Fonduen met kerst en oud en nieuw

De voordelen van kaas en vleesfondue is dat je in ongeveer 10 à 15 minuten een heerlijk gerecht kant en klaar op tafel hebt, er is praktisch geen kookvoorbereiding. Een maaltijd van kaas of vleesfondue is voordeliger dan vele andere dineetjes. Bij fondue gebruikt u weinig servies, slechts een bord, een gewone vork, een fonduevork en een wijnglas per persoon. Dus... een kleine afwas. Met kaas of vleesfondue krijgt u bovendien altijd een bijzonder gezellige sfeer aan tafel.

Fondue eten is gezellig

Op een loopt u door het centrum om wat boodschappen te doen voor een etentje bij vrienden, u komt in eens een vriend tegen die vraagt: wat eet jij vanavond? U verteld dat u met een stel vrienden fondue bourguignonne gaat eten bij u thuis. En dan loop je zo rustig door het centrum vraagt de vriend aan u? Jazeker, dat kan omdat we fondue eten. Er zijn verschillende soorten fondue, de vleesfondue en de kaasfondue maar vanavond gaan we vleesfondue eten verteld u er bij.

De bourguignonne

U moet een rechaud hebben, dat is een spiritusbrander waar een rood koeren of zwaar geëmailleerde pan op kan staan waarin men de olie heet houdt. Daar een gewone vork kokend heet zou worden hebt u speciale lange vorken met geïsoleerde heften nodig. Deze zijn duur in aanschaf maar u hebt er enorm plezier van omdat bourguignonne zo feestelijk is om met vrienden te eten als diner, maar ook natuurlijk met de kinderen thuis. Wees dan echter wel extra voorzichtig met de kokend hete olie. 's Middags kunt u de tafel al dekken en maak daar dan iets fleurigs van met bijvoorbeeld kleine lage toefjes van bloemen aan weerskanten van de réchaud. In het midden van de tafel komt namelijk de réchaud te staan. Voor fondue eten leent zich het beste een ronde tafel.

Sfeer

Kaarsverlichting is wel bijzonder sfeervol, maar bij een fondue-etentje kunt u beter geen kaarsen op tafel zetten. Het is lastig en ook gevaarlijk met het oog op het reiken naar de réchaud in het midden van de tafel. Ieder krijgt naast zijn gewone bestek ook zo'n lange fonduevork. Het vlees, dat u van tevoren keurig in dobbelsteentjes hebt gesneden, mag niet met de saus in aanraking komen, aangezien dan de olie zwart en op den duur minder lekker wordt.

Het vlees is belangrijk

Vraagt u wel heel mooi vlees aan de slager, bij voorbeeld biefstuk van de haas, varkensfricandeau, kalfs of lamsvlees. Wanneer u uw slager het vlees in dobbelsteentjes laat snijden, behoeft u het thuis alleen nog maar even na te kijken en gezellig op een platte schaal of een groot bord te rangschikken, bijvoorbeeld o wat goed uitgelekte slablaadjes, met garnering van tomaten.

Wanneer u verschillende soorten vlees tegelijk gebruikt, leg de vleessoorten dan goed zichtbaar uit elkaar, maar wel op één schotel: het rondgeven duurt anders te lang. Goed uit elkaar, omdat niet iedereen op alle vleessoorten gesteld is. Zo kunt u het gemakkelijkste de biefstuk in het midden en het kalfs en varkensvlees elk aan een kant leggen. Het verschil is dan duidelijk te zien.

De sausen

Er zijn vele eenvoudige sausjes, zoals een combinatie van tomatenketchup met wat mayonaise, mayonaise met mosterd en er zijn natuurlijk tal van kant-en-klaar sausen te koop, waarvan u er natuurlijk ook een paar van bij kunt serveren. Maar probeer ook zelf iets te maken, dat geeft zo veel meer plezier aan uw eigen tafel. Maak niet meer dan drie of vier sausjes, dat is niet nodig en maakt het geheel onnodig duur. U kunt natuurlijk ook met één saus volstaan. De sausjes kunt u van tevoren maken, als u ze maar afgedekt laat staan.

De voorbereiding

Kijk ook vooral tijdig na of u genoeg spiritus in huis hebt en vul het brandertje van uw réchaud van tevoren bij, aangezien dit naderhand niet meer mogelijk is. De olie doet u in een pan en u kunt deze het beste even op het gas warmen zodat u de eerste walm niet in de kamer krijgt. Wanneer u echter de goede oliesoorten gebruikt, dan valt de walm tot een minimum te beperken. Wel ruikt u het de volgende dag nog wat in de kamer, dus lucht 's avonds direct goed en vraag niet de volgende morgen weer gasten. Als u een gezellige eethoek in uw keuken hebt kunt u daar ook eten, want u hebt helemaal geen rommel op uw aanrecht staan.

Naast het vlees en de sausjes geeft u er bijvoorbeeld ook nog een aardappelsalade bij. Het voordeel hiervan is dat u deze ook van tevoren klaar kunt maken en kunt versieren naar eigen smaak. Wat ook goed smaakt zijn pommes frites, maar dan moet u er wel aan denken dat frituurlucht in uw keuken blijft hangen, behalve wanneer u de afzuigkap aanzet natuurlijk.
Houdt er wel rekening mee dat niet meer dan vier of vijf personen een fonduevork in het pannetje met olie kunnen steken, daar anders de olie te veel afkoelt en het vlees niet meer dicht schroeit.

Het verdiend aanbeveling om speciale fondueborden met vakverdeling te gebruiken. Bezit u die niet, geef dan een extra bordje of pasteibakje om het vlees in te doen.

Fondue tips

  • Let er bij aankoop van een roodkoperen vleesfonduepan o dat deze gemaakt is van een goede kwaliteit koper en aan de binnenkant is voorzien van een tinlaag.
  • Valt de keus op een geëmailleerd exemplaar, let er dan op, dat het emaille van zware kwaliteit is.
  • Gebruik een vleesfonduepan nooit voor kaasfondue. Deze pannen zijn hiervoor volkomen ongeschikt. Zij houden de warmte te lang vast en hun bodem wordt veel te heet. Kaasfondue brandt in zo'n pan zeker aan.
  • Koperen fonduepannen zijn meestal voorzien van een beschermfolie. Haal deze eraf voor u de pan op het vuur of op de réchaud zet.
  • Laat olie nooit koken
  • Voor kaasfondue gebruikt u een aardewerk fonduepan (caquelon)
© 2010 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boodschappenlijstje vleesfondue, wat heb je nodig?Boodschappenlijstje vleesfondue, wat heb je nodig?Fonduen is erg gezellig en laat zich daarom prima lenen voor feestdagen, zoals verjaardagen, Pasen, Pinksteren en Kerst.…
Kaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbr…
Kaasfondue makenKaasfondue makenKaasfondue is het smelten en warm houden van de gesmolten kaas. Er kunnen verschillende voedingsmiddelen in de gesmolten…
Fonduen en soorten pannen en rechaudsFonduen en soorten pannen en rechaudsFonduen is een manier van eten klaarmaken die vooral op feestdagen toepassing vindt. Velen waarderen het en het heeft al…

Keukenweetjes, keukenideetjesAls een grote schatkist vol warme kleuren, rijke geuren en kruidige smaken, zo openbaart zich de Marokkaanse keuken. Het…
Bronnen en referenties
  • Wikipeadia.org http://www.jeannesplace.nl/fondu.htm verschillende kookboeken
Ray14125 (60 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.