Thee-spijscombinaties: de thee trends

Als koffieleut in hart en nieren sta ik wat sceptisch ten opzichte van de thee trend die trendwatchers en theekenners voorspellen voor de nabije toekomst. Volgens de voorspelling zal het theedrinken de koffieconsumptie overvleugelen en zou thee gaan gelden als de waardige vervanger van een goed glas wijn bij het diner. Daarnaast zou de verwerking van thee in allerlei gerechten tot de gewoonste zaak van de wereld worden.

Koken met thee

In het Oosten - zoals bijvoorbeeld in Sri Lanka - is koken met thee al heel lang gebruikelijk. Sri Lanka is de van oorsprong inheemse benaming voor Ceylon. Sinds Ceylon in 1972 een republiek werd, is Sri Lanka tevens de officiële benaming van dit oosterse land. In tegenstelling tot het Oosten gaat het Westen tot op heden veel meer voor de koffie. Koffie is nog altijd hip en de variaties ervan (speciale espresso, cappuccino en latte macchiato) zijn talloos. Desondanks zal volgens de voorspelling thee het helemaal gaan maken. De reden daarvoor is het rustgevende van thee en ons leven van alle dag met zijn drukte en gejaagdheid snakt naar momenten van rust en innerlijke verdieping. Daarom onstaan niet alleen in grote steden tea bars, ook zien we dat restaurants steeds vaker een theekaart hanteren. Het gevolg zal zijn dat we over enige tijd veel meer thee consumeren dan de honderd liter per persoon die we nu wegwerken.

Thee zetten

 • In Nederland is kraanwater een prima basis voor het zetten van thee;
 • Gebruik steeds vers water. Gooi dus restjes in de fluitketel of de waterkoker altijd weg;
 • Als je kiest voor groene of witte thee, laat kokend water dan eerst vijf minuten afkoelen voordat je het in de theepot of het theeglas giet. Hierdoor voorkom je dat de thee een bittere smaak krijgt;
 • Kies je voor zwarte thee, dan mag het kokende water er wel meteen bij;
 • Verwarm de theepot door er wat heet water langzaam in rond te draaien. Gooi daarna dit water weg;
 • Gebruik altijd verse thee;
 • Giet het water op zo'n manier op de thee dat er veel lucht bij kan komen;
 • Laat de thee minimaal drie minuten trekken.

Opmerking

Het Nederlandse kraanwater is 500 keer milieuvriendelijker dan flessenwater in plastic. Hierbij gaat het specifiek om het verschil in CO2-uitstoot. Glazen flessen doen het zelfs nog slechter dan de plastic variant. In vergelijking met kraanwater is het 1.300 maal meer belastend dan kraanwater als je de CO2-uitstoot bekijkt.

Tea pairing

Net zoals wijn gaat thee prima samen met gerechten. Op dezelfde wijze als bij wijn gaan de lichte varianten (groene en witte thee) samen met desserts en vis en past zwarte thee uitstekend bij rood vlees. Als voorbeeld geldt:
 • Jasmijnthee. Deze thee is ideaal bij desserts, vooral bij vruchtenbavarois of een fruitsorbet;
 • Lapsang Souchong thee. Dit is een thee met een hout- en nootachtige smaak. Geserveerd in een cognacglas is het een perfecte begeleider van geitenkaas, gerookte zalm en rood vlees;
 • Pepermuntthee vormt een heerlijke combinatie met pure chocolade;
 • Groene thee is bij uitstek geschikt als begeleider van visgerechten.

Nederlandse Dilmah

Aan het exclusieve theedrinken zijn ware theesommeliers en Dilmahs verbonden. Een Dilmah is iemand die kookt met thee. Bekend in dat verband is Kasia Vermaire, die zich als personal trainer gespecialiseerd heeft in voeding en beweging. Zij heeft de titel Nederlandse Dilmah theesommelier 2010 gewonnen zowel met een chai-t-ccino (een cappuccino op basis van zwarte thee met Indiase kruiden) als met een op Lapsang Souchong thee gestoomde dim sum van wilde zalm met zeekraal.

