Groene thee, groene theesoorten
Er zijn veel verschillende soorten thee. Wat zijn eigenlijk de kenmerken van deze soorten thee? En hoe moet je de thee bereiden? Het is goed om te weten wat de eigenschappen zijn van bepaalde theesoorten, zodat je gemakkelijker een goede keuze kunt maken voor een theesoort die bij jou past. Het aanbod is immers nog best wel groot!
Groene theesoorten
An Hua Pine Needle
Over de thee
De herkomst van An Hua Pine Needle is China. De oogst van de thee is eind maart of begin april. Het blad heeft een jadegroene kleur en lange bladeren met zilverkleurige toppen die op dennennaalden lijken.
De An Hua Pine Needle thee is een traditionele Chinese thee en is al bekend sinds de zeventiende eeuw. Er wordt slechts één blad en één nog niet opengegaan blad geoost. Deze worden kort gedroogd en daarna gerold en onder grote hitte geblancheerd. Voordat de thee wordt gedroogd, worden de bladeren voorzichtig in de oorspronkelijke vorm teruggebracht en aansluitend op uiterlijk gesorteerd. De smaak van de thee is mild en fruitig. Het is een fijn smakelijke thee.
Bereiding van de thee
Voor een theekopje heb je een volle theelepel thee nodig. De thee moet minstens drie minuten goed trekken, maar langer kan ook. Deze theesoort wordt namelijk niet bitter wanneer je hem te lang laat trekken. De kleur van thee na het trekken is lichtgroen, geelachtig. De thee is onbeperkt houdbaar, maar je moet het dan wel goed bewaren en ervoor zorgen dat er geen vocht bij kan komen.
Bancha
Over de thee
De herkomst van Bancha is Japan. De oogst van de thee is van eind juli tot augustus. Het blad ziet er grof en onregelmatig uit. Het is breed en heeft een geel, bruin en groene kleuren. Bancha-thee is de makkelijkste en goedkoopste thee uit Japan. De thee wordt vooral gebruikt als basismelange voor gearomatiseerde groene thee. In Japan wordt het tevens gebruikt als basismelange voor de Genmaichathee. De smaak van de thee is mild-wrang en heeft een vis- of spinazieachtige smaak.
Bereiding van de thee
Voor een theekopje heb je een volle theelepel thee nodig. De thee moet ongeveer 3 en een halve minuut trekken. Absoluut niet langer, anders wordt de thee te bitter. Na het trekken is de kleur van de thee geel en bruinachtig, met een lichtgroene onertoon. De thee is slechts houdbaar voor twee jaar. Daarna is hij niet meer lekker.
Ba Shan Yin Ya
Over de thee
De herkomst van de Ba Shan Yin Ya thee is China. De oogst in in April. Het blad van de thee is zacht, klein, licht gedraaid en heeft een jadegroene kleur. De toppen van het blad zijn zilverkleurig en er zit veel dons op. De thee is een specialiteit uit de bergen van Hunan in Midden China. Hoog in de bergen is er veel vocht, weinig zon en uitstekende bodemomstandigheden. Daardoor heeft de thee een unieke smaak. Naast een specialiteit, is de thee ook vreselijk zeldzaam. De smaak van de thee is mild, zacht en fruitig. De thee is erg fijn.
Bereiding van de thee
Je hebt een volle theelepel thee per theekopje nodig. Maar je mag absoluut geen kokend water gebruiken, daardoor is de smaak een stuk minder lekker. De thee moet vijf minuten en langer trekken. Hij wordt niet bitter als je het lang trekt.
Na het trekken heeft de thee een goudgroene kleur. De thee is drie tot vier jaar houdbaar, mits je het goed bewaard.
Ceylon
Over de thee
De herkomst van de Ceylon groene thee is Sri Lanka. Er zijn niet veel plekken waar groene thee in Sri Lanka wordt geproduceerd. De thee wordt ook wel naar Europa geëxporteerd, maar het wordt vooral in Afrika verkocht, omdat het een eenvoudige theesoort is. De oogst wordt het hele jaar door gedaan. Het blad van de thee is lang, licht gedraaid en groen. De smaak van de thee is wrang.
Bereiding van de thee
Je hebt een volle theelepel thee per theekopje nodig. Je moet het ongeveer drie minuten laten trekken, maar niet langer. Daar wordt de thee niet lekkerder van. De thee is ongeveer twee jaar houdbaar.
Chunmee
Over de thee
De herkomst van de Chunmee groene thee is China en Taiwan (Het gebied Formosa). De thee wordt met grote hoeveelheden geproduceerd. De oogst van de thee is in de zomer. Het blad is groen en kort. De smaak van de thee is wrang en lichtkruidig.
Bereiding van de thee
Je hebt een afgestreken theelepel per theekopje nodig. De trektijd is ongeveer drie minuten. Het kan zijn dat de thee een vis of spinazie smaak heeft. Dit is gemakkelijk te verhelpen door extra heet water over de thee te gieten. De thee is ongeveer drie jaar houdbaar.
Cui Ya
Over de thee
De herkomst van de thee is China, om precies te zijn het westen van Anhui. Cui betekent ‘Smaragdgroen’, ‘Ya’ betekent spruit. De oogst van de thee is alleen in april, omdat de blaadjes dan nog niet helemaal open zijn. De thee heeft een hoge kwaliteit. Het is echt een topproduct. Het blad is smaragdgroen, lang en heeft iets geopende bladen met zilverachtig dons aan de toppen van het blad. De smaak van de thee is fijn en mild. Het heeft een perzikgeur en is zoet.
Bereiding van de thee
Je hebt een volle theelepel per theekopje nodig. De bladeren zijn groot en licht, dus het lijkt misschien niet veel, maar vergis je hier niet in. De thee moet minstens drie minuten worden getrokken, maar langer kan ook, de thee wordt namelijk niet bitter.
