Soul food, groente en fruit

Soul food, groente en fruit Het komt door de Griekse godin Aphrodite dat we voeding associëren met kracht, gezondheid en een optimaal welzijn. Ooit kwam ze uit de zee tevoorschijn met kruiden die stimulerend werkten voor liefde, verlangen en vruchtbaarheid. Eten betekent dus al sinds mensheugenis meer dan alleen maar iets om de honger mee te stillen. Het fungeert nu meer dan ooit ook als moodmaker, fitmaker en ultieme levensbron. Biofood past alvast perfect in die levensfilosofie.
We zijn wat we eten. Daarbij heeft niet alleen de smaak belang, maar ook de vorm, textuur en kleur. Die laatste is een absolute moodmaker. Zo blijft de rode kleur van aardbei of chilipepertjes een sensuele uitschieter. Rood is ook de ultieme kleur van liefde en romantiek: denk maar aan de nostalgische cuberdons oftewel 'neusjes' met een smeuïge, vloeibare grenadinevulling of helrode lolly's in hartvorm. Maar ook oranje kan tellen als kleur: zo geloofden de oude Grieken dat de wortel voor een ongeëvenaarde kracht en potentie kon zorgen. Ze aten hem dan ook in zijn geheel op, het loof erbij. Voedsel is dus niet alleen iets om in leven te blijven. We versterken er naast de innerlijke mens ook onze ziel mee via aroma's en kleur schakeringen die allerlei sensaties teweegbrengen, ons doen wegdromen of herinneringen oproepen. Eten wordt op die manier voedsel voor de ziel oftewel soul food.

Verzuring

Soul food is er eerst en vooral om van te genieten, rust te brengen en te ontstressen. Want stress is een van de grootste boosdoeners van deze tijd en een teveel ervan leidt op lange termijn tot geestelijke en lichamelijke klachten. Heel wat mensen leven met het idee dat stress vooral iets is dat afhankelijk is van externe factoren zoals situaties op het werk en meer. Daarbij vergeten ze dat ze vaak ook zelf hun lichaam onder druk zetten door foutieve voeding. Zo kan er bijvoorbeeld een verzuring van het lichaam optreden door een teveel aan gegrild of geroosterd vlees. En u voelde het al aankomen: een stevige portie fruit en groenten kunnen op dat moment fungeren als een perfect tegenwicht om de zuurbalans van het lichaam terug in evenwicht brengen. Maar laten we vlees niet als de boeman beschouwen. Het is het soul food bij uitstek voor sporters en al diegenen die zware fysieke prestaties dienen te leveren. Vooral mager, rood vlees is een absolute bom van vitamine B, eiwitten en ijzer.

Liefdesdrug

Soul food staat ook voor lichamelijk plezier en dan komen we onvermijdelijk in de zone van afrodisiaca of lustopwekkende middelen terecht. Naast grote klassiekers als selderij, aardbeien en groene asperges zijn er nog heel wat andere lekkernijen die inspirerend kunnen werken voor het liefdesleven. De onbetwistbare nummer één op het vlak van wellustigheid blijven nog steeds die kleine, glibberige slijmerds, de oesters, die op alle vlak hoog scoren. Qua vorm, smaak en textuur zijn ze uitzonderlijk en worden ze door menigeen geapprecieerd. Maar er is nooit rook zonder vuur. Ook het hoge gehalte aan zink, een mineraal dat bij uitstek geschikt is om de mannelijke potentie een fikse boost te geven, speelt zeker een rol. Appels, amandelen en avocado staan dan weer garant voor een mini-injectie met de lustopwekkende stof phenylethylamine, the love drug. Donkere chocolade blijft een grote klassieker om het niveau van serotonine, een neurotransmitter die humeur, slaap, emotie en seksuele activiteit reguleert, op peil te brengen. Minder geweten is dat kaas op dezelfde manier zou werken als chocolade en volgens sommige voedingsdeskundigen een nog krachtdadiger effect heeft.

Soul food-piramide

Wat hoort er zoal thuis onder soul food? Zowat alles wat ons stressresistenter maakt, het afweersysteem van ons lichaam op scherp zet maar vooral ook voedingselementen met een hoog feelgoodgehalte. Multivitamineshakes uit biologische groenten en fruit maar ook oranjebloesemthee, Johanneskruidthee en mineraalwater. Ook soja en haver, dat bekend staat om zijn hoge gehaltes aan vitamine B en zijn antioxidante en cholesterolregulerende werking. Zeker ook meloen als belangrijke bron van kalium, vitamine C en carotenoïden want die laatste spelen een belangrijke rol in de gezondheid van de mens en de laatste jaren komen druppelsgewijs concrete onderzoeksresultaten naar boven van de beschermende factoren van carotenoïden in verhouding tot bepaalde ziektes zoals kanker, hart- en oogziekten. Daarnaast eveneens aardbeien die als ultieme bron van vitamine C het immuniteitssysteem van het lichaam een fikse boost geven. Ook kazen, waaronder parmezaanse kaas, passen perfect in het soul food-rijtje door hun hoog gehalte aan calcium, zink en vooral magnesium dat bekend staat voor zijn gunstig effect op het neurologische evenwicht, de concentratie en vitaliteit. Doe daar nog wat mager vlees bovenop als ideale bron van ijzer en vooral ook noten (amandelen, cashew, okkernoten) als bron van essentiële arnino- en vetzuren, want die zijn dan weer goed omdat ze het zuurstoftransport naar voornamelijk de spiercellen reguleren wat leidt tot een optimale tonus.

