Levensmiddelen bewaren: in of buiten de koelkast
Koekjes in de koelkast gaat goed en bessen verdragen zelfs ijskoude temperaturen. Wie levensmiddelen goed bewaart, hoeft minder weg te gooien. En met deze tips hebben kiemen geen kans.
Levensmiddelen in de koelkast
Veel producten blijven langer houdbaar wanneer ze in de koelkast bewaard worden. Hierbij is nog wel belangrijk hoe de producten bijvoorbeeld verpakt worden of waar in de koelkast ze geplaatst worden.
Bloemkool
Verwijder de bloemkoolbladeren voordat u het in de koelkast bewaard. Zij ontrekken vochtigheid. Het beste bewaart u bloemkool in een kunststofzak in het groentevak. Na 10 dagen bevat het dan nog 90% van zijn vochtigheid.
Boter
In de koelkast blijft boter fris, is echter zo hard, dat het niet te smeren is. Bewaard men de boter in de kast, wordt hij snel slecht. Beter is om de boter in een aarden pot te bewaren.
Drankjes
Op het warmste plekje van de koelkast, 10 tot 15˚C, dienen producten bewaard te worden die alleen licht gekoeld moeten worden: dranken, mosterd, mayonaise en ketchup.
Eieren
Worden de eieren in de verpakking in koelkast bewaard, vermeerderen salmonella’s zich op de schaal van de eieren.
Groenten
Bewaar wortels, radijsjes en alle vaste groenten zoals prei en venkel in vershoudzakjes of plastic boxen. Het groentevak in de koelkast biedt niet genoeg bescherming tegen de droge kou van de koelkast.
Kaas
Kaas dient in het bovenste vak, luchtdicht verpakt in een vershoudbakje bewaard te worden. In folie gaat de kaas te veel zweten. Tip: leg rauwe deegwaren naast de kaas, zij zuigen de vochtigheid uit het bakje op en zo blijft de kaas langer vers.
Koekjes
Kou onttrekt vochtigheid. Koekjes en chips worden weer of blijven langer knapperig als men ze open in de koelkast bewaart.
Koffie
Koffie in de koelkast bewaard, blijft langer fris en behoudt zijn aroma beter dan in de luchtdicht gesloten blikken. Extra: onaangename geurtjes verdwijnen in de koelkast.
Meloenen
7 tot 14 dagen kunnen meloenen in de koelkast blijven. Echter, opengesneden meloenen dienen na 1 tot 2 dagen gebruikt te worden, zij smaken snel smakeloos. Wikkel de meloen in folie en bewaar ze apart, meloenen geven een stof af wat andere vruchten snel doet bederven.
Sla
Bladgroenten en sla verliezen vitale stoffen in de koelkast. Het vitamine C gehalte vermindert in sla na 2 dagen met 37%!
Tomaten
Groenten met een watergehalte, zoals tomaten, paprika, courgette, aubergine en komkommer, moeten voor korte tijd in de koelkast blijven. Zij verliezen snel hun smaak en krijgen vlekken.
Vis
Na 1 tot 2 dagen treedt bij de vis een sterke reuk op en smaakt het bitter. Aanduidingen voor bederf! Bewaar vis steeds toegedekt in een schaal.
Vlees en gevogelte
Vlees en gevogelte kunnen maximaal 2 tot 3 dagen bij -4˚C toegedekt in een porseleinen schaal in het onderste vak van de koelkast bewaard worden. Bewaar het niet in folie, zo gaat het vlees/ gevogelte zweten.
Crème en cosmetica in de koelkast
Behalve eten kunnen verschillende crèmes en cosmetica ook langer houdbaar blijven wanneer ze bewaard worden in de koelkast, bijvoorbeeld:
Crèmes
Crèmes, lotions, reinigingsmelk, maskers en peelings houden zich gesloten maximaal 2 jaar goed in de koelkast, aangebroken tussen 3 maanden en 1 jaar. Hoe hoger het watergehalte, hoe korter de houdbaarheid.