Na het trekken heeft de thee een groengele kleur.De thee is ongeveer drie jaar houdbaar.
Cui Zhen
Over de thee
De herkomst van de thee is China. De thee is al bijna 150 jaar bekend. De thee heeft helaas een minder leuke geschiedenis. Een mooie, jonge vrouw, genaamd Cui Zhen vond hoog in de bergen fijne theeblaadjes. Ze nam deze mee naar haar dorp. De dorpsbewoners waren meteen enthousiast en wilden meer. Cui Zhen ging deze theeblaadjes opnieuw halen, maar viel naar beneden van de berg af en verongelukte. De thee heeft een bijzondere kwaliteit en kan gemakkelijk een hele dag worden gedronken. Het blad is zacht en heeft een olijfgroene kleur. De blaadjes zijn draadachtig. De smaak van de thee is fijn en niet opdringerig. De lichte aroma doet denken aan kruisbessen.
Bereiding van de thee
Je hebt een afgestreken theelepel nodig per kopje. Je kunt beter geen kokend water erbij doen, dit is niet goed voor de blaadjes. De thee moet ongeveer drie minuten trekken. Langer kan eventueel ook, want de thee wordt niet bitter.
De kleur van de thee is lichtgroen na het trekken. De thee is onbeperkt houdbaar.
Da Zhan Zhan
Over de thee
De herkomst van de thee is China. Vlakbij de provinciestad Wuyuan wordt hoog in de bergen onder biologische controle van Europese inspecteurs een zeer kleine, maar eersteklasmelange van deze thee geproduceerd. De thee wordt alleen van eind mei tot begin april geproduceerd. De kwaliteit van de thee is fijn. Het blad is klein, zacht en licht gekruld. Het blad heeft smaragdgroene toppen. De smaak van de thee is fruitig-mild. De smaak houdt lang aan in de mond.
Bereiding van de thee
Je hebt een volle theelepel per theekopje nodig. Je mag absoluut geen kokend water gebruiken, omdat de blaadjes hier niet tegen kunnen. De thee moet ongeveer vijf minuten trekken. De kleur na het trekken is smaragdgroen. De thee is vier jaar houdbaar, mits je het goed bewaard op een plek waar geen vocht komt.
Darjeeling
Over de thee
De herkomst van de thee is Noord-India, in het gebied Darjeeling. Er groeit maar weinig groene thee in Darjeeling. Bijna alles is zwarte thee. De plukkers in dit gebied zijn dus ook vooral gespecialiseerd in het handelen van de zwarte thee. Ook de uitrusting van de fabrieken is niet ingesteld op groene thee. Hierdoor is het moeilijk om een kwalitatief hoogwaardige groene thee te produceren. De Darjeeling groene thee kan dan ook niet tippen aan de Chinese en Japanse groene theesoorten.
De oogsttijd is mei tot augustus, maar dit hangt een beetje van het weer af. Soms beginnen ze pas in juli. Het blad is grijszwart met slechts een beetje groen. De smaak van de thee is fris-zuur en licht bloemig.
Bereiding van de thee
Je hebt een afgestreken theelepel per theekopje nodig. De trektijd is ongeveer drie minuten, maar mag absoluut niet langer worden getrokken, omdat de thee dan bitter wordt. De kleur na het trekken is groengeel. De thee is een jaar tot anderhalf jaar houdbaar. Dit heeft te maken met de slechte kwaliteit van de productie.
Ding Gu Dafang
Over de thee
De herkomst van de thee is China. De oost is in april en mei. Meer dan 400 jaar geleden ontdekte de boeddhistische monnik Da Fang in Ding Gu een speciale methode om groene thee te produceren. Er worden tegenwoordig nog steeds kwaliteitssoorten op dezelfde manier geproduceerd. Bij deze methode worden de vers geoogste theebladeren kort in de zon gedroogd en boven een open vuur geroosterd. De Ding Gu Dafang thee behoort tot de beroemdste theesoorten van China en vindt een wereldwijde aftrek. Het blad is breed en platgedrukt. Het is olijfgroen met geel en zilverkleurig dons aan de toppen. De smaak van de thee is fijn kruidig en de geur is kastanjeachtig.
Bereiding van de thee
Je hebt een volle theelepel per theekopje nodig voor deze thee. Je kunt beter geen kokend water gebruiken bij deze thee, dat is niet goed voor de bladeren. De trektijd is drie tot vier minuten. Niet langer, daardoor zal de thee te bitter worden.
Na het trekken is de thee bruin en/of groenachtig. Het is een heldere thee. De thee is onbeperkt houdbaar.
Green jade rings
Over de thee
De herkomst van de thee is China. De oogst is in mei en juni. Het blad is jadegroen en heeft zilverkleurig dons. De bladeren worden zorgvuldig geselecteerd en tot ringen gedraaid en daarna gedroogd. De ringen worden vastgemaakt met draadjes katoen of hennep. De blaadjes ontvouwen zich in heet water en geven een aangename fruitige smaak. Het is heel bijzonder om dit te zien en dat maakt de Green Jade Rings thee ook zo populair. De smaak van de thee is fruitig, mid en iets gronderig.
Bereiding van de thee
Je hebt een volle theelepel thee nodig per theekopje. Je kunt beter geen kokend water gebruiken. Dit is niet goed voor de thee. Laat het water dus eerst iets afkoelen voordat je het erover giet. De trektijd is drie tot vier minuten, maar langer kan ook omdat deze thee niet bitter wordt van het trekken. De kleur van de thee na het trekken is jadegroen. De thee is onbeperkt houdbaar, maar dan moet het wel goed worden opgeborgen. Er mag absoluut geen vocht bijkomen.
