Besparen in de keuken, minder geld uitgeven aan eten

Geld besparen op eten
Een gemiddeld Nederlands gezin met kinderen geeft per maand al snel meer dan €400 uit aan voedsel. Uiteraard heb je eten nodig om te kunnen leven en daarnaast kan lekker eten een zeer prettige (sociale) bezigheid zijn: iets waar je niet zonder wilt. Toch is het mogelijk om geld te besparen door eens kritisch te kijken naar de manier waarop je voedsel aanschaft en hoe je vervolgens met het eten omgaat.Laat geen voedsel bederven en gooi niet zomaar iets weg
Gooi restjes die je overhoudt bij een maaltijd niet weg, maar stop ze in een bakje en bewaar ze in de koelkast. De meeste soorten voedsel kun je op deze manier nog zeker 4 dagen bewaren. Wanneer je verschillende dagen iets over hebt gehouden, kun je een dag inplannen waarop deze restjes samen de maaltijd vormen. Iedereen kan dan kiezen wat hij of zij het lekkerst vindt. Die dag eet je dan eigenlijk gratis: je maakt gebruik van het budget van dagen waarop je al gegeten hebt. Een bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te koken.Probeer daarnaast twee keer in de week een inventarisatie te doen van wat er nog in de koelkast staat. Hoe staat het met de houdbaarheidsdata? Zijn er dingen die vandaag of morgen op moeten: eet die dan ook vandaag of morgen op, ook als dat niet je aanvankelijke planning was. Het is zonde om eten weg te gooien; zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee.
Door goed overzicht te houden van wat je in de koelkast en provisiekast hebt liggen, zul je minder snel spullen kopen die je eigenlijk niet nodig hebt.
Pas op met bederfelijk voedsel
Veel groente en fruit is bederfelijk. Pas goed op waar je het bewaart en hoe lang je het kunt bewaren. De meeste dingen kun je het beste in de koelkast bewaren of - als daar geen plaats is - in de kelder. Sommige mensen denken dat je bepaalde producten niet in de koelkast kunt bewaren. Een bekend voorbeeld daarvan is de banaan. Toch kun je ook een banaan langer in de koelkast bewaren dan daarbuiten. Het is wel zo dat een banaan in de koelkast sneller bruin wordt, maar dat is alleen aan de buitenkant het geval.Bepaalde producten als appels en aardappels gaan lang mee. Je moet wel oppassen. De precieze houdbaarheid hangt heel erg af van de omstandigheden waarin het wordt bewaard: vooral de vochtigheid en temperatuur zijn bepalend. Wat vast staat is dat ook appels en aardappels uiteindelijk bederven. Controleer ook dit soort producten dus regelmatig en eet eerst het oude op.
Hou de kosten van maaltijden in de gaten
Hou in de gaten wat elke maaltijd kost en waar de meeste kosten in zitten. Door hier bewust mee om te gaan, kun je behoorlijk wat kosten besparen. Probeer voor jezelf uit te vinden wat een maaltijd duur maakt en welke maaltijden het goedkoopst zijn. De grootste kostenverschillen zullen waarschijnlijk zitten tussen het zelf klaarmaken en het halen of bezorgen van maaltijden. Zo is zelf thuis frituren waarschijnlijk een stuk voordeliger dan patat en snacks halen in de snackbar.Eet minder vlees
Vlees is over het algemeen het duurste onderdeel van de maaltijd. Daarmee is het ook direct hetgeen waar je het meest op kunt besparen. Je kunt er voor kiezen om 1 of 2 keer in de week geen vlees te eten. Ook kun je de mindering in de hoeveelheid vlees verdelen over de maaltijden. Je maakt de gehaktballen wat kleiner en vermindert de hoeveelheid vlees in de macaroni en nasi.Bedenk goedkope alternatieven
Je hoeft je eetpatroon niet verschrikkelijk aan te passen om te besparen op eten. Soms gaat het eenvoudig om het het vervangen van producten door vergelijkbare producten. Zo zijn hamburgers uit de koeling van de supermarkt over het algemeen niet veel duurder dan gehakt. Toch kan het nog goedkoper, door hamburgers uit de vriezer te kopen.Voor veel producten geldt daarnaast dat je ze vaak goedkoper zelf kunt maken. Kant-en-klaarmaaltijden zijn sowieso duurder dan maaltijden die je zelf bereidt, maar je kunt vaak ook besparen door sausjes zelf te bereiden. Met melk, bloem en kruiden kun je vaak heel wat voor elkaar krijgen. Op boodschappen valt op deze manier nog heel wat te besparen.