Groente top 5

  • Avocado – heeft de volvette structuur van zuivelproducten, maar dit vet is voornamelijk van de goede soort: enkelvoudig onverzadigd, wat een belangrijke rol kan spelen bij het verlagen van slechte cholesterol. Zeer rijk aan vitamine E en andere krachtige antioxidanten, evenals kalium, bètacaroteen, vitamine B en calcium
  • Broccoli – bevat veel foliumzuur, mangaan, kalium en fytonutriënten waaronder bètacaroteen en luteïne. Een normale portie broccoli bevat evenveel calcium als een glas melk
  • Prei – werkt cholesterolverlagend. Helpt ook een te hoge bloeddruk en bepaalde soorten kanker (prostaat- en darmkanker) voorkomen
  • Selderij – bevat ftaliden, die de spieren rond het hart ontspannen. Deze componenten verminderen stresshormonen die een vernauwend effect hebben op de bloedvaten. Ook sterk urinedrijvend en de etherische oliën in selderijzaadjes zijn effectief gebleken bij een hele reeks klachten: van griep/ verkoudheid tot aandoeningen van lever en milt, slechte spijsvertering en artritis
  • Sojabonen – de (verse) sojaboon is de enige groente die alle negen essentiële aminozuren bevat en dit maakt hem tot een complete eiwitbron. Bevat ook een heel scala aan antioxidanten, fytochemicaliën, belangrijke vetzuren, calcium en vitamine B

Fruit top 5

  • Aardbeien – zij rijker aan vitamine C dan sinaasappels. Ze leveren kalium en foliumzuur en bevatten ook een stof die bescherming biedt tegen kanker
  • Bosbessen – bevatten veel cholesterolverlagende stofjes, antioxidanten, vitamine C, kalium, foliumzuur en vezels. Het eten van bosbessen zou het verouderingsproces vertragen
  • Citroenen – behalve vitamine C bevatten ze veel flavanoïden. Dit zijn antioxidanten die bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Het vlies tussen de parten is rijk aan vezels die helpen tegen verhoogde cholesterolwaarden in het bloed
  • Sinaasappels – 1 sinaasappel bevat ruim honderd procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Bovendien bevat het: vitamine A, vitamine B1, vezels, foliumzuur, kalium, antioxidanten en eiwit. Sinaasappels bevorderen de genezing, de opname van ijzer en het opbouwen van weerstand
  • Mango – rijk aan vezels, bètacaroteen, mineralen als kalium en magnesium, antioxidanten en vitamine A, B en C. Bovendien zit er een enzym in dat de spijsvertering bevordert en het eten van de vrucht geeft een gevoel van verzadiging

Tip

Probeer altijd selderij te kopen waar het blad nog aan zit, want hieraan is goed te zien of de groente vers is. Koop geen selderij met bruine plekken of slappe stengels. Bewaar selderij verpakt in plastic in de groentenla van de koelkast maximaal een week.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Het Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?mijn kijk opHet Raw Food dieet: is dit wel zo gezond?Bij het Raw food dieet eet je alleen rauw voedsel. In Amerika is het een trend en in Nederland komen er steeds meer aanh…
Twijfels over het nut van extra antioxidantenTwijfels over het nut van extra antioxidantenVeel mensen slikken extra vitaminen en drinken fruitdrankjes met toegevoegde antioxidanten. Maar er zijn twijfels of dit…
Vitamine C: in welke voeding?Vitamine C: in welke voeding?Voldoende vitamine C nemen is belangrijk voor onze energie, uiterlijk en lichaamsfuncties. Vitamine C is een anti-oxidan…

Mars, chocoladerepenWat in 1911 begon als een heerlijke lekkernij, gemaakt gewoon in de keuken van Frans en Ethel Mars, is heden ten dage ui…
De mosselen: de grote dame in het zwartDe mosselen: de grote dame in het zwartZeeland herbergt een bron van lekkernijen, zoals de Mossel: de grote dame in het zwart. Tijdens het seizoen van half jun…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.