Hoeveel kost een maaltijd?
Hoeveel geef je per maand uit aan eten en drinken? De één zal zich er bewuster van zijn, dan de ander. Je kunt lekker en verantwoord eten met minder geld, maar waar kun je dan het beste opletten? Welke voedingsmiddelen zijn het duurst in een maaltijd en wat zijn eigenlijk de dagelijkse kosten voor de voeding per persoon per dag? Als laatste een lekker, verantwoord en betaalbaar recept.
De onderstaande tabel geeft de dagelijkse kosten van de maaltijden op een dag per persoon weer, deze bedragen gelden voor een tweepersoonshuishouden.
| Ontbijt | 2e brood maaltijd | Warme maaltijd | Tussendoortje | Totaal |
Kind 1-3 jaar | 0,20 | 0,51 | 1,20 | 0,52 | 2,43 |
Kind 4-8 jaar | 0,29 | 0,79 | 1,75 | 0,73 | 3,56 |
Kind 9-13 jaar | 0,45 | 1,08 | 2,19 | 0,88 | 4,59 |
Man 14-65 jaar | 0,49 | 1,28 | 2,36 | 1,87 | 6,00 |
Vrouw 14-65 jaar | 0,47 | 1,21 | 2,30 | 1,49 | 5,46 |
Man en vrouw 65+ | 0,43 | 1,15 | 2,10 | 1,63 | 5,31 |
Bron: Nibud
Het verschil in de kosten van een maaltijd heeft te maken met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen tussen mannen en vrouwen en de verschillende leeftijdsgroepen. Mannen hebben een hogere energie behoeften, zon 2500 calorieën en vrouwen 2000 calorieën per dag. Mannen moeten dan ook meer eten om aan deze energiebehoefte te komen, waardoor hun maaltijden iets duurder zijn. Kinderen en ouderen hebben net als vrouwen een lagere energie behoeften. De kosten van een maaltijd kunnen afwijken van het gemiddelde, omdat de één bijvoorbeeld bij het ontbijt minder eet en de ander bij de lunch weer meer eet. Ook zal iemand met zwaar lichamelijk werk meer energie nodig hebben, dan iemand met een zittend beroep.
Grootte van het huishouden
Hoe groter het huishouden is, hoe hoger het bedrag is dat aan voeding wordt besteed. Maar het inkopen en bereiden van een maaltijd is wel relatief goedkoper met meer personen. Zo is een één persoonshuishouden 4% duurder dan een twee persoonshuishouden. Een drie persoonshuishoudens 17% goedkoper en een vier persoonshuishouden 26% goedkoper dan een twee persoonshuishouden. Wil je dit voor je eigen huishouden berekenen? Dan kan je deze percentages verrekenen met de bedragen uit de bovenstaande tabel.
Welke voedingsmiddelen zijn het duurst in een maaltijd?
Gezond eten hoeft niet duur te zijn, als je maar let op het soort product wat je koopt. Hieronder een rijtje met de dure producten in een maaltijd.
- Vlees bij de warme maaltijd
- Volle melkproducten, kant en klare toetjes
- Voorgesneden en panklare groenten en aardappelen
- Groenten en fruit buiten het seizoen
- Snacks
- Merkartikelen
- Voorverpakte producten
- Frisdranken
De aanbevolen hoeveelheid vlees op een dag is 100 tot 125 gram, meer vlees heb je niet nodig. Ook een dag zonder vlees kan heel goed, zo bespaar je ook nog eens geld. Een goed alternatief is een maaltijd met peulvruchten, zoals bonen en linzen. Eieren zijn ook een voordelig alternatief voor vlees, maak bijvoorbeeld eens een omelet (zie recept). Er wordt aanbevolen om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer een vette vis. Vis in blik, zoals sardientjes, zalm en tonijn of uit de diepvries, zijn goedkoper dan verse vis en net zo gezond.
