Hoeveel kost een maaltijd?

Hoeveel kost een maaltijd? Hoeveel geef je per maand uit aan eten en drinken? De één zal zich er bewuster van zijn, dan de ander. Je kunt lekker en verantwoord eten met minder geld, maar waar kun je dan het beste opletten? Welke voedingsmiddelen zijn het duurst in een maaltijd en wat zijn eigenlijk de dagelijkse kosten voor de voeding per persoon per dag? Als laatste een lekker, verantwoord en betaalbaar recept. De onderstaande tabel geeft de dagelijkse kosten van de maaltijden op een dag per persoon weer, deze bedragen gelden voor een tweepersoonshuishouden.

Ontbijt2e brood maaltijdWarme maaltijdTussendoortjeTotaal
Kind 1-3 jaar€0,20€0,51€1,20€0,52€2,43
Kind 4-8 jaar€0,29€0,79€1,75€0,73€3,56
Kind 9-13 jaar€0,45€1,08€2,19€0,88€4,59
Man 14-65 jaar€0,49€1,28€2,36€1,87€6,00
Vrouw 14-65 jaar€0,47€1,21€2,30€1,49€5,46
Man en vrouw 65+€0,43€1,15€2,10€1,63€5,31
Bron: Nibud

Het verschil in de kosten van een maaltijd heeft te maken met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen tussen mannen en vrouwen en de verschillende leeftijdsgroepen. Mannen hebben een hogere energie behoeften, zo’n 2500 calorieën en vrouwen 2000 calorieën per dag. Mannen moeten dan ook meer eten om aan deze energiebehoefte te komen, waardoor hun maaltijden iets duurder zijn. Kinderen en ouderen hebben net als vrouwen een lagere energie behoeften. De kosten van een maaltijd kunnen afwijken van het gemiddelde, omdat de één bijvoorbeeld bij het ontbijt minder eet en de ander bij de lunch weer meer eet. Ook zal iemand met zwaar lichamelijk werk meer energie nodig hebben, dan iemand met een zittend beroep.

Grootte van het huishouden

Hoe groter het huishouden is, hoe hoger het bedrag is dat aan voeding wordt besteed. Maar het inkopen en bereiden van een maaltijd is wel relatief goedkoper met meer personen. Zo is een één persoonshuishouden 4% duurder dan een twee persoonshuishouden. Een drie persoonshuishoudens 17% goedkoper en een vier persoonshuishouden 26% goedkoper dan een twee persoonshuishouden. Wil je dit voor je eigen huishouden berekenen? Dan kan je deze percentages verrekenen met de bedragen uit de bovenstaande tabel.

Welke voedingsmiddelen zijn het duurst in een maaltijd?
Gezond eten hoeft niet duur te zijn, als je maar let op het soort product wat je koopt. Hieronder een rijtje met de dure producten in een maaltijd.

 • Vlees bij de warme maaltijd
 • Volle melkproducten, kant en klare toetjes
 • Voorgesneden en panklare groenten en aardappelen
 • Groenten en fruit buiten het seizoen
 • Snacks
 • Merkartikelen
 • Voorverpakte producten
 • Frisdranken

De aanbevolen hoeveelheid vlees op een dag is 100 tot 125 gram, meer vlees heb je niet nodig. Ook een dag zonder vlees kan heel goed, zo bespaar je ook nog eens geld. Een goed alternatief is een maaltijd met peulvruchten, zoals bonen en linzen. Eieren zijn ook een voordelig alternatief voor vlees, maak bijvoorbeeld eens een omelet (zie recept). Er wordt aanbevolen om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer een vette vis. Vis in blik, zoals sardientjes, zalm en tonijn of uit de diepvries, zijn goedkoper dan verse vis en net zo gezond.

Diepvriesgroente en groente uit blik of glas kunnen voordeliger zijn dan verse groente en bevatten bijna evenveel voedingsstoffen als verse. Ook is groente zelf snijden en schillen goedkoper dan voorgesneden groente. Groente en fruit buiten het seizoen zijn vaak het duurst. Op internet zijn verschillende seizoenskalanders te vinden, hier hun je goed zien welke groenten en fruit bij het seizoen passen.

Kant-en-klaar maaltijden zijn vaak duurder, daarnaast bevatten deze maaltijden weinig groente. Vaak bevatten deze maaltijden meer calorieën, zout en verzadigd vet. Het is dan ook nog eens gezonder om zelf de maaltijd te maken.

Magere of halfvolle zuivelproducten zijn goedkoper dan volle zuivelproducten. En deze producten zijn ook gezonder, omdat volle producten meer verzadigd vet bevatten. Een pak yoghurt of vla is vaak goedkoper dan kant-en-klare toetjes, neem bijvoorbeeld wat kwark of yoghurt met vers fruit, limonadesiroop of jam.

