Thee; de populairste drank ter wereld
Thee; de populairtse drank ter wereld... In dit artikel wordt onder andere het vermoedelijke ontstaan van thee, de verschillende populairste soorten, en de theeplant zelf beschreven... Tevens laat dit artikel zien dat er diverse voordelen, maar ook diverse nadelen kleven aan het drinken van thee... Al met al wordt echter in het algemeen aangenomen dat theedrinken gezonder is dan het drinken van andere dranken...
Het vermoedelijke ontstaan van thee
Op een dag in 2737 voor Christus zat een Chinese keizer (Shen Nung) in zijn tuin water te koken. Op een gegeven moment kwam er een heerlijke geur uit de ketel. De keizer keek in de ketel en zag bladeren van de wilde theeplant in het water drijven. Vanwege de heerlijke geur proefde de keizer het water, en vond het erg lekker. Dit is het bekendste verhaal over het onstaan van thee, of het ook daadwerkelijk is gebeurd weet eigenlijk niemand zeker. Dat thee op een dergelijke manier onstaan is is natuurlijk wel erg goed denkbaar...
VOC
Na de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602 nam in Nederland het gebruik van thee voorzichtig toe. Pas in 1667 werd er voor het eerst een grote lading thee in één keer meegenomen. Toen bleek dat de lading snel en voor een zeer goede prijs verkocht werd namen de schepen van de VOC steeds vaker ladingen thee mee. Om er voor te zorgen dat de zeilschepen niet omsloegen, de thee was te licht om als goede basis te dienen in het schip, werden er tegelijkertijd vaak porseleinen kopjes uit China en Japan meegenomen. Deze kwamen ook in Nederland erg goed van pas, omdat er hier alleen veel te lompe en veel te grote mokken verkrijgbaar waren. In eerste instantie was de thee natuurlijk alleen bedoeld als drank voor de rijken in Nederland. In sommige gevallen werden er zelfs koepeltjes gebouwd in de tuin, zodat er thee gedronken kon worden in stijl.
Theeplant
De theeplant is een groenblijvende plant afkomstig uit de plantenfamilie
camelia.
De theeplant gedijt het best:
- op een hoogte van 350 - 3500 meter boven zeespiegel
- tussen de 10 en 30 graden celsius
- bij een regenval tussen de 200 en 225 cm
De kwaliteit van thee is afhankelijk van veel factoren: het klimaat en de grond in het land (of de streek) van herkomst, de hoogteligging van de plantage, het weer, bewerkingsmethode, de wijze van plukken, verpakken, transporteren en opslaan. Het indelen van de verschillende theesoorten gebeurt op diverse manieren.
Er zijn
twee soorten theeplanten.
- Een komt uit China. Hij wordt “Camelia Sinensis” genoemd, of “Thea Sinensis” (Chinese Thee). Deze plant wordt ongeveer drie meter hoog. Een blad van deze plant kan 6 cm tot 10 cm lang worden.
- Soort twee heet “Camelia Assamica” of “Thea Assamica”. Deze soort komt uit Assam in India. Deze plant is eigenlijk geen struik maar een boom, die onder ideale omstandigheden wel twintig meter hoog kan worden. Het blad van deze plant wordt ca. 24 cm lang.
Beide soorten houden ze laag tot 1,20 m. Op deze manier is het plukken een stuk eenvoudiger. Bij het plukken worden alleen de knop en de boenste blaadjes geplukt.
Op een
theeplantage wordt de plantage ingedeeld in
tuinen. Iedere dag wordt er in een andere tuin geplukt. Na ruim een week is de eerst geplukte tuin weer aan de beurt, en op deze manier kan er in theorie het hele jaar door geplukt worden, omdat de theeplanten genoeg rust krijgen tussen het plukken om weer nieuwe blaadjes te laten groeien. In de praktijk is het zo dat er (in China) ongeveer 4 x per jaar geoogst/geplukt wordt.
Na het plukken ondergaan de blaadjes nog een heel proces, waardoor ze uiteindelijk goed zijn om thee van te zetten.
Medicinale werking?
Vroeger ging men ervan uit dat het drinken van thee een positief effect zou hebben op de medische gesteldheid van patiënten. Er werd veelal gezegd : thee zuivert het bloed, thee maakt je slimmer, thee verdrijft angsten, enz. Tegenwoordig weten we wel beter.
Wel komen er, als thee wordt getrokken, in de eerste 2 à 3 minuten behalve geur- en smaakstoffen ook
theïne vrij. Theïne is eigenlijk cafeïne. Cafeïne zorgt ervoor dat we ons na een kop thee wat beter kunnen concentreren en alerter zijn. De cafeïne heeft een licht stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel. Cafeïne komt niet alleen voor in thee maar ook in koffie en cacao. Omdat het een stof is die wereldwijd veel wordt gebruikt, hebben onderzoekers er ook veel studie naar gedaan. Ze komen tot de conclusie dat bij normaal gebruik van cafeïne er geen problemen voor onze gezondheid optreden. Een kopje thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne, een glas cola 35 milligram. Ter vergelijking: een kopje filterkoffie levert gemiddeld 75 milligram cafeïne.
Bij het teveel nuttigen van thee kan dan ook een verslaving aan de theïne het geval worden. In dat geval kunnen we toch duidelijk van een nadeel spreken. Maar over het algemeen is het drinken van thee een gezond alternatief voor het drinken van koffie of frisdrank (waar behalve cafeïne ook nog veel suiker inzit). Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat er drie scheppen suiker door de thee worden geroerd, want dan is dat effect ook verdwenen...