Koken: slowfood met een tic of verrukkelijk & voordelig

De ideale manier om eten te bereiden is stoven. Alle ingredienten gaan in één pan of ovenschaal en laat het dan maar sudderen. De kok hoeft er niet persé bij te blijven en kan intussen nog even iets anders gaan doen. Onderwijl vult de keuken en het huis zich met heerlijke geuren. Natuurlijk is stoven niet iets dat in een oogwenk gebeurd is, het heeft zijn tijd nodig. Maar dan wordt geduld ook zeker beloond.

Slow stoven

Algemeen

Stoven past helemaal in de huidige slow food- of slow cooking-trend. Slow cooking is niet alleen een heerlijke basic manier van koken, het is tevens een prachtige wijze om smaken met elkaar te laten versmelten. Wanneer je pure en verse ingrediënten langzaam tot garing brengt, komen smaken en geuren het beste tot hun recht en behoudt het vlees zijn optimale malsheid. Immers het gaat er bij een stoofschotel toch bovenal om de smaak van het vlees en de gebruikte groenten goed in het vocht te laten doortrekken. En ja...dat duurt wel even. Afhankelijk van het soort vlees kun je er een half uur tot enkele uren voor uittrekken. Een stoofschotel van varkensvlees zal sneller gaar zijn dan een stoofschotel van runderlapjes.

Welke vleessoorten kun je stoven?

In feite kun je alle soorten vlees stoven, maar uitermate geschikt daarvoor zijn vleessoorten die een lange bereidingstijd nodig hebben, zoals:
  • runderlappen;
  • runderriblappen;
  • runderpoulet;
  • hacheevlees;
  • kalfslappen;
  • lamsbout;
  • lamspoulet.

Opmerking
De stoofschotel is klaar als een vork gemakkelijk in het vlees wegzakt.

Klassiekers

Klassieke stoofschotels zijn hachee, boeuf bourguignon en ossobucco. Allemaal authentieke gerechten die op dit moment erg populair zijn, maar waar toch weinig koks zich aan durven te wagen vanwege de bereidingstijd. Degenen die zich eraan wagen wacht een verrassing, want ook de klassiekers bieden voldoende ruimte om er een eigen, originele draai aan te geven waarmee iedere kok zich kan omderscheiden. Kortom: niets dan voordelen voor de kok en zijn of haar gasten aan tafel, die deze 'nieuwe' romantiek zeker zullen weten te waarderen.

Stoofschotel met een tic

Veel smaak krijgt het stoofvocht in een stoofschotel door de ingrediënten, zoals vlees en groenten. Maar wanneer je voor het vocht een lekkere alcoholische drank als basis neemt, wordt de stoofschotel helemaal fantastisch van smaak. In de recepten kun je bijvoorbeeld witte en rode wijn gebruiken. Daarnaast kun je ook denken aan bier of port. Bier bijvoorbeeld past erg goed bij varkensvlees of konijn en een scheutje port doet wonderen bij rundvlees of eend. Omdat de alcohol verdampt zit in het uiteindelijke gerecht bijna geen echte alcohol meer, zeker wanneer de schotel lang moet stoven.

Stoofschotel ideetjes

Lekkere stoofschotels zijn er in talloze combinaties. Onderstaand wat stoofschotel-mogelijkheden:
  • Hamlapjes met rozemarijn en honing;
  • Rundercurry met abrikozen;
  • Sukadelapjes met ontbijtkoek en rozijnen;
  • Kalfsstoofpotje met sjalotjes, courgette en grove mosterd;
  • Gestoofde schouderkarbonade met tomanten-tijmpasta.

Lamsstoof in een deegjasje

Bij dit stoofgerecht worden Italiaanse ingrediënten vermengd met rode peper. De rode peper brengt een wereld van smaak met zich mee. Je kunt brooddeeg gebruiken om de ovenschaal mee te bekleden, maar je kunt het ook heel goed inzettten als een soort 'deksel' over de lamsstoof heen. Het voordeel ervan is dat de smaken en aroma's nog beter in het vlees trekken. Wanneer je de korst aan tafel opensnijdt, komen de heerlijke kruidige geuren van laurier en lamsvlees naar buiten.

