten in. Zo koopt men zijn groenten bij Theo, een bekende biologische tuinierder in Amsterdam die maandag en woensdag op de Albert Cuyp staat met zijn groenten en zaterdag op de Lindengracht. Naar eigen zeggen worden geen culinaire hoogstandjes geserveerd in dit restaurant, maar is het puur eten, van hoge kwaliteit en zonder opsmuk.

Andreas Bonnstraat 34H
1091BA Amsterdam
020-7763864


10. De culinaire werkplaats

Dit restaurants is in alle opzichten bijzonder. De hoofdgerechten worden op de menukaart ´gerechtjes´ genoemd en kennen namen als Stones, Pearls, Water, Essence en Transparency (namen van begin 2014). Verder staan er geen prijzen bij de menu´s; je mag achteraf zelf bepalen hoeveel jij een gerechtje waard vindt. Het restaurant biedt naast lekker eten, eetconcepten en eetinspiraties. Men werkt volgens de meest moderne voedselinzichten. Het restaurant is alleen op vrijdag en zaterdag geopend en reserveren is verplicht.

Fannius Scholtenstraat 10
Amsterdam
06-54646576


11. Vegan restaurant Dophert

Een restaurant waar veganistische kookworkshops worden georganiseerd, waar vind je dat nu? In restaurant Dophert! Vegan restaurant Dophert bestaat sinds februari 2014. Je kunt hier ontbijten, lunchen, een high tea drinken en afhalen. ´s Avonds kun je hier niet dineren maar verandert de shop in een take-away. Ook voor een kopje koffie met cake, een muffin of een taart is Dophert een geschikte plek. Koffie wordt als cappuccino en macchiato gemaakt met sojamelk, amandelmelk of rijstemelk. Daarbij is het voorzien van een lekker verrassingskoekje. De kaart verandert regelmatig. Dophert is gelegen in de Spaarndammerbuurt. Het leuke aan dit restaurant is dat men er beauty-artikelen verkoopt die niet getest zijn op dieren. De biologische beauty-artikelen passen geheel binnen het veganistisch concept. Dophert is eveneens een cateringbedrijf. Het bedrijf is begonnen als cateraar en heeft pas daarna een restaurant geopend. Bedenk dat je bij Dophert alleen per pin kunt betalen. Het restaurant is van dinsdag dat zaterdag geopend van 10.00 tot 20.00 en op zondag van 11.00 tot 20.00.

Spaarndammerstraat 49
1013ST Amsterdam
Tel: 020-7520581
info@dophertcatering.nl
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vegetarische restaurantsVegetarisch en biologisch uitgaan eten is in opmars, gezonder eten wordt steeds belangrijker. Gezond eten is niet alleen…
Tips om veganistisch uit eten te gaanVeganistisch uit eten gaan klinkt vaak lastiger dan het is. Het veganisme is nog echt in opkomst en daarom zie je in de…
Tips om vegetarisch te blijven eten op vakantieVoor de meeste vegetariërs is het heel gemakkelijk om zich in Nederland aan hun vegetarische eetgewoonten te houden. Je…
Balraj, Indiaas Restaurant. HaarlemmerdijkAmsterdam kent eethuizen en restaurants uit talloze culturen. Indiaas eten kan bij restaurant Balraj op de Haarlemmerdij…

Fast food; weet wat je je kind te eten geeftFast food; weet wat je je kind te eten geeftWe leven in een samenleving waar we onze kinderen het beste willen en kunnen geven. Nog nooit hebben de kinderen in ons…
Restaurant Cadeau: Waar te koop en waar te besteden?Restaurant Cadeau: Waar te koop en waar te besteden?Wie houdt er nou niet van gezellig uit eten gaan? Vandaar dat RestaurantCadeau voor zowel mannen en vrouwen een zeer ges…
Bronnen en referenties
 • Vind vegetarische restaurants op: http://www.happycow.net
 • http://www.terrazencentre.com/
 • http://www.energieregie.nl/nieuws/drank-en-menukaart-dec10.html
 • http://www.energieregie.nl/blog/start-website.html
 • http://la4460.wix.com/dophertconcept/
 • http://www.vliegendeschotel.com/menukaart/
 • http://www.happycow.net/reviews/bolhoed-amsterdam-1004
 • http://depeper.org/veganistisch-eten-in-amsterdam/
 • http://www.waaghals.nl/actmenu.htm
 • http://www.maritshuiskamerrestaurant.nl/menu/
 • http://www.deculinairewerkplaats.nl/
 • Hoofdfoto: http://www.amandablogandkiss.com/2012/04/06/marits-huiskamer-restaurant/
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 31-03-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.