Koffie: een populaire drank

Koffie: een populaire drank Koffie is een van de meest populaire warme dranken in de wereld. Bijna een derde van de wereldbevolking drinkt koffie. Mensen ontmoeten elkaar vaak in cafés of coffeeshops voor een koffiepauze tijdens het midden van de ochtend of stoppen met werken in de namiddag om koffie te drinken.
Bron: Fishmonk, RgbstockBron: Fishmonk, Rgbstock

Waar komt koffie vandaan?

Er wordt ongeveer zeven miljoen ton koffie per jaar geproduceerd. Brazilië is veruit 's werelds grootste koffieproducent. Ongeveer een derde van de wereldproductie komt uit dit Zuid-Amerikaanse land. Andere koffie producerende landen zijn Vietnam, Indonesië en Colombia.

De Verenigde Staten is de grootste koffie consument in de wereld. Ongeveer 1,2 miljard kilogram koffie wordt daar elk jaar verbruikt. Het drinken van koffie is ook zeer populair in Europese landen, zoals Italië, Frankrijk en Duitsland, maar ook in Brazilië zelf.

De koffieplant

Koffie groeit als een groengebladerde boom of struik met bloeiende witte bloemen. De koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië, maar is in de loop van de tijd verspreid naar Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika.

Er zijn twee basistypen van koffie. Het type Arabica is goed voor ongeveer 70% van de wereld koffieproductie. Het wordt geteeld in de hogere regionen van Midden- en Zuid-Amerika en is geliefd om zijn smaak en geur. Het type Robusta komt voornamelijk uit de regio’s Midden- en Oost-Afrika. Hoewel het maar slechts dertig procent van de totale koffieproductie uitmaakt is het steeds belangrijker geworden, omdat het ziekten beter kan weerstaan. Het heeft ook kleinere bonen en kan groeien op lagere hoogte dan Arabica.

Bron: Fishmonk, RgbstockBron: Fishmonk, Rgbstock
Koffieplanten groeien in het warme en vochtige klimaat van de tropen en subtropen. De meeste koffiebomen groeien het best tussen de 1000 en 2500 meter boven de zeespiegel. Koffiebomen produceren bessen. In eerste instantie zijn ze geel en als ze volwassen worden veranderen ze naar de kleur rood. Een gemiddelde koffieboom kan genoeg bessen produceren om ongeveer een pond (halve kilo) van gebrande koffie te maken. Koffiezaden worden gekweekt in kweekbedden. Na een jaar worden ze geplant in speciaal geprepareerde velden. Het duurt voor een koffieboom ongeveer zes jaar om een volledige oogst van koffiebessen te produceren. De grootste boom kan oplopen tot wel zes meter hoog, maar ze zijn meestal bijgesneden tot een hoogte van 1,5 tot 4 meter.

Het oogsten en verwerken van de koffie

De meeste koffiebessen worden met de hand geplukt, zodat alleen de goede bessen worden gebruikt. Na het scheiden van bessen van bladeren en andere afvalstoffen, worden de bonen er vervolgens uitgehaald, gereinigd en gedroogd. Alleen de beste bonen maken de weg naar de markt mee. Vervolgens worden ze in zakken gestoken en verscheept naar de landen waar ze worden geroosterd.

Op de bestemming worden de bonen gecombineerd om verschillende koffiemelanges te maken. De bonen worden vijftien minuten lang geroosterd om de echte smaak van de koffie te brengen. De gebrande koffiebonen worden verpakt. Sommige koffiebonen zijn vermalen tot gemalen koffie.

Bron: Lusi, RgbstockBron: Lusi, Rgbstock

De effecten van koffie

Koffie bevat cafeïne, een stof die delen van het lichaam, zoals het hart en de spieren stimuleert. Mensen drinken vaak koffie om hen helpen wakker en alert te blijven. Hoewel koffie wel een aantal negatieve effecten heeft wordt het niet gezien als een schadelijke drankje. Kinderen en mensen die hartproblemen hebben, zouden geen koffie in grote hoeveelheden moeten drinken.

Hoe wordt koffie gemaakt?