Kalfswang: kruidig en verfijnd

Door de kalfswang te garen in jus de veau (kalfsfond), krijgt het vlees een rijke smaak en blijft het mooi stevig. Om de smaak optimaal te behouden, wordt de kalfswang vervolgens gepaneerd met Mycryo Callebaut (een 100% pure, plantaardige cacaoboter in poedervorm, die bestand is tegen hoge temperaturen. Zelfs tot 200 graden Celsius). Hierdoor wordt de kalfswang snel dicht-geschroeid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld boter of olie is Mycryo smaak- en geurloos en legt als het ware een tweede ondoor-dringbare huid aan op het product, waardoor de oorspronkelijke smaken en sappen van de kalfswang behouden blijven. Wanneer je dit gerecht combineert met kruidige curry en krokante kataifi vermicelli, krijgt de delicatesse een heel spannende Noord-Afrikaanse smaak.

Oosters met ouderwets Hollandse smaken

In lasagne van zoetzure runderriblapjes complementeren zoet, zuur en pittig elkaar in de lasagne en geven de runderriblapjes een Aziatisch karakter. Wanneer je geroosterde aardappel tussen de riblapjes stapelt (als een soort lasagne) met daaromheen de krokante shiitake's afgelakt met ketjap, presenteer je je gasten een prachtig bord met een geraffineerde uitstraling.

Het bindweefsel

Echte stoofvleessoorten (zoals runderlappen en hacheevlees) bevatten veel bindweefsel. Bindweefsel maakt het vlees taai. Daarom moet het vlees ook lang worden verhit om mals te worden. Het bindweefsel wordt tijdens die verhitting omgezet in gelatine en dat bindt de saus. Bij vleessoorten die van nature malser zijn, ontstaat er dus minder natuurlijke binding en kun je de saus zelf bijbinden. Dat kun je doen met bijvoorbeeld bloem, allesbinder of maïzena.

Laurier

Algemeen

Als er iets bij stoofpotten past, dan is het wel laurier. Laurierbladeren geven hun typische smaak namelijk pas goed af als ze lang worden meeverhit. In een stoofschotel dus of in een soep.

Kenmerken van laurier

Laurier groeit aan een laurierstruik. De bladeren worden ongeveer 5 cm lang. Je kunt laurierbladeren vers gebruiken of gedroogd. Verse laurier is sterk aromatisch, maar vaak ook vrij bitter in vergelijking tot de gedroogde laurier.
Advies
Gebruik daarom 2 gedroogde blaadjes in plaats van 1 vers blaadje.
Gedroogde laurierbladeren blijven in een afgesloten zakje of potje lang goed.

Wat is een pastinaak en wat doe je ermee?

Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte peen genoemd. De pastinaak valt onder de zogenaamde vergeten groenten. Met vergeten groenten bedoelen we dat dit groentensoorten zijn die in de loop van de tijd in de vergetelheid geraakt zijn. Het is een echt inheemse groente en je ziet ze tegenwoordig weer steeds meer in Nederland. Er zijn talloze toepassingsmogeljkheden voor de pastinaak. Voorbeelden van die toepassing zijn:

1. Als puree

Wil je de pastinaak pureren, zet hem dan met een beetje plantaardige kokroom op en laat hem hierin even koken.
Vervolgens kun je er puree van maken. Voor de smaak hoef je er alleen maar wat peper bij te doen.

2. Als pastinaak-chips

Er chips van maken is natuurlijk een heel andere mogelijkheid. Schil in dat geval de pastinaak in hele dunne plakjes en
frituur deze kort. Door de zoete, anijsachtige smaak van de pastinaak is dit een echt lekkere delicatesse.

