Uit eten gaan en dan?
Als je uit eten gaat zijn er een aantal gedragsregels die iedereen weet zoals het niet praten met je mond vol maar ook niet blazen als je eten te warm is, nooit je eten prakken en (zeker bij een buffet) je bord niet torenhoog opstapelen.Maar ken je ook de volgende regels?
Als er een warme gang geserveerd wordt hoef je niet te wachten met eten totdat iedereen zijn bord voor zich heeft, als je je hier onzeker in voelt wacht dan tot iemand anders begint. Wanneer er echter een koude gang geserveerd wordt, dan hoor je wel te wachten tot de gastheer aangeeft dat er gegeten kan worden. De gastheer is meestal degene die het eten betaalt of het etentje heeft georganiseerd. Kauw of slik je eten altijd éérst door voor je een slok neemt, het getuigt van correct gedrag wanneer je eerst je mond afveegt vóór je een slok uit je glas neemt.
Maar wat moet je doen als je tijdens het eten naar het toilet moet? Als het even kan, dan wacht je tot na het eten of desnoods tussen een gang door, kan het echt niet anders, verexcuseer je dan maar zeg nooit “Ik moet naar de wc.” Gewoon “excuseer mij even” is voldoende.
Zeker handig om te weten is wat je wel of niet met je handen mag eten:
- Brood mag je met je handen eten, eventueel in kleine stukken breken en dan eventueel met boter besmeren.
- Bacon ook maar als er vet aan zit dan gebruik je mes en vork, indien het krokant is kan het met een vork in kleine stukjes worden geprakt en vervolgens met de hand gegeten worden.
- Kleine hapjes eet je met de hand, als ze worden geserveerd op een schaal dan leg je ze eerst op het bord en dan eet je ze pas op.
- Er zijn een aantal etenswaren die bestemd zijn om met de hand gegeten te worden, zoals maïs, spareribs, kreeft, oesters, kippenvleugels of poten, sandwiches, fruit, olijven, selderij en koekjes.
Als je ’s avonds op de bank zit met je bord en je houdt je vork in je rechterhand zal er niemand raar van opkijken. Anders is dit als je uit eten gaat. Maar wat hoort er nu nog meer in je rechter- en linkerhand?
- Rechts: soeplepel, gebaksvorkje, theelepel, oestervork, kreeftenhaak, de sorbetlepel en alle messen inclusief vis-, boter- en kaasmes.
- Links: vork- en slakkentang
Een tafel gedekt met een heleboel bestek kan er nogal imponerend uitzien. Toch is de volgorde logisch. Je begint altijd met het bestek dat aan de buitenkant ligt en je werkt naar binnen toe.
Het is altijd netjes om je servet voor je mond te houden als je er iets uit wilt verwijderen.
En dan ben je klaar met eten, hoe laat je dit merken? Leg soeplepels, theelepels en dessertlepels aan de rand van je bord of schotel. Laat ze nooit in de kom of kop staan. Duw borden niet van je af en ga ze ook niet opstapelen. Leg mes en vork als je klaar bent in de (tien over vier) positie, met het mes aan de buitenkant en de vork aan de binnenkant. Of leg het bestek naast elkaar in het midden van je bord, de vork met de tanden naar beneden, en het mes rechts, met de snijkant naar de vork toe.
Wat doe je met je servet? Een servet leg je altijd opengevouwen op je schoot. Als het een grote servet is dan vouw je hem halfopen en leg je hem op schoot met de vouw naar je toe. Ben je klaar met eten, dan leg je de servet, losjes gevouwen links van het bord. Nooit op het bord.
Wat doe je absoluut nooit:
- Gebruikt bestek op het tafelkleed leggen. De enige juiste plek is op de rand van je bord.
- Tanden stoken aan tafel. ook niet achter je servet
- Je make-up of haar bijwerken aan tafel
- Zout / peper op het eten doen vóórdat je geproefd hebt
- Je neus snuiten in een servet
- Ellebogen op tafel tijdens het eten
- Soep slurpen
- Met je vingers op tafel trommelen of met het bestek spelen
- Je servet ongebruikt laten omdat het zo mooi gevouwen is
- Je GSM gebruiken
- Zeggen: "Ik zit vol" als je nog iets wordt aangeboden. Beter is: "Nee dank u, het was heerlijk."
- Je helemaal over tafel buigen of voor iemand langs reiken om bij het zoutvaatje te kunnen
- Je benen uitstrekken onder tafel
- Wijzen met je bestek
- Gapen (zeker niet als gastheer of -vrouw)
Als je nerveus bent kan er altijd iets verkeerd gaan, misschien mors je iets over jezelf, dep het met je servet en vraag de ober eventueel om wat water. Doop nooit je servet in je eigen glas met water. Je kan ook per ongeluk iets over iemand anders heen gooien, ga vooral niet de ander schoon zitten deppen maar bied je excuses aan en vraag of je de stomerij kosten kan vergoeden. Wanneer je je bestek laat vallen, vraag dan om schoon bestek. En als je iets breekt, zeg dit dan gewoon eerlijk tegen de ober.
Het lijken veel regels maar met een beetje goede wil en opletten hoe anderen het doen kan het niet mislukken en rest er nog maar een ding: Eet smakelijk en vooral geniet ervan!