Merk artikelen zijn vaak het duurste, hieronder een vergelijking van verschillende producten, met een A merk, huismerk en het goedkoopste merk.

PindakaasLimonadesiroopAppelmoes (720 g)
A merk€1,45 (Calvé)€2,15 (Karvan Cévitam)€0,94 (Hak)
Huismerk€1,23 (AH)€1,82 (AH)€0,70 (AH)
Goedkoopste merk€0,92 (Euro Shopper)€1,09 (Euro Shopper)€0,45 (Euro Shopper)

Nog een aantal algemene tips:
 • Maak van tevoren een boodschappenlijstje met de benodigde hoeveelheden en houd je hieraan.
 • Doe geen boodschappen met een lege maag. De verleiding om (ongezonde) producten te kopen die je niet nodig hebt is dan groter.
 • Houd een vast bedrag per week aan voor boodschappen. Het kan handig zijn om dit bedrag op een vaste dag van de week contact op te nemen, op is op.
 • Ga niet in op aanbieden alleen omdat ze goedkoper zijn.
 • Grotere verpakkingen kunnen voordeliger zijn, als u ze tenminste ook gebruikt.
 • Als je voor meerdere dagen tegelijk inkoopt en met koken rekening houdt met de volgende dag, kunt je tijd en geld besparen.
 • Voorkom weggooien, koop niet meer dan je nodig hebt en houd rekening met de houdbaarheidsdatum.
 • Bewaar de restjes goed en gebruik ze de volgende dag.Maak zelf sauzen, dat is goedkoper dan kant-en-klare sauzen.
 • Maak kinderen duidelijk dat ze niets extra’s krijgen als ze meegaan met boodschappen doen of laat ze bijvoorbeeld maximaal één product uitzoeken.

Ten slotte een lekker en verantwoord recept voor de warme maaltijd.

Franse boerenomelet

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 25 minuten
Prijs per persoon: €1,35

Ingrediënten
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 1 rode paprika, in blokjes
 • 1 courgette, in blokjes
 • 1 blik tomatenblokjes (400 g), uitgelekt
 • 8 eieren
 • 1 doosje camembert (kaas, 240 g), in blokjes
 • 6 sneetjes donker volkorenbrood

Benodigdheden
 • Aluminiumfolie

Bereiding
In de wok 2 el olie verhitten en ui, paprika en courgette omscheppend 5 minuten bakken. Tomatenblokjes toevoegen en nog 2 minuten bakken. Zout en peper naar smaak toevoegen. Groenten op laag vuur warm houden. Eieren loskloppen met zout en peper. In koekenpan 1 el olie verhitten en van kwart van eimengsel omelet bakken. Met rest van ei en olie zo nog 3 omeletten bakken. Warm houden in aluminiumfolie. Omeletten op vier borden leggen. Groenten op onderste helft van omeletten scheppen en camembert hierover verdelen. Omeletten over vulling vouwen en serveren met volkorenbrood.
© 2011 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handige tips voor uw budget bij het samenwonenHandige tips voor uw budget bij het samenwonenJe eerste eigen plekje samen, voor de meeste een hele nieuwe ervaring. Vele proberen dan ook de eerste jaren een apparte…
Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Het is in 2021 en 2022 niet altijd eenvoudig om goed in de kosten van levensonderhoud van een kind te voorzien. Kinderen…
Wat geeft een gezin uit aan voeding?Wat geeft een gezin uit aan voeding?De uitgaven van een gezin aan voeding is sterk afhankelijk van de financiële positie van het gezin. Ieder gezin moet ove…
Tips om geld te besparen op levensmiddelenTips om geld te besparen op levensmiddelenOf het nu financieel nodig is om te besparen op je uitgaven of niet, het is mogelijk je uitgaven aan levensmiddelen te v…

Koken: slowfood met een tic of verrukkelijk & voordeligDe ideale manier om eten te bereiden is stoven. Alle ingredienten gaan in één pan of ovenschaal en laat het dan maar sud…
Peper, die pittige specerijPeper brengt menig gerecht op smaak. De pittige specerij is niet meer weg te denken uit de keuken. Naast het bekende geb…
Bronnen en referenties
 • http://www.vodiservice.nl/nutrisenior/gezond-eten/column.html http://www.ah.nl/recepten/recept?id=346146&rq=omelet&budget=on http://www.nibud.nl/uitgaven/wat-kost/voeding.html http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/koken/gezond-en-niet-duur.aspx
Vodiservice (75 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.