Diepvriesgroente en groente uit blik of glas kunnen voordeliger zijn dan verse groente en bevatten bijna evenveel voedingsstoffen als verse. Ook is groente zelf snijden en schillen goedkoper dan voorgesneden groente. Groente en fruit buiten het seizoen zijn vaak het duurst. Op internet zijn verschillende seizoenskalanders te vinden, hier hun je goed zien welke groenten en fruit bij het seizoen passen.
Kant-en-klaar maaltijden zijn vaak duurder, daarnaast bevatten deze maaltijden weinig groente. Vaak bevatten deze maaltijden meer calorieën, zout en verzadigd vet. Het is dan ook nog eens gezonder om zelf de maaltijd te maken.
Magere of halfvolle zuivelproducten zijn goedkoper dan volle zuivelproducten. En deze producten zijn ook gezonder, omdat volle producten meer verzadigd vet bevatten. Een pak yoghurt of vla is vaak goedkoper dan kant-en-klare toetjes, neem bijvoorbeeld wat kwark of yoghurt met vers fruit, limonadesiroop of jam.
Merk artikelen zijn vaak het duurste, hieronder een vergelijking van verschillende producten, met een A merk, huismerk en het goedkoopste merk.
| Pindakaas | Limonadesiroop | Appelmoes (720 g) |
A merk | 1,45 (Calvé) | 2,15 (Karvan Cévitam) | 0,94 (Hak) |
Huismerk | 1,23 (AH) | 1,82 (AH) | 0,70 (AH) |
Goedkoopste merk | 0,92 (Euro Shopper) | 1,09 (Euro Shopper) | 0,45 (Euro Shopper) |
Nog een aantal algemene tips:
- Maak van tevoren een boodschappenlijstje met de benodigde hoeveelheden en houd je hieraan.
- Doe geen boodschappen met een lege maag. De verleiding om (ongezonde) producten te kopen die je niet nodig hebt is dan groter.
- Houd een vast bedrag per week aan voor boodschappen. Het kan handig zijn om dit bedrag op een vaste dag van de week contact op te nemen, op is op.
- Ga niet in op aanbieden alleen omdat ze goedkoper zijn.
- Grotere verpakkingen kunnen voordeliger zijn, als u ze tenminste ook gebruikt.
- Als je voor meerdere dagen tegelijk inkoopt en met koken rekening houdt met de volgende dag, kunt je tijd en geld besparen.
- Voorkom weggooien, koop niet meer dan je nodig hebt en houd rekening met de houdbaarheidsdatum.
- Bewaar de restjes goed en gebruik ze de volgende dag.Maak zelf sauzen, dat is goedkoper dan kant-en-klare sauzen.
- Maak kinderen duidelijk dat ze niets extras krijgen als ze meegaan met boodschappen doen of laat ze bijvoorbeeld maximaal één product uitzoeken.
Ten slotte een lekker en verantwoord recept voor de warme maaltijd.
Franse boerenomelet
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 25 minuten
Prijs per persoon: 1,35
Ingrediënten
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 courgette, in blokjes
- 1 blik tomatenblokjes (400 g), uitgelekt
- 8 eieren
- 1 doosje camembert (kaas, 240 g), in blokjes
- 6 sneetjes donker volkorenbrood
Benodigdheden
Bereiding
In de wok 2 el olie verhitten en ui, paprika en courgette omscheppend 5 minuten bakken. Tomatenblokjes toevoegen en nog 2 minuten bakken. Zout en peper naar smaak toevoegen. Groenten op laag vuur warm houden. Eieren loskloppen met zout en peper. In koekenpan 1 el olie verhitten en van kwart van eimengsel omelet bakken. Met rest van ei en olie zo nog 3 omeletten bakken. Warm houden in aluminiumfolie. Omeletten op vier borden leggen. Groenten op onderste helft van omeletten scheppen en camembert hierover verdelen. Omeletten over vulling vouwen en serveren met volkorenbrood.