Hoe zit het met de internationale eetgewoonten?
Ieder land heeft zijn eigen keuken en zijn eigen gerechten. Vaak zijn deze ontstaan uit oude streekgerechten die gemaakt werden met het voedsel wat in die streek voor handen was. Hierdoor heeft ieder gebied ook zijn eigen smaken ontwikkeld en zijn er verschillende eetgewoonten ontstaan. Sommige eetgewoonten zijn gezond en andere ongezond. Wat dat betreft kunnen we maar beter het beste van ieder land meepikken.
Etenstijd
Eén van de dingen die per land aardig kan verschillen is de tijd waarop er gedineerd wordt. De Noren zijn hierin extreem vroeg. Tussen vier en vijf ’s avonds beginnen zij al met het eten, Hierna volgen de Nederlanders en de Denen, waarvan ruim een kwart nog steeds net na vijf uur de potten en pannen tevoorschijn haalt om eten te gaan koken. De late eters vinden we (hoe kan het ook anders) in de Zuidelijke landen. Hier blijft het vaak langer warm en langer licht, dus in landen zoals Spanje is het niet ongebruikelijk om pas na achten met het eten te beginnen.
Wat wel in ieder land hetzelfde is, zijn de dagen waarop men het vaakst uit eten gaat of eten bestelt (zaterdag en zondag) en de dagen waarop dit het minst gebeurt (maandag en dinsdag).
Het beste op het gebied van eten en bewegen
Wanneer we gezond door het leven willen gaan, moeten we uit ieder land het beste meenemen.
Dit houdt in dat we:
- kleine porties moeten eten zoals de Japanners
- verse ingrediënten horende bij het seizoen moeten gebruiken zoals de Fransen
- met mate wijn moeten drinken zoals de Italianen
- een actieve, gezonde levensstijl moeten nastreven zoals de Scandinaviërs
- gezonde vetten moeten gebruiken zoals de Grieken
- geraffineerde voedingsmiddelen moeten vermijden zoals de Zweden
- regelmatig vis moeten eten zoals de Japanners
- veel groene groenten, tomaten en verse kruiden in onze gerechten moeten verwerken, zoals de Italianen
- weinig moeten snacken en langzaam moeten eten zoals de Fransen.
In Japan geloven ze dat kinderen moeten worden opgevoed in goede eetgewoonten. Gezond eten is belangrijk en de schoollunch wordt dan ook gezien als een deel van het lesprogramma. Soep, rijst en vis krijgen de kinderen op school als lunch geserveerd.
Slechte eetgewoonten
Veel mensen denken dat Amerikanen de slechtste eetgewoonten hebben, maar dat is niet helemaal waar. Vooral landen waarin de welvaart de laatste jaren explosief is gegroeid hebben te maken met zwaarlijvigheid en slechte eetgewoonten. Dit zijn landen zoals Brazilië, Mexico, Vietnam en Zuid-Afrika. In Mexico bevindt zich het hoogste percentage mensen met overgewicht ter wereld.
Ieder land kent eetgewoonten die we maar beter kunnen mijden. Voorbeelden hiervan:
- de dagelijkse Franse croissant, met of zonder chocolade
- de romige Indiase sauzen, die veel gerechten uit deze keuken begeleiden
- het hoge zoutgehalte van veel Scandinavische gerechten, denk bijvoorbeeld aan gravlax zalm
- Amerikaanse snacks en fast food
Voedseletiquette
Wat wel hoort en wat niet hoort, daar wordt in veel landen verschillend over gedacht. Wij kijken soms vreemd aan tegen tafelmanieren in andere landen:
- In Thailand wordt het eten met de vork op de lepel geschoven en de lepel brengt men naar de mond. Andersom wordt gezien als onbehoorlijk.
- In Japan is slurpen zeer geaccepteerd, vooral soep wordt daar vaak luid slurpend naar binnen gewerkt.
- In India is het onacceptabel om je linkerhand te gebruiken tijdens het eten. De rechterhand is om voedsel op te pakken en de linkerhand gebruik je na de grote beurt op het toilet.
- In Zuid-Korea mag niemand eten voordat de oudste aan tafel is begonnen.
- De Inuit Indianen laten een scheet na het eten als uiting van waardering voor de kok.
- De Chinezen laten een boer na het eten, wanneer het eten gesmaakt heeft.
Leren genieten van je eten
Fransen, Spanjaarden, Italianen en Japanners genieten van hun eten. Eten is quality time met vrienden en familie. Hierbij wordt veel gepraat en langzaam gegeten. Ze nemen de tijd om de textuur en smaak van het voedsel te proeven en te genieten van de geur.
Wanneer je dit niet gewend bent, kan je dit wel leren. Verdeel het eten bijvoorbeeld in meerdere porties. Je begint met een salade als voorgerecht. Daarna zet je het vlees op tafel, gevolgd door bijvoorbeeld fruit en kaas en daarna een dessert. Na iedere gang neem je de tijd om te ontspannen, voordat je het volgende gerecht op tafel zet.
Door de kleine porties verdeeld over kleinere borden in een langer tijdsbestek, voel je je eerder voldaan en is de kans minder groot dat je teveel eet. Een goed idee om dit in een weekend, waarin je alle tijd hebt, eens te proberen.