Levensmiddelen bewaren: in of buiten de koelkast

Koekjes in de koelkast gaat goed en bessen verdragen zelfs ijskoude temperaturen. Wie levensmiddelen goed bewaart, hoeft minder weg te gooien. En met deze tips hebben kiemen geen kans.

Levensmiddelen in de koelkast

Veel producten blijven langer houdbaar wanneer ze in de koelkast bewaard worden. Hierbij is nog wel belangrijk hoe de producten bijvoorbeeld verpakt worden of waar in de koelkast ze geplaatst worden.

Bloemkool

Verwijder de bloemkoolbladeren voordat u het in de koelkast bewaard. Zij ontrekken vochtigheid. Het beste bewaart u bloemkool in een kunststofzak in het groentevak. Na 10 dagen bevat het dan nog 90% van zijn vochtigheid.

Boter

In de koelkast blijft boter fris, is echter zo hard, dat het niet te smeren is. Bewaard men de boter in de kast, wordt hij snel slecht. Beter is om de boter in een aarden pot te bewaren.

Drankjes

Op het warmste plekje van de koelkast, 10 tot 15˚C, dienen producten bewaard te worden die alleen licht gekoeld moeten worden: dranken, mosterd, mayonaise en ketchup.

Eieren

Worden de eieren in de verpakking in koelkast bewaard, vermeerderen salmonella’s zich op de schaal van de eieren.

Groenten

Bewaar wortels, radijsjes en alle vaste groenten zoals prei en venkel in vershoudzakjes of plastic boxen. Het groentevak in de koelkast biedt niet genoeg bescherming tegen de droge kou van de koelkast.

Kaas

Kaas dient in het bovenste vak, luchtdicht verpakt in een vershoudbakje bewaard te worden. In folie gaat de kaas te veel zweten. Tip: leg rauwe deegwaren naast de kaas, zij zuigen de vochtigheid uit het bakje op en zo blijft de kaas langer vers.

Koekjes

Kou onttrekt vochtigheid. Koekjes en chips worden weer of blijven langer knapperig als men ze open in de koelkast bewaart.

Koffie

Koffie in de koelkast bewaard, blijft langer fris en behoudt zijn aroma beter dan in de luchtdicht gesloten blikken. Extra: onaangename geurtjes verdwijnen in de koelkast.

Meloenen

7 tot 14 dagen kunnen meloenen in de koelkast blijven. Echter, opengesneden meloenen dienen na 1 tot 2 dagen gebruikt te worden, zij smaken snel smakeloos. Wikkel de meloen in folie en bewaar ze apart, meloenen geven een stof af wat andere vruchten snel doet bederven.

Sla

Bladgroenten en sla verliezen vitale stoffen in de koelkast. Het vitamine C gehalte vermindert in sla na 2 dagen met 37%!

Tomaten

Groenten met een watergehalte, zoals tomaten, paprika, courgette, aubergine en komkommer, moeten voor korte tijd in de koelkast blijven. Zij verliezen snel hun smaak en krijgen vlekken.

Vis

Na 1 tot 2 dagen treedt bij de vis een sterke reuk op en smaakt het bitter. Aanduidingen voor bederf! Bewaar vis steeds toegedekt in een schaal.

Vlees en gevogelte

Vlees en gevogelte kunnen maximaal 2 tot 3 dagen bij -4˚C toegedekt in een porseleinen schaal in het onderste vak van de koelkast bewaard worden. Bewaar het niet in folie, zo gaat het vlees/ gevogelte zweten.

Crème en cosmetica in de koelkast

Behalve eten kunnen verschillende crèmes en cosmetica ook langer houdbaar blijven wanneer ze bewaard worden in de koelkast, bijvoorbeeld:

Crèmes

Crèmes, lotions, reinigingsmelk, maskers en peelings houden zich gesloten maximaal 2 jaar goed in de koelkast, aangebroken tussen 3 maanden en 1 jaar. Hoe hoger het watergehalte, hoe korter de houdbaarheid.
Kou vermindert het kiemgehalte.

Parfums

Sluit het parfum goed en bewaar koel en donker. De koelkast is de beste bewaarplek voor parfums, zo blijven ze langer geuren.

Nagellak

Nagellak wordt snel stroperig. Bewaart men de nagellak in de koelkast, blijft de lak steeds mooi glad en makkelijk op te brengen. Zelfs bevroren nagellak ontbindt zich niet.

