Zomer: hoog tijd om de barbecue aan te steken!
Bij de eerste zonnestralen wil iedereen naar buiten, liefst zo lang mogelijk om van de warmte te genieten. Ook om te eten dus. En dan wordt dikwijls de barbecue uitgehaald. Een handige manier ook om met een grote groep mensen te kunnen genieten van lekker eten zonder dat één iemand uren in de keuken moet staan. Maar barbecuen is ook een kunst. Hoe maakt u de barbecue (niet) aan? Waar moet u op letten in verband met de veiligheid? Hoe reinigt u de BBQ? Dit en nog veel meer tips voor een geslaagde BBQ.
De voorbereiding
De barbecue en het gereedschap klaarzetten
Wanneer u overgaat tot de aanschaf van een BBQ, kies dan voor een stevig en degelijk model. Zo vermijdt u al dat het hele geval omkantelt voor het goed en wel brandt. Daarna zorgt u er eerst voor dat de BBQ op een stevige ondergrond staat en zo waterpas mogelijk. Eens de barbecue aangestoken is, mag hij niet meer verplaatst worden!
Zet BBQ en tafel een eindje uit mekaar, en zorg er voor dat de tafel niet in de windrichting van de BBQ staat. Eten in een rookwolk is nu eenmaal niet gezellig!
Koop zeker een goede BBQ-tang, zo vermijdt u verbrande vingers. Bovendien hoeft u zo niet in het vlees te prikken met een vork en loopt het sap er niet uit terwijl u het op de schotel of op het bord legt.
De BBQ aansteken
Het aansteken gebeurt met aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof. Gebruik liever geen witte aanmaakblokjes. De parafine ruikt vies. Gebruik nooit brandspiritus! Dit kan aanleiding geven tot een steekvlam die omstanders en kok van dienst zwaar kan verbranden in het aangezicht, of op de handen en de armen. Gaat u voor briketten, kies dan voor de kokosbriketten. Ze kosten iets meer, maar zijn natuurvriendelijk, gaan langer mee en ontvlammen niet zo snel wanneer er vet op druipt. De barbecue is klaar voor gebruik wanneer de houtskool of de briketten met een wit laagje bedekt zijn. Geduld is hierbij een schone zaak! Om de barbecue tijdens het bakken warm te houden, kan u later nog wat houtskool of wat briketten toevoegen aan de zijkanten. Por de hete kolen naar het midden toe.
Veiligheid boven alles!
De persoon die verantwoordelijk is voor de barbecue draagt best ook geen licht ontvlambare kleding zoals bijvoorbeeld nylon handschoenen of een nylon short. Vrouwen dragen best geen te wijde kleding met wapperende panden. Lang haar kan het beste ook opgebonden worden. Hou ook kinderen uit de buurt van de barbecue. Spreek duidelijk af tot waar ze mogen komen en waar ze moeten wegblijven. Laat ze ook geen wilde spelletjes spelen als tikkertje, verstoppertje, voetbal, etc. als de tuin niet erg groot is. Als ze driftig aan het spelen zijn, vergeten ze wel eens dat er een gevaarlijke BBQ in de tuin staat. Ook honden blijven best uit de buurt. De geur van het vlees zou
de hond wel eens op de BBQ doen springen met alle gevolgen van dien voor de hond maar ook voor de omgeving.
Tips en weetjes
Direct en indirect grillen
Direct grillen betekent dat het vlees of de vis op de grill boven het vuur wordt geplaatst. Bij indirect vlees plaatst u het vlees ook op de grill, maar schuift u het vuur opzij, naar de zijkanten van de BBQ. In het midden van het vuur zet u een aluminium schaaltje met water. De warmte wordt nu langzaam en gelijkmatig verspreid. Eventueel afdruipend vet valt niet in het vuur.
Diepgevroren vlees
Diepgevroren vlees is handig. Koop een aantal pakketten vlees in de aanbieding en steek ze in de diepvriezer. Is het goed weer, dan heeft u altijd wat in huis voor een onverwachte BBQ. Diepgevroren vlees moet u wel voor gebruik laten ontdooien in de koelkast. Niet in de zon, want dan vermenigvuldigen de bacteriën zich vliegensvlug. Leg nooit bevroren vlees op de BBQ. Het vrijgekomen vocht kan voor hete spatten zorgen! Leg ook nooit ontdooid vlees terug in de vriezer. Ook hier hebben de bacteriën zich vermenigvuldigd en komen ze vrij wanneer u het vlees terug ontdooid.
