Peper in je kont: wat doet rode peper voor de mens

Peper in je kont: wat doet rode peper voor de mens Er wordt wel eens gesproken over iemand die peper in zijn kont zou moeten hebben. Deze uitdrukking is wel gebaseerd op een feit, namelijk dat paarden de stof vroeger tijdens paardenrennen kregen toegediend. Niet in hun achterwerk, maar op hun benen. Peper in eten heeft overigens dezelfde uitwerking. Het maakt dat mensen wat pittiger en actiever worden.

Rode en groene pepers zijn goed voor de gezondheid

Rode en groene pepers zijn goed voor de conditie. Dit komt door de stof capsaïcine. Wetenschappers hebben bewezen dat het innemen van capsaicine zorgt voor de aanmaak van stoffen in het bloed die zorgen voor een verhoogd uithoudingsvermogen.

Peper als oppepper

Het eten van rode en groene pepers zorgt dus wel degelijk voor meer pit. Dat weten paardenbezitters ook al heel lange tijd. Natuurlijk mag het niet, maar paarden krijgen nog wel eens capsaicine toegediend. De stof maakt in dat geval de benen van het dier gevoeliger. Het paard springt daarom behoedzamer omdat hij geen pijn wil voelen van een stok waar hij met de benen tegenaan slaat. De stok van de hindernis waarover hij moet springen, valt dus dan minder snel. In 2008 is een Olympisch springteam gediskwalificeerd omdat er sporen van capsaicine werden aangetroffen bij hun paarden.

Capsicumcreme

Er is ook crème die gemaakt wordt van de capsaicine, de capsicumcreme. De crème zorgt voor een goede doorbloeding en maakt de huid warm. Mensen met gewrichtspijnen kunnen er daarom goed gebruik van maken om hun klachten te verlichten.

Pepers zijn goed voor je gezondheid: maar het brandt zo in je mond

Heel veel mensen in Nederland kunnen niet zo goed tegen het brandende en hete gevoel dat pepers veroorzaken. Dit gevoel ontstaat trouwens omdat de receptoren op de tong waar hitte en pijn worden gevoeld door de peper worden gestimuleerd. De eerste reactie is vaak om water te gaan drinken, maar dat maakt het alleen nog maar erger. Beter is om een slok drank te nemen, want capsaicine lost op in alcohol. Ook in het vet van melk trouwens. Dus melk of alcohol drinken maken het effect minder. In water blijft de stof gewoon haar werking doen, dus daarom helpt water niet.

Pepperspray: vol met capsaicine

Ook pepperspray waarmee boeven worden gevangen zitten vol met capsaicine. Maar dan van twee paprikasoorten die een hoge dosis van de stof hebben. Pepperspray heet officieel Oleoresin Capsicum (OC) spray. OC is een extract uit de vrucht van Capsicum Annuum of uit Capsicum Frutescens. In Fisherman's friend, midalgan, tabasco en chili zitten die stoffen ook. Pepperspray zorgt ervoor dat iemand niets meer kan zien, de ogen heel erg tranen en niet meer willen open en dat de huid brandt. Dit komt omdat pepperspray een acute ontstekingsreactie veroorzaakt. Mensen verliezen zelfs de controle over hun motoriek door de hevigheid van het middel. Dit is ook de bedoeling van de politie, die iemand dan kan overmeesteren. Mensen die onder invloed zijn van drugs of drank kunnen overigens veel minder reageren op de pepperspray, alsof ze er niet door beïnvloed worden. Overigens moet de politie ook zorgen voor nazorg als ze iemand gepepperd hebben. In de dienstwagen zijn middelen aanwezig om de ogen mee te spoelen. Ook op het politiebureau zijn er oogdouches voor het spoelen van de ogen. Bij pepperspray is spoelen met water wel de beste remedie om de brandende peper te verwijderen. Overigens hebben veel mensen ook last van de ademhaling door pepperspray.

Paprika bevat ook oppeppende stoffen, maar is niet zo scherp

Paprika en peper zijn familie van elkaar. Wie dus de goede eigenschappen van capsaicine wel wil benutten, maar niet zo van scherp eten houdt, kan ook veel paprika’s eten. De paprika was eigenlijk ook scherp van smaak, maar door de teelt is dat veranderd. De pittigheid is verdwenen.

Hoe kleiner de peper, hoe heter hij is

Hoe kleiner een peper is, hoe heter hij is. Wie dus een wat mildere variant wil, kan het best de grotere rassen uitzoeken. Madame Jeannet Pepers zijn extreem scherp.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode peper, lekker en gezondRode peper, lekker en gezondDe Spaanse of rode peper is eigenlijk een verzamelnaam voor de langgerekte chilipepers. Ze zijn bijna niet uit de keuken…
Zwarte peper goed voor de spijsverteringZwarte peper is niet alleen een specerij waarmee je je voeding lekker pittig maakt. Bij dagelijks gebruik heeft het krui…
Borrelhapjes recepten voor de koude maandenBorrelhapjes recepten voor de koude maandenBorrelhapjes doen het altijd goed, zomer en winter. Alleen is de smaak in de zomer meestal net even anders als in de win…
Een ei hoort er (altijd) bij!Een ei hoort er (altijd) bij!Ei, de ideale combinatie van gezonde voeding, vitaminen en lekker te combineren bij het ontbijt, de lunch, het diner en…

Het belang van gezond en lekker etenHet belang van gezond en lekker etenHet menselijk lichaam is op een fantastische manier geconstrueerd. Maar het kan alleen goed functioneren als het voorzie…
Het leed dat suiker heetHet leed dat suiker heetHoe weet je of er suiker in een product zit? Door op de verpakking te kijken. Maar nu begint het leed: want waar jij ver…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad Politie Thai Chocolat
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.