Is de schijf van vijf gedateerd?

Is de schijf van vijf gedateerd? We kennen allemaal de schijf van 5 wel, wat te eten om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. De schijf is er al jaren, maar de schijf lijkt te kraken in zijn voegen, want de dieetgoeroe’s duikelen over elkaar heen om te melden wat wel en wat niet te eten.

De schijf van vijf

Het grootste gedeelte van onze Nederlandse bevolking kent de schijf van vijf wel, we zijn er immers allemaal mee opgegroeid. Maar de bevolking is aan het groeien als een bezetene en dus doen we toch iets verkeerd. Natuurlijk is de introductie van junkfood geen pre voor de slanke lijn en is de winst van de grote gele M langs de weg niet de danken aan het niet grootschalig afhalen van dit type eten.

Dikke jeugd

We zijn er zelf schuldig aan, maar zijn ook vrij laat aan de bel gaan hangen. Kinderen zijn al jaren dikker aan het worden en sporten op school is te duur. Pas de laatste tijd wordt er weer meer aandacht aan geschonken, terwijl we aan de jeugd kunnen zien hoe we er qua voeding voor staan.

Werk aan de winkel

Junkfood is stoer en lekkerder en dus laten we de schijf van vijf voor wat het is. Maar daarnaast zijn de dieetgoeroe’s ook duidelijk in hun gebruik van koolhydraten, combinaties van koolhydraten en vetten en wel of niet veel water drinken. Hoe dan ook, de al oude schijf van vijf lijkt gedateerd, maar is dat ook?

De voedingsstoffen

De voedingstoffen op de schijf van vijf betreft de vitamines die we dagelijks nodig hebben uit:
  • brood
  • groenten
  • kaas/melk
  • fruit
  • olie/boter
  • vis
  • noten
En eerlijk is eerlijk, deze producten bieden ons nog steeds de ingrediënten die we nodig hebben ons lichaam gezond te houden. De variatie die de schijf van vijf laat zien laat ook zien wat je in de breedte aan voeding nodig hebt, maar laat lang niet alles zien waar je je voedingsstoffen uit kunt halen. Maar het gaat wel om hoeveelheden en behalve junkfood gaat het daar nogal eens mis.

Verbieden?

Het feit dat er meer is en dat je niet direct uit de schijf van vijf haalt, maakt hem ogenschijnlijk incompleet. En hoewel er nog steeds reclame wordt gemaakt voor 200 ons groenten en 2 stuks fruit per dag, is dit niet populair te krijgen. Van jonge mensen zit nog geen 5% aan de aanbevolen hoeveelheid.
En de schijf van vijf als ondersteuning te gebruiken is prima, maar er mag wel wat meer aandacht geschonken worden aan het totale voedingspatroon van de mens. Want je kunt wel 2 appels per dag eten, als je daarnaast een zak chips wegwerkt, schiet je er toch niets mee op. Op jonge leeftijd op school onder de aandacht brengen en dit consequent blijven doen, is een belangrijk begin voor jonge mensen om zich te realiseren wat het junkfood met je doet en waarom het belangrijk is gezond te eten.
Verbieden of niet meer op school verkopen van snacks heeft weinig zin, wat moeilijker te krijgen is, is immers populair en de jeugd vindt het toch wel.

Gezond leuk maken

Gezonde voeding leuk maken is ook een mogelijkheid en wordt in bepaalde drankjes wel eens uitgeprobeerd. Op zich kan dit wel werken, maar het besef bij brengen en wijzen op de risico’s is ook belangrijk. Immers, geen kind wil in de jeugd dik zijn en inspelen op deze gevoelens helpt wel.
Combineer het met wat drugs, drank en roken kan doen en neem het periodiek mee in de les.

En de volwassen man/vrouw?

Natuurlijk weer de volwassene wat goed is en wat niet, bangmakerij heeft geen zin. Maar wat wel kan helpen is aandacht schenken aan stoffen in eten die slecht zijn en de gevolgen daarvan. De schijf van vijf kan als basis dienen en deze kan als het ware uitgebreid worden met producten en hoeveelheden. En uiteindelijk is het allemaal maatwerk, want de een is gevoeliger voor koolhydraten dan de ander en weer iemand anders heeft een snelle stofwisseling en de ander een erg trage.

Tot slot

Feit blijft dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat er je mond in gaat en niemand kan in je hersenpan kijken wat er precies in omgaat. De schijf van vijf is als basis wellicht gedateerd, maar met wat producten en hoeveelheden toegevoegd, kan deze nog prima dienst doen. Wat er op staat is nog steeds van toepassing.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfDe voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfKris Verburgh (schrijver van het boek ‘De voedselzandloper’) stelt dat de Schijf van Vijf verouderd is. Naar aanleiding…
De schijf van vijfDe schijf van vijfDe schijf van vijf is erg bekend, de meeste mensen kennen dit dus ook. Worden deze ''regels'' ook nageleefd? En hoe gaan…
Gezond eten met de schijf van vijfGezond eten met de schijf van vijfGezond eten is goed voor iedereen. Veel fruit, veel verse groenten is goed, maar niet voldoende. Naast fruit en groente…
Wat eet ik tijdens de zwangerschap?Wat eet ik tijdens de zwangerschap?Als je zwanger bent moet je extra goed op je voeding letten. Alles wat jij eet komt ook bij je ongeboren kind. Koop de j…

Kweeperen: een ongewone, gezonde lekkernij!Kweeperen: een ongewone, gezonde lekkernij!Je ziet ze niet vaak in onze contreien. In het zuiden al iets meer. Enorme knoerten die er uit zien als mislukte peren.…
Typisch Nederlands eten en de eetgewoontenTypisch Nederlands eten en de eetgewoontenAls Nederlander zelf zul je er niet zo snel over na denken, maar Nederland heeft echt typische Hollandse gerechten en ee…
Reactie

Hennie van Gorkum-Kroeze, 10-09-2011
Zelf eten we eigenlijk altijd nog "met de schijf van vijf " vroeger met de kinderen ook. Het valt mij op dat de huidige generatie heel veel pasta eet. En bijna geen aardappels en verse groente. Wel sla. En gehakt voor de pasta.Ook regelmatig pizza. Is dit een goede vervanger voor b.v aardappels, groente enz. En bevat het meer koolhydraten? Wordt eigenlijk nooit wat over gemeld. Vr.gr Hennie v. Gorkum. Reactie infoteur, 11-09-2011
Helemaal mee eens. Wat de aardappel aan vitamine C kan bieden, haal je niet uit de pasta of pizza. Het wordt tijd dat de aardappel weer wat populairder wordt. Het is een bron van vitamine. Maar zoals met alles… met mate. Ik probeer er regelmatig iets over te schrijven, maar gezien de reacties gaan toch nog veel mensen voor de snelle gemakkelijke gerechten. Er moet dus eerst iets bij de mens veranderen (minder gejaagd) alvorens we weer tijd nemen voor gerechten en genieten van goed en gezond eten.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.