Besparen in de keuken, minder geld uitgeven aan eten

Besparen in de keuken, minder geld uitgeven aan eten Besparen in de keuken kan op verschillende manier: minder voedsel laten bederven en minder eten weggooien scheelt vaak al een hoop. Daarnaast kun je heel bewust omgaan met de kosten van maaltijden, minder vlees eten, zoeken naar goedkopere producten en zelf groente en fruit verbouwen. Hoewel het allemaal maar om kleine beetjes geld gaat, kan het toch tientallen euro's per maand schelen.

Geld besparen op eten

Een gemiddeld Nederlands gezin met kinderen geeft per maand al snel meer dan €400 uit aan voedsel. Uiteraard heb je eten nodig om te kunnen leven en daarnaast kan lekker eten een zeer prettige (sociale) bezigheid zijn: iets waar je niet zonder wilt. Toch is het mogelijk om geld te besparen door eens kritisch te kijken naar de manier waarop je voedsel aanschaft en hoe je vervolgens met het eten omgaat.

Laat geen voedsel bederven en gooi niet zomaar iets weg

Gooi restjes die je overhoudt bij een maaltijd niet weg, maar stop ze in een bakje en bewaar ze in de koelkast. De meeste soorten voedsel kun je op deze manier nog zeker 4 dagen bewaren. Wanneer je verschillende dagen iets over hebt gehouden, kun je een dag inplannen waarop deze restjes samen de maaltijd vormen. Iedereen kan dan kiezen wat hij of zij het lekkerst vindt. Die dag eet je dan eigenlijk gratis: je maakt gebruik van het budget van dagen waarop je al gegeten hebt. Een bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te koken.

Probeer daarnaast twee keer in de week een inventarisatie te doen van wat er nog in de koelkast staat. Hoe staat het met de houdbaarheidsdata? Zijn er dingen die vandaag of morgen op moeten: eet die dan ook vandaag of morgen op, ook als dat niet je aanvankelijke planning was. Het is zonde om eten weg te gooien; zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee.

Door goed overzicht te houden van wat je in de koelkast en provisiekast hebt liggen, zul je minder snel spullen kopen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Pas op met bederfelijk voedsel

Veel groente en fruit is bederfelijk. Pas goed op waar je het bewaart en hoe lang je het kunt bewaren. De meeste dingen kun je het beste in de koelkast bewaren of - als daar geen plaats is - in de kelder. Sommige mensen denken dat je bepaalde producten niet in de koelkast kunt bewaren. Een bekend voorbeeld daarvan is de banaan. Toch kun je ook een banaan langer in de koelkast bewaren dan daarbuiten. Het is wel zo dat een banaan in de koelkast sneller bruin wordt, maar dat is alleen aan de buitenkant het geval.

Bepaalde producten als appels en aardappels gaan lang mee. Je moet wel oppassen. De precieze houdbaarheid hangt heel erg af van de omstandigheden waarin het wordt bewaard: vooral de vochtigheid en temperatuur zijn bepalend. Wat vast staat is dat ook appels en aardappels uiteindelijk bederven. Controleer ook dit soort producten dus regelmatig en eet eerst het oude op.

Hou de kosten van maaltijden in de gaten

Hou in de gaten wat elke maaltijd kost en waar de meeste kosten in zitten. Door hier bewust mee om te gaan, kun je behoorlijk wat kosten besparen. Probeer voor jezelf uit te vinden wat een maaltijd duur maakt en welke maaltijden het goedkoopst zijn. De grootste kostenverschillen zullen waarschijnlijk zitten tussen het zelf klaarmaken en het halen of bezorgen van maaltijden. Zo is zelf thuis frituren waarschijnlijk een stuk voordeliger dan patat en snacks halen in de snackbar.

Eet minder vlees

Vlees is over het algemeen het duurste onderdeel van de maaltijd. Daarmee is het ook direct hetgeen waar je het meest op kunt besparen. Je kunt er voor kiezen om 1 of 2 keer in de week geen vlees te eten. Ook kun je de mindering in de hoeveelheid vlees verdelen over de maaltijden. Je maakt de gehaktballen wat kleiner en vermindert de hoeveelheid vlees in de macaroni en nasi.

Bedenk goedkope alternatieven

Je hoeft je eetpatroon niet verschrikkelijk aan te passen om te besparen op eten. Soms gaat het eenvoudig om het het vervangen van producten door vergelijkbare producten. Zo zijn hamburgers uit de koeling van de supermarkt over het algemeen niet veel duurder dan gehakt. Toch kan het nog goedkoper, door hamburgers uit de vriezer te kopen.

Voor veel producten geldt daarnaast dat je ze vaak goedkoper zelf kunt maken. Kant-en-klaarmaaltijden zijn sowieso duurder dan maaltijden die je zelf bereidt, maar je kunt vaak ook besparen door sausjes zelf te bereiden. Met melk, bloem en kruiden kun je vaak heel wat voor elkaar krijgen. Op boodschappen valt op deze manier nog heel wat te besparen.

Verbouw zelf groente en fruit

Wanneer je bepaalde producten zelf verbouwt, hoef je ze niet meer te kopen. In bijvoorbeeld Oost-Europa doen heel veel mensen dat. Daar kun je er dan ook behoorlijk wat op verdienen, doordat de lonen laag liggen en de producten in verhouding daarmee behoorlijk prijzig zijn. In Nederland geldt over het algemeen dat het weinig oplevert om voedsel zelf te verbouwen. Echter, wanneer je bewust producten gaat verbouwen die in de supermarkt behoorlijk duur zijn, kun je toch nog het één en ander besparen, ook met een kleine tuin. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van tomaten, peultjes of aardbeien. Zelf groente en fruit verbouwen scheelt niet alleen geldt, maar kan ook nog eens een hele leuke hobby zijn en het is leerzaam voor kinderen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier manieren om geld te besparen op biologisch etenBiologisch eten is al een tijdje een hype, het is beter voor jou, en het is beter voor het milieu. Biologisch voedsel is…
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Geld besparen op eten en drinkenGeld besparen op eten en drinkenGeld besparen kan op vele manieren en het kan worden gedaan door verschillende aanpassingen in de leefstijl te maken. Hi…
Geld besparen op boodschappenGeld besparen op boodschappenBoodschappen doen is voor veel mensen een wekelijkse of dagelijkse bezigheid, maar veel mensen zijn niet precies op de h…

Het gebruik van mes en vorkHet gebruik van mes en vorkDe maaltijd nuttigen met mes en vork is in West-Europa niet meer weg te denken. Het is basisprincipe nummer één van onze…
Valentijn VerwendinerValentijn is dé dag waarop geliefden elkaar verrassen, elkaar verwennen en geschenkjes geven. Het is ook dé dag waarop d…
Bronnen en referenties
Reactie

Miranda, 12-05-2013
Van kliekjes van een paar dagen kun je vaak een heerlijke overschotel of hartige taart maken. En restjes groente (de meeste groentes dan) smaken heerlijk door een groentesoepje. Zo eet je dus niet hetzelfde als t orginele gerecht, maar benut je wel alles! Eet smakelijk! Reactie infoteur, 13-05-2013
Dank voor de tip!

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 26-10-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.