Peper in je kont: wat doet rode peper voor de mens
Er wordt wel eens gesproken over iemand die peper in zijn kont zou moeten hebben. Deze uitdrukking is wel gebaseerd op een feit, namelijk dat paarden de stof vroeger tijdens paardenrennen kregen toegediend. Niet in hun achterwerk, maar op hun benen. Peper in eten heeft overigens dezelfde uitwerking. Het maakt dat mensen wat pittiger en actiever worden.
Rode en groene pepers zijn goed voor de gezondheid
Rode en groene pepers zijn goed voor de conditie. Dit komt door de stof capsaïcine. Wetenschappers hebben bewezen dat het innemen van capsaicine zorgt voor de aanmaak van stoffen in het bloed die zorgen voor een verhoogd uithoudingsvermogen.
Peper als oppepper
Het eten van rode en groene pepers zorgt dus wel degelijk voor meer pit. Dat weten paardenbezitters ook al heel lange tijd. Natuurlijk mag het niet, maar paarden krijgen nog wel eens capsaicine toegediend. De stof maakt in dat geval de benen van het dier gevoeliger. Het paard springt daarom behoedzamer omdat hij geen pijn wil voelen van een stok waar hij met de benen tegenaan slaat. De stok van de hindernis waarover hij moet springen, valt dus dan minder snel. In 2008 is een Olympisch springteam gediskwalificeerd omdat er sporen van capsaicine werden aangetroffen bij hun paarden.
Capsicumcreme
Er is ook crème die gemaakt wordt van de capsaicine, de capsicumcreme. De crème zorgt voor een goede doorbloeding en maakt de huid warm. Mensen met gewrichtspijnen kunnen er daarom goed gebruik van maken om hun klachten te verlichten.
Pepers zijn goed voor je gezondheid: maar het brandt zo in je mond
Heel veel mensen in Nederland kunnen niet zo goed tegen het brandende en hete gevoel dat pepers veroorzaken. Dit gevoel ontstaat trouwens omdat de receptoren op de tong waar hitte en pijn worden gevoeld door de peper worden gestimuleerd. De eerste reactie is vaak om water te gaan drinken, maar dat maakt het alleen nog maar erger. Beter is om een slok drank te nemen, want capsaicine lost op in alcohol. Ook in het vet van melk trouwens. Dus melk of alcohol drinken maken het effect minder. In water blijft de stof gewoon haar werking doen, dus daarom helpt water niet.
Pepperspray: vol met capsaicine
Ook pepperspray waarmee boeven worden gevangen zitten vol met capsaicine. Maar dan van twee paprikasoorten die een hoge dosis van de stof hebben. Pepperspray heet officieel Oleoresin Capsicum (OC) spray. OC is een extract uit de vrucht van Capsicum Annuum of uit Capsicum Frutescens. In Fisherman's friend, midalgan, tabasco en chili zitten die stoffen ook. Pepperspray zorgt ervoor dat iemand niets meer kan zien, de ogen heel erg tranen en niet meer willen open en dat de huid brandt. Dit komt omdat pepperspray een acute ontstekingsreactie veroorzaakt. Mensen verliezen zelfs de controle over hun motoriek door de hevigheid van het middel. Dit is ook de bedoeling van de politie, die iemand dan kan overmeesteren. Mensen die onder invloed zijn van drugs of drank kunnen overigens veel minder reageren op de pepperspray, alsof ze er niet door beïnvloed worden. Overigens moet de politie ook zorgen voor nazorg als ze iemand gepepperd hebben. In de dienstwagen zijn middelen aanwezig om de ogen mee te spoelen. Ook op het politiebureau zijn er oogdouches voor het spoelen van de ogen. Bij pepperspray is spoelen met water wel de beste remedie om de brandende peper te verwijderen. Overigens hebben veel mensen ook last van de ademhaling door pepperspray.
Paprika bevat ook oppeppende stoffen, maar is niet zo scherp
Paprika en peper zijn familie van elkaar. Wie dus de goede eigenschappen van capsaicine wel wil benutten, maar niet zo van scherp eten houdt, kan ook veel paprika’s eten. De paprika was eigenlijk ook scherp van smaak, maar door de teelt is dat veranderd. De pittigheid is verdwenen.
Hoe kleiner de peper, hoe heter hij is
Hoe kleiner een peper is, hoe heter hij is. Wie dus een wat mildere variant wil, kan het best de grotere rassen uitzoeken. Madame Jeannet Pepers zijn extreem scherp.