Cupcakes: een trend om van te smullen

Cupcakes: een trend om van te smullen De cupcake heeft de wereld veroverd. Er zijn cupcake winkels, cupcake recepten, cupcake boeken, cupcake sites, cupcake benodigdheden en zelfs cupcake girls. Overgevlogen uit Amerika en Engeland is de cupcake in Nederland een ware trend en een blijvende trend. En wat een lekkere trend. De kleine ronde cakjes zijn er in de meest heerlijke smaken, vaak variërend van vanille, chocola tot red velvet, compleet met een riante topping van botercrème in alle kleuren of fondant. Zo zoet als het maar kan zijn. Al kent de cupcake zeker ook een hartige variant.
Bron: Webvilla, PixabayBron: Webvilla, Pixabay

Cupcakes

Een cupcake is een klein cakeje in een klein rond papieren vormpje met bovenop versieringen die zo uitbundig kunnen zijn als het creatieve brein toelaat. Met botercrème of fondant worden cupcakes omgetoverd tot ware kunstwerkjes. Voor ieder wat wils. Ieder zijn eigen cupcakeje. Voor iedere gelegenheid. Zo stoot de cupcake zelfs soms de traditionele bruidstaart van z’n troon.

Boter, suiker, eieren en bloem

Standaard ingrediënten van een cupcake zijn zoals ze ook voor een traditionele cake zijn: boter, suiker, eieren en bloem. Daarna is het qua smaak experimenteren geblazen. De meest gebruikte smaken zijn vanille, chocola, citroen en wortel. Maar daar blijft het niet bij natuurlijk. Zo valt te denken aan zwarte bessen, frambozen, aardbeien, koffie, appel-kaneel, karamel en ga zo maar door. Een speurtocht op internet en je vindt de meest exotische varianten, van groene thee, Mojito, Irish coffee, banaan-walnoten, lavendel, kokos, pindakaas, Milky Way tot hartige cupcakes.
Bron: Heathermount, UnsplashBron: Heathermount, Unsplash
Toppings
En naast de smaken van de cupcakes zelf komen nog de toppings. Van botercrème in de meest zoete kleuren als toef op de cupcake, fondant in de meest creatieve uitspattingen, monchou, fruit, pavlova, meringue, room en alle mogelijke versieringen die je maar kunt bedenken, van sprinkles, stukjes chocola en harde karamel, gekleurde hagelslag, fondant- en suikerversieringen. Alles is mogelijk.

Het begin van de cupcake in Amerika

Amelia Simms was de eerste die schreef over kleine cakejes die in kleine ronde vormpjes moesten worden gebakken. Zij schreef dit in 1796 in haar boek ‘American cookery’. Het daadwerkelijke woord ‘cupcake’ was voor het eerst terug te vinden in 1828 toen Eliza Leslie er naar refereerde in haar kookboek ‘Seventy-Five Receipts for Pastry, Cakes, and Sweetmeats’. Eliza Leslie was een van de meest invloedrijke kookboekschrijvers uit de 19e eeuw in Amerika.
Bron: Happychan, UnsplashBron: Happychan, Unsplash

Magnolia Bakery

Eind vorige eeuw zette de cupcake in Amerika voorzichtig de eerste schreden richting een hippe zoete snack. Naar verluid begon het met Magnolia Bakery. Magnolia Bakery opende in 1996 haar deuren in New York, the West village. De eigenaren Allysa Torey en Jennifer Appel specialiseerden zich in toetjes en met name hun cupcakes waren geliefd. Spoedig volgden meer bakkerijen. Hun cupcake assortiment begon met één variant: vanille met een roze geglaceerde vanille botercrème. De cupcake kreeg al gauw de bijnaam ‘Barbie cake’. De cupcakes werden eind van de middag gebakken en ’s nachts geglaceerd. Veel mensen die laat op de avond langsliepen, klopten aan. Allysa vertelde hen dat de bakkerij gesloten was, maar een cupcake konden ze wel krijgen. De ‘cupcake’ mania was geboren. In 2007 werd de bakkerij verkocht aan Steve en Tyra Abrams. Allysa Torey bleef aan als consultant.

Sex and the City

Wereldwijd werd The Magnolia Bakery bekend door de tv-serie ‘Sex and the City’ waarin hoofdrolspeelsters midden in een parkje zich overgaven aan een cupcake van Magnolia Bakery. Een ‘Sex and the City’-tour door New York heeft dan ook zeker een tussenstop: een cupcake bij Magnolia Bakery. Magnolia Bakery en hun inmiddels befaamde cupcakes waren ook te zien of genoemd in films als ‘Prime’, ‘The Devil Wears Prada’ en de tv-comedy ‘Spin City’. Onnodig te zeggen dat met het enorme succes van de cupcake algauw op iedere hoek van de straat een cupcake winkel te vinden was waar even een cupcake kon worden gehaald. Zo ook in Canada.

Bron: Naaatsnaps, UnsplashBron: Naaatsnaps, Unsplash

Original Cupcakes by Heather and Lori: The Cupcake Girls

In 2002 startte vriendinnen Heather White en Lori Joyce in Vancouver, Canada een retro bakkerij gespecialiseerd in cupcakes, met de toepasselijke naam Cupcakes. Heather en Lori leerden elkaar kennen toen ze beiden 15 jaar waren. Hun jeugddroom om ooit samen een bedrijf te startten raakte al gauw op de achtergrond toen Heather naar Calgary verhuisde om in de mode-industrie te werken en Lori biologie ging studeren. In 2001 woonden ze beiden in New York. Na die dramatische dag op 11 september van dat jaar besloten ze hun droom te verwezenlijken. In april 2002 openden ze hun eerste cupcake winkel. Een tweede volgde 4 jaar later. Ook werden franchise winkels opgericht. Hun succes in de cupcake wereld was allemaal te volgen in de reality televisieserie 'Cupcake girls'.
Bron: Jbtzxclsv, UnsplashBron: Jbtzxclsv, Unsplash
Een selectie cupcake winkels in Nederland
Veel winkels hebben cupcake benodigdheden in hun assortiment opgenomen. Het zelf maken van cupcakes is populair. Naast het zelf maken van de cakejes zijn er ook heuse cupcake restaurants.
Een greep uit de selectie:
  • The Amsterdam Cupcake Company - Amsterdam
  • A cup of cake - Breda
  • Ten to Three - Delft en Rotterdam

Cupcakes: Om je vingers bij af te likken!
© 2012 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cupcake decoreren: hoe maak je herfst cupcakes?Cupcake decoreren: hoe maak je herfst cupcakes?Herfst cupcakes zijn erg leuk om te geven in de herfst. Hoe maak je leuke, sfeervolle herfst cupcakes? Met een paar leuk…
Cupcakes die nooit mislukken!Een must-have op een feestje en populairder dan ooit: cupcakes! Cupcakes zijn een fantastische traktatie en wanneer u le…
Cupcakes maken en versierenCupcakes, lekkere en vrolijke cakejes. Je kan ze gemakkelijk zelf maken en het is erg leuk, ook met kinderen. Maar wat i…
Cupcakes workshop – informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…

De verjaardag, lekkere en makkelijke hapjes voor op tafelDe verjaardag, lekkere en makkelijke hapjes voor op tafelTijdens een verjaardag kan je heel veel verschillende hapjes op tafel zetten maar meestal blijven we toch enigszins hang…
Ontbijt op bed voor je geliefdeOntbijt op bed: kan het romantischer? Alles hangt ervan af hoe je het doet en wat je je geliefde voorschotelt. Fijngevoe…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 31-10-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.