Waarom meer water drinken?

Waarom meer water drinken? De gemiddelde Nederlander draagt tegenwoordig overal zijn flesje water met zich mee. Water is dan ook uitgegroeid tot het meest populaire drankje (achter de frisdranken). Maar is het drinken van water wel zo gezond als we denken? De oude suggestie om elke dag acht glazen water te drinken blijkt eigenlijk niet meer dan een richtlijn te zijn geweest, welke zeker niet op wetenschappelijk bewijs was gebaseerd.

Water drinken is essentieel voor je gezondheid

Maar ga niet bij de pakken neerzitten en jouw fles water wegzetten. Acht glazen water zullen we echt niet precies altijd nodig hebben. Er zijn zat redenen te bedenken waarom we water moeten drinken. Het drinken van water is nu eenmaal essentieel voor je gezondheid. Denk aan water als een soort van voedingsstof voor jouw lichaam. Al deze voedingsstoffen zijn erg belangrijk, omdat deze het water vervangen dat je lichaam inmiddels heeft verlaten. Denk bijvoorbeeld aan zweet of urine.

Bron: Vivekchugh, RgbstockBron: Vivekchugh, Rgbstock

Te weinig water drinken betekent uitdroging

Wanneer je jouw lichaam niet tijdig bevoorraadt met de juiste hoeveelheid water, dan kan je uitgedroogd raken. Vocht verliezen komt het meest voor in warmere klimaten, tijdens inspannende lichaamsbeweging en op grotere hoogtes. Ook moeten ouderen erg oppassen dat ze niet te weinig drinken en uitdrogen, aangezien bij hoen het gevoel van dorst niet meer zodanig overheerst.

Zes redenen waarom water goed voor ons is

Hieronder zie je zes belangrijke redenen waarom water drinken nu zo goed voor ons is. Het is juist in deze tijden dat het erg belangrijk is om voldoende te blijven drinken.

 • Het drinkwater helpt bij de balans van onze lichaamsvloeistoffen. Je lichaam bestaat uit ongeveer 60% water. De functies van deze lichaamsvloeistoffen omvatten vertering, absorptie, distributie, verwezenlijking van speeksel, transport van nutriënten en onderhoud van de lichaamstemperatuur.

Bron: Nazreth, RgbstockBron: Nazreth, Rgbstock
 • Water kan helpen bij de controle van je calorieën. Jarenlang wordt het drinken van water toegepast bij het lijnen, terwijl het helemaal geen magisch effect heeft op het verliezen van je gewicht. Uiteraard kan water wel een hele goede vervanger zijn van calorierijke dranken. Voedingssoorten met een hoog watergehalte hebben de neiging om groter te lijken. Deze grote zorgt er tevens voor dat je meer moet kauwen en dat het langzamer door het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor zal je eerder een vol gevoel hebben, waardoor je minder veel gaat eten. Voorbeelden van bepaalde voeding met een hoog watergehalte zijn fruit, groente, bouillon, havermout en bonen.

 • Water helpt om je spieren sterk te houden. De lichaamscellen die niet de juiste vochtbalans hebben zullen verschrompelen en uiteindelijk ineen klappen. Dit kan leiden tot uiterste vermoeidheid in de spieren. Als spiercellen niet voldoende vocht krijgen zullen ze minder goed werken en gaan de prestaties drastisch achteruit.

 • Water verbetert de huid, waardoor je er beter uit ziet. Je huid bevat veel vocht en functioneert als een soort van beschermende barrière overtollig vochtverlies te voorkomen. Maar verwacht daarentegen niet dat veel water drinken de rimpels en fijne lijntjes doet verdwijnen. Uitdroging zal er voor zorgen dat de huid er meer rimpeliger en droog uit gaat zien. Dit proces kun je voorkomen door goed te blijven drinken. Wel is het een feit dat als je op een gegeven moment voldoende hebt gedronken je nieren het overtollige vocht overnemen en dit zullen scheiden.

 • Water help ook bij het goed functioneren van je nieren. De lichaamsvloeistoffen transporteren de afvalstoffen in en uit de cellen. Het belangrijkste gif in je lichaam is bloedureumstikstof, een afvalstof dat in het water wordt opgelost en wordt verwerkt door de nieren en in je urine terecht kan komen. Je nieren doen geweldig werk door de afvalstoffen in je lichaam te ontdoen van gifstoffen, zolang je maar genoeg blijft drinken! Wanneer je voldoende vocht tot je neemt zal je urine ook vrij gemakkelijk naar buiten komen. Tevens is het dan licht van kleur en vrij van geur. Wanner je lichaam te weinig vocht binnenkrijgt zullen de nieren harder moeten werken en zal hierdoor de urine veel donkerder zijn en een nare lucht bevatten. Als je chronisch te weinig drinkt zal je op ten duur ook last krijgen van nierstenen.

 • Water helpt prima bij het goed functioneren van je darmen. Een adequate vochtinnamen zal ervoor zorgen dat het allemaal blijft doorstromen langs het maag- en darmkanaal en zodoende voorkomt dit dus een verstopping. Voldoende vocht en vezels zijn een perfecte combinatie, omdat deze tezamen een soort bezem vormen. Hierdoor blijven je darmen goed functioneren.

Vijf tips om meer te drinken

Als je denkt dat je echt meer moet drinken kun je wellicht nog wat halen uit de vijf onderstaande tips, zodat je makkelijker en meer zal gaan drinken.
 • Zorg dat je bij elke snack of maaltijd wat te drinken neemt
 • Kies uit dranken die je lekker vindt. Je zal automatisch meer drinken als het lekkerder smaakt.
 • Eet meer groente en fruit. Hier zit veel water in, die positief bij zullen dragen. Ongeveer twintig procent van al het vocht komt uit eten.
 • Hou altijd een flesje water bij je. Bijvoorbeeld op je werk, in de auto of in je tas.
 • Kies voor dranken die voldoen aan je individuele behoeften. Als je let op calorieën, zorg dan dat je calorievrije dranken neemt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen dorstsignalen, kijk uit voor uitdrogingGeen dorstsignalen, kijk uit voor uitdrogingSommige mensen kennen het niet of nauwelijks, het gevoel van dorst. Dit is vaak aangeleerd door de prikkel zo vaak te ne…
Water drinken is belangrijkWater drinken is belangrijkHet is een feit dat water niet te missen is in het leven van de mens. Zonder voedsel kun je ongeveer vijf weken, terwijl…
Vochtbalans sportersVochtbalans sportersNet als bij alle voedingsstoffen geldt ook voor water dat een regelmatige inname noodzakelijk is om het lichaam gezond t…
Hypokaliëmie: een tekort aan kaliumKalium is een van de belangrijke zouten die het lichaam nodig heeft voor een gezonde werking. Ook is kalium van groot be…

Muntthee: lekker en gezondMuntthee: lekker en gezondTegenwoordig worden naast normale thees van originele theeplanten ook vele verschillende theesoorten op de markt gebrach…
Sapjes uit de sapcentrifugeSapjes uit de sapcentrifugeWe kunnen ons niet meer voorstellen dat we er geen hebben de sapcentrifuge. Of het nu zon kleine handmatige is of zo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rkirbycom, Rgbstock
 • www.water.nl
 • www.rijkswaterstaat.nl
 • www.helpdeskwater.nl
 • Afbeelding bron 1: Vivekchugh, Rgbstock
 • Afbeelding bron 2: Nazreth, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 18-07-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.