Groente en fruit als natuurlijke vetverbrander

Groente en fruit als natuurlijke vetverbrander Sommige mensen hebben aanleg om snel aan te komen, ook al doen ze zo hun best om goed en gezond te eten. Dit is erg vervelend maar met de juiste voeding kan het een stuk beter worden. Sommige voedingsmiddelen helpen namelijk mee om het (lichaams)vet op een natuurlijke manier aan te pakken en af te voeren.

Lichaamsvet

Er zijn mensen die van nature aanleg hebben om makkelijk vet op te slaan. Terwijl de ene persoon allerlei lekkere dingen naar binnen kan werken zonder een grammetje aan te komen, kan een ander al groien door er bij wijze van spreken alleen maar aan een koekje te denken. Het is voor hun elke dag weer een strijd tegen het lichaamsvet en die vreselijke confronterende weegschaal.

Voeding

Voedsel heeft veel invloed op het menselijk lichaam, het levert niet alleen de bouwstoffen, maar het kan ook voor allerlei effecten zorgen. Het kan bijvoorbeeld voor vervelende allergische reacties zorgen zoals jeuk of uitslag. Ook kunnen mensen juist heel ziek worden van het eten van bepaalde producten. Maag- en darmklachten komen ook vaak voor na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, denk bijvoorbeeld alleen al aan gasvorming door het eten van bruine bonen. Maar het kan ook voor hele positieve effecten zorgen zoals het verbranden van vet.

Er zijn best veel soorten voedsel, voornamelijk groente, die mee helpen om het lichaamsvet te verbranden. Een paar voorbeelden met een korte uitleg waarom ze vet kunnen verbranden.

Bietjes

Bieten zijn erg gezond, ze hebben veel gunstige effecten op het lichaam waaronder het afvoeren van vet. Ten eerste zijn ze sterk vocht afdrijvend door hun stimulerende effect op lever en nieren. Bietjes bevatten ijzer en kunnen hiermee bloedlichaampjes "schoonmaken", bloedlichaampjes hebben meerdere functies waaronder de eigenschap om vet op te nemen. Door het "schoonmaken" wordt dit vet weer verwijderd.

Door het eten van bieten wordt vet uit het lichaam verwijderd, dit is mogelijk door de aanwezigheid van chloor in de rode groente. Chloor geeft het lymfesysteem een soort van boost waardoor het vet uit het lichaam wordt gescheiden. Bietjes bevatten veel natuurlijke rode kleurstof, het is mogelijk dat u na het nuttigen van een maaltijd met rode bieten, rode urine of ontlasting krijgt. Dit lijkt een beetje op bloed maar is puur kleurstof en niet schadelijk voor de gezondheid. Zijn de klachten echter na een paar dagen nog aanwezig, dan is het raadzaam om een huisarts te raadplegen.

Knoflook

Knoflook is goed voor veel dingen maar ze helpen ook het menselijk lichaam in de strijd tegen vet. Knoflook bevat oliën die de peralstiek van maag en darmen stimuleert hiermee wordt er meer vet uit het lichaam verwijderd. Een overdaad aan knoflook schaadt; in veel te hoge doseringen kan er bloedarmoede optreden en kunnen er maag- en darmklachten ontstaan.

Tomaten

Tomaten zijn een bron van ascorbinezuur, in de volksmond meestal vitamine c genoemd. Zuur versnelt de stofwisseling waardoor er meer vet wordt verbrand. Tomaatjes bevatten tevens bepaalde mineralen, die een positieve werking hebben op de nieren, waardoor er meer vocht en vet wordt afgevoerd.

Asperges

Asperges bevatten alkaloide asparagine, deze stof verwijdert afvalstoffen uit weefsels en spieren. Het stimuleert ook de nieren waardoor vocht en vet worden sneller worden uitgescheiden. In ons lichaam bevindt zich oxaalzuur wat o.a mee helpt om vet aan lichaamscellen te hechten. Alkaloiden breken juist het oxaalzuur af waardoor vetophopingen minder kans krijgen.