Gui Hua
Over de thee
De herkomst van deze thee is China. De Gui Hua wordt op een speciale manier gemaakt. Ze gebruiken schijnhulstbloessemthee, die ze bij de Jin Xian Te Jian thee voegen. De oogst van de schijnhulstbloessemthee is in mei, terwijl de Jin Xian Te Jian thee in Augustus wordt geoogst. Meteen na de hoogst heeft de bloessem een aangename en niet opdringerige geur.
Het blad van de thee (nadat deze is gemengd) is donkergroen en licht gekruld. Het is open en heeft een zilverkleurige toppen. De bloessem is goudbruin. De smaak is fris en mild. En de thee heeft een heerlijke orchideeëngeur.
Bereiding van de thee
Je hebt een volle theelepel per theekopje nodig. Het is het beste als je geen kokend water gebruikt. De thee kan hier niet zo goed tegen.Ondanks dat de thee niet bitter wordt, is het toch het beste om de thee drie tot vier minuten te laten trekken.
De thee wordt na het trekken geelbruin. De thee is slechts twee jaar houdbaar. Dit komt omdat het een mengsel is van twee soorten.
Gunpowder
Over de thee
De herkomst van de thee is China. Het is de bekendste groene thee uit China. De thee is in verschillende varianten te krijgen.De voordelige soorten hebben meestal grove bladeren, de korrel is niet gesloten en ziet er breed en vlak uit. In het algemeen geldt: Hoe kleiner en ronde de korrel, hoe fijner de kwaliteit van de thee is. De soort Pinhead Gunpowder heeft bijvoorbeeld een kleine korrel die bijna even groot is als een speldenknop. Deze thee variant wordt vooral van de jonge en goede bladeren gemaakt. De goede kwaliteit thee heeft een klein korrelig donkergroen tot olijfgroen blad. De smaak van de thee is wrang en kruidig.
Bereiding van de thee
Je hebt een afgestreken theelepel per theekopje nodig. Het water dat je gebruikt moet goed heet zijn (of koken). De kwaliteit is dan het beste van de thee. De thee moet drie minuten trekken. Absoluut niet langer, daardoor wordt de thee minder lekker.
Na het trekken wordt de thee groen tot bruinachtig groen. De thee is onbeperkt houdbaar, maar dit ligt wel aan de manier hoe het opgeborgen is.
Guricha
Over de thee
De thee komt uit Japan. De bladeren zijn klein en licht gekruld. Ze hebben een donkergroene kleur. De Guricha thee is een fijne variant van de Senchathee, maar wordt wel van hetzelfde blad gemaakt. Het enige verschil is dat Gurichathee niet wordt gerold of geperst. Het enige wat gebeurd is dat de bladeren in kokend water worden gedaan om zo de enzymen te verwijderen. Daarna wordt de thee alleen maar gedroogd en gesorteerd. Omdat er verder niets met de thee gebeurd, ziet deze er een stuk minder elegant uit dan de Senchathee, maar toch is de smaak frisser en fruitiger. De thee wordt in mei en juni geoogst.
Bereiding van de thee
Je hebt een afgestreken theelepel per theekopje nodig. Je kunt beter geen kokend water gebruiken, omdat de smaak hierdoor achteruit gaat. Het is verstandiger om het gekookte water eerst even af te laten koelen. De trektijd van de thee is twee en een halve minuut, tot drie minuten. Niet langer, want de thee verliest daardoor zijn fruitige smaak en wordt bitter. Na het trekken is de thee lichtgeel. De thee is ongeveer drie jaar houdbaar.
Gyokuru
Over de thee
De gyokuru thee komt uit Japan. De theestruiken worden maximaal 20 dagen met rietmatten afgedekt, zodat de looistoffen en theïne niet door de zonnestralen worden afgebroken. De Gyokuru thee is een dure thee, want voor de allerfijnste soort kan wel 1000 dollar per kilo worden betaald. Aan het blad van de thee is te zien wat de kwaliteit is. Hoe donkerder, voller en gelijkmatiger het blad, hoe beter de thee. De thee wordt eind april, begin mei geoogst. Het blad heeft een donkergroene kleur en is lang. De smaak van de thee is droog tot wrang. De thee heeft een fruitig, zoete nasmaak.
Bereiding van de thee
Omdat de Gyokuru thee zo speciaal is, zul je het ook op een speciale manier moeten bereiden. Je hebt een afgestreken theelepel per theekopje nodig. Het water moet ongeveer 60 graden zijn. Wanneer het warmer wordt, zal de thee minder lekker smaken. Het trekken van de thee moet drie tot vier minuten. Bij zeer goede kwaliteiten kan het ook langer.
Na het trekken is de thee neongroen. De thee is onbeperkt houdbaar, maar moet wel in aluminiumfolie worden verpakt en in de koelkast worden bewaard. De temperatuur van bewaren moet tussen de 4 en 7 graden zijn.
Hai Bei Tu Zhu
Over de thee
De herkomst van de thee is China. Hai Bei Tu Zhu betekent ‘In de schelp ingebedde parel.’. De fijne blaadjes van de schelp gaan langzaam open in heet water, waarna de chrysant en pruimenbloesem nar boven zweven. De chrysant symboliseert het leven in de schelp en de pruimenbloesem stelt de parel voor. In China is deze theesoort het toppunt van perfectie.
De bladeren van de thee zijn lang en donkergroen. Ze worden samengebonden in een schelpvorm. De oogst is in april en wordt heel zorgvuldig gedaan. De smaak van de thee is fijn, fruitig, kruidig en wrang.