3. In pure vorm

Wil je de pastinaak in pure vorm serveren, bereid hem dan op dezelfde manier voor als een wortel. Let er echter op
dat de kooktijd iets korter dient te zijn.

4. In soepen en ovenschotels

Ook in soepen en in ovenschotels doet de pastinaak het erg goed.

Af en toe vega

Zo nu en dan een dag geen vlees is gezond en uitstekend voor de portemonnee. Er is immers volop keuze in volwaardige vleesvervangers, zoals:
  • Peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, linzen) Heerlijk om te verwerken in soepen, eenpansgerechten of salades. Neem 75 gram peulruchten per persoon ter vervanging van een stukje vlees;
  • Tuinbonen groeien in een lange, vezelige peul. De bonen die in de peul zitten kun je zo bereiden, maar je kunt ze ook nog een keer pellen. Twee maal pellen noemen we dubbeldoppen. Het voordeel van dubbeldoppen is dat je de verfijnde smaak van de bonen nog beter proeft. Dubbeldoppen doe je zo: neem de tuinboon in één hand, maak met de nagel van je andere hand het schilletje open en haal het boontje eruit;
  • Eieren (als omelet, in een quiche of hardgekookt door een salade of saus) 2 eieren in plaats van 1 portie vlees;
  • Pinda's (te verwerken in ovenschotels of in salades, pindasaus) 40 gram pinda's vervangt 1 portie vlees.

Roergebakken kool

Het roerbakken van kool heeft voordelen, zoals:
  • Het is een heel gezonde bereidingstechniek (weinig vet nodig);
  • Bij het roerbakken van koolsoorten komen geen onaangename kookluchtjes vrij die typerend zijn voor het koken van kool;
  • Door kool te roerbakken blijven er veel meer vitamines behouden. Juist in kool zijn veel vitamines aanwezig. Deze vitamines kunnen niet oplossen in water, zoals bij koken wel het geval is.

Low budget kook-ideetjes

Voordelig maar toch lekker koken, onderstaand zomaar wat ideetjes:
  • Rijstschotel met paddenstoelen en verse worst;
  • Gegratineerde aardappel-visschotel;
  • Pasta met boerenkool;
  • Roergebakken speklapjes met spruitjes en sesam.

Varieer eens met spek

Een van de goedkoopste vleessoorten is spek. Dat je met spek veel kunt variëren ontdek je gaanderweg. Zo kun je gewoon een lapje spek besmeren met mosterd en bakken in de koekenpan. Of spekblokjes uitbakken en door de stamppot roeren. Ook reepjes gebakken spek over een salade uitspreiden of uitgebakken dunne plakjes spek in de pasta carbonara gebruiken. Met losgeklopt ei en room bijvoorbeeld. Maar eveneens blokjes gebakken spek in een boerenomelet. Je ziet het: niet alleen heel voordelig, maar ook erg veelzijdig...spek!
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eten bereiden in de slowcookerNa jaren van snel en gehaast koken raakt het maken van slow food steeds meer in. Slow food is eten wat lang moet koken,…
Brood bakken in een slow cookerBrood bakken in een slow cookerSlow cookers worden in Nederland steeds populairder. Het is een ontzettend handig keukenhulpmiddel. Gerechten worden voo…
Een slow cooker: de voor- en nadelenEen slow cooker: de voor- en nadelenEen slow cooker is een elektrisch keukenapparaat dat gerechten voor een langere tijd op een lagere temperatuur bereidt.…

Sfeer en mystiek van de truffeljachtAls jongeman al werd Paolo gegrepen door de geheimzinnige sfeer en de mystiek van de truffeljacht. Paolo heeft een sterk…
Hoeveel kost een maaltijd?Hoeveel kost een maaltijd?Hoeveel geef je per maand uit aan eten en drinken? De één zal zich er bewuster van zijn, dan de ander. Je kunt lekker en…
Bronnen en referenties
  • Diverse bronnen zoals: knipselnieuwtjes, kookweetjes uitwisseling tussen buurvrouwen, kennissen en vrienden.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 16-02-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.