Matcha thee, supergezonde groene theepoeder

Matcha thee, supergezonde groene theepoeder Dat groene thee je kan helpen om af te vallen en goed is voor je lichaam wisten we al iets langer. Zo kan het je vetverbranding stimuleren zonder je hartslag te verhogen, helpt het stresshormonen te verlagen (wat ook een dikmaker is!) en vermindert het je cholesterol. Groene thees zijn er in diverse soorten. Zo kun je verse groene thee kopen (bij o.a. de Tuinen), maar ook groene thee in zakjes van Pickwick met een bij-smaakje van cranberry, citroen, munt of kokos.

Thee uit Japan

Een andere variant van standaard groene thee is thee gemaakt van zogenaam Matcha poeder. Matcha thee is over komen waaien vanuit Japan en is ook een trend in Nederland en wordt zelfs bestempeld als een nieuwe superfood. De poeder is fel groen van kleur en bestaat uit gemalen Matcha bladeren. Matcha betekent letterlijk ‘fijn poederthee’ en is een Japanse groene thee / green tea powder.

Chlorofyl

De theestruiken die hiervoor gebruikt worden, worden op zo’n manier gekweekt dat ze extra chlorofyl aanmaken waardoor de blaadjes extra gezond en smaakvol worden. De smaak is wat bitter (en een beetje hooiig) en zal daarom, zeker als je normale groene thee niet gewend ben te drinken, even wennen zijn.

Voordelen

Matcha poeder bevat een hoog gehalte aan voedingsvezels, mineralen, vitaminen en eiwitten. Ook zitten er veel antioxidanten in die een gunstig effect hebben op:
  • Je stofwisseling (welke weer een gunstig effect heeft op het afvallen)
  • Het tegengaan van vrije radicalen (o.a. gevolgen van stress)
  • Je spierweefsel (denk aan je haren, botten en nagels)

Helpen bij afvallen

Wil je Matcha thee drinken om te helpen bij afvallen, dan is het belangrijk om ook überhaupt iets gezonder te leven. Hoe meer je beweegt en gezonder je eet/drinkt, des te beter helpt de thee je bij het afvallen. Met zo’n 3 a 4 kopjes per dag kan deze thee je al goed helpen bij het afvallen en dus het verliezen van overbodig gewicht. Daarnaast is het natuurlijk minder gezond om suiker in je thee te doen. Vind je het echt te bitter en anders niet lekker om te drinken dan kun je altijd beginnen met een beetje suiker en er steeds iets minder in doen, totdat je merkt dat je het ook prima kan drinken zonder suiker. Hier kan je namelijk op den duur prima aan wennen.

De bereiding van Matcha thee

Niet iedereen heeft veel tijd om aandacht te besteden en het optimaal zetten van Matcha thee. In dat geval kun je prima water koken (5 tot 10 minuutjes laten afkoelen) en de poeder erbij doen en even roeren. Wil je zo optimaal mogelijk Matcha thee zetten dan is dit een goede bereidingswijze:
  • Water koken en deze laten afkoelen tot ongeveer 80 graden (dat is gelijk aan water later koken en deze 10 minuten even laten wachten).
  • Anderhalve theelepel met Matcha poeder in een kommetje of mok doen
  • Hier het water bij doen (+- 100 ml)
  • De Matcha thee in een halve minuut tot schuim kloppen (dit kan met een kleine garde, maar ook met een vorkje)

Waar is Matcha poeder te koop?

Je kunt Matcha poeder op diverse online websites kopen. Kijk en vergelijk dan even goed de prijs, want deze kan soms wat verschillen. Matcha poeder kun je ook kopen bij een Toko (deze zitten vaak wel bij je in de buurt en anders in de wat grotere steden). De groene poeder wordt ook bij de Tuinen verkocht van het merk Mattisson in een potje van 125 gram.
© 2015 - 2024 W-mdr90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Matcha thee: bereiding, gezondheid en variatiesMatcha thee: bereiding, gezondheid en variatiesMatcha thee wint in Nederland aan populariteit. Dit fel groene poeder is afkomstig uit Japan en China en wordt gebruikt…
Matcha - Japans superpoederMatcha - Japans superpoederMatcha poeder is een Japans product en werd vroeger gebruikt als medicijn. Tegenwoordig wordt het gebruikt als culinaire…
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zo’n wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…

Welke eiwitten eten voor herstel na het sporten?Na het sporten is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten. Dit is belangrijk voor het herstel van je spieren en voor s…
Moestuintjes Albert Heijn ontkiemd, hoe verder?Sinds de bekende Moestuintjes van Albert Heijn is zelf groente, fruit en kruiden kweken in populariteit toegenomen. Een…
Bronnen en referenties
W-mdr90 (35 artikelen)
Laatste update: 02-07-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.