Grootmoeders foefjes: Koken, braden en bakken

Grootmoeders foefjes: Koken, braden en bakken Foefjes en kneepjes uit grootmoeders tijd. Oma heeft altijd wel een tips voor koken, braden en bakken. Niet elke situatie in de keuken is lastig, de oplossing is veel makkelijker dan je denkt.

Aangebrande aardappelen

De pan met aangebrande aardappelen hoef je niet weg te gooien. Doe de niet aangebrande aardappelen in een andere pan, voeg er koud water en zout aan toe en kook ze opnieuw. De aangebrande smaak is verdwenen.

Aardappelen gebakken

Gebakken aardappelen krijgen een mooie goudgele kleur als de schijfjes vóór het bakken luchtig met meel worden bestoven.

Aardappelen in de schil gekookt

Deze aardappelen hebben dezelfde smaak als gewoon gekookte aardappelen als je ze bijna zacht laat koken, ze schilt en dan nog ongeveer 5 minuten in vers kokend water met wat zout laat doorkoken. Giet de aardappelen af en eet smakelijk!

Aardappelen sneller klaar maken

Heb je haast en wil je dat de aardappelen sneller gaar worden? Voeg een theelepel margarine aan het kookwater toe. Het vet verhoogt het kookpint van het water en sluit je de pan goed af met behulp van een deksel, kunnen ze sneller koken.

Ananas

Snijd de schil van de ananas niet met hetzelfde mes als de vrucht zelf. De schil bevat namelijk stoffen die een ontsteking in de mond veroorzaken.

Boter uit papier halen

Blijft de boter altijd aan de verpakking kleven als je het eraf wilt halen? Leg het pakje boter een paar minuten in koud water en je zult zien dat de verpakking er makkelijk afgaat.

Bouillonblokjes

Voeg de bouillonblokjes op het laatste moment toe. Laat je ze al eerder meekoken, verliezen ze hun aroma.

Brood

Is het brood oud en verdroogd, laat het korte tijd in een vochtige doek gewikkeld zitten en bak het opnieuw in de oven voor 20/30 minuten. Daarna is het weer lekker vers en zacht.
Vers brood kan makkelijk gesneden worden met een broodmes dat even verwamt is.

Cacao

Kook je de cacao tweemaal wordt het dikker en geuriger, veel meer genieten dus!

Citroen

Een doorgesneden citroen kan minsten 14 dagen bewaard worden als ze met het snijvlak naar beneden in een kommetje wordt gelegd, waarvan de bodem met suiker is bestrooid. Bewaar de citroen op een koele, droge plek.

Citroensap

Heb je slechts een paar druppels citroen nodig? Het is zonde om de hele citroen aan te snijden. Prik met een tandenstoker een gaatje en pers het benodigde sap uit.
Leg je uitgedroogde citroenen een tijdje in lauw water, worden ze weer sappiger.

Deeg

Vaak blijft het deeg plakken aan het bakblik als het gerecht klaar is. Bevochtig het bakblik met koud water en het zal gemakkelijk loskomen en het heeft ook nog een gladde onderkant.

Eieren

Tijdens het koken van eieren, kan een ei wel eens barsten. Dit voorkom je als je vóór het koken de eieren met koud water afspoelt. Of je prikt ze met een eierprikker aan de dikste kant door, daar waar de luchtbel zit.
Mochten ze toch gebarsten zijn, voeg snel wat azijn toe. Op deze manier lopen ze niet uit.
En nog een handige tip: Weet je niet meer welk ei gekookt is en welke rauw? Draai ze rond. Een gekookt ei blijft vrij lang draaien, een rauw ei ligt snel stil.

Forel

Een verse forel herken je als je ze in het hete water legt en ze snel krom trekken. Haal je ze uit het water, bereidt ze meteen.

Groente

Kook of smoor je groente, voeg aan het eind pas zout toe! Zo blijven de voedingsstoffen beter bewaard. Bovendien hoef je minder zout toe te voegen.

Kaas

Kaas blijft langer vers als je hem in een met azijn doordrenkte doek wikkelt. Dit kun je ook zeker doen als je kaas in de koelkast bewaart. Heb je een harde kaas, leg hem in melk en hij wordt weer zacht.

Komkommer

Snijd de komkommer altijd van de kruin naar de steel. Het bittere sap bevindt zich aan het eind van de steel en wordt door verkeerd schillen over de gehele komkommer verspreid. Is de komkommer bitter aan het eind, snij zoveel we totdat de smaak goed is.