Kou vermindert het kiemgehalte.
Parfums
Sluit het parfum goed en bewaar koel en donker. De koelkast is de beste bewaarplek voor parfums, zo blijven ze langer geuren.
Nagellak
Nagellak wordt snel stroperig. Bewaart men de nagellak in de koelkast, blijft de lak steeds mooi glad en makkelijk op te brengen. Zelfs bevroren nagellak ontbindt zich niet.
Levensmiddelen buiten de koelkast
Sommige producten worden het beste op een koele plek buiten de koelkast bewaard, bijvoorbeeld:
Avocado
Avocado’s houden van koele plekjes, blijven daar goed tot 6 dagen. In de koelkast bederven ze enorm snel. Zijn ze rijp? Druk met de duim lichtjes erin en ze laten een kleine ‘deuk’ zien.
Brood
In hoogzomer kan men brood voor korte tijd in de koelkast bewaren, om vroegtijdige schimmel en uitdrogen te voorkomen. Het is beter om brood in een stenen pot bij kamertemperatuur te bewaren.
Exotische vruchten
Bananen, ananas, mango’s, papaya en sinaasappels horen niet in de koelkast. Zij zijn vatbaar voor kou, worden bruin of krijgen waterige plekken.
Gerookte ham en salami
Gerookte ham en worst horen niet in de koeling. Zij dienen koel, donker, in frisse lucht en niet te droog bewaard te worden.
Hazelnoot- en chocoladepasta
Nutella moet na geopend te zijn niet in de koelkast bewaard worden. Alleen bij kamertemperatuur ontwikkelt zich de volle smaak en het blijft goed te smeren.
Honing
Honing verdraagt geen hitte, dat verstoort zijn ingrediënten. Honing kan ook niet tegen kou: dan kristalliseert het. Het beste is om honing droog, beschermd en koel te bewaren, in bijvoorbeeld de keukenkast.
Uien
De optimale kiemtemperatuur bij uien ligt tussen de 9 en 15˚C. Alleen daaronder en daarboven verstarren de kiemen. In de koelkast worden de uien snel zacht, daarom is het beter uien in een aarden pot te bewaren.
Wijn
Wijnflessen dienen liggend bewaard te worden. Daarmee is zeker gesteld, dat de kurken van binnen nat blijft. Sekt en champagne moeten staand bewaard worden, het koolzuur kan de kurk beschadigen.
Olijfolie
Olijfolie dient staand, koel (10 tot 16˚C) en donker bewaard te worden. Zo blijft het minsten 1 jaar goed. Het hoort niet in de koelkast. Daar komen er witte vlekken in. Ook al stelt men de olijfolie daarna weer op kamertemperatuur, de olijfdeeltjes vallen naar de bodem.
Diepvries
Veel producten kunnen in de diepvries worden bewaard om zo de houdbaarheid te verlengen. Door een aantal trucjes toe te passen blijft de smaak optimaal.
Fruit met suiker
Bijna elk soort fruit kan ingevroren worden, behalve druiven, appels en peren. Suiker ze van te voren, dat behoudt de smaak. Per kilogram fruit, 150 gram suiker.
Gehakt aanbraden
Gehakt is een levensmiddel met risico, vanwege de hoge belasting van kiemen. Gehakt dient om deze reden nooit rauw, maar een licht aangebraden ingevroren worden.
Kaas in plastic zak of schaal
Invriezen alleen in vershoudfolie? Beter is de kaas te verpakken in een diepvrieszakje of vries de kaas in in een plastic schaal met een deksel.
Verse kruiden in water
Kruiden verliezen in de vriezer hun smaak als zij los verpakt zijn. Oplossing: hak de kruiden klein en stop ze in een ijsklontjeshouder met een beetje water, vries ze in en gebruik ze per porties.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel invriezenVoedsel invriezen: zo heb je altijd eten op voorraad. De meeste mensen vriezen voedsel in omdat ze slechts eenmaal per w…