Bereiding van de thee
De hai Bei Tu Zhu heeft een speciale bereiding nodig. Bij deze thee heb je geen theezeefje of thee-ei nodig. Je moet een theeschelp in the theekan of het theekopje (dit laatste is trouwens beter voor de smaak) leggen. Daarna giet je er voorzichtig heet water van 70 graden overheen. Er wordt gezegd dat de thee pas af is met een paar stukjes kandij en wat citroensap erbij. De thee moet minstens vijf minuten trekken. Langer kan ook, want de thee wordt niet bitter. Na het trekken heeft de thee een lichtgroene tot bruinachtige kleur. De thee is onbeperkt houdbaar.
Huangshan Mau Feng
Over de thee
De herkomst van de thee is China, het gebied Huanghsan. Dit ligt in het zuiden van Anhui. De thee behoort tot de tien beroemdste theesoorten in China. Van de zachte open bladeren wordt de theesoort Huangshan Mao Feng gemaakt. De rest van de bladeren wordt gebruikt voor deze theesoort. Huangshan Mao Jian is minder qua kwaliteit als de Huangshan Mao Feng, maar blijft een goede, lekkere theesoort. De oogst van de thee is in april. Het blad is lang, smaragdgroen en heeft veel zilverkleurige punten. Er zitten ook bruinachtige stalks tussen. De smaak van de thee is mild-fruitig, zacht en zoet. De Huangshan Mao Jian thee is één van de weinige zoete groene theesoorten.
Bereiding van de thee
Je moet een niet te volle theelepel per theekopje gebruiken. Je mag absoluut geen kokend water gebruiken, omdat deze theesoort daar niet zo goed tegen kan. De thee moet drie tot vier minuten trekken. Langer is niet erg, want de thee wordt niet bitter. Na het trekken heeft de thee een geelgroene of smaragdgroene kleur. De thee is drie tot vier jaar houdbaar, maar moet wel goed opgeborgen worden.
Huo Shan Huang Ya
Over de thee
De herkomst van de thee is China. De thee wordt geproduceerd aan de voet van de berg Dabishan in het westen van Anhui. In dit gebied is langdurige nevel, veel regen en weinig zon. Een ideale plek voor goede thee. De Huo Shan Huang Ya gorene thee behoort tot de tien beroemdste soorten van China. De thee wordt geoogst in april. Het blad van de thee is groot en geelgroen. Het is omringd door zacht dons, dat op het eerste gezicht op vogelsnavels lijkt. De thee smaakt zoet en blijft lang in het gehemelte hangen. De Huo Shan Huang Ya thee is één van de weinige zoete groene theesoorten.
Bereiding van de thee
Je hebt een volle theelepel per theekopje nodig. Het is beter als je geen kokend water gebruikt, dat zal niet goed voor de smaak van de thee zijn. De thee moet vijf minuten of langer trekken. De thee wordt niet bitter. Na het trekken heeft de thee een geelgroene kleur.De thee is drie tot vijf jaar houdbaar.
Jade Oolong
Over de thee
De herkomst van de thee is Taiwan, Formosa om precies te zijn. De Jade Oolong thee wordt alsmaar populairder, omdat hij makkelijk te bereiden is. De smaak van de thee is in iedere waterhardheid hetzelfde, ook dat is een reden waarom de thee zo populair is. De bladeren van de thee zijn grove, donkergroene en iets geopende korrels. Hoe meer de bladeren naar donkergroen (bijna blauw) neigen, hoe later de oogst heeft plaatsgevonden en hoe bitterder de thee. Eerder was de Jade Oolong thee alleen in Zuid-Oost Azië bekend, maar tegenwoordig zie je het ook steeds vaker in Europa. De oogst is van mei tot juni en de thee heeft een fruitig, kruidige smaak.
Bereiding van de thee
Je hebt een niet al te volle theelepel per theekopje nodig. Bij voorkeur kun je beter geen kokend water gebruiken, maar het kan niet veel kwaad als je dit wel doet. De thee moet ongeveer drie minuten trekken. De thee wordt niet bitter, dus langer kan ook. Wanneer de thee toch bitter is, ligt dit vooral aan de bladen. Na het trekken heeft de thee een lichtgroene, geelachtige kleur.De thee is onbeperkt houdbaar.
Groene thee: Jasmijnthee
Over de thee
De herkomst van de Jasmijnthee is China. Deze thee wordt vooral als STD-thee verhandeld. STD-thee is gemengde thee van verschillende fabrieken. Hoe meer bloesem de thee bevat, hoe eenvoudiger de kwaliteit is. Fijnere soorten kunnen het aroma van de bloesem beter opnemen en behouden. De productie van de basisthee is van mei tot juli en de jasmijnbloesem vanaf augustus. Het blad van de thee is afhankelijk van de kwaliteit. Het kan donkergroen of bijna zwart zijn, maar ook olijfgroen en het varieert van vlak, breed en open tot zacht, klein en licht gekruld. De jasmijngeur overtreft de smaak van de thee.
Bereiding van de thee
Je hebt een theelepelpuntje per theekopje nodig. Bij de fijnere soorten zijn zes tot acht bladeren per kopje voldoende. De thee moet ongeveer drie minuten trekken. Na het trekken heeft de eenvoudige theesoort een geelachtige kleur, terwijl de betere soorten geelgroen tot groen zijn. De thee is ongeveer twee jaar houdbaar.
Jin Shang Tian Hua
Over de thee
De herkomst van de thee is China, in Zuid-Anhui. De theebladeren zijn lang en hebben een frisgroene kleur met zilverkleurige tips. De theebladeren worden als een strohoedje samengebonden en bevatten een chrysant. Qua uiterlijk is dit een zeer geslaagde specialiteit. Ook qua smaak is deze overtuigend. Je kunt van één strohoedje meerdere aftreksels maken, ieder met zijn eigen smaak. Het eerste aftreksel is zeer verfrissend en het tweede is vol en zoet. De oogst van deze thee is april.
