Alternatieve manieren van fruit eten, lekker en gezond
Iedereen weet dat fruit eten gezond is, maar niet iedereen vindt fruit ook even lekker en dan gaat het met twee stuks fruit per dag, wat nog steeds de norm is, maar erg moeizaam. Je kunt fruit ook op een andere manier tot je nemen en dan gaat het wellicht beter. Verder kan het geen kwaad nog eens te kijken naar wat fruit allemaal voor het lichaam doet.
Combineer met fruit
Fruit kan je op verschillende manieren eten en als niet zo’n liefhebber van het gewone stukje fruit bent, kijk dan naar andere mogelijkheden.
Bowl
Fruit kan je op meerdere manieren verwerken en een daarvan is zelf een eenvoudige bowl aanmaken. Het werkt als volgt:
- Voeg enkele fruitsoorten naar smaak bij elkaar. Denk hierbij aan ananas, aardbeien, bessen, peer, appel e/o banaan.
- Vang het nat van de vruchten op en doe er wat suikervrije siroop bij (te koop in de natuurwinkel).
- Laat het geheel een tijd afgedekt in de koeling staan om het vervolgens op een later tijdstip leeg te lepelen.
- Voor de avonduren kan je er desgewenst nog een scheutje wijn aan toevoegen (maar niet te veel, dat is dan weer niet goed).
Fruitijsblokjes
Ideaal voor de warmere dagen en helemaal om aan kinderen te geven. Het werkt als volgt:
- Pak enkele fruitsoorten naar wens en maak deze klein of pers ze uit.
- De kleine stukjes fruit leg je in het malletje van de ijsblokjesmaker.
- Het sap giet je in het malletje van de ijsblokjesmaker.
- Doe er een beetje water bij tot het water tot de rand komt.
- Zet het in de vriezer tot alles goed bevroren is.
- Trakteer jezelf of kinderen op warmere dagen enkele blokjes (ook een prima vervanger voor een glas water).
Bron: Jill111, Pixabay Zuivel
Zuivel is bij uitstek geschikt om fruