Zelf frisdrank maken

Zelf frisdrank maken Door je eigen frisdrank te maken kan je niet alleen veel geld besparen het is nog lekker ook. Je kan je bezoek verassen op een lekker fris gekoeld drankje zonder dat je daar speciaal voor naar de supermarkt hoeft te lopen. Ook zijn er tegenwoordig machines op de markt die met behulp van een siroop in een handomdraai kraantjeswater omtoveren in frisdrank, inclusief bubbels als je dit wenst.

Zelf frisdrank maken

De aankoop van frisdranken neemt voor een gemiddeld gezin op jaarbasis wel een serieuze hap uit het huishoudbudget. Zeker op warme zomerdagen smaakt een verfrissende frisdrank dubbel zo aangenaam als op een koude dag. Net op zulke momenten is meestal het laatste drankje net verdwenen. Eigenlijk hoeft dit helemaal geen probleem te zijn want je kan makkelijk zelf een heerlijk drankje klaarmaken. Je behoud tevens controle over de hoeveelheid zoetstof die je zelf toevoegt waardoor het een heel pak gezonder wordt dan de kant en klare flessen. Ook het milieu bewijs je er een dienst mee omdat je heel wat minder plastic verbruikt.
In veel landen is het maken van je eigen frisdrank veel meer ingeburgerd dan hier, denk maar aan Amerika waar iedereen verzot is op eigengemaakte “Lemon-juice”.

Recept Lemon juice

Ingrediënten

 • 4 citroenen, onbehandeld
 • 1 liter water
 • 75 gram suiker

Bereidingswijze

Breng het water aan de kook samen met de suiker en roer stevig tot alle suiker is opgelost. Rasp zeste van de citroenen en voeg deze toe aan het hete water. Pers het sap uit de vier citroenen en voeg deze toe aan het water. Giet het mengsel door een zeef en laat afkoelen. Afhankelijk van je eigen smaak kan je meer of minder suiker toevoegen. Serveer nu lekker fris met enkele ijsblokjes. Als je verkiest om limoenen in plaats van citroenen te gebruiken kan je 5 limoenen nemen op 1 liter water.

Recept ice tea

Ingrediënten

 • 2 builtjes gewone thee
 • 1 liter water
 • 75 gram suiker

Bereidingswijze

Breng het water aan de kook samen met de suiker en roer tot alle suiker is opgelost. Als het water niet meer kookt voeg je de thee builtjes toe en laat net zo lang trekken tot je de gewenste sterkte hebt. Laat afkoelen en serveer met ijsblokjes. Voor een leuke toets kan je nog enkele takjes munt toevoegen aan het drankje. Ook hier kan je weer meer of minder suiker toevoegen naargelang je eigen smaak.

Recept bessensiroop

Ingrediënten

 • 250 gram rode bessen
 • 125 gram suiker
 • 3 deciliter water

Bereidingswijze

Verwijder de steeltjes van de rode bessen en doe de besjes samen met het water en de suiker in een pan. Laat een 10 tal minuten koken en pureer dan de rode bessen met een stamper en laat nog even doorkoken. Giet het mengsel nu door een fijne zeef zodat er geen pitjes meekomen. Doe het verkregen sap terug in een pan en breng terug aan de kook. Laat dit nu indikken tot je een stroperige vloeistof krijgt. Laat dit nu afkoelen en plaats het in de ijskast. Je kan nu telkens wat van de eigen gemaakte siroop mengen met fris water om een lekker bessendrankje te bekomen.

Sodastream

Voor wie het nog makkelijker wil zijn er ook apparaten op de markt die met behulp van een siroopje in een handomdraai frisdrank maken. Een van de bekendste apparaten is de sodastream. Hiermee kan je van kraantjeswater frisdrank naar jou keuze maken inclusief bubbels als je dit wenst. Sodastream biedt een grote waaier aan siropen aan waaruit kan gekozen worden zodat er voor elk wat wils is. De verschillende smaken kunnen ook nog eens gemengd worden waardoor je kan experimenteren tot je een eigen heerlijke unieke smaak hebt gevonden.
Gemiddeld bevat de zelf gemaakte frisdrank 50% minder suiker dan het equivalent gekochte frisdrank en er zijn ook light versies van de siroop te koop die nog minder suiker bevatten. Het toestel werkt zonder stroom en is vervaardigd uit gerecycleerd materiaal wat het milieu ten goede komt. De prijs voor een litertje zelf gemaakte frisdrank met de sodastream is aanzienlijk minder in vergelijking met A merken.
© 2012 - 2024 C-brown, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasDieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasOm het drinken van de verplichte hoeveelheid vocht voor de mens aantrekkelijker te maken zijn er frisdranken op de markt…
Van water met prik tot frisdrankVan water met prik tot frisdrankIn de meeste huishoudens staan wel twee flessen frisdrank in de koelkast. Toch kennen we in Nederland pas sinds de Tweed…
Is de kleurstof in cola kankerverwekkend?Is de kleurstof in cola kankerverwekkend?Sinds een paar dagen is Coca-Cola een veelbesproken onderwerp in de media. Cola krijgt een donkerbruine kleur door toevo…
Frisdrank: Frisdrank is een enorme dikmakerDe producenten vinden het allemaal wel meevallen met frisdranken. Maar het valt niet mee, want een glaasje fris bevat al…

Een waterkoeler bij u thuisEen waterkoeler bij u thuisAls er wordt gesproken over een waterkoeler is de eerste reflex deze altijd te plaatsen in de werkomgeving of een plaats…
Thuis ijskoffie maken: drie heerlijke receptenThuis ijskoffie maken: drie heerlijke receptenKoffie is één van de meest populaire drankjes ter wereld. Jaarlijks wordt meer dan een miljard keer koffie geschonken. M…
Bronnen en referenties
 • http://blog.riverford.co.uk/2011/08/26/make-your-own-lemonade/
 • http://www.cheapcooking.com/Recipes/sugar-syrup.htm
 • http://www.education.com/science-fair/article/make-fizzy-lemonade/
 • http://plantaardigheden.nl/aardig/recepten/limonade.htm
C-brown (43 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.