Exclusief karakter

Volgens Kasia Vermaire krijgt theedrinken op zich een steeds exclusiever karakter. Zo zouden groene en witte thee nog verfijnder smaken wanneer het gedronken wordt uit een wijnglas en krijgt donkere thee meer kracht wanneer hij gedronken wordt uit een cognacglas. Ook wordt de smaak van gerechten niet alleen versterkt door thee, maar komt het aroma van de thee dan helemaal vrij. Daardoor wordt thee ook een waardige vervanger van wijn, met dezelfde elegantie en net zo'n mooie smaakbeleving. Andere pluspunten zijn dat thee goed is voor de weerstand en de spijsvertering door de grote hoeveelheid antioxidanten die het in zich heeft en dat je van het theedrinken geen zwaar hoofd overhoudt.

Heilzame eigenschappen

Heel wat heilzame eigenschappen worden toegeschreven aan - vooral - de groene thee. Naast het ontbreken van cafeïne, zijn deze goede eigenschappen, minder risico op:
 • kanker;
 • hoge bloeddruk;
 • hart- en vaatziekten.

Opmerking

In thee zit wel theïne. In plaats van een aanslag te doen op de gezondheid, houdt deze theïne je alert terwijl je toch ontspannen kunt zijn.

Krachtige, mooie theesoorten

Terwijl het in Azië vooral de mannen zijn die veel thee verbruiken, is gezellig theeleuten nu eenmaal niet iets dat mannen in het westen snel zullen doen. Door de krachtige, mooie theesoorten zal thee echter in de toekomst zeker ook bij westerse mannen in de smaak vallen. Een krachtige theesmaak (zoals bijvoorbeeld de gerookte lapsang thee, die je het beste kunt serveren in een cognacglas) zal het theedrinken voor westerse mannen aantrekkelijker maken. Ook exclusieve soorten zoals blooming tea zullen het bij hen beter doen. Blooming tea is een theesoort die zich langzaam opent als je er heet water opgiet. Je ontdekt dan dat het een bloem herbergt. Thee is puur zintuiglijk en samen met de theegloed suggereert het:
 • warmte;
 • het gevoel van thuiskomen;
 • aroma's;
 • gemoedelijkheid.
Dat knusse gevoel is iets dat ook door westerse mannen gewaardeerd zal worden.

Invloed op thee

Of thee geschikt is voor de fijnproeverij hangt samen met verschillende factoren, zoals:
 • de theeverwerking. De theeverwerking bepaalt het aroma, de smaak en de textuur. Een snelle theeverwerking houdt in dat de theeblaadjes snel gedroogd, gekneusd en verpulverd zijn in de fabriek. Gebruik je dit soort thee, dan zie je al binnen een paar seconden dat het theewater donker kleurt. Dat is ook niet best voor smaak en aroma;
 • de verpakking en de manier van bewaren. Thee verliest snel vocht en neemt ook vlug de geur en de smaak over van andere producten. Daarom is vacuüm verpakte thee en thee in aparte gesloten zakjes kwalitatief gezien beter.

Een smakelijke theedrinkerij toegewenst!
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Matcha thee, supergezonde groene theepoederMatcha thee, supergezonde groene theepoederDat groene thee je kan helpen om af te vallen en goed is voor je lichaam wisten we al iets langer. Zo kan het je vetverb…
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…

Dolce Gusto of Nespresso?Dolce Gusto of Nespresso?Dolce Gusto en Nespresso zijn twee zeer populaire koffieproducten. Er zijn veel overeenkomsten: beide zijn ontwikkeld do…
Van koffiebes tot gebrande koffieboonVan koffiebes tot gebrande koffieboonVoor dat wij een lekker kopje koffie kunnen drinken, heeft de koffieboon een lang traject achter de rug. Ieder onderdeel…
Bronnen en referenties
 • Tekst in het magazine Limburgs drinkwater.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.