Valentijn Verwendiner

Valentijn is dé dag waarop geliefden elkaar verrassen, elkaar verwennen en geschenkjes geven. Het is ook dé dag waarop de horeca wacht om het voorjaar goed te maken omdat de meeste koppeltjes dan uit eten gaan. Maar, waarom geen verwendiner thuis met alle ingrediënten die een prikkelende maaltijd verdient.

Aphrodite, aphrodisiacum

Aphrodite was de Griekse godin van de schoonheid, de vruchtbaarheid en de zinnelijke liefde. Van haar naam werd het woord aphrodisiacum afgeleid, wat zoveel wil zeggen als ‘sexueel stimulerend middel’. In alle tijden, bij alle volkeren werden aphrodisiaca gebruikt om de potentie te verhogen en de lichamelijke lust op te wekken. Vele van deze middeltjes worden ook nog vandaag met dezelfde eigenschappen geassocieerd en, hoewel het farmaceutisch moeilijk te onderbouwen is, hebben enkele ook het juiste effect.

Hoewel er ontelbaar veel aphrodisiaca zijn, hebben de meeste onder hen waarschijnlijk enkel een placebo-effect. Toch kan dit reeds genoeg zijn want het is uiteindelijk het gevoel dat telt. Een diner dat met liefde bereid wordt, heeft een dergelijke uitwerking op zowel de kok als de partner. Een aantal aphrodisiaca hebben wel een duidelijke werking en zullen tot op zekere hoogte een lichamelijke reactie losmaken.

Voorbereiding voor een goed diner

Hoewel de bereide maaltijd belangrijk is voor een geslaagde avond, is sfeer en interieur dat minstens evenveel. Daarom is het belangrijk een goed diner voor te bereiden en er de tijd voor te nemen. De nodige recepten worden best een paar dagen vooraf uitgekozen en een paar keer overlopen zodat men niet voor verrassingen komt te staan. De ingrediënten kunnen de dag vooraf worden opgehaald zodat men op de dag zelf alle tijd heeft in de keuken. Indien men ervoor zorgt dat de eetkamer en keuken opgeruimd zijn de dag voor men moet beginnen koken, dan zal het veel gemakkelijker zijn om alles op tijd klaar te krijgen.
Indien mogelijk, kiest men best recepten uit waaraan men vooraf veel werk kan verrichten waardoor men tijdens het diner minder afwezig moet zijn om de volgende gang klaar te maken. Om dezelfde reden is het goed het diner niet al té uitgebreid te maken zodat men geen 7 gangen moet klaarmaken en dus weinig van het gezelschap kan genieten.
Zoals voor zoveel geldt: door een goede voorbereiding zal men minder stress kennen tijdens het koken en dus op een ontspannende manier aan de avond kunnen beginnen.

De sfeer creëren

De sfeer in de eetkamer en het salon moet optimaal zijn om de genodigde meteen in de juiste stemming te krijgen. Dat wil niet zeggen dat men overal pikante lingerie en andere accesoires moet voorzien. De kamer moet een gezelligheid en warmte uitstralen waardoor iemand zich meteen op zijn gemak voelt.

Kaarsen zijn ideale sfeermakers; Ze geven een warm licht en zorgen ervoor dat het licht gedempt en niet te fel is. Daarnaast heeft een kaars nog steeds iets mysterieus wat op een dergelijke avond zeker van pas kan komen.

Kussens in het salon zorgen er niet enkel voor dat men aangenaam kan zitten, ze geven ook een zachtheid aan het interieur. Een zetel met veel kussens nodigt uit tot knusheid en tot samen gezellig in de zetel ‘hangen’.

Rood blijft het kleur van de liefde door de intensheid ervan en aan de andere kant de warmte die de kleur uitstraalt. Het is dus steeds goed enkele rode accenten aan te brengen op de tafel of in het salon. Eventueel kan men dit door rode kaarsen, door rode servietten, rode rozen,...

Bloemen blijven een sfeermaker, en niet enkel voor vrouwen. De geur van bloemen zou effectief een positief effect hebben op de mens waardoor deze zich gelukkiger zou voelen. Ook de schoonheid van bloemen, het gevoel van een stukje natuur, zorgt voor een positieve sfeer.

