Lekker koken met een flinke tijdwinst
Je wilt vliegensvlug iets warms op tafel zetten, want er rest je nog maar weinig tijd. Of je zou graag iets lekkers klaar willen maken, maar je zit in tijdnood want 'in no time' komt je hongerige vriendin of vriend langs. Zaak is dan om een flinke tijdwinst te boeken zonder in te boeten aan de smaak en/of de kwaliteit van de maaltijd.Boek tijdwinst door slim te koken
Met een paar handige en slimme trucjes kun je tijdens het koken een behoorljke tijdwinst boeken. Als je pasta kookt, kun je de laatste minuten broccoli, bloemkool of tuinerwten meekoken. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar ook snel en het scheelt in de afwas (ja ook voorspoelen voordat het de afwasmachine in gaat, telt mee). Klein gesneden groenten zijn sneller gaar dan grof gesneden groenten en verse pasta is eveneens sneller gaar dan droge. Voor broccoli geldt dat als je de stelen kruisgewijs diep insnijdt, deze net zo snel gaar zijn als de roosjes.Spaghetti meergranen, geen dikmaker
Spaghetti meergranen heeft een volle, rijke smaak en zit boordevol energie. Deze spaghetti is gemaakt van vier graansoorten: tarwe, haver, rogge en mais. Voor het bereiden van spaghetti worden die granen verwerkt tot volkorenmeel en bloem. Dat zijn de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam. Daarbij is spaghetti geen dikmaker. Immers een portie spaghetti meergranen bevat slechts 1,5 gram vet en telt 255 kilocalorieen (en dat kun je vergelijken met drie grote aardappelen). Spaghetti is pas calorierijk wanneer je bijvoorbeeld room of kaassaus toevoegt. Daarom kun je de spaghetti beter besprenkelen met een aromatische olijfolie. Daarnaast kun je met spaghetti meergranen eindeloos varieren. Bijvoorbeeld eenvoudig en zo klaar met een tomaten-gehaktsaus of herfstachtig met kastanjechampignons, knoflook en peterselie. Maar ook kleurrijk met pompoen, paprika en fetakaas. En wat denk je van spaghetti meergranen in een lauwwarme salade? Hierbij meng je de gekookte pasta met rucola, besprenkel dit met mosterd-honingdressing en bestrooi het met walnoten. Zalig als lunch of een lichte avondmaaltijd.Italiaanse tuinkruiden
Een vleugje Italië is handig toe te voegen in elk gerecht met de italiaanse kruidenmix van Drogheria & Alimentari. In een molentje zitten zowel sali, rozemarijn, basilicum, laurier tijm en majoraan. Als je de mix gebruikt is het elke keer versgemalen, waardoor geur en smaak nog beter tot hun recht komen.Voedzaam, licht en fris
Een maaltijd is topvoeding wanneer het eten niet alleen licht en fris is maar tevens voedzaam en boordevol goede voedingstoffen. Dergelijke maaltijden zijn onder andere: een lekkere koude soep, een maaltijdsalade of een gegrild stukje vlees of vis. Maar ook gestoomde gerechten komen in aanmerking en vooral in de zomer zullen frisse accenten zoals tuinkruiden en citroen erg in de smaak vallen. Bijkomend voordeel van dit soort maaltijden is dat je er niet lang voor in de keuken hoeft te staan en dat je volop kunt genieten van verse groenten en fruit die volop te krijgen zijn in de zomermaanden.Met yoghurt marineren
Yoghurt kun je erg goed gebruiken om vlees en kip te marineren. Door het vlees in te smeren met yoghurt en vervolgens te bakken of te stoven wordt het heel mals. Je kunt aan de yoghurt natuurlijk altijd extra kruiden of smaakmakers toevoegen. Bijvoorbeeld citroensap, knoflook, verse tuinkruiden en kerrie.Pocheren
Pocheren is een techniek om niet alleen vis maar ook kipfilet zacht te garen, zonder vet te gebruiken. De smaak van de vis of de kip blijft daardoor heel puur. Je kunt pocheren in water, bouillon, wijn en zelfs in melk. Om te pocheren moet je de vloeistof tot net onder het kookpunt verwarmen en daarna de vis of de kip toevoegen. Blijf erbij staan en let erop dat de vloeistof net niet gaat koken. Schep daarna de vis of de kip als ze gaar zijn met een schuimspaan uit de vloeistof.Zet keukenapparatuur in om tijdwinst te boeken
Keukenapparatuur kan je helpen om de bereidingstijd van gerechten te verkorten. Water aan de kook brengen gaat bijvoorbeeld sneller met een waterkoker dan in een pannetje. Veel groenten (zoals bloemkool, broccoli en witlof) kun je snel in de magnetron bereiden. Als vuistregel geldt dat deze groenten (in een bodempje water en afgedekt met magnetronfolie)in de magnetron op 900 watt ongeveer twee keer zo snel gaar worden dan in een pan op het fornuis. Bovendien gaan op die manier minder voedingsstoffen verloren. Handig is om de broccolistelen te bewaren en er later een romige broccolisoep van te maken.