Coca Cola - Historie, reclame en recept

Coca Cola - Historie, reclame en recept Coca cola, misschien wel het meest succesvolle bedrijf ter wereld. Deze frisdrank wordt in bijna alle landen ter wereld verkocht en iedereen kent wel de slogans "Open happiness" of "Share a Coke with". Zelfs de reclame campagnes zijn een groot succes met bijvoorbeeld de Coca Cola kerst-truck. Hoe heeft dit bedrijf ooit zijn succes weten te behalen? Waar komt Coca Cola eigenlijk vandaan? Is het waar dat er cocabladeren wordt verwerkt in Coca Cola? Wat is het recept van dit populaire drankje?

Ontstaan Coca Cola

Coca Cola is uitgevonden 1886 door een apotheker genaamd John Pemberton. John Pemberton was gewond geraakt in de Amerikaanse burgeroorlog. Door deze verwondingen en de behandeling met morfine raakte hij verslaafd. Hierdoor zocht hij een alternatief voor het gebruik van morfine. Met zijn verslaving als motivatie vond hij Coca Cola uit. In het begin was het een stroperige substantie die gemengd moest worden met water. Pas later werd het stroperige goedje gemengd met koolzuurhoudend water. Dit is tot op heden het recept van Coca Cola. John Pemberton benaderde een aantal zakenmannen die samen met hem een succesvolle campagne start. Coca Cola werd verkocht in winkels via fonteinen (destijds erg populair in Amerika) maar ook werd Coca Cola verkocht in flesjes langs de weg. Al snel werd het merk zowel nationaal als internationaal een groot succes.

De verschillende flesjes gebruikt door Coca Cola vanaf 1899 tot op heden. / Bron: Melissa A. N. (Model), Flickr (CC BY-2.0)De verschillende flesjes gebruikt door Coca Cola vanaf 1899 tot op heden. / Bron: Melissa A. N. (Model), Flickr (CC BY-2.0)

Fles Coca Cola

The Root Glass Company kreeg in 1915 de opdracht van Coca Cola een fles te ontwerpen die gebroken en in het donker herkenbaar moest zijn als een Coca Cola fles. De glasblazer Earl R. Dean ging hiermee aan de slag. Hij probeerde zijn inspiratie te vinden in de ingrediënten van Coca Cola. Echter kon hij maar weinig met kolanoten en de coca-plant als inspiratiebron. Hij zag wel op dezelfde pagina van de encyclopedie de cacao-peul. Hij vond deze geschikt en goed voor het ontwerp van de Coca Cola fles. Hierdoor kreeg de fles zijn verticale rimpels en de karakteristieke bolvorm. Coca Cola registreerde de herkenbare flesvorm in 1960. De blikjes kwamen voor het eerst op de markt in 1955 met hetzelfde karakteristieke rood.


Smaak en recept Coca Cola

Ingrediënten

Coca Cola heeft een unieke smaak. Het recept ervan is altijd geheim gebleven wat tevens ook het succes van het merk bepaald heeft. Toen Coca Cola nog een siroop was waren de hoofdingrediënten onbewerkte cocabladeren en kolanoten. De cocabladeren zaten erin voor het stimulerende effect en de kolanoten voor de cafeïne. De hoeveelheid cocaïne (een bestanddeel van cocabladeren) was zeker niet mis, maar liefst 150 gram per 4 liter. In 1904 stapte Coca Cola over op verwerkte cocabladeren (waar de cocaïne grotendeels uit was gehaald). Tegenwoordig gebruikt het bedrijf alleen nog maar cocaïne-vrije cocabladeren. Toch is het gebruik van coca bladeren in de grote markt enorm bijzonder. Er is namelijk een VN-handelsverdrag wat de distributie van cocabladeren verbied. Coca Cola is de enige die een uitzondering heeft gekregen voor het importeren en verwerken van cocabladeren. De Coca Cola van tegenwoordig bevat ook veel minder cafeïne vanwege rechtszaken en klachten. Andere ingrediënten van Coca Cola zijn:
 • koolzuurhoudend water.
 • fructosestroop of sacharose als zoetstof.
 • E338: fosforzuur als smaakversterker.
 • E150d: karamel als kleurstof; dit geeft Coca Cola zijn bruine/zwarte kleur.
 • cafeïne 0,1 gram per liter.
 • kolanoten.
 • cocabladeren

Het recept

Het recept van Coca Cola is altijd supergeheim geweest. Het originele recept heeft 86 jaar in een bank in Atlanta, Amerika gelegen. Tegenwoordig ligt het originele recept in een Museum in Atlanta tentoongesteld. Toch is het echte recept van Coca Cola nog altijd een mysterie en niemand weet echt zeker hoe de Coca Cola gemaakt wordt. Een populaire mythe is dat er slechts 2 personen het recept kennen. Echter hebben ze allebei maar de helft van het recept. In realiteit zijn er wel meer mensen in het bedrijf die het recept van Coca Cola kennen.

