Boodschappenlijstje vleesfondue, wat heb je nodig?

Boodschappenlijstje vleesfondue, wat heb je nodig? Fonduen is erg gezellig en laat zich daarom prima lenen voor feestdagen, zoals verjaardagen, Pasen, Pinksteren en Kerst. Er zijn verschillende fonduemogelijkheden. Zo worden er bij vleesfondue stukken vlees ondergedompeld in olie en op deze manier gegaard. Hoewel er bij vleesfondue hoofdzakelijk vlees wordt gegeten, wordt het eten van vlees vaak afgewisseld met bijgerechten. Bij bijgerechten kan worden gedacht aan stokbrood en salades. Hoewel het fonduen erg gezellig is, vergt het voorbereiden van een fondue enige voorbereidingstijd en denkwerk. Wanneer je de boodschappen voor de fondue gaat halen is het dan ook zeer handig om vooraf een boodschappenlijstje te maken.

Fonduepan

Wanneer je besluit te gaan fonduen, dan heb je in ieder geval een fonduepan nodig. Van oudsher was dit een pan die warm werd gehouden door een spiritusbrander. Tegenwoordig zijn er ook elektrische fonduepannen in de winkel te koop. Bij deze elektrische fonduepannen wordt de olie of de bouillon ook in de pan door een verwarmingselement onder de fonduepan verhit en daarmee wordt de olie of in het geval van visfondue, de bouillon, ook op temperatuur gehouden. Het voordeel van een elektrische fonduepan is ook dat er tijdens het fonduen geen stank van spiritus meer is en alleen de geuren van het vlees geroken wordt.

Waarmee vul je de fonduepan?

Wanneer je de fonduepan vult voor een vleesfondue dan moet je er op letten dat je een oliesoort gebruikt die goed bestand is tegen hoge temperaturen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat het vlees lekker blijft in de olie. Oliesoorten die daarom bijvoorbeeld geschikt zijn om te gebruiken voor de vleesfonduen zijn arachideolie, druivenpitolie en zonnebloemolie. Hoewel bij het echte vleesfonduen olie wordt gebruik is het ook mogelijk om gebruik te maken van bouillon. Het fonduen in bouillon is een vorm van fonduen afkomstig uit het Verre Oosten. Bij de keuze voor een bouillon is het belangrijk dat er wordt gekozen voor een bouillon die een lichte niet-overheersende smaak heeft.

Vorkjes

Bij een fonduepan zitten vaak speciale fonduevorken. Fonduevorken hebben lange stelen met aan het uiteinde twee scherpe punten. Deze scherpe punten zijn ervoor om het vlees aan te prikken en houden het vlees vast zodat het vlees er niet af kan vallen. Het vlees wordt daarom met vork en al in de pan onder de olie gedompeld. De geïsoleerde handvatten van de vorkjes zorgen ervoor dat je je niet kunt branden.

Bron: Sobbly, PixabayBron: Sobbly, Pixabay

Welke vleessoorten zijn geschikt voor de vleesfondue?

Bij veel slagerijen en supermarkten kun je rond de feestdagen, zoals bijvoorbeeld Kerst, Oud en Nieuw en Pasen, vaak speciale fondueschotels kopen. Deze fondueschotels bestaan uit een assortiment van voorgesneden vlees. In de meeste gevallen zorgt de slager of de supermarkt er ook voor dat het fonduevlees al gekruid is. Wie ervoor kiest om zelf zijn vlees voor het fonduen te snijden, moet het vlees snijden in blokjes van circa vier vierkante centimeter. Zodra de stukken vlees groter zijn wordt het steeds moeilijker om het vlees van binnen goed gaar te krijgen. Vleessoorten die geschikt zijn om te gebruiken tijdens de vleesfondue, zijn bijvoorbeeld biefstuk, minislavinken, varkensvlees, kip, kalkoen, lamsvlees en kalfsvlees. Kies tijdens je vleesfondue voor ongeveer zeven verschillende vleessoorten. Ga uit van gemiddeld 200 gram vlees voor een volwassene en 100 gram vlees voor een kind.

Vers vlees

Gebruik voor de fonduen altijd vers vlees. Bij voorkeur dus geen vlees dat uit diepvries komt. Vers vlees bevat minder vocht en komt de smaak tijdens het fonduen ten goede. Vlees dat na de vleesfondue is overgebleven kan natuurlijk wel worden ingevroren of bijvoorbeeld de volgende dag worden gebruikt en verwerkt in een heerlijke pastaschotel.

Kip

Hoewel kip uitermate geschikt is voor een vleesfondue, is het aan te bevelen en zeer verstandig om de kipblokjes voorafgaande aan de vleesfondue alvast voor te garen in de braadpan. Kip is erg gevoelig voor besmetting met salmonella en mag daarom niet rauw gegeten worden.

Sausjes

Sausjes mogen natuurlijk niet ontbreken bij het houden van een vleesfondue. Sausjes die zich goed laten combineren met vlees zijn bijvoorbeeld tomatensaus, mosterdsaus, cocktailsaus, knoflooksaus, kerrie-ananassaus, kerriesaus en natuurlijk de vele zelf te maken sausen die zo van internet af te halen zijn.

Stokbrood

Stokbrood bij de fondue doet het altijd goed. Wanneer je het boodschappenlijstje gaat maken, moet je er vanuit gaan dat er per drie personen circa één stokbrood gekocht moet worden. Serveer het stokbrood met een lekkere kruidenboter en lekkere gekochte of zelf gemaakte salades.

Boodschappenlijstje fondue

ProductToelichting
FonduepanKeuze uit elektrisch of spiritus
SpiritusAfhankelijk van de gekozen fonduepan
SpiritusbranderAfhankelijk van de gekozen fonduepan
Fondue-olie naar keuze1 fles olie is voldoende voor ongeveer 8 personen
Fondueschotel of ander vlees naar keuzeGa uit van ongeveer 200 gram vlees per persoon
StokbroodGa uit van ongeveer één stokbrood per persoon
Sausjes naar keuzeKant-en-klaar in de winkel of zelf maken
Smeersels voor het stokbrood naar keuzeKant-en-klaar in de winkel of zelf maken
Dranken naar keuzeDenk aan de BOB en aan de kinderen
© 2016 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaasfondue makenKaasfondue makenKaasfondue is het smelten en warm houden van de gesmolten kaas. Er kunnen verschillende voedingsmiddelen in de gesmolten…
Fonduen met kerst en oud en nieuwDe voordelen van kaas en vleesfondue is dat je in ongeveer 10 à 15 minuten een heerlijk gerecht kant en klaar op tafel h…
Kaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbr…
Fonduen en soorten pannen en rechaudsFonduen en soorten pannen en rechaudsFonduen is een manier van eten klaarmaken die vooral op feestdagen toepassing vindt. Velen waarderen het en het heeft al…

Hoe kun je het beste aardbeien bewaren?Hoe kun je het beste aardbeien bewaren?Aardbeien zijn een erg populaire fruitsoort en worden vooral veel gegeten in de zomermaanden. Ze zijn niet alleen erg le…
Pindakaas, die maak je lekker zelf!Pindakaas, die maak je lekker zelf!Pindakaas is bij ons een populair broodbeleg, Jaarlijks peuzelen we vele boterhammetje met deze geurige spijs. De winkel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Romi, Pixabay
  • http://www.jannekes.nl/gourmet/gourmet-tips.htm
  • Afbeelding bron 1: Sobbly, Pixabay
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 25-12-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.