Bereiding van de thee
Je hebt één strohoedje nodig per kan of glas. Je kunt beter geen kokend water gebruiken. Het mooiste is om doorzichtig glas te gebruiken, zodat je ziet hoe de bladeren opengaan. Na het opengaan, komt er een bloem naar boven. De trektijd van de thee is drie minuten. Langer kan eventueel ook, want de thee wordt nauwelijks bitter. Het is erg lekker om bij deze thee kandij en/of citroensap toe te voegen. De kleur na trekken is groengeel. De thee is onbeperkt houdbaar.
Jin Xian Te Jian
Over de thee
De herkomst van de Jian Xian Te Jian thee is China. Het is een traditionele en beroemde thee, die dateert uit de Ta-Dynastie. De voordelige variant wordt met de hand van twee bladeren en een knop gemaakt. De bladeren worden daarna boven een open vuur geroosterd, wat de soms optredende licht rokerige vleug verklaart. Deze thee gold als keizerlijke theemelange. De keizer dacht namelijk dat deze thee bij veelvuldig gebruik de gezondheid zou bevorderen. De bladeren zijn donkergroen en licht gekruld. Het blad heeft enkele zilverkleurige toppen. De oogst van deze thee is in mei. De smaak van de thee is fris en mild-wrang.
Bereiding van de thee
Je hebt een volle theelepel thee per theekopje nodig en je kunt beter geen kokend water gebruiken. De thee moet ongeveer vijf minuten trekken, langer kan eventueel ook, omdat de thee niet bitter wordt. De kleur van de thee na het trekken is zachtgroen. De thee is ongeveer twee jaar houdbaar.
Jiu Hua Mao Feng
Over de thee
De herkomst van de Jiu Hua Mao Feng thee is China, het gebied Zuid-Anhui. De thee bestond al tijdens de Ta-Dynastie. In deze tijd werd door boeddhistische monniken het heilige land van de Jiu Hua bergen de thee geproduceerd. Het nog niet opengevouwen blad wordt samen met één of twee open bladeren geoogst in april. Vervolgens wordt het in een kleine rolmachine geschud en langzaam in pannen gedroogd. Het blad is onregelmatig gekruld en heeft een olijfgroene tot jadegroene kleur, met enkele zilverkleurige tips. De smaak van de thee is delicaat, fris, mild-zoetig en heeft een lichte amandelsmaak.
Bereiding van de thee
Je hebt een zeer volle theeleper thee per theekopje nodig. De trektijd van de thee is vier minuten of langer. De thee wordt niet bitter, dus het kan geen kwaad het langer te laten trekken. Na het trekken heeft de thee een lichtgroene tot jadegroene kleur. Dit hangt af van de dosering van de thee. De thee is onbeperkt houdbaar, maar wanneer hij net is geoogst, is hij het lekkerste.
Kokeicha
Over de thee
De herkomst van de Kokeicha thee is Japan. De oogst van de thee is in mei en eind augustus. Het blad van de the is klein, naaldvormig en zacht. Het heeft bijna een zwarte kleur. In Japan houden ze niet zo van thee in fannings en brokenthee, omdat deze meestal erg bitter is. Daarom worden deze grades tot uiterst kleine deeltjes gemalen, van een bindmiddel voorzien en door een naaldvoormige sproeier gepest. Zo komt de Kokeicha thee dus aan zijn bijzondere uiterlijk. De smaak van de thee is mild-wrang en spinazieachtig.
Bereiding van de thee
Je hebt een afgestreken theelepel per theekopje nodig. Probeer niet meer thee te gebruiken dan nodig is, dat smaakt niet lekker.
De trektijd van de thee is drie tot vijf minuten. Absoluut niet langer, daar wordt de thee bitter van. Na het trekken heeft de thee een groengele kleur. De thee is onbeperkt houdbaar, maar moet wel goed opgeborgen worden, zonder vocht in de buurt.
Long xu
Over de thee
De Long Xu thee komt uit China, in het gebied Zuin-Anhui om precies te zijn. Long Xu betekent in het Chinees ‘baardhaar’. Dat komt omdat de theebladeren er nogal op lijken. Ze zijn namelijk jadegroen, klein en zacht gekruld. De thee is een hele bekende, maar ook zeldzame specialiteit. Er wordt jaarlijks slechts 500 kg geproduceerd en de oogst vindt zich plaats in april. De thee is pas bekend sinds de eind jaren tachtig. Ondanks dat heeft de thee bekendheid in Hongkong, Macau en Europa. Omdat er zo weinig van deze thee is en het echt een bijzondere delicatesse is, wordt de thee met het vliegtuig vervoerd. De thee heeft een zoete, meloenachtige smaak en is met deze smaak uniek in de groene theesoorten.
Bereiding van de thee
Je hebt een afgestreken theelepel thee per theekopje nodig. De theelepel mag zeker niet te vol zijn. De trektijd is drie tot vijf minuten, maar wanneer het langer is, is dit geen probleem. De thee wordt namelijk niet bitter. Na het trekken heeft de thee een heldere, geelgroene kleur. De thee is onbeperkt houdbaar.
Lu’an Guapian
Over de thee
De herkomst van de Lu’An Guapian groene thee is China. Het is één van de tien beroemdste theesoorten van China en deze soort is het langste bekend. De thee wordt geproducteerd in de bergen van Dabishan in West-Anhui in het gebied Lu’an. De oogst van de bladeren is in april en mei. De bladeren zijn groot, grof en hebben een donkergroene kleur. Ze zijn licht en hebben een open blad. De bladeren worden samen met een knop na het plukken handmatig boven een houtvuur geroosterd. Hierdoor is het een hele bijzondere thee die niet alleen in China populair is. De smaak van de thee is mild, zacht delicaat fris bloemig.
