Fastfood voor kinderen: verbieden of niet?

Fastfood voor kinderen: verbieden of niet? Het merendeel van de kinderen is enorm verzot op fastfood. Hamburgers, pizza's en snacks uit de frituur zijn heel erg in trek bij jongeren. Nochtans is fastfood niet echt gezond en doe je er als ouder goed aan om de consumptie ervan te beperken. Hamburgerketens zoals Quick, Burger King en McDonald's spelen in op de fastfoodcultuur met de lancering van smakelijk uitziende reclames en kortingsbonnen. Fastfood bevat enorm veel calorieën en verzadigde vetten. Op gezondheidsvlak is fastfood dus geen topper voor jouw kinderen. Indien je kinderen gevarieerd en gezond eten, is een maandelijkse zonde echter geen probleem.

Trek als ouders een grens

Een occasionele fastfoodmaaltijd hoeft echt geen probleem te zijn. De gezondheidsrisico’s zijn minimaal indien je de consumptie ervan beperkt. Bij te veel hamburger- en frietconsumptie bestaat er wel een risico op overgewicht bij kinderen. Te grote inname van verzadigde vetten kunnen op latere leeftijd ook leiden tot obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Het is dus aan de ouders om ook je verantwoordelijkheid te nemen en erop toe te zien dat je kind niet overdrijft in de consumptie van fastfood.

Bron: Davidz, PixabayBron: Davidz, Pixabay

Fastfood voor kinderen verbieden hoeft niet

Sommige ouders vinden dat fastfood volledig moet gebannen worden voor kinderen. Andere ouders vinden dan weer dat het wel moet kunnen. De waarheid ligt tussenin. Fastfood voor kinderen verbieden hoeft absoluut niet. Verbieden hoef je dan ook niet te doen. Het zou ook niet echt verstandig zijn omdat fastfood nu eenmaal eigen is aan onze maatschappij. Bovendien wordt iets dat verboden wordt door de ouders, nog aantrekkelijker voor kinderen. De meest verstandige optie is dus om de gulden middenweg te bewandelen. Eén bezoekje per maand aan een hamburgerketen of frituur kan heus geen kwaad. De zonde kan je compenseren door je kinderen dagelijks fruit en groenten te laten eten.

Tips om verstandig met fastfood om te gaan

Lees de voedingswaarde op het menu

Indien de ouders de voedingswaarde en calorieën van hamburgers en frieten te zien krijgen, dan blijkt dat ze bij de keuze van een fastfoodmaaltijd minder calorierijk bestellen dan als ze geen menu te zien krijgen. Ouders zijn zich dus wel ten volle bewust van deze ongezonde voeding. Het loont dus de moeite om even te overlopen wat een beetje gezonder is tussen al de ongezonde snacks.

Een keer per maand volstaat

Tracht het bezoek aan een fastfoodketen te beperken tot één keer per maand. Als je toch meerdere malen per maand uit eten gaat, dan doe je er goed aan om ook eens een familierestaurant te bezoeken. Op de menukaart vind je er meer gezonde gerechten terug zoals vis en slaatjes. Het is dan ook aan jou om je kinderen te stimuleren om niet telkens hamburgers met frieten te eten.

Geef zelf het goede voorbeeld

Als jijzelf geen moeite doet om gezond te eten, dan zullen je kinderen het ook niet nodig vinden. Je kinderen fastfood weigeren en zelf elke dag frietjes of pizza eten, getuigt van een weinig educatieve opvoeding. Als ouders dien je het voorbeeld te geven.

Eet gezond, zelfs in het fastfoodrestaurant

Zelfs in een fastfoodketen staan er enkele gezonde alternatieven op het menu. Fastfoodrestaurants krijgen immers bakken kritiek over zich heen voor de ongezonde voeding en zij moeten dus een antwoord formuleren op dit negatief imago. Bepaalde ketens richten zich op kipgerechten omdat dit gezonder is dan rundvlees. De meeste fastfoodketens bieden nu ook al gezonde salades of vegetarische gerechten aan. In het restaurant kan je je kinderen adviseren dat ze de ene keer een hamburger met rundvlees moeten kiezen, en de andere keer een hamburger met kip of een salade.

Gezond fastfood

Broodje gezond

Een belegd broodje kan een gezonde snelle hap zijn als je het belegt met gezonde producten zoals kaas, zalm, kipfilet enzovoort. Groentjes horen er uiteraard ook bij. Laat echter mayonaise of een ander sausje achterwege omdat dit dikmakers zijn. Kinderen vinden het leuk om een krokant broodje uit de vuist te mogen eten.

Sushi's
Sushi’s zijn gezonde Japanse hapjes op basis van vis, groenten en rijst. Tegenwoordig kan men sushi’s zelfs als kant-en-klaar gerechtjes vinden in de supermarkt.

Wraps

Wraps worden meer en meer populair in onze eetcultuur. Wraps bestaat uit een rolletje deeg gevuld met heel wat gezonde dingen zoals kip (of vlees), maïs, paprika, sla, tomaat, enzovoort. De samenstelling van de wrap bepaal je zelf.

Noedels

Noedels kunnen beschouwd worden als een volwaardige snack. Noedels bestaan uit ongerezen deeg en worden gekookt in water. Er bestaan noedels met tarwe, rijst, boekweit, enzovoort. Noedels vullen heel snel de maag van het kind en worden bovendien opgediend met gezonde wokgroenten en kip (of vlees).
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astma en overgewichtAstma en overgewichtAstma en overgewicht: het is al langer duidelijk dat die twee vaak samengaan. Astma is een chronische ontsteking van de…
Wat is fastfoodWat is fastfoodFastfood, bijna iedereen eet het wel eens omdat het bijvoorbeeld lekker is, snel gaat of goedkoop lijkt. De fastfoodkete…
Gevaren van fastfoodGevaren van fastfoodHet is algemeen wel bekend. Fastfood is schadelijk voor de gezondheid. Maar waarom komt het dan toch dat er nog zoveel m…
Obesitas epidemie in de Verenigde StatenIn de laatste jaren is het gemiddeld gewicht in de Verenigde Staten zwaar toegenomen, ongeveer 65 % volwassen Amerikanen…

Picnic, de online supermarktPicnic, de online supermarktVeel “gewone” supermarkten rekenen bezorgkosten voor de boodschappen die ze aan huis leveren. Dit is voor veel mensen di…
Uitleg en werking van AH Pick Up Points & AH BezorgserviceUitleg en werking van AH Pick Up Points & AH BezorgserviceDe Pick Up Points & Bezorgservice van Albert Heijn zijn een moderne manier van boodschappen doen. Bij de AH Pick Up Poin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pashminu, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Fastfood, 5 augustus 2015
  • Goedgevoel.be, http://www.goedgevoel.be/gg/nl/15/home/12437/Fastfood/actua/index.dhtml, 5 augustus 2015
  • Fastfood, waar trek je als ouder de grens, Gezond eten & bewegen van 0 tot 18 jaar, bijlage bij Goed Gevoel
  • Kleinkind.be, http://www.kleinkind.be/webpaginas/Groei%20en%20ontwikkeling%20van%20een%20kind/Voeding%20en%20lichamelijke%20fitheid/Fastfood.html, 5 augustus 2015
  • Nieuwsblad.be, http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140414_01067391, 5 augustus 2015
  • Afbeelding bron 1: Davidz, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.