IJswedstrijden – wie wint ze volgend jaar?

Elk jaar worden er in Nederland ijswedstrijden gehouden voor het ambacht Italiaans ijs maken. Er zijn tegenwoordig al veel ijssalons die een goede kans maken om de beste ijssalon van het jaar te worden. Maar ook om de gouden ijsspatel en de gouden ijscreatie wordt gestreden door al meer dan 600 ijssalons uit heel Nederland. Iedereen vindt een hoorntje met een bolletje ijs wel lekker, maar ook complete coupes zijn in opkomst. Het is daarom voor een ijssalon een enorme eer als ze een prijs winnen. De deelnemende ijssalons kunnen drie verschillende prijzen winnen. Ze zullen beoordeeld worden op verschillende gebieden. Hierbij verdienen de ijssalons punten. De ijssalon met de meeste punten in totaal maar ook per onderdeel krijgt een prijs. De prijzen zijn:
 • De gouden ijsspatel
 • De gouden ijscreatie
 • De ijssalon van het jaar

Natuurlijk heeft zo’n wedstrijd ook een doel. Het vakmanschap wordt door de media gepromoot, waardoor de consument het vak meer zal waarderen en dat zorgt dus voor een hogere winst en een groei in de hele branche. Een ander doel is het stimuleren en verbeteren van het vakmanschap. Door de competitie tussen de ijsmakers zal het ijs in Nederland worden verbeterd en worden gepromoot.

De gouden ijsspatel

Voor de prijs ‘de gouden ijsspatel’ moet het ijs het lekkerst zijn. De smaak van het ijs bepaald in de eerste plaats of een ijssalon de gouden ijsspatel krijgt. Maar ook de bereiding is belangrijk voor de uitreiking van de gouden ijsspatel, want de smaak is belangrijk, maar de ingrediënten en de bereidingswijze moet net zo goed zijn.

Om de bereidingswijze te beoordelen moest elke ijssalon die meedeed aardbeiensorbetijs maken. Natuurlijk naar eigen recept. Doordat iedereen aardbeiensorbetijs moest maken, kon de professionele jury de ijssalons goed vergelijken. De proefjury keek naar smaak, geur, kleur en structuur van het ijs. In 2010 vond de wedstrijd om de gouden ijsspatel plaats in de RAI in Amsterdam. De ijssalon met de meeste punten wint de gouden ijsspatel.

De gouden ijscreatie

Bij de prijs ‘de gouden ijscreatie’ is de bereiding van het ijs van een bepaalde ijssalon het belangrijkste, maar ook de presentatie en het receptuur staan centraal. De ijsmakers moesten vier dezelfde creaties maken in zes minuten. Deze creatie moeten bestaan uit minimaal drie verschillende smaken ijs, waarbij één van de drie smaken aardbeienijs moest zijn. Het draait dan natuurlijk om de beste combinatie van de smaken ijs. Maar eigenlijk is de bereiding en de presentatie bij deze prijs een stuk belangrijker. Ook bij deze prijs is de winnaar de ijssalon met de meeste punten, die door de jury worden gegeven.

De ijssalon van het jaar

De hoofdprijs van de ijswedstrijd is natuurlijk ‘dé ijssalon van het jaar’. Bij deze prijs draait het eigenlijk om alle factoren die met ijs te maken hebben. Een ijssalon maakt kans op deze prijs door aan de andere twee wedstrijden meet de doen: dus aan de gouden ijsspatel én de gouden ijscreatie. De ijssalons krijgen voor deze wedstrijden apart punten. De ijssalon die de meeste punten in totaal heeft gekregen, wint de wedstrijd en mag zich een jaar lang ‘de ijssalon van het jaar’ noemen. Als een ijssalon slechts aan een van de wedstrijden deelneemt, dan zal deze ijssalon dus niet kunnen winnen.

Dit zijn de winnaars van de afgelopen jaren:
 • 2010 – IJssalon van der Poel uit Enschede
 • 2009 – IJssalon De Hoop uit Blaricum
 • 2008 – IJssalon Bon Appetit uit Rijsbergen
 • 2007 – IJssalon Clevers uit Grubbenvorst
 • 2006 – IJssalon Luciano uit Wassenaar
 • 2005 – IJssalon Kees uit Geldrop
 • 2004 – Van der Poel IJs uit Hengelo
 • 2003 – IJssalon Vivaldi uit Hoorn
 • 2002 – IJssalon Florence uit Nederweert
 • 2001 – Van der Poel IJs uit Hengelo
 • 2000 – IJssalon Clevers uit Grubbenvorst

Ga een keer in een van deze ijssalons een ijsje of een ijscoupe eten, want het is fantastisch zomers. Maar ook een andere ijssalon die niet heeft gewonnen heeft heerlijk ijs. Klik hier voor de ijskaart van Nederland met alle ijssalons die Nederland kent.
© 2010 - 2024 Jokaz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eigen ijssalon startenEen eigen ijssalon startenEr komt veel kijken bij het starten van een eigen ijssalon, maar het biedt ook veel kansen. Er is in Nederland een forse…
Steeds meer IJssalons in NederlandDe laatste 10 jaren is het aantal ijssalons in Nederland sterk toegenomen; er is zelfs sprake van een toename met ruim 3…
Dag van het IJsDag van het IJsHij bestaat echt, de Dag van het IJs. Het is zelfs een Europese Dag van het ijs, van het ambachtelijk ijs, welteverstaan…
Fimo boetseerkleiFimo is een boetseerklei waarmee je allerlei leuke dingen kan maken. Het is verkrijgbaar in zo'n 75 verschillende kleure…

Stel eens een kaasplateau-tje samenEen goed alternatief voor een zoet dessert is een kaasplateau met bijzondere buitenlandse kazen. Maar je kunt natuurlijk…
Heerlijke noten en zuidvruchtenOrganiseer je een feestje, dan kun je met noten en zuidvruchten veel meer doen dan ze simpel te serveren in een bakje. N…
Jokaz (47 artikelen)
Laatste update: 08-09-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.