Bereiding van de thee
Je hebt een niet al te volle theelepel thee per theekopje nodig. Het is beter om geen kokend water te gebruiken, omdat hier de kwaliteit mee naar beneden gaat. De thee moet drie tot vijf minuten trekken. Niet langer. Na het trekken heeft de thee een frisgroene en heldere kleur. De thee is ongeveer drie jaar houdbaar.
Lung Ching (China)
Over de thee
Lung Ching thee is er in twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de Chinese variant. Deze thee is al meer dan 1700 jaar bekend. Monniken dienden de thee toe aan pelgrims die zich na het drinken verfrist en goed voelden. Het zou de stress verdrijven en het hoofd bevrijden van gedachten. Daarom werd de thee heilig verklaard. In het Chinees betekent het woord ‘Lung’ draak en ‘ching’ betekent goed. Een goede draak dus. De bladeren van de thee worden van april tot juli geoogst. Daarna worden een knop en één of twee open bladeren handmatig boven een vuur geroosterd. De bladeren zijn groot, lang en platgedrukt. Ze hebben een groengele kleur. De smaak van de thee is mild en heeft een orchideeëngeur.
Bereiding van de thee
Je hebt een volle theelepel thee per theekopje nodig. Het water moet ongeveer 60 graden zijn. Niet warmer, dat is niet goed voor de smaak van de thee. Het soort water maakt door de kwaliteit van de thee weinig uit. De thee moet ongeveer drie tot vier minuten trekken. Niet langer, dan wordt hij bitter. Na het trekken heeft de thee een lichtgroene kleur.
Lung Ching (Taiwan)
Over de thee
Lung Ching thee is er in twee verschillende soorten. Dit artikel gaat over de Taiwanese variant. De Lung Ching thee komt uit Formosa in Taiwan. De bladeren van de thee zijn langer en breder dan de Chinese variant. Ook de smaak is anders: de Taiwanese versie is een stuk zachter en daarom een goede thee voor mensen die kennis willen maken met groene thee. De thee wordt met de hand geplukt en heel zorgvuldig verwerkt. Daardoor is de kwaliteit ontzettend hoog. Helaas is het daardoor ook meteen een dure thee, en moeilijk om aan te komen. De oogst van de thee is in half mei en half juni. De smaak van de thee is fris, bloemig en mild. Soms ruikt het een beetje naar pruimen.
Bereiding van de thee
Je hebt een niet al te volle theelepel per theekopje nodig. Het is beter als je geen kokend water gebruikt.
De trektijd van de thee is ongeveer vijf minuten, maar het is geen probleem om het langer te doen. Deze thee wordt namelijk niet bitter. Na het trekken heeft de thee een lichtgroene tot geelachtige kleur. De thee is onbeperkt houdbaar, maar toch het lekkerste wanneer hij vers wordt gedronken.
Matcha
Over de thee
De Matcha groene thee komt uit Japan en wordt half april geoogst. De thee wordt gebruikt voor de Japanse theeceremonie en is dus erg belangrijk voor het land. Tijdens de productie worden alleen de allerfijnste theebladeren geoogst, deze worden verpulverd, zodat er een poedervorm achterblijft. De Matcha thee is erg duur en daarom erg speciaal. Door de geringe consistentie van de bladdelen wordt deze thee erg snel bitter. Bij de traditionele bereidingswijze (dit is niet de manier die hieronder staat vermeld) wordt de thee zo bitter, dat je het na één keer niet vaker wilt drinken.
Bereiding van de thee
Het poeder wordt in een schaal met water schuimig geklopt en met heet water verdund. Er is geen trektijd, omdat het om een poedervorm gaat. De kleur na het trekken is groenachtig. De thee is in een afgesloten blik onbeperkt houdbaar. In een geopend blik moet het zo snel mogelijk opgemaakt worden.
Mu Dan
Over de thee
De Mu Dan thee komt uit China en is een hele speciale theesoort. Mu Dan betekent ‘Pioenroos’, maar de thee wordt ook wel eens groene roos genoemd. De thee ziet eruit als een opengaan pioenroos en daar komt dan ook de naam vandaan. De roos zweeft eerst door het hete water en begint te zakken wanneer de theebladeren zich openen. Het blad is jadegroen en is dus samengebonden tot een roos. De productie is in het voorjaar en in de zomer. De smaak van de thee verschil per theekopje. Meestal is het eerste glas verfrissend en daarna vol van smaak en fruitig. Soms kan de thee ook een milde en een honigachtige smaak hebben.
Bereiding van de thee
De bereiding van de Mu Dan thee is misschien wel het gemakkelijkste van alle theesoorten. U doet een roos in het glas, giet hier warme thee bij en kijkt toe naar het prachtige spektakel van de roos die zijn bladeren opent. De trektijd is onbeperkt, want de thee wordt niet bitter. En één roos kan meerdere malen worden gebruikt. Er kunnen meestal zo’n vier tot vijf glazen thee van worden gedronken, zonder dat de thee slapper wordt. Na het trekken heeft de thee een geelgroene, heldere kleur. De thee is onbeperkt houdbaar, mits het goed is verpakt.
Pai Mu Tan
Over de thee
De Pai Mu Tan thee komt uit China. ‘Pai’ betekent wit. En ‘Mu Tan’ betekent pioenroos. De thee wordt na de oogst in april gedroogd en voorzichtig geroosterd. De Pai Mu Tan thee wordt talrijke gezondheidsbevorderende werkingen toegekend. Soms wordt de thee ook geoogst in juni, maar de kwaliteit is dan stukken eenvoudiger. In April heeft de thee toch echt de beste kwaliteit. De kwaliteit is gemakkelijk aan de thee te zien. Hoe groter de bladeren, hoe groter het aandeel bruine bladeren, hoe minder zilverkleurige tips en des te lager de kwaliteit. De bladeren zijn heel en gedroogd. Ze hebben veel tips en zien er onregelmatig uit. De smaak van de thee is zacht en fijn. Er kan ook een mildere smaak aan zitten.