Levensmiddelen buiten de koelkast

Sommige producten worden het beste op een koele plek buiten de koelkast bewaard, bijvoorbeeld:

Avocado

Avocado’s houden van koele plekjes, blijven daar goed tot 6 dagen. In de koelkast bederven ze enorm snel. Zijn ze rijp? Druk met de duim lichtjes erin en ze laten een kleine ‘deuk’ zien.

Brood

In hoogzomer kan men brood voor korte tijd in de koelkast bewaren, om vroegtijdige schimmel en uitdrogen te voorkomen. Het is beter om brood in een stenen pot bij kamertemperatuur te bewaren.

Exotische vruchten

Bananen, ananas, mango’s, papaya en sinaasappels horen niet in de koelkast. Zij zijn vatbaar voor kou, worden bruin of krijgen waterige plekken.

Gerookte ham en salami

Gerookte ham en worst horen niet in de koeling. Zij dienen koel, donker, in frisse lucht en niet te droog bewaard te worden.

Hazelnoot- en chocoladepasta

Nutella moet na geopend te zijn niet in de koelkast bewaard worden. Alleen bij kamertemperatuur ontwikkelt zich de volle smaak en het blijft goed te smeren.

Honing

Honing verdraagt geen hitte, dat verstoort zijn ingrediënten. Honing kan ook niet tegen kou: dan kristalliseert het. Het beste is om honing droog, beschermd en koel te bewaren, in bijvoorbeeld de keukenkast.

Uien

De optimale kiemtemperatuur bij uien ligt tussen de 9 en 15˚C. Alleen daaronder en daarboven verstarren de kiemen. In de koelkast worden de uien snel zacht, daarom is het beter uien in een aarden pot te bewaren.

Wijn

Wijnflessen dienen liggend bewaard te worden. Daarmee is zeker gesteld, dat de kurken van binnen nat blijft. Sekt en champagne moeten staand bewaard worden, het koolzuur kan de kurk beschadigen.

Olijfolie

Olijfolie dient staand, koel (10 tot 16˚C) en donker bewaard te worden. Zo blijft het minsten 1 jaar goed. Het hoort niet in de koelkast. Daar komen er witte vlekken in. Ook al stelt men de olijfolie daarna weer op kamertemperatuur, de olijfdeeltjes vallen naar de bodem.

Diepvries

Veel producten kunnen in de diepvries worden bewaard om zo de houdbaarheid te verlengen. Door een aantal trucjes toe te passen blijft de smaak optimaal.

Fruit met suiker

Bijna elk soort fruit kan ingevroren worden, behalve druiven, appels en peren. Suiker ze van te voren, dat behoudt de smaak. Per kilogram fruit, 150 gram suiker.

Gehakt aanbraden

Gehakt is een levensmiddel met risico, vanwege de hoge belasting van kiemen. Gehakt dient om deze reden nooit rauw, maar een licht aangebraden ingevroren worden.

Kaas in plastic zak of schaal

Invriezen alleen in vershoudfolie? Beter is de kaas te verpakken in een diepvrieszakje of vries de kaas in in een plastic schaal met een deksel.

Verse kruiden in water

Kruiden verliezen in de vriezer hun smaak als zij los verpakt zijn. Oplossing: hak de kruiden klein en stop ze in een ijsklontjeshouder met een beetje water, vries ze in en gebruik ze per porties.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel bewaren in de koelkast: langer houdbaar?Voedsel bewaren in de koelkast: langer houdbaar?Voedsel bewaren in de koelkast. Zodra ons eten willen bewaren plaatsen we dit meestal in de koelkast. Maar zijn alle voe…
Voedsel bewaren:bewaartips groenten, fruit, zuivel en vleesGroenten, fruit, zuivel en vlees zijn onderhevig aan bederving als je ze niet op de juiste manier bewaart. Per productgr…
Houdbaarheidsdatum op levensmiddelenDe houdbaarheidsdatum is een vermelding op levensmiddelen welke door de warenwet is voorgeschreven. Deze datum geeft de…
Voedsel invriezenVoedsel invriezenVoedsel invriezen: zo heb je altijd eten op voorraad. De meeste mensen vriezen voedsel in omdat ze slechts eenmaal per w…

Welke ingrediënten kan ik roken en hoe gaat dat?Het roken van ingrediënten geeft een heerlijke en aromatische rooksmaak mee. Het is een andere manier van voedsel bereid…
Groenten steriliseren, de bereidingswijzeSteriliseren van groenten, belangrijk dat dit in een bepaalde volgorde gebeurd. Tevens moeten de groenten vers zijn als…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.