Reclamecampagnes Coca Cola

Campagnes buitenland en internationaal

Reclame campagnes hebben een groot aandeel gehad in het succes van Coca Cola. Door goede marketing en timing wist Coca Cola zich steeds weer op de kaart te zetten. Voorbeelden van de reclame campagnes zijn:

De Coca Cola-fontein
In de 19e eeuw waren frisdrankfonteinen erg populair in Amerika. Daardoor was er natuurlijk ook al snel een Coca Cola-fontein waar mensen tegen betaling een glas mochten vullen.

Asa Candler-campagne
In 1888 was Asa Candler één van de zakenmannen die samenwerkte met de uitvinder van Coca Cola, John Pemberton. Candler heeft ervoor gezorgd dat er ontzettend veel gratis Coca Cola's werden uitgedeeld. Want als je een goed product gratis aanbiedt stimuleer je je klanten terug te komen. Dit is dan ook exact wat er gebeurde.

Coca Cola als alternatief
In 1906 leek het er even op dat alcohol zou worden verboden in Amerika. Deze gelegenheid nam Coca Cola natuurlijk aan om mensen ervan te overtuigen dat Coca Cola het beste alternatief was voor alcohol.

Coca Cola en de Kerstman
Er bestond natuurlijk al een kerstman maar Coca Cola heeft deze man in een modern Coca Cola-rood jasje gestoken en daarmee was Coca Cola natuurlijk onlosmakelijk verbonden met deze decembertraditie. De kerstman was vernieuwd door Haddon Sundblom en moest het geluk en samenzijn in de december maand representeren.

Superbowlreclame
Tijdens de superbowl finale lanceerde Coca Cola een reclame waarin een kleine jongeman door het stoere pantser van de rugbyspeler "Mean Joe Greene" breekt door hem een Coca Cola aan te bieden. Dit alles onder het mom van "Have a Coke with a smile".

Coca Cola Light
Dit was het antwoord van Coca Cola op de Pepsi Diet tijdens de Cola oorlog in 1982. Coca Cola light was meteen een groot succes en werd al snel wereldwijd verkocht.

1993 TV reclame
Coca Cola lanceerde maar liefst 27 reclames met dezelfde boodschap die over de hele wereld specifieke doelgroepen moest aanspreken. De allerbekendste van de 27 is met 2 ijsberen die samen een Coca Cola dronken op de noordpool onder het noorderlicht. Deze reclame was zo'n succes dat deze ook te zien was tijdens de Olympische spelen van 1994.

Moderne Coca Cola-campagnes in Nederland

De Coca Cola kerst-truck
Wie kent hem niet? De in 1995 gelanceerde kerstcampagne met de beroemde Coca Cola-truck. Sindsdien nog ieder jaar rond kerst op televisie te zien.

De Coca Cola-film
Eerst slechts een korte reclame waarin een man een muntje gooit in de Coca Cola-machine. Vervolgens zie je een hele wereld die in deze frisdrankmachine zou zitten die met zijn bewoners aan het werk gaat om een Coca Cola te maken. Het succes was zo groot dat er later een kleine film was gemaakt die werd uitgezonden in bioscopen.

Share a Coke with
De laatste succescampagne van Coca Cola. Wat in het Nederlands betekent: "deel een Coca Cola met " Miljoenen flessen met namen van mensen erop werden gefabriceerd. Je kan ook een Coca Cola met een specifieke naam naar iemand toe sturen. Dit allemaal onder het mom van gezelschap, samenzijn en geluk.
© 2015 - 2024 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Coca-Cola in alle soorten en matenCoca-Cola, wie kent het nog niet? Het merk Coca-Cola is het beroemdste merk cola. Ze hebben een groot asortiment aan dra…

Zo gezond is whiskyZo gezond is whiskyVoor veel mannen (en steeds meer vrouwen) is een glas whisky een geschenk uit de hemel. Heerlijk om op zondagavond van t…
Hoe ongezond is cola?Hoe ongezond is cola?Weet een mens wel wat hij eet en drinkt en ben jij je wel bewust van de ingrediënten van je voeding? We weten allemaal d…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola
 • http://lauralee60.wordpress.com/2011/09/17/history-of-coca-cola-advertising/
 • http://www.oddee.com/item_96725.aspx
 • https://introspectmarketing.wordpress.com/category/beer-and-skittles/
 • http://www.coca-cola.co.uk/about-us/heritage/christmas/coca-cola-christmas-trucks-by-numbers.html
 • http://www.businessinsider.com/how-great-ads-made-coca-cola-the-world-champion-of-soft-drinks-2011-2?op=1&IR=T
 • https://www.youtube.com/watch?v=jnQ_CwvIoKk
 • Afbeelding bron 1: Melissa A. N. (Model), Flickr (CC BY-2.0)
Jeroenvangamere (31 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.