Op een veilige manier barbecueën
Het is weer zomer, dus er wordt weer massaal gebarbecued. Helaas zijn er jaarlijks nog veel slachtoffers die worden opgenomen met brandwonden. Dit gebeurd vaak doordat ze niet weten hoe ze veilig moeten barbecueën. Eén op de vier ongevallen wordt nog steeds veroorzaakt door het gebruik van spiritus. Lees hier verder om erachter te komen hoe je op een veilige manier kunt barbecueën.
Veilig barbecueën
- Plaats de barbecue altijd op een solide, onbrandbare ondergrond.
- Zorg dat kinderen uit de buurt blijven.
- Gebruik de barbecue nooit binnenshuis of het moet een apparaat zijn dat er speciaal voor gemaakt is.
- Gebruik nooit spiritus, dat is niet alleen gevaarlijk, maar het geeft ge gerechten ook een bijsmaak.
- Schenk nooit vanuit de fles extra aanmaakvloeistof op de smeulende houtskool. De vlam kan in de fles staan en brand veroorzaken.
- Laat een barbecue nooit onbeheerd staan, blijf altijd in de buurt.
- Verplaats een barbecue nooit als hij brand.
- Houd een emmer zout of een brandblusser bij de hand.
Zo steek je de barbecue veilig aan
Strooi een dubbele laag houtskool in de barbecue. Als u lang wilt barbecueën, leg dan eerst een laag houtskoolbriketten in de barbecue en daarop een laag houtskool.
- Steek een of enkele aanmaakblokjes tussen de houtskool of spuit er wat aanmaakvloeistof op.
- Steek de aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof aan met een lange lucifer.
- Laat de houtskool circa tien minuten gloeien en spreid het dan uit.
- Na circa twintig minuten begint zich grijs laagje te vormen en is het tijd om te beginnen.
- Tijdens het barbecueën kan er houtskool worden toegevoegd. Strooi dit op de brandende houtskool, verspreidt dit een beetje en wacht tot alle kooltjes weer gloeien.
Met of zonder deksel?
Op barbecues zonder deksel wordt rechtstreeks geroosterd op de gloeiende kooltjes. Barbecues met deksel geven een indirecte hitte: de hitte komt niet direct van de kooltjes, maar cirkelt rondom. Afgesloten werkt deze barbecue als een oven, de hitte is overal en de gerechten garen rondom, ideaal voor grote stukken vlees en hele kippen.
Voorkom verbranden
Rooster vlees en vis nooit te donker: verbrand vlees is slecht voor onze gezondheid. Marineren helpt want vlees dat eerst gemarineerd is, zal minder snel verbranden. Dep het vlees na het marineren wel goed droog, anders kan de houtskool gaan vlammen door de olie uit de marinade. Gebeurt dit toch, doof de vlammen dan met een plantenspuit. Bereid vlees met een lange roostertijd op voldoende afstand van de houtskool. Ook regelmatig keren voorkomt verbranding van het gerecht.
Nog een aantal tips
- Bestrijk het rooster met een kwastje heel dun met olie, dit voorkomt het vastplakken.
- Rooster dunne stukjes vlees en vis vlak boven de houtskool. Voor dikkere stukken wordt het rooster iets hoger gelegd.
- Leg de houten spiesjes eerst 30 minuten in koud water, zo zullen ze niet verbranden op de gloeiende houtskool. Of rol om het gedeelde van de spies dat wordt vastgepakt in een stukje aluminiumfolie.
- Duw de ingrediënten die aan spiesjes worden gestoken niet te strak aan, de hitte kan anders niet goed rondom komen, zodat er stukjes rauw blijven.
- Marineer vlees en vis altijd in de koelkast.
- Klemmen zijn erg handig voor vlees dat uit elkaar kan vallen, zoals hamburgers en gehakt, en voor hele vissen of visfilets.