Typisch Nederlands eten en de eetgewoonten
Als Nederlander zelf zul je er niet zo snel over na denken, maar Nederland heeft echt typische Hollandse gerechten en eetgewoonten. Niet alle genoemde recepten in dit artikel zijn van oorsprong uit Nederland maar horen inmiddels wel helemaal hier thuis. In dit artikel leest u er meer over.
Ontbijt
Het meest gekozen ontbijt in Nederland is de boterham met hier op beleg. Dit beleg kan zoetigheid zijn zoals:
- vlokken
- pindakaas
- gestampte muisjes
maar het kan ook hartig zijn zoals:
In Nederland zien we dat dit in de lunch wordt herhaald. Een eventueel ander typisch Nederlands ontbijt is Brinta, dit terwijl Brinta eigenlijk niet meer is dan tarwe dat wordt aangevuld met warme of koude melk en suiker.
Bij de koffie of thee
Bij de koffie of thee tijd bijvoorbeeld rond 10:00 in de ochtend of ongeveer een uurtje á twee na het avondeten wordt er soms een lekkernij gegeten. Echte Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, bitterkoekjes en gevulde koeken. Er kan ook gekozen worden voor gebak zoals een Zeeuwse bolus, Bossche bol, Tompoes of Limburgse vlaai.
Avondeten
Nederlanders eten in vergelijking met mensen uit andere landen relatief vroeg. De meeste mensen schuiven voor het avondeten tussen 17:00 en 18:00 aan tafel. In Nederland wordt als avondeten voornamelijk gekozen voor een combinatie van aardappels, groente en vlees.
Toetjes
In veel landen kennen ze geen vla, wel soms yoghurt in verschillende smaken, maar dit smaakt niet zo als de vla die wij in Nederland kennen. Een ander Nederlands toetje wat ook niet elke Nederlander zelf wellicht kent is Haagse bluf, dit toetje is heel luchtig en gemakkelijk te maken.
Winterkost
Qua zomerse gerechten hebben we buitenom asperges niet echt een favoriet in Nederland, iets wat het echte Hollandse gevoel geeft. In de winter zijn er echter verschillende gerechten en dan met name stamppotten zoals:
- boerenkool
- zuurkool
- hutspot
- hachee
- erwtensoep
De eerste drie worden meestal gegeten met rookworst, spekjes en jus dat in een kuiltje gegoten wordt.
Met sinterklaas eten de meeste mensen niet speciaal uitgebreid maar dit is een echt Nederlands feest, de chocolade letter, kruidnoten en pepernoten zijn dan ook bijna nergens anders verkrijgbaar.
Kaas
Nederland staat ook bekend om hun kaas, de kazen zijn vaak vernoemd naar de Nederlandse plaatsen van oorsprong zoals bijvoorbeeld Edammer kaas. In Alkmaar wordt ook nog steeds eens per week een traditionele kaasmarkt gehouden waar men onder andere kaasdragers aan het werk kan zien.
Snack uit de muur
Nederland is één van de weinige landen waar men snacks uit de muur kan halen, daarbij zijn de kroket en frikandel bijna nergens anders te verkrijgen. Bitterballen kun je meestal niet uit de muur halen maar ook deze zijn typisch Hollands, de smaak en structuur van een bitterbal valt soms wat lastig te waarderen omdat het ook niet echt vergelijkbaar is met iets. Snacks worden in Nederland veelal gegeten in combinatie met mayonaise of een combinatie met mayonaise zoals een patat speciaal of een patat oorlog.
Hollandse nieuwe
De Hollandse nieuwe ook wel de zoute haring genoemd is een tussendoortje dat mensen uit het buitenland altijd zouden moeten proberen. U kunt erbij vertellen dat de Hollandse nieuwe seizoensgebonden is en dat het eerste vaatje altijd geveild wordt voor het goede doel. Een vis rauw happen met uitjes er bij zal een nieuwe ervaring zijn, ze zijn verst het lekkerst en het is dan ook niet aan te bevelen om ze mee te nemen naar een ander land.
Pannenkoeken en poffertjes
Pannenkoeken hebben ze ook in veel andere landen, deze zijn alleen qua smaak vaak totaal verschillend. De variatie aan pannenkoeken zijn de vaak ook niet gewend, van een hartige pannenkoek met champignon tot een zoete met pannenkoeken met stroop. Poffertjes zijn van oorsprong Frans maar deze mogen hier ook zeker niet worden overgeslagen.