Gezonde shakes voor tussendoor

Gezonde shakes voor tussendoor De gezondheidsshakes is eigenlijk eenvoudig te maken en toch kopen we het vaak kant-en-klaar, waar absoluut minder vitamines in zitten. Enkele eenvoudig te maken gezondheidsshakes met wat basisingrediënten zijn zelf zo gemaakt en varieer rustig. Voeg er iets aan toe, niet te veel want dat is dan weer niet goed voor je caloriegebruik, en laat het je nog meer smaken.

Basiselementen

Voor de gezonde shake die je snel klaarmaakt, heb je enkele basisingrediënten nodig. Niet spannend, maar als je deze ook voor andere doeleinden altijd in huis hebt, kan je volop variëren.

 • Deze gezondheidsshakes zijn op basis van yoghurt. Neem magere of maximaal halfvolle yoghurt. Deze is wat dunner en goed in schenk/drinkvorm te verwerken. Een literpak kost maar 50 tot 80 eurocent (afhankelijk van het merk).
 • Verder zijn lange niet te brede glazen praktisch en bij voorkeur zonder opdruk, zo zie je de samenstelling uiteindelijk beter. De samenstelling van het drankje (lees ook: de kleuren) ziet er meestal feestelijk genoeg uit.
 • Rietjes zijn geen must, maar wel handig om mee te drinken. Zorg dat je de brede rietjes hebt. Deze zijn vaak in een fris kleurtje. Ziet er tropisch uit en drinkt wat gemakkelijker.
 • Een blender is wel erg handig om het sap goed te krijgen voor de shake.

Fruit

De gezonde shakes maak je aan met vers fruit. Natuurlijk kan je ook kant-en-klaar sap kopen, maar de vraag is of er nog wel die vitamines inzitten die je wel hebt als je vers fruit zelf tot sap maakt. Meestal lever je voor het gemak toch wel de nodige vitamines in.
Neem verschillende soorten om tot heerlijk afwisselende shakes te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
 • aardbeien
 • sinaasappels
 • limoen
 • rode en blauwe bessen
 • bramen
 • citroen
 • kiwi (geel en groen)
 • banaan
 • nectarine
 • peer

Aanmaken van shakes

Meng de gezonde shake niet volledig, maar leg laag voor laag aan en laat het aan de degene die het gaat consumeren over of hij/zij er een complete shakes van wil maken of niet. Met een rietje kan je nl. ook de verschillende yoghurt en fruit lagen tot je nemen. Laat het in verhouding altijd variëren tussen 3/4 yoghurt en 1/4 fruit of je verdeeld het maximaal 50/50.

Begin met sinaasappels te persen, pitvrij te maken en niet te veel velletjes erin. Leg laag voor laag aan en combineer het halverwege met wat vers rode bessensap. Behalve dat het er in het glas leuk uitzien, is het ook een frisse extra smaak die je er aan toevoegt. Zet op de rand een schijfje kiwi om het nog wat exotischer te maken.

Sinaasappel kan je ook prima combineren met een klein beetje limoen. 3/4 sinaasappel en 1/4 limoen is een prettige verhouding. Om het af te sluiten met iets meer zoetigs is een schijfje banaan op de rand van het glas wel prettig. Als het glas breed genoeg is kan je ook een schijfje banaan in het glas laten drijven.

Sinaasappel en citroen fifty/fifty maakt het meteen een stuk zuurder, maar voor de liefhebber prima. Doe er voor de kleur en wat zoetigheid wat bramen bij en met het zoet/zure takje rode besjes maak je het af. Als je de besjes aan het takje laat zitten, kan je het over de rand hangen.

Een peer en nectarine klinkt misschien vreemd, maar is prima te doen. Doe er was sap van blauwe bessen bij voor een verrassende kleur. Maar je kunt ook alleen blauwe bessen nemen en deze uitpersen. Een schijfje kiwi erbij maakt het dan af.

Combineer ook eens in de blender banaan met limoen en wat rode bessen of aardbeien. Een erg verfrissende mix die fifty fifty met de yoghurt gecombineerd kan worden. Zet enkele bessen of een open gesneden aardbei op de rand van het glas. Met limoen wordt de combinatie wat zuurder en met de aardbeien of bramen wat zoeter.

Een flink glas met aardbeiensap en yoghurt met een klein beetje kiwi is ook een prima combinatie. Naast een schijfje kiwi kan je ook wat sap van de kiwi in het glas doen. Alleen de kleurcombinatie (met de groene kiwi) is al mooi en het smaakt ook nog.

Anders afmaken

Natuurlijk kan je de shakes ook anders afmaken. Beperk je gebruik, want het is Iets minder gezond (caloriegebruik), maar het kan ook heel lekker zijn. Denk hierbij aan:
 • Wat hagelslag over een shakes met banaan strooien.
 • Voeg een minibolletje muntijs toe.
 • Strooi over de blauwe bessen shake wat poedersuiker en set er een muntblaadje bij.
 • Leg er een kruidig koekje bij de shake of snipper er wat van een dergelijk koekje overheen.
 • Stamp wat amandelen klein en kruimel wat over een vol glas met banaan of aardbeien.

Wat takjes munt erbij kan altijd en wil je hem iets dunner, doe er een ijsklontje doorheen en pas de shaker goed toe.

Kortom, durf te variëren!
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met shakes - Het dieet met shakesAfvallen met shakes - Het dieet met shakesSteeds meer fabrikanten claimen dat je kunt afvallen met shakes. De shakes kunnen dan gebruikt worden als maaltijdvervan…
Zelf een lekkere milkshake makenZelf een lekkere milkshake makenVrijwel iedereen drinkt er wel eens één in de zomer; een lekkere koude milkshake. Dit is een shake gemaakt van onder and…
The Harlem Shake, rage februari 2013The Harlem Shake, rage februari 2013The Harlem Shake is in februari 2013 de nieuwe rage over de gehele wereld. Er verschijnen per dag talloze YouTube filmpj…
Afvallen met Herbalife: zinvol of niet?Afvallen met Herbalife: zinvol of niet?Diëten, welke volwassene heeft het nog niet geprobeerd? Duizenden dieetboeken zijn er al op de markt gebracht met telken…

Lekker koken met een flinke tijdwinstJe wilt vliegensvlug iets warms op tafel zetten, want er rest je nog maar weinig tijd. Of je zou graag iets lekkers klaa…
Thuisbezorgd.nl, de eten bestel-siteThuisbezorgd.nl, de eten bestel-siteThuisbezorgd.nl speelt sinds het begin van dit millenium in op de vanaf dat moment enorm groeiende vraag naar thuis bezo…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.