Bereiding van de thee
Je hebt ongeveer anderhalve tot twee eetlepels per theekopje nodig. De thee is meestal zeer licht, daarom kun je er mee van gebruiken dan bij andere theesoorten. De trektijd van de thee is drie tot vier minuten. Het mag ook langer, want de thee wordt niet bitter. Toch is het beter het niet langer dan tien minuten te laten trekken, dat is namelijk niet goed voor de kwaliteit. Na het trekken heeft de thee een geelachtige tot oranje kleur. De thee is onbeperkt houdbaar.
Pi Lo Chun (Taiwan)
Over de thee
De Pi Lo Chun thee komt zowel uit Taiwan als China. De thee die ik hier spreek is die uit Taiwain. De oogst van de thee is in mei en begin juli. De blaadjes zijn lang, draadachtig en licht gedraaid. Het blad is groen tot donkergroen. De thee heb je in verschillende kwaliteiten, maar in principe is het een theesoort die altijd lukt, ongeacht het water en de bereidingswijze. Hierdoor is deze thee echt geschikt voor theeliefhebbers die kennismaken met groene thee. Tijdens het voorjaar wordt de fijnste thee geproduceerd en hierbij wordt slechts het eerste blad geoogst. Eenvoudigere soorten bevatten ook het tweede of soms zelfs derde blad. De zomerpluk is iets voller, maar meestal minder verfijnd van smaak. De thee is dan te herkennen aan het donkere – bijna zwarte – blad. De smaak van de thee is fruitig en mild. De thee heeft een abrikozen- en mangogeur.
Bereiding van de thee
Je hebt een niet te volle theelepel per theekopje nodig. Het beste kun je geen kokend water gebruiken. De trektijd bedraagt zo’n drie tot vier minuten, maar langer kan ook. De thee wordt namelijk niet bitter. Wanneer je toch gebruik maakt van kokend water, is dit geen enkel probleem. Deze thee smaakt vrijwel altijd goed. Na het trekken heeft de thee een groene tot groengele kleur.
Groene thee: Pi Lo Chun (China)
Over de thee
De Pi Lo Chun thee komt zowel uit Taiwan als China. De thee die ik hier bespreek is die uit China. De oogst van deze thee is in april. De blaadjes zijn zacht, fijn en licht gekruild. Ze hebben een jadegroene kleur en de bladeren hebben zacht dons en zilverkleurige tips. De kwaliteit van de thee is uitstekend en de thee bestaat in twee sorteringen. De eerste pluk met zacht blad en een latere pluk met iets grover blad. Pi Lu Chun staat in China ook bekned als Biluochun en is een oude traditionele theesoort. De thee behoort tot de tien bekendste Chinese theesoorten. De theebladeren worden na de eerste uitloop in het voorjaar geoogst en in grote pannen onder voortdurend roeren bij grote hitte geblancheerd. De smaak van de thee is zoetig, mild en zacht.
Bereiding van de thee
Je hebt een afgestreken theelepel thee per theekopje nodig. Het is beter als je geen kokend water gebruikt, aangezien dit niet goed is voor de kwaliteit van de thee. De trektijd bedraagt ongeveer vijf minuten. Langer is niet erg, want de thee wordt niet bitter. Na het trekken heeft de thee een heldere geelgroene kleur. De thee is onbeperkt houdbaar, indien deze luchtdicht is verpakt. De heerlijke geur kan bij lang bewaren afnemen.
Sencha (China)
Over de thee
Sencha thee komt zowel in China als Japan voor. De Chinese variant wordt van april tot eind juli geoogst. De thee heb je in verschillende kwaliteiten. De goede kwaliteit die in april tot mei wordt geproduceerd, is te herkennen aan het gelijkmatige, slanke donkergroene blad. De Sencha die in juni en juli wordt geproduceerd is daarentegen veel lichter en geler. Ook is het grover en breder en bevat het meestal ook wel wat stalks. De eenvoudigere kwaliteit wordt vaak als basisthee gebruikt. De smaak van de thee is zacht bloemig tot wrang, afhankelijk van de kwaliteit.
Bereiding van de thee
Je hebt een afgestreken theelepel thee per theekopje nodig. De trektijd is drie tot vier minuten. Niet langer, want dan kan de thee bitter worden. Na het trekken heeft de thee een geelachtig groene tot neongroene kleur. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de thee. Doorgaans is de neongroene kleur van de oogst in april en mei, en de geelachtige groene kleur van de oogst in juni en juli. De thee is minstens twee jaar houdbaar. Maar hoe verser de thee, hoe aromatischer.
Sencha (Japan)
Over de thee
De Sencha thee uit Japan wordt van half mei tot half juli geoogst. De thee is er in verschillende kwaliteiten, de kwaliteit heeft te maken met de kleur van het blad. De bladen zijn groot, lang en hebben een lichtgroene tot donkergroene kleur. De smaak van de thee is mid-wrang tot fruitig-fijn.
Bereiding van de thee
Je hebt een afgestreken theelepel per theekopje nodig. Zorg voor heet water van 70 tot 80 graden. De thee moet drie tot vier minuten trekken. Na het trekken heeft de thee een lichtgele tot geelachtig groene kleur. De thee is twee tot drie jaar houdbaar.
Sencha First Flush
Over de thee
Sencha First Flush is een theesoort uit Japan. De thee wordt van eind april tot begin mei geoogst. Het blad heeft een donkergroene kleur en het is vermengd met een deel ‘broken’. De thee is zeer zeldzaam en er is jaarlijks slechts een kleine hoeveelheid te krijgen. Het drinken van de thee is een echte belevenis.
Bereiding van de thee
Gebruik maximaal een afgestreken theelepel per theekopje en gebruik water van 60 tot 70 graden.De thee moet ongeveer drie minuten trekken en de bladeren kunnen in de thee blijven, omdat deze nooit bitter wordt. Na het trekken heeft de thee een lichtgroene kleur. Als de thee naar algen of spinazie smaakt, heb je een te hoge dosis gebruikt. Door water toe te voegen verdwijnt deze thee. De thee is onbeperkt houdbaar als deze in aluminiumfolie in de koelkast wordt bewaard. Als de thee te warm wordt, verdwijnt de aroma heel snel.
Soui Bu
Over de thee
Soui Bu is een biologische theesoort uit Noord-Vietnam. De thee wordt geoogst van eind mei tot begin augustus. De bladeren worden verzameld in het wild. De soms meer dan drie meter hoge oude theebomen worden regelmatig in de kruin met de handen geoogst. De bladeren worden vervolgens in de zon gedroogd, met de hand geschud en boven houtskool geroosterd. Daarna worden ze met de hand geselecteerd. De thee is zeer zeldzaam en is slechts in kleine hoeveelheden te krijgen. De bladeren zijn lang, grof, en onregelmatig gedraaid. De kleur is donkergroen. Het is de fijnste thee uit Vietnam. De smaak van de thee is mild, fruitig, fris en kruidig.
Bereiding van de thee
Gebruik per theekopje een niet al te volle theelepel en gebruik geen kokend water. De thee moet ongeveer drie minuten trekken, maar iets langer is geen probleem. De thee is ongeveer twee jaar houdbaar, maar direct na de oogst is het een echte delicatesse.
Taiping Houkui
Over de thee
Taiping Goukui is een thee uit China. Taiping zelf ligt in Anhui, een gebied dat is uitgeroepen tot beschermd natuurgbeieden. De theestruiken groeien nogal onherbergzaam dat nauwelijks toegankelijk is voor de mensen. Er wordt gezegd dat er apen worden gebruikt om de bladeren te verzamelen. Dat verklaart wellicht de naam. Hou betekent namelijk aap en Kui betekent eerste. Met andere worden: dit is de eerste thee die door apen in het gebied Taiping wordt geoogst. De oogst is van april tot mei. De bladeren zijn lang, open en hebben een jadegroene kleur. De thee heeft een frisse en fruitige smaak.
Bereiding van de thee
Per theekopje heb je een volle theelepel thee nodig. De trektijd is vijf minuten of langer, want de thee wordt niet bitter. Na het trekken heeft de thee een voorjaarsgroene kleur. De houdbaarheid is drie tot vier jaar.
Temple of Heaven Gunpowder
Over de thee
Temple of Heaven Gunpowder is het bekendste handelsmerk onder de Chinese theesoorten. De thee wordt verpakt in doosjes van 250, 500 en 1000 gram en zijn meestal erg goedkoop. De oogst van de thee is van mei tot half augustus. Het blad heeft een jadegroene tot donkergroene kleur. Het is een eenvoudige thee, met een wrange smaak.
Bereiding van de thee
Gebruik maximaal een afgestreken theelepel per theekopje. De trektijd van de thee is ongeveer drie minuten. Na het trekken heeft de thee een groene kleur. Omdat de thee erg wrang is, is het aan te raden om het eerste treksel weg te gooien en het tweede op te drinken. De houdbaarheid van de thee is drie jaar.
Ti Kui
Over de thee
Ti Kui is een theesoort uit China, in het gebied Zuid-Anhui. De oogst is van april tot mei. Ti betekent zeven en Kui betekent het beste. Met andere woorden: dit is de fijnste en beste sortering en selectie theebladen uit het gebied. De thee is al eeuwenlang beroemd door de bescheiden en langdurige aroma. De bladeren zijn lang en licht gedraaid. Ze hebben een olijfgroene tot jadegroene kleur en hebben wat zilverkleurige tips. De thee heeft een mild-fruitige smaak.
Bereiding van de thee
Gebruik per theekopje een zeer volle theelepel thee. De trektijd is drie tot vijf minuten, maar langer kan ook. De thee wordt immers niet bitter. Na het trekken heeft de thee een heldere frisgroene kleur. De thee is onbeperkt houdbaar.
Xiang Bo Lu
Over de thee
Xiang Bo Lu komt uit China en is een bekende en populaire thee. Al sinds 1961 wordt deze geproduceerd. De thee bestaat uit twee fijne bladeren die net zijn opengegaan en een knop. Het is een bijzondere thee, die wordt geoogst in april. De bladeren hebben een jadegroene kleur. De thee zelf heeft een frisse en milde smaak en een perzikgeur.
Bereiding van de thee
Per theekopje heb je een volle eetlepel thee nodig. De trektijd is drie tot vier minuten en de thee wordt amper bitter. Na het trekken heeft de thee een lichtgroene tot geelachtige heldere kleur. De thee is drie tot vijf jaar houdbaar.
Yin Long
Over de thee
Yin Long is een theesoort uit China. De bladeren worden met de hand gesorteerd en gedroogd in ijzeren, open pannen. Eigenlijk worden ze zacht geroosterd. Hierdoor houdt de milde aroma lang aan. De oogst is in april. De bladeren hebben een jadegroene kleur, dat door dons wordt omhuld. De smaak van de thee is zeer aangenaam, zacht en mild-fruitig.
Bereiding van de thee
Per theekopje heb je een volle theelepel thee nodig. Het is beter geen kokend water te gebruiken. De trektijd van de thee is vijf minuten en de bladeren kunnen in de thee blijven. Na het trekken heeft de thee een groen-bruinachtige tot lichtoranje kleur.