Zo gezond is whisky

Zo gezond is whisky Voor veel mannen (en steeds meer vrouwen) is een glas whisky een geschenk uit de hemel. Heerlijk om op zondagavond van te genieten tijdens een goed boek, maar ook een ideaal drankje om samen met vrienden te drinken. Voor whiskyliefhebbers is er nu goed nieuws: wanneer met mate gedronken, is whisky niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond!

Het beperkt de gewichtstoename

Whisky is één van de meest verantwoorde alcoholhoudende dranken. Vergeleken met andere alcoholische versnaperingen is het namelijk relatief laag in calorieën; ongeveer 100 per glas (40 ml). Ook bevat het geen koolhydraten, vetten of suikers, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bier en wijn. Uiteraard is whisky hierdoor niet meteen gezond, maar het is wel een heel stuk minder ongezond dan andere alcoholische drankjes.

Het is goed voor je hart

Bij veel mannen gaat hun hart sneller kloppen bij het zien van een fles whisky, maar whisky zorgt er ook nog eens voor dat je hart béter gaat kloppen. Deze drank zit namelijk vol met antioxidanten die ervoor zorgen dat cholesterol zich minder goed in de aderen kan nestelen, waardoor de kans op bloedproppen en hartproblemen wordt voorkomen.

Het gaat beroertes tegen

Whisky houdt dus cholesterolvorming in de aderen tegen. Maar het drankje doet meer; het zorgt er ook voor dat de inmiddels opgebouwde cholesterol in de aderen afgevoerd wordt. Hierdoor ontspannen de wanden van de bloedvaten, waardoor bloed zich weer moeiteloos door de vaten kan verplaatsen. Dit zorgt weer voor een verminderde kans op beroertes.

Het beschermt tegen kanker

Zoals eerder gezegd, is whisky rijk aan antioxidanten, waaronder de antioxidant ellaginezuur. Deze stof komt ook voor in groenten en fruit en helpt de groei van tumoren te verminderen of te voorkomen. Door het drinken van een paar glazen whisky per week ben je uiteraard niet ineens helemaal beschermd tegen kanker, maar alle beetjes helpen natuurlijk.

Het is goed voor je hersenen

Dit klinkt misschien gek, want wanneer je net wat te veel whisky hebt gedronken, kun je je vaak minder van de avond herinneren dan je zou willen. Toch is het drinken van whisky bevorderend voor je hersenen en je geheugen. Uit een onderzoek uit 2003 blijkt namelijk dat whisky in beperkte hoeveelheden kan zorgen voor een lager risico op Alzheimer of dementie. Ook zorgt het voor een goede doorbloeding van de hersenen, wat je hersenen en geheugen gezond houdt.

Het vermindert stress

Zeker na een drukke dag voelt een glas whisky voor velen als de ultieme manier om te ontspannen. En inmiddels is het ook bewezen: whisky helpt inderdaad bij het tot rust komen van lichaam en geest. Door het drinken van een klein glas whisky neemt de bloedcirculatie toe, wat ervoor zorgt dat organen van vers en zuurstofrijk bloed worden voorzien. Dit kalmeert je zenuwen, vermindert stress en angst en ontspant je lichaam.

Het is goed voor de spijsvertering

Al jarenlang wordt deze 'wonderdrank' gebruikt om de spijsvertering te stimuleren, omdat het je lichaam helpt te ontspannen na een (zware) maaltijd. Daarnaast is whisky het perfecte medicijn voor mensen die last hebben van indigestie of maagpijn, omdat het maagzuur tegengaat.

Het verlengt de levensduur

Een gezond hart en lichaam zorgt er vanzelfsprekend voor dat je langer leeft. Daarnaast bieden de antioxidanten en andere voedingsstoffen in whisky ook nog eens bescherming tegen ziektes en gaan ze afbraak van belangrijke lichaamscellen tegen. Hierdoor takelt je lichaam minder snel af, waardoor je ook op latere leeftijd nog in goede gezondheid kunt leven.
© 2015 - 2024 Tarinda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fireball whisky, de nieuwe JägermeisterFireball whisky, de nieuwe JägermeisterFireball Cinnamon Whisky is een mix van kaneel en whisky en heeft een volle diepe gouden kleur. Door de combinatie van k…
Jack Daniel’s whisky’sDe whisky’s van Jack Daniel’s zijn wereldberoemd en worden omarmd door vele rocksterren. Tevens hangen er ook enkele mys…
Single malt whisky: Van mout tot maltSingle malt whisky: Van mout tot maltHoe kan je van simpele ingrediënten, zoals water, gerst en gist, zo’n complex product maken? In dit tweede deel van de s…
Scotch Whisky: Verschillende soorten en smakenScotch Whisky: Verschillende soorten en smakenHoewel de naam Schotse whisky zowat synoniem staat met kwaliteit, valt hier wel wat op af te dingen. Niet alle Schotse w…

Informatie over wodkaInformatie over wodkaWodka is een populaire drank in Noord- en Oost-Europa, maar wordt ook in West-Europa steeds populairder. Ook wordt wodka…
Coca Cola - Historie, reclame en receptCoca Cola - Historie, reclame en receptCoca cola, misschien wel het meest succesvolle bedrijf ter wereld. Deze frisdrank wordt in bijna alle landen ter wereld…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/whiskey.html
Tarinda (1 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.