Lekker koken met een flinke tijdwinst
Je wilt vliegensvlug iets warms op tafel zetten, want er rest je nog maar weinig tijd. Of je zou graag iets lekkers klaar willen maken, maar je zit in tijdnood want 'in no time' komt je hongerige vriendin of vriend langs. Zaak is dan om een flinke tijdwinst te boeken zonder in te boeten aan de smaak en/of de kwaliteit van de maaltijd.
Boek tijdwinst door slim te koken
Met een paar handige en slimme trucjes kun je tijdens het koken een behoorljke tijdwinst boeken. Als je pasta kookt, kun je de laatste minuten broccoli, bloemkool of tuinerwten meekoken. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar ook snel en het scheelt in de afwas (ja ook voorspoelen voordat het de afwasmachine in gaat, telt mee). Klein gesneden groenten zijn sneller gaar dan grof gesneden groenten en verse pasta is eveneens sneller gaar dan droge. Voor broccoli geldt dat als je de stelen kruisgewijs diep insnijdt, deze net zo snel gaar zijn als de roosjes.
Spaghetti meergranen, geen dikmaker
Spaghetti meergranen heeft een volle, rijke smaak en zit boordevol energie. Deze spaghetti is gemaakt van vier graansoorten: tarwe, haver, rogge en mais. Voor het bereiden van spaghetti worden die granen verwerkt tot volkorenmeel en bloem. Dat zijn de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam. Daarbij is spaghetti geen dikmaker. Immers een portie spaghetti meergranen bevat slechts 1,5 gram vet en telt 255 kilocalorieen (en dat kun je vergelijken met drie grote aardappelen). Spaghetti is pas calorierijk wanneer je bijvoorbeeld room of kaassaus toevoegt. Daarom kun je de spaghetti beter besprenkelen met een aromatische olijfolie. Daarnaast kun je met spaghetti meergranen eindeloos varieren. Bijvoorbeeld eenvoudig en zo klaar met een tomaten-gehaktsaus of herfstachtig met kastanjechampignons, knoflook en peterselie. Maar ook kleurrijk met pompoen, paprika en fetakaas. En wat denk je van spaghetti meergranen in een lauwwarme salade? Hierbij meng je de gekookte pasta met rucola, besprenkel dit met mosterd-honingdressing en bestrooi het met walnoten. Zalig als lunch of een lichte avondmaaltijd.
Italiaanse tuinkruiden
Een vleugje Italië is handig toe te voegen in elk gerecht met de italiaanse kruidenmix van Drogheria & Alimentari. In een molentje zitten zowel sali, rozemarijn, basilicum, laurier tijm en majoraan. Als je de mix gebruikt is het elke keer versgemalen, waardoor geur en smaak nog beter tot hun recht komen.
Voedzaam, licht en fris
Een maaltijd is topvoeding wanneer het eten niet alleen licht en fris is maar tevens voedzaam en boordevol goede voedingstoffen. Dergelijke maaltijden zijn onder andere: een lekkere koude soep, een maaltijdsalade of een gegrild stukje vlees of vis. Maar ook gestoomde gerechten komen in aanmerking en vooral in de zomer zullen frisse accenten zoals tuinkruiden en citroen erg in de smaak vallen. Bijkomend voordeel van dit soort maaltijden is dat je er niet lang voor in de keuken hoeft te staan en dat je volop kunt genieten van verse groenten en fruit die volop te krijgen zijn in de zomermaanden.
Met yoghurt marineren
Yoghurt kun je erg goed gebruiken om vlees en kip te marineren. Door het vlees in te smeren met yoghurt en vervolgens te bakken of te stoven wordt het heel mals. Je kunt aan de yoghurt natuurlijk altijd extra kruiden of smaakmakers toevoegen. Bijvoorbeeld citroensap, knoflook, verse tuinkruiden en kerrie.
Pocheren
Pocheren is een techniek om niet alleen vis maar ook kipfilet zacht te garen, zonder vet te gebruiken. De smaak van de vis of de kip blijft daardoor heel puur. Je kunt pocheren in water, bouillon, wijn en zelfs in melk. Om te pocheren moet je de vloeistof tot net onder het kookpunt verwarmen en daarna de vis of de kip toevoegen. Blijf erbij staan en let erop dat de vloeistof net niet gaat koken. Schep daarna de vis of de kip als ze gaar zijn met een schuimspaan uit de vloeistof.
Zet keukenapparatuur in om tijdwinst te boeken
Keukenapparatuur kan je helpen om de bereidingstijd van gerechten te verkorten. Water aan de kook brengen gaat bijvoorbeeld sneller met een waterkoker dan in een pannetje. Veel groenten (zoals bloemkool, broccoli en witlof) kun je snel in de magnetron bereiden. Als vuistregel geldt dat deze groenten (in een bodempje water en afgedekt met magnetronfolie)
in de magnetron op 900 watt ongeveer twee keer zo snel gaar worden dan in een pan op het fornuis. Bovendien gaan op die manier minder voedingsstoffen verloren. Handig is om de broccolistelen te bewaren en er later een romige broccolisoep van te maken.
Handige planning levert tijdwinst op
Je zult het zien: een handige planning kan je aardig wat tijdwinst opleveren bij het koken. Als je ervoor zorgt dat je altijd wat gesneden groenten in de vriezer hebt liggen, maak je bijvoorbeeld met een Hollandse roerbakmix en een paar eieren in een handomdraai een boerenomelet. Ook slim is om altijd een paar dagen vooruit te koken, dan hoef je het later alleen nog maar op te warmen. Veel gerechten (zoals stoofpotten) worden daardoor alleen maar lekkerder, omdat de smaken intenser worden en goed kunnen intrekken. Ook bij het koken zelf kun je efficient plannen. Begin met het ovengerecht en zodra dit in de oven staat heb je je handen vrij voor de andere gerechten.
Voorkom schiften
Wanneer je aan warme gerechten yoghurt en kwark toevoegt kunnen ze gaan schiften. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door 1 eetlepel maïzena of aardappelmeel los te roeren met 2 eetlepels water en dit mengsel voor je het aan het warme gerecht toevoegt door de yoghurt of kwart te roeren.
Behoud de zoete smaak
Was aardbeien voor het gebruik voorzichtig onder koud stromend water. Haal
daarna pas het kroontje eraf. Immers haal je het kroontje er voor het wassen af, dan zuigt de aardbei zich vol water en verliest daardoor haar zoete smaak. Wist je overigens dat de legende vertelt dat je verliefd wordt op degene met wie je een hartvormige aardbei doormidden breekt?
Hap, snap, hapklaar!
Snel en gemakkelijk voor onderweg: sandwiches, broodjes en wraps.
- Als ontbijtje voor onderweg: een luchtig croissantje met jong belegen kaas
- Als tussendoortje of een snelle lunch: twee verschillende sandwiches. 1 met bacon en ei-mayonaisesaus en één met bacon, romatomaat en mayonaise.
- Een delicatesse om simpelweg van te genieten als onderdeel van een warme maaltijd of gewoon als tussendoortje is een grof gebakken luxe broodje, belegd met frisse ijsbergsla, lente-uitjes en wat gesneden bieslook of kappertjes. Het is klaar in een handomdraai.
- Voor de stevige trek: een grote clubsandwich met gegrilde kip, romatomaat en ijsbergsla
- Voor de knorrende maag: Mozzarella, romatomaat en persto met spinazie op Twents donker meergranenbrood
- Als sluitstuik: de perfecte combinatie van jong belegen kaas op een ouderwets-lekkere rozijnenbol