Hoe ongezond is cola?

Hoe ongezond is cola? Weet een mens wel wat hij eet en drinkt en ben jij je wel bewust van de ingrediënten van je voeding? We weten allemaal dat cola ongezond is, maar waarom is cola zo ongezond en hoe ongezond is cola dan wel? Wat zijn de huidige ingrediënten van cola en wat is daar in de loop der tijd aan veranderd? Hoeveel cola kan je drinken zonder dat dit schadelijk is voor je gezondheid?

Waaruit bestaat cola?

Suiker

In cola zit veel suiker, in één blikje cola (0,33l) zit 35 gram suiker. Dit is voor alle frisdranken ongeveer hetzelfde. In sinas of 7-up zit evenveel suiker.
In de light varianten is deze suiker vervangen door aspartaam en stevia-extract. Je mag 17 glazen cola drinken voordat je de maximale hoeveelheid zoetstof overschrijdt. Dit is natuurlijk alleen wanneer je verder geen producten gebruikt die gezoet zijn met aspartaam. Een nadeel van zoetstoffen is dat de zoete smaak zonder de suiker zorgt voor een instabiele bloedsuikerspiegel. Je krijgt hierdoor zon 60 tot 70 minuten na het drinken van de cola een ontzettende trek in eten, met name in zoetigheid.

E-nummers

De houdbaarheid van cola wordt verlengd door het gebruik van conserveringsmiddelen. Dit zijn benzoëzuur (E210) en sorbinezuur (E202). Sommige mensen hebben last van een intolerantie voor deze twee conserveringsmiddelen en er wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen benzoëzuur en hyperactiviteit bij kinderen.
Als smaakversterker wordt er Fosforzuur (E338) toegevoegd aan cola en het kleurtje van cola wordt verkregen door de toevoeging van karamel (E150d).

Cafeïne

Hiernaast zit er een kleine hoeveelheid cafeïne in cola. Je moet zeven glazen cola drinken om net zoveel cafeïne binnen te krijgen, als er in één bakje koffie zit. Het nadeel van cafeïne in cola is dat het geen goede combinatie is met het fosforzuur. Dit omdat ook cafeïne vocht afdrijvend werkt. Dit vergroot de schadelijke effecten van fosforzuur, hierover verderop meer.

Koolzuur

Het drankje is koolzuurhoudend, dus er zit CO2 in. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.

Wat is het schadelijke stofje in cola?

Het schadelijke stofje in cola is het Fosforzuur. Dit zorgt voor de smaak, maar kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Dit is niet het geval wanneer je een enkele keer een glas cola drinkt. Dan is er niets aan de hand, maar wanneer je dagelijks twee liter cola of meer drinkt breng je je gezondheid ernstig in gevaar.

Fosforzuur verhoogt de afscheiding van (afval)stoffen via de urine. Dit tast de werking van de nieren aan en zorgt voor een vergrote kans op nierstenen en nierinsufficiëntie. Wanneer je nierproblemen hebt, kan je dus beter helemaal geen cola drinken. De hoeveelheid calcium en kaliumafscheiding via de urine wordt ook verhoogd door Fosforzuur. Het gevolg hiervan is een te laag gehalte van deze stoffen in het bloed.

Een te laag calciumgehalte veroorzaakt een verhoogde kans op brosse boten (osteoporose) en botbreuken. Hetzelfde effect heeft fosforzuur op de tanden. Een te laag kaliumgehalte veroorzaakt spierverslapping en spierkrampen, vermoeidheid en lusteloosheid en veel mensen worden er misselijk en prikkelbaar van. In ernstige gevallen kan dit hartritmestoornissen, psychische klachten en zelfs verlamming veroorzaken.

Het originele colarecept

Cola werd in 1869 ontwikkeld door de apotheker John Pemberton in Atlanta (Amerika). Hij bracht dit op de markt als geneesmiddel tegen morfineverslaving, spijsverteringsproblemen, impotentie, hoofdpijn en nervositeit. Hij maakte dit drankje in de eerste instantie van Bordeauxwijn en een extract van de bladeren van een coca-plant. De apotheker was zelf verslaafd aan cocaïne, hier is hij uiteindelijk ook door in de problemen geraakt. Nadat in 1885 Amerika werd drooggelegd (er mocht geen alcohol meer verkocht worden), paste hij zijn drankje aan en verving hij de wijn door suikersiroop. In 1887 kreeg hij patent op zijn recept. In 1905 werd het recept opnieuw aangepast en werd de cocaïne uit de cola verwijderd. Hoe ongezond cola ook is, het is nog altijd veel gezonder dan het originele recept uit 1869 was.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coca Cola - Historie, reclame en receptCoca Cola - Historie, reclame en receptCoca cola, misschien wel het meest succesvolle bedrijf ter wereld. Deze frisdrank wordt in bijna alle landen ter wereld…
Coca-Cola, een kruidige geschiedenisCoca-Cola, een kruidige geschiedenisOver de drank Coca-Cola is het laatste woord nog niet gezegd. Bij deze wat minder bekende informatie over de geschiedeni…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Coca-Cola, een mysterieus drankje met bijwerkingen?Er gaan wilde verhalen de ronde over Coca-Cola. Elke verroeste schroef zou je ermee los kunnen krijgen, het zou werken a…

Zo gezond is whiskyZo gezond is whiskyVoor veel mannen (en steeds meer vrouwen) is een glas whisky een geschenk uit de hemel. Heerlijk om op zondagavond van t…
Coca-Cola flessenCoca-Cola flessenAl sinds 1886 is de wereldberoemde drank Coca-Cola verkrijgbaar. Het grote succes van deze koolzuurhoudende drank is dee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WerbeFabrik, Pixabay
  • http://www.cocacolanederland.nl/Ingredienten.aspx
  • http://jessevandervelde.com/cola-en-cola-light-wat-is-het-beste-alternatief/
  • http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1024
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.