Op een veilige manier barbecueën

Op een veilige manier barbecueën Het is weer zomer, dus er wordt weer massaal gebarbecued. Helaas zijn er jaarlijks nog veel slachtoffers die worden opgenomen met brandwonden. Dit gebeurd vaak doordat ze niet weten hoe ze veilig moeten barbecueën. Eén op de vier ongevallen wordt nog steeds veroorzaakt door het gebruik van spiritus. Lees hier verder om erachter te komen hoe je op een veilige manier kunt barbecueën.

Veilig barbecueën

 • Plaats de barbecue altijd op een solide, onbrandbare ondergrond.
 • Zorg dat kinderen uit de buurt blijven.
 • Gebruik de barbecue nooit binnenshuis of het moet een apparaat zijn dat er speciaal voor gemaakt is.
 • Gebruik nooit spiritus, dat is niet alleen gevaarlijk, maar het geeft ge gerechten ook een bijsmaak.
 • Schenk nooit vanuit de fles extra aanmaakvloeistof op de smeulende houtskool. De vlam kan in de fles staan en brand veroorzaken.
 • Laat een barbecue nooit onbeheerd staan, blijf altijd in de buurt.
 • Verplaats een barbecue nooit als hij brand.
 • Houd een emmer zout of een brandblusser bij de hand.

Zo steek je de barbecue veilig aan

Strooi een dubbele laag houtskool in de barbecue. Als u lang wilt barbecueën, leg dan eerst een laag houtskoolbriketten in de barbecue en daarop een laag houtskool.
 • Steek een of enkele aanmaakblokjes tussen de houtskool of spuit er wat aanmaakvloeistof op.
 • Steek de aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof aan met een lange lucifer.
 • Laat de houtskool circa tien minuten gloeien en spreid het dan uit.
 • Na circa twintig minuten begint zich grijs laagje te vormen en is het tijd om te beginnen.
 • Tijdens het barbecueën kan er houtskool worden toegevoegd. Strooi dit op de brandende houtskool, verspreidt dit een beetje en wacht tot alle kooltjes weer gloeien.

Met of zonder deksel?

Op barbecues zonder deksel wordt rechtstreeks geroosterd op de gloeiende kooltjes. Barbecues met deksel geven een indirecte hitte: de hitte komt niet direct van de kooltjes, maar cirkelt rondom. Afgesloten werkt deze barbecue als een oven, de hitte is overal en de gerechten garen rondom, ideaal voor grote stukken vlees en hele kippen.

Voorkom verbranden

Rooster vlees en vis nooit te donker: verbrand vlees is slecht voor onze gezondheid. Marineren helpt want vlees dat eerst gemarineerd is, zal minder snel verbranden. Dep het vlees na het marineren wel goed droog, anders kan de houtskool gaan vlammen door de olie uit de marinade. Gebeurt dit toch, doof de vlammen dan met een plantenspuit. Bereid vlees met een lange roostertijd op voldoende afstand van de houtskool. Ook regelmatig keren voorkomt verbranding van het gerecht.

Nog een aantal tips

 • Bestrijk het rooster met een kwastje heel dun met olie, dit voorkomt het vastplakken.
 • Rooster dunne stukjes vlees en vis vlak boven de houtskool. Voor dikkere stukken wordt het rooster iets hoger gelegd.
 • Leg de houten spiesjes eerst 30 minuten in koud water, zo zullen ze niet verbranden op de gloeiende houtskool. Of rol om het gedeelde van de spies dat wordt vastgepakt in een stukje aluminiumfolie.
 • Duw de ingrediënten die aan spiesjes worden gestoken niet te strak aan, de hitte kan anders niet goed rondom komen, zodat er stukjes rauw blijven.
 • Marineer vlees en vis altijd in de koelkast.
 • Klemmen zijn erg handig voor vlees dat uit elkaar kan vallen, zoals hamburgers en gehakt, en voor hele vissen of visfilets.
© 2010 - 2024 Melaniewalker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderTrends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderBarbecue! Een ware zomerklassieker. Waarom zou je nog staan te emmeren bij zo'n ouderwets bakbeest van een barbecue? Kij…
Traditioneel barbecueënTraditioneel barbecueënDe traditionele barbecue met houtskool is voor een groot deel verdrongen door luxe barbecues op gas of elektrisch en doo…
Barbecue en grill tipsBarbecue en grill tipsEen barbecue organiseren tijdens een warme zomerdag voor familie en vrienden is leuk! Gezellig met z´n allen in de tuin,…

Snelle, gezonde hapjes voor baby's en peutersIets oudere babyís en peuters hebben vaak al snel honger tussen de maaltijden. Natuurlijk kan je dan snel naar een koekj…
Aantal calorieën in fruitAantal calorieën in fruitFruit is goed voor je, maar soms kan het wel prettig zijn om te weten hoeveel calorieën fruit bevat. Bijvoorbeeld wannee…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheidsnet.nl/eerste-hulp-bij-wondverzorging/nieuws/3420/veel-brandwonden-door-de-barbecue http://www.barbecueveilig.nl/
Melaniewalker (43 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.