Koffie moet worden vermalen voordat het wordt gebrouwen. De koffie kan gemaald worden met een koffiezetapparaat, maar je kunt ook kant en klare gemalen koffie in de winkels kopen. De eenvoudigste manier van koffie maken is het gieten van kokend water over een filter van gemalen koffie en het laten doorstromen in een pot. Koffie wordt vaak gemaakt met behulp van eenvoudige machines die warm water door een pad spoelen met geperst koffie daarin. Espressomachines drukken dat hete water door de gemalen koffie. Bij oploskoffie wordt het hete water over poederachtige koffie gegoten. Het lost in een keer en je hebt dan geen speciale machine hiervoor nodig.

De historie van de koffie

Koffie is ontstaan in de zesde eeuw in het hoogland van Oost-Afrika. Het werd vervolgens gebracht naar Arabië, waar de mensen het gebruikten als voedsel en medicijnen. Tijdens de elfde eeuw werd de koffie voor het eerst gedronken. In de zestiende en zeventiende eeuw werd koffie zeer populair in Europa toen de Turken het naar Centraal Europa meebrachten. In de 17e en 18e eeuw koffie veroverden ook Noord- en Zuid-Amerika.

Koffiehuizen werd al snel over de hele wereld populair. Vanaf 1900 werden in Europa en Amerika ketens van coffeeshops opgestart. Vandaag de dag is Starbucks de grootste koffiehuisketen ter wereld, met meer dan 20.000 winkels in zestig landen.

Bron: Fishmonk, RgbstockBron: Fishmonk, Rgbstock

Verschillende soorten koffie

 • Espresso is waarschijnlijk de meest populaire koffie in de wereld. Het wordt gemaakt door het forceren van heet water door een kussen gevuld met donkere gemalen koffie. Hoewel er niet veel koffie in de beker zit is een espresso wel zeer sterk. Het wordt meestal zwart gedronken zonder toevoeging van melk en suiker.
 • Americano is een espresso met heet water toegevoegd om het zwakker maken.
 • Cafe Latte is een espresso met veel warme melk en schuim toegevoegd aan de bovenkant.
 • Cappuccino is een kopje espresso, samen met warme melk en veel melk schuim op de top. In sommige coffeeshops is het versierd met chocolade vlokken of cacao.
 • Cafe Mocha is een cappuccino met chocolade of cacao toegevoegd.
 • Frappe is een koude espresso die je in sommige koffiehuizen kan krijgen tijdens de hete zomermaanden.
 • Turkse koffie is meestal dikker dan gewone koffie. Het wordt gemaakt door gemalen koffie en water te combineren in een modderige mengsel.

Lees verder

© 2013 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en koffieZwanger en koffieVeel mensen starten de dag met een kopje koffie. Mensen hebben het nodig om wakker te worden. Maar steeds meer onderzoek…
Robusta en Arabica koffiebonenRobusta en Arabica koffiebonenKoffie is bijna niet weg te denken als dagelijks consumptiemiddel. Koffie op het werk, bij het ontbijt, of gewoon om te…
Cafeïne en vruchtbaarheidCafeïne en vruchtbaarheidWat is de invloed van cafeïne op de vruchtbaarheid? Het anwoord is afhankelijk of we het hebben over de mannelijke vruch…
Kopi Luwak: een van de duurste koffies, gemaakt uit poepKopi Luwak: een van de duurste koffies, gemaakt uit poepJe zou het niet bedenken bij een van de duurste koffies ter wereld; maar deze bestaat toch echt uit bestanddelen van poe…

Kwaliteit van drinkwaterKwaliteit van drinkwaterDe gemiddelde Nederlandse gebruiker verbruikt ongeveer 120 liter drinkwater per dag. Hiervan wordt ongeveer 1.8 liter ge…
Pina Colada: een Caribisch drankjePina Colada: een Caribisch drankjePina Colada is een exotisch wit cocktaildrankje dat afkomstig is uit Puerto Rico. Het smaak erg romig en naar ananas en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Johnnyberg, Rgbstock
 • www.koffieengezondheid.nl
 • www.koffie-weetjes.nl
 • Afbeelding bron 1: Fishmonk, Rgbstock
 • Afbeelding bron 2: Fishmonk, Rgbstock
 • Afbeelding bron 3: Lusi, Rgbstock
 • Afbeelding bron 4: Fishmonk, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.