Kruiden

Kruiden verliezen hun smaak als ze te lang koken. Voeg ze aan het eind pas toe. Tevens zijn kruiden goed voor de spijsvertering en hebben een opwekkende werking.
  • Zoete gerechten: voeg er een snufje zout aan toe.
  • Pikante gerechten: voeg wat suiker toe, het zal nog pittiger smaken.

Melk

Voeg 1 of 2 eetlepels suiker toe tijdens het koken van de melk, hierdoor zal het nooit aanbranden.
Is de aluminiumpan aangebrand? Kook er een ui in en de aangebakken bodem komt als schuim omhoog.

Pannenkoeken

Voeg in het pannenkoekenbeslag een scheut bier toe en de pannenkoeken zijn mooi en luchtig.

Rundvlees

Kom je bij de slager en zie je helrood vlees liggen, is dit van jonge dieren. Het donker vlees is meestal taai en stamt van oudere dieren.

Sinaasappels

Dit fruit blijft lang goed als je ze in vloeipapier verpakt en droog bewaard.

Slagroom

Ben je slagroom aan het opkloppen en wordt het maar niet stijf? Voeg onder het kloppen een paar druppels citroensap toe. Is het stijf, voeg dan suiker en vanillesuiker toe.
Verse slagroom is minder vet en krijg je luchtiger door vóór het kloppen eiwit toevoegt. Voor een halve liter slagroom reken je één eiwit.

Taart

Ben je van plan een vruchtentaart te maken, denk eraan om de taartbodem met eiwit te bestrijken. Op deze manier wordt het niet week.

Uien

Altijd een lastige klus om uien te schillen. Leg ze 5 minuten in het koude water en dompel het mes meerdere malen in koud water, je zult zien dat het stukken makkelijker gaat. Of schil de ui (in een schaal) onder water.
Heb je kiemende uien, houd ze boven de vlam. Zijn de punten verschroeid, dan worden er geen nieuwe spruiten meer gevormd.
Wil je knapperige uienringen, bestrooi ze vóór het bakken met meel.
Heb je veel rauwe uien gegeten, is er vaak een vervelende uienstank. Drink een glas verse melk en het is verdwenen.

Vet

Tijdens het koken spat het vet vaak. Voeg een paar korreltjes zout aan het vet en het spatten stopt meteen.

Vis

Na het bereiden van vis ruiken je handen. Was ze met citroen- of tomatensap en weg is de geur.
De schubben van vis zijn gemakkelijker te verwijderen als je de vis even in heet water legt en daarna met koud water afspoelt.

Vlees

Wordt hard vlees niet gaar? Giet een lepel cognac er overheen. De smaak gaat hierdoor niet verloren.
Laat het vlees nooit op een houten snijplank liggen, de geur trekt er snel in. Was het vlees in heet water, koud water onttrekt een deel van de belangrijke voedingsstoffen.

Walnoten

Leg walnoten 2/3 dagen in koud water, waardoor ze weer vers smaken. Ze zijn ook makkelijker te pellen.

Wortels

Wortels krijgen een pittige smaak als je ze met een scheutje appelsap kookt.

Zoutjes

Chips, zoute stokjes en andere gezout lekkers worden snel taai. Leg ze even in de oven, daarna zijn ze weer lekker knapperig en vers.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijdBakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijdVoor het bereiden van een lekkere maaltijd hoef je helemaal niet lang in de keuken te staan. Een vleesgerecht is altijd…
Big Green Egg: barbecue en buitenkeuken voor koken en rokenBig Green Egg is een nieuwe hit in Nederland. Het is een geavanceerde barbecue, afkomstig uit de USA, waar je niet allee…
Ossenhaas bakken: tips en variatiesEen ossenhaas bakken is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. Er kan namelijk veel misgaan tijdens het ossenhaas b…
Nieuwe trend, iedereen gaat koken of bakkenNieuwe trend, iedereen gaat koken of bakkenOns eten niet rauw verorberen doen we al eeuwen, koken is van alle tijden en ons vlees boven een vuur bakken doen we ook…

Richtlijnen voor de tafel en voor aan tafelEen goede keuken alleen volstaat niet meer voor de fijnproever. Van belang zijn een verzorgd kader, een hartelijke sfeer…
Uit eten gaan en dan?Als je uit eten gaat zijn er een aantal gedragsregels die iedereen weet zoals het niet praten met je mond vol maar ook n…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.