De tafel dekken

Een mooi gedekte tafel nodigt uit tot eten. Samen gezellig aan tafel zitten is een uitstekende gelegenheid om bij te praten. Daarom is het belangrijk dat men aan tafel confortabel zit, maw door gemakkelijke stoelen.
Het dekken van een tafel is een kunst en daar moet tijd en werk aan besteed worden. Als men een tafel voor twee dekt, doet men dit best zo dat men aan beide kanten van ieder persoon ruimte heeft.

Indien mogelijk is het romantisch in een hoek te dekken zodat een koppel in een hoek van 90° van elkaar zit. In dergelijk geval is het goed iets decoratiefs in de andere hoek te zetten zodat dit geen open ruimte laat. In het geval een hoekschikking moeilijk is, dan zet men 2 personen best recht over elkaar. Belangrijk is dan geen hoge kaarsen of bloemstukken in het midden te zetten waardoor het moeilijker wordt elkaar te zien. Indien men hoge kaarsen wil gebruiken, kan men deze best aan 1 buitenkant opstellen.

Het bestek, de glazen en de borden moeten natuurlijk schoon zijn om van een maaltijd te kunnen genieten. Beslagen glazen kunnen gemakkelijk weer opgeblonken worden door ze even in de stoom van kokend water te houden en met een schone handdoek af te drogen. Bestek kan men met een zacht doek opblinken. Bij een diner zal meestal wijn gedronken worden en daarom is het goed een wit wijnglas en een rood wijnglas te voorzien. Daarnaast is een waterglas onontbeerlijk en liefst plaatst men ook een waterkaraf op de tafel.

Liefde gaat door de maag

Het gezegde dat liede door de maag gaat is zo oud als de straat. Men kan daarbij ook proberen om een aantal aphrodisiaca te gebruiken om het gezegde nog meer eer aan te doen.

Het aperitief

Champagne werd een godendrank genoemd en werd in veel gevallen reeds geassocieerd met lichamelijke liefde en lust. Deze drank bevat geen ingrediënten die invloed hebben op lichamelijke lust maar de alcohol in de drank zorgt ervoor dat we meer ontspannen. Het blijft dus een goede opnener voor een romantisch diner.

Oesters werden reeds van oudsher als aphrodisiacum aanzien. Dit kwam hoofdzakelijk door de vorm en de connotatie die men maakte met het vrouwelijke geslachtsorgaan. Tegenwoordig weet men echter dat oesters flavonoïden bevatten. Deze stoffen zouden de voortplantingsorganen stimuleren. Ideaal dus is de combinatie van een glas champagne en enkele oesters. Serveer de oesters op een schaal met crushed ice en partjes citroen. Voorzie ook een pepermolen en fijngesneden uitjes. Op die manier kan ieder zijn oester eten zoals hij/zij die het liefst heeft.

Het voorgerecht

Een voorgerecht is een belangrijke starter van de maaltijd. Het is het moment waarop men gezellig aan tafel gaat zitten voor een eerste gerechtje. Een voorgerecht is zowel een bevrediging van het eerste hongergevoel en als een belofte voor wat komt. Het is dus niet onbelangrijk hier veel aandacht aan te besteden.

Aan asperges worden een heel aantal eigenschappen toegeschreven. De stof asparagine zou de urinewegen stimuleren terwijl asparagiczuur de vermoeidheid zou tegen gaan en tevens lustopwekkend zou werken. In ieder geval is de vorm van de asperge al zeer tot de verbeelding sprekend bij een romantisch diner. In het oude Frankrijk werden jonge meisjes gewaarschuwd geen asperges met de hand te eten als er een jongeman naar hen keek... voor een valentijnsdiner kan men natuurlijk net de omgekeerde redenering toepassen.

Een voorgerechtje ‘asperges op zijn Vlaams’ is dus ideaal.

Voor 2 personen heeft men nodig:
750g asperges, 2 eieren, 75g boter, 2 soeplepels gehakte peterselie

Een bereiding kan snel maar niet vooraf:
Kook de eieren hard en leg ze dan onmiddellijk in koud water. Schil de asperges goed en kook deze in gezouten water maar let erop dat de topjes boven het water uitsteken. De asperges moeten, naargelang de dikte, ongeveer 15min koken. Als de asperges bijna gaar zijn, smelt dan boter in een pan maar laat deze niet bruin worden. Plet intussen de eieren met een vork en voeg deze bij de gesmolten boter. Voeg 3/4e van de peterselie toe en laat alles al roerend indikken tot een smeuig geheel.