Asperges zijn dus een natuurlijke vetverbrander en vochtafdrijver. Ze hebben een nadeel: urine gaat erg stinken na het eten van asperges.

Kool

Kool bevat jodium wat een gunstige reactie geeft op de schildklier. De schildklier heeft namelijk een sterke invloed op onze stofwisseling. Des te sneller de stofwisselingsproces, des te meer vet er wordt verbrand. Kool is vooral goed in de strijd tegen het buikvet.

Kool bevat ook sulfaten, die zorgen voor een grotere opname van koolhydraten en aminozuren in de spieren. Hierdoor blijft er minder opslagruimte over voor vetten.

Komkommer

Komkommer bevat net als kool veel sulfaten en zorgt dus voor een verminderde opslag van vetten.

Mierikswortel

Mierikswortel versnelt het proces van vetafbraak in het menselijk lichaam. Vetafbraak wordt ook wel lipolyse genoemd: lipo = vet, lyse = stuk gaan van cellen.

Uien

Uien bevatten mineralen en oliën die zorgen voor een hogere stofwisselingsproces. Hierdoor worden vetten sneller afgebroken en bijkomende afvalstoffen sneller afgevoerd. Nadeel van uien is, dat ze veel gasvorming in het maag- en darmkanaal kunnen veroorzaken.

Ananas

Dankzij de aanwezigheid van het eiwitsplitsende bromeline bevordert verse ananas de spijsvertering en daarmee dus ook een snellere vetafbraak. De ananas dient wel vers te zijn want ananas in blik bevat geen bromeline meer.

Grapefruit

Grapefruit bevat choline, dit is een stof die vet afbreekt en spieren opbouwt. Rode grapefruits bevatten meer choline dan zijn gele soortgenoten. Pas wel op met grapefruit en medicijn gebruik. Grapefruits kunnen de werking van medicijnen versterken waardoor bijwerkingen sneller kunnen optreden en heftiger kunnen worden. Lees daarom altijd voor gebruik de bijsluiter van uw medicijn.

Groene thee

Groene thee bevat fenolen, dit zijn stoffen die er indirect voor kunnen zorgen dat vetcellen hun inhoud (eenvoudiger) af geven aan het bloed. Organen en weefsels maken dankbaar gebruik van dit vet om hun prestaties te kunnen verrichten.

Pas op

Het klinkt natuurlijk allemaal geweldig, die natuurlijke vetverbranders. Maar sla niet door. Blijf gezond en gevarieerd eten, ook hier geldt: overdaad schaadt. Bijna alle groente of elk stuk fruit bevat ook stoffen die in een te hoge concentratie voor schadelijke effecten kunnen zorgen in het menselijk lichaam.
© 2010 - 2022 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermageren, voeding, beweging en zeewierOver vermageren is er al veel gezegd en geschreven. Bij deze nog een poging om met voeding, beweging en zeewier een gezo…
Extra vet verbranden met deze natuurlijke vetverbrandersExtra vet verbranden met deze natuurlijke vetverbrandersWie overgewicht wil kwijtspelen moet in de eerste plaats minder eten, extra bewegen en meer vet en calorieën verbanden.…
Dieetpillen; wat zijn het en wat doen ze met je?Dieetpillen; wat zijn het en wat doen ze met je?Dieetpillen zijn er in verschillende soorten en maten. De makers van dieetpillen beweren de oplossing te hebben gevonden…
Stackers of fatburners: Een goede manier van afvallen?Stackers of fatburners: Een goede manier van afvallen?Afvallen is niet altijd even makkelijk. Wanneer afvallen op de gewone manier niet lukt, gaan sommige mensen over op Stac…

Borrelen bij de barbecueBorrelen bij de barbecueDe barbecue wordt, afhankelijk van het weer, meer of minder ingezet. Toch hoeft het weer geen obstakel te zijn de barbec…
Fruit is niet altijd gezondFruit is niet altijd gezondFruit eten is gezond, dat leren we al van kinds af aan. In grote lijnen is dit ook absoluut waar. Toch schuilen er een p…
El-ja (113 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.