Porties
Voorzie zo'n 300 à 400 gr vlees of vis per persoon, liefst zo'n 4 verschillende soorten. Voor kinderen bestaan er mini-vleesjes. Denk aan kleine worstjes, mini-hamburgers, kleine stukjes biefstuk, kippenboutjes, etc.
Het bakken
Vlees bakken is een kunst! Met deze tips, een koud kunstje:
- Het rooster smeert u met olie in voor u begint met grillen, zeker niet tijdens het grillen zelf. Valt er een druppeltje olie in de hete kolen, dan krijgt u al snel een steekvlam.
- De baktijd hangt af van het soort vlees, van de dikte van het stuk en van de eigen voorkeur. Rundsvlees kan à point, saignant of bleu geserveerd worden. Lam mag rozig zijn. Kip, varken en kalkoen moeten goed gebakken zijn. Worst en gehakt moet heel goed doorbakken zijn, ivm bacteriën.
- Schroei het vlees eerst dicht op een hete plek van het rooster, laat het daarna rustig verder bakken aan de zijkanten. Grote stukken kan u best even aanbakken in de keuken.
- Zijn uw stukken vlees gemarineerd, dep ze dan droog voor u ze op de rooster legt. Zo vermijdt u dat er druppels afvallen die in brand schieten.
- Vet vlees bakt u best niet direct op de kolen. Pas hiervoor de methode van het indirect grillen toe. De druppels vet vallen dan in het bakje met water en niet op de hete kolen.
- Om sappig en smakelijk vlees te bekomen, kan u het vlees in papillotten draaien. Dit is gewoon een stuk aluminiumfolie dat u rond uw stuk vlees draait. Vlees of vis dat in papillotten wordt gebakken is sappiger en bewaart al zijn aroma's, want het bakt in zijn eigen jus. Voeg kruiden en specerijen toe voor nog meer smaak. Een weetje: draai twee stukken zilverpapier rond het stuk vlees. Na het bakken haalt u het eerste vieze zilverpapiertje er af. Het tweede kan u dan openvouwen in uw bord. Proper en alles blijft bij elkaar. Vooral handig bij groentjes. Eenzelfde resultaat bekomt u wanneer u rond uw vlees een korstje maakt, bijvoorbeeld met grof zeezout. Ook op deze manier wordt al het sap bewaard.
- Heeft u eerst vis gebakken en wil u daarna vlees bakken, of vice versa, wrijf uw rooster dan eerst in met een halve citroen. Smaak en geur verdwijnen.
- Na het bakken het vlees nog zeker 5 minuten laten bekomen aan de zijkanten van het rooster. Zo vloeien alle sappen terug naar hun plaats en kan de vleesstructuur zich terug aanpassen.
- Leg het gebakken vlees niet terug op de borden of schotels waar het ongebakken vlees heeft op gelegen. Zeer gevaarlijk ivm bacteriën!
Opruimen en BBQ kuisen
Wil u lang geniet hebben van uw barbecue, dan is het ook belangrijk om hem steeds netjes te kuisen en op te bergen.
- Om de BBQ te doven, werpt u gewoon een beetje zand over de gloeiende kolen. Ook een handvol zout heeft hetzelfde effect. Of u laat het vuur gewoon zachtjes uitdoven. Gooi zeker geen water over het hete vuur, want dan zou u wel eens kunnen verbranden door de hete spatten die wegvliegen.
- Om de smaak van scherpe bereidingen te verwijderen van uw rooster, wrijft u met een halve citroen over het rooster. De geur en de smaak verdwijnen.
- Na het bakken wrijft u het rooster proper terwijl het nog warm is met een speciale borstel of met een prop aluminiumfolie. Zo kan u snel aangekoekte etensresten verwijderen.
- Leg het rooster daarna op het gras. Door de dauw komen de rest van de etenswaren los. 's Anderendaags kan u dan gewoon het rooster nog eens door een sopje halen en afdrogen.
Veel BBQ-plezier!