Verdeel de asperges over 2 warme borden en schep er het eiermengsel decoratief over. Werk af met nog wat verse peterselie en dien onmiddellijk op.

Het hoofdgerecht

Vitamines en mineralen zijn bouwstenen van onze algemene gezondheid. Hoe gezonder men is, hoe meer energie men zal hebben. Daarbij komt dat vitamine E ook wel eens de liefdesvitamine wordt genoemd. Ook mineralen fosfor, calcium, jodium, zink en ijzer zijn belangrijk voor onze lichaamsconditie.

Daarom mogen groenten niet ontbreken in het hoofdgerecht. Verschillende groenten zijn hier een optie omdat ze telkens andere hoeveelheden van bepaalde vitamines en mineralen bevatten. Selder en afgeleiden daarvan worden al sinds eeuwen geassocieerd met libidoverhogende eigenschappen. Daar draagt de vorm van selder, die doet denken aan een mannelijk lid, natuurlijk aan bij. Maar deze groente bevat ook apigenine, een alkaloïde stof die zorgt voor het verwijden van aders en de bloeddoorstroming stimuleert. Selder mag dus zeker niet ontbreken.

Het vlees van kreeft zou, dankzij aanwezige stoffen, de seksuele energie stimuleren. Aan de andere kant blijft kreeft een gevoel van exclusiviteit oproepen die een liefdespartner zeker kan appreciëren. Het eten van kreeft is ook voor een deel primitief; met moet er de handen voor gebruiken en letterlijk de vingers van aflikken. Dit kunnen op zich al zeer stimulerende handelingen zijn die kreeft op het menu van het valentijndiner zetten.

Het dessert

Een gemakkelijk te maken dessert, maar één dat zeker de juiste vruchten afwerpt, is een bolletje vanilleijs met warme saus van pure chocolade. Deze combinatie van vanille en chocolade zorgt voor een dubbel effect.

Van chocolade is het reeds geweten dat deze vele antioxyderende stoffen bevat die een goede werking hebben op het lichaam. Chocolade bevat namelijk een kleine hoeveelheid anandamide, een cannabinoïde dat in de hersenen gevonden wordt en dat hetzelfde euforische gevoel zou teweeg brengen als cannabis. Natuurlijk zou men al heel veel chocolade moeten eten als men hetzelfde effect als cannabis wil bereiken! Maar chocolade bevat ook fenylethylamine, een stof die een lichte vorm van opgewondenheid kan teweeg brengen.

Aan de andere kant is er het gebruik van vanille. Vanille zou goed zijn tegen erectiestoornissen en zou de aantrekkingskracht verhogen. Daarom wordt vanille ook in veel parfums gebruikt. Het feit dat we vanilleijs en warme chocoladesaus gebruiken, zorgt voor een wisselende sensatie en een steeds weerkerend gevoel van verrassing.

Tussen de oren

Met een goed menu en de juiste sfeer, kan een valentijnsdiner niet stuk. Het meeste van belang is nog steeds wat tussen de oren zit en als we geloven dat iets werkt, dan doet dit al veel. Het placeboeffect kan misschien heel onromantisch klinken, als het de juist uitwerking met zich meebrengt, is het doel toch wel bereikt.

Lees ook Liefde, do's & don'ts want de passie hoeft niet enkel op Valentijn hoogtij te vieren.
© 2010 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erotische, afrodisiaca en Valentijn kookboekenErotische, afrodisiaca en Valentijn kookboekenErotische, afrodisiaca en Valentijn kookboeken is een overzicht van de populairste boeken waarvan de zinnenprikkelende g…
Kreeft als delicatesseOver de hele wereld wordt kreeft beschouwd als een delicatesse. In Angelsaksische landen heet de kreeft "lobster," in De…
Mayo, Mayonaise dieetMayo, Mayonaise dieetDit dieet is waarschijnlijk door een specialist op gebied van diëten ontwikkeld die werkzaam is in de beroemde Mayo klin…
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…

Besparen in de keuken, minder geld uitgeven aan etenBesparen in de keuken, minder geld uitgeven aan etenBesparen in de keuken kan op verschillende manier: minder voedsel laten bederven en minder eten weggooien scheelt vaak a…
Gezond fastfood uit eigen keukenGezond fastfood uit eigen keukenFastfood is in de regel niet gezond, maar wat als je haast hebt en geen tijd om te koken? Snel even langs de snackbar, d…
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 12-02-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.