Echt lekkere koffie zet je met de espressomachine
Koffie is één van de meest favoriete dranken ter wereld. Koffie wordt gedronken om de lekkere smaak en om het oppeppende effect van de cafeïne. Er zijn constant ontwikkelingen met betrekking tot koffie. Andere zetmethoden, verschillende melanges en smaken. Met de espressomachine maak je koffie die echt lekker geurig en goed van smaak is.
Koffie zetten
Onze ouders of voorouders zetten koffie nog met de hand. De
koffiebonen werden eerst gemalen met de koffiemolen, vervolgens werd het hete water met de hand opgegoten om zo een heerlijk bakje koffie te krijgen. Later kwamen er elektrische koffiemolens die het malen aanzienlijk gemakkelijker maakten. Nog later werd het koffiezetapparaat ontwikkeld en kwam er snelfiltermaling op de markt. Hierdoor konden we zonder al te veel inspanning een lekkere pot koffie zetten. Naast het koffiezetapparaat begon ook de espressomachine op te komen. Bij de espressomachine worden koffiebonen gemaald door de machine, of apart gemalen en in de machine gedaan. Met behulp van hoge druk wordt heet water snel door de gemalen koffie geperst, waarna er koffie voor één kopje uit de automaat stroomt. Vooral de laatste jaren is de
Senseo heel erg populair, doordat men weinig tijd heeft, kiest men voor het gemak van de snelheid van de
Senseo. Je hoeft de Senseo slechts met water te vullen, een koffiepad erin te doen, op de knop te drukken en je kopje stroomt vol met koffie.
Koffie zetten met de espressomachine
Je hoort van steeds meer mensen die terug gaan naar het ouderwetse koffiezetten met een koffiezetapparaat. Men blijkt de Senseo koffie toch niet echt lekker te vinden. Men mist het aroma van verse koffie en de volle smaak van een goed gezette kop koffie. Echter, het zetten van een pot koffie met het koffiezetapparaat vergt nogal wat tijd. Veel mensen hebben, met name in de ochtend, haast en willen een snel kopje koffie kunnen drinken. De espressomachine is hiervoor ideaal. Met dezelfde snelheid als de Senseo zet de espressomachine een lekker kopje koffie. Bovendien malen de huidige espressomachines de
koffiebonen zelf, waardoor de smaak en het aroma van de koffie volledig behouden blijven. Met het gebruik van de espressomachine ben je verzekerd van een echt lekker bakje koffie.
Koffie uit een espressomachine, is dat niet heel erg sterk?
Espresso is van oorsprong hele sterke Italiaanse koffie. Veel mensen vinden dit niet lekker en vragen zich daarom af of een espressomachine wel iets voor hen is. Daar komt weer het voordeel van de huidige ontwikkelingen om de hoek kijken, want een goede espressomachine heeft tegenwoordig de mogelijkheid de sterkte van de koffie in te stellen. Zo kun je kiezen uit een mild bakje koffie, een gewone koffie of een lekker sterke bak. Daarnaast zijn er inmiddels veel soorten koffiebonen te krijgen, ook in de smaak van de koffiebonen kent men gradaties in sterktes. Wanneer je niet zo van sterke koffie houdt, dan kun je kiezen voor een milde variant, voor liefhebbers van een sterk kopje koffie is een robuustere koffie lekkerder. De hoeveelheid koffie die uit de espressomachine komt is van de maat van een espressokopje. Wanneer je een grote kop koffie wilt, dan kun je twee eenheden in één grote mok of kop doen.
Koffie met melk uit de espressomachine
Espressomachines beschikken over de mogelijkheid via een slangetje melk toe te voegen aan elk gezet kopje koffie. Je kunt hiervoor gewoon halfvolle of volle melk gebruiken. Deze melk heeft een klein schuimlaagje. Houd je van meer schuim op je koffie dan kun je het onderstaande recept voor heerlijke
cappuccino maken.
Heerlijke cappuccino en wiener melange met de espressomachine
Met de koffie uit de espressomachine kun je overheerlijke variaties aan koffie maken. Bijvoorbeeld een lekkere cappucino:
- Gebruik een melkopschuimer (elektrisch of met de hand, het handkloppertje van de Hema is erg handig).
- Neem een hoeveelheid halfvolle melk (het beste gaat het wanneer je de melk voor één of twee kopjes tegelijk maakt).
- Klop de melk schuimig met de melkopschuimer.
- Verwarm de melk in een steelpannetje terwijl je de melk doorklopt met een garde.
- Zodra de melk omhoog komt haal je het pannetje van het vuur.
- De melk is nu lekker schuimig en gereed om op de koffie te doen, die je apart met de espressomachine hebt gezet.
- Voor een heerlijke wiener melange doe je een afgestreken eetlepel Buisman Hot Chocolat in je kopje alvorens je deze vult met koffie. Goed roeren en vervolgens het melkschuim toevoegen.
Wat kost een espressomachine
Een espressomachine is behoorlijk duur in de aanschaf. Een goede espressomachine zal al gauw tussen de € 700,-- en
€ 1.000,-- euro kosten. Naar verhouding tot een Senseo is dit aanmerkelijk duurder. Maar de echte koffieliefhebber zal dit er voor over hebben.
Koffiebonen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. In de supermarkt zijn de koffiebonen het goedkoopst, in koffiewinkels zijn duurdere soorten verkrijgbaar. Veelal gaat het hier om bijzondere koffiesoorten en zeer zeldzame koffiesoorten. In een koffiewinkel kan men advies geven over de diverse soorten koffie en over een goede espressomachine.