Borrelen bij de barbecue

Borrelen bij de barbecue De barbecue wordt, afhankelijk van het weer, meer of minder ingezet. Toch hoeft het weer geen obstakel te zijn de barbecue te gebruiken. Als het niet al te koud is kan juist de barbecue, lekker aangekleed, een gezellige avond met vrienden of familie opleveren. Maar zelfs als het koud is en je combineert het met een warmtelamp kan het reuze gezellig zijn. Pak d samenkomst gezellig aan en organiseer een barbecue.

Basiselementen

De basiselementen voor de barbecue zijn, behalve een echte barbecue (bij voorkeur geen elektrische of gasgestookte), elementen voor het gebruik en een grote bak water voor het geval er toch iets mis gaat. Een ongelukje kan iedereen overkomen.
Materialen die handig zijn in de buurt te hebben zijn zoal:
 • verschillende tangen
 • bordjes en bestek voor gebruik
 • plateau om spullen op te zetten
 • garingsruimte (voor het nagaren van vlees/vis welke klaar is voor gebruik, soms gekoppeld aan barbecue)
 • aanmaakblokjes
 • houtskool
 • eventuele extra toepassingen voor de barbecue als je nog iets speciaals klaar wilt maken

Houdt spiritus of andere ontstekers ver van de barbecue, de meeste ongelukken rond de barbecue gebeuren altijd als dit soort materialen ingezet wordt. Bovendien het is helemaal niet nodig.

Aankleding

Als het niet te koud is, maar er valt wel een drup regen, zorg dan voor goede overkapping en laat de barbecue op de rand van de overdekking staan (een goed gespannen doek of een grote parasol kan al voldoende zijn). Zo zal er geen walm onder de overkapping blijven hangen. En zorg dat je altijd wat houtskool brandende hebt.
Zet aan de ene kant van de barbecue een tafeltje met te bakken spullen en aan de andere kant de sausjes, stukjes stokbrood en wat er zoal te drinken is. Zo laat je er een relax avond voor iedereen van en pak je wat, als je ergens zin in hebt.

Je kunt er ook voor kiezen een vaste man of vrouw bij de barbecue te laten staan, maar het is vaak een behoorlijk ondankbare klus.

Betrek de barbecue bij de borrel

Zet de tuinset (onder de overkapping) zo dat iedereen goed bij de barbecue kan en kleed de tuinset aan leuke kussens en met slechts wat kaarslicht (en eventueel wat muziek). In de tuin wellicht nog wat meer sfeerverlichting om de open ruimte van de tuin te benadrukken of de boel gewoon gezellig op te vrolijken.

Zorg voor een gezellig lichtje bij de barbecue, dit kan een kaars in een lantaarn zijn of ander gezellig lichtje en betrek de barbecue bij het borrelen. Zo wordt de barbecue niet alleen een uurtje stevig dooreten en dan uitbuiken, maar gooi er af en toe wat kleine stukjes vlees of vis op die als hapjes bij de borrel gebruikt kunnen worden.

Eten en drinken

Minireceptjes voor bij de borrel

 • Maak bijvoorbeeld mini spiesjes van twee stukjes kip met een stukje ananas. Doe er wat zoete saus overheen voor een frisse smaak.
 • Een stukje zalm met een stukje groene peper en een zilveruitje. Lekker met een kruidig sausje.
 • Leg een stukje dun gesneden kalkoen op een volkerentoastje en doe er wat pittige rode saus overheen.
 • Leg op een vuurvast roostertje wat noten voor op de barbecue, leg een dun stukje rundvlees op de barbecue en een rood pepertje. Doe er wat knoflooksaus bij en het hapje is klaar.
 • Maak mini hamburgertjes en combineer die met minibroodjes. Beetje sla erop en een rood uienringetje en dan het mini hamburgertje ertussen.
 • Kook kip lichtjes aan en maak het daarna klein om nog even op de barbecue te kunnen garen. Aan een spiesje of zo los, kan altijd en met veel verschillende sausjes.
 • Maak een minispiesje van allemaal verschillende soorten vis. Een kruidige vissaus er overheen en een stukje knoflookbrood erbij.

Drankjes

Wie van afwisseling houdt zal van alles klaar zetten, maar bij een dergelijke barbecueborrel is naast frisdrank en een biertje vaak wijn het beste. Rood, rosé en wit. In principe droge witte wijn, maar er zijn altijd mensen die van zoet houden. Zorg dat het geen mierzoete dessert wijn is, maar licht zoete wijn. Verder kan een bubbeltje ook op prijs gesteld worden.
Voldoende water is belangrijk (een tapje voor water of gewoon flesjes) en mogelijk na het borrelen is een glas coqnac nog wel een aanrader.

Tot slot

Voor zowel het eten als de drank geldt dat alles met mate genuttigd moet worden. Als je goed naar lichaam luistert, zal deze zelf aangeven wat haalbaar is en wat niet. Niet vol duwen, omdat het er zo lekker uitziet of ruikt, maar je lichaamssignalen volgen. En let op de sausen, het is meestal hetgeen zo vet maakt.
En let ook op de drank, als je alcohol drinkt droogt dit je lichaam uit, wissel de drank dus af met water. Is prima te doen en goed voor je lichaam. Met beleid een gezellige en verantwoorde borrelavond!
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat heb je nodig voor de barbecue?Wat heb je nodig voor de barbecue?Het is heerlijk om in de zomer lekker in je tuin je gaan zitten en de barbecue erbij te zetten. Lees hieronder wat je al…
Breng de sfeer van de woonkamer naar de tuinBreng de sfeer van de woonkamer naar de tuinWe zien de tuin steeds meer als het verlengde van de woonkamer. En de aloude tuinset is een loungebank geworden met lekk…
Aankleding barbecueAankleding barbecueHet barbecueseizoen komt er weer aan en wat dan beter dan het in aan aankleding van de tuin of het fraai maken van de tu…
Vegetarische barbecueVeel mensen denken dat het voor vegetariërs erg lastig is om lekker mee te kunnen eten tijdens een barbecue. Dit hoeft h…

Heerlijke noten en zuidvruchtenOrganiseer je een feestje, dan kun je met noten en zuidvruchten veel meer doen dan ze simpel te serveren in een bakje. N…
Groente en fruit als natuurlijke vetverbranderGroente en fruit als natuurlijke vetverbranderSommige mensen hebben aanleg om snel aan te komen, ook al doen ze zo hun best om goed en gezond te eten. Dit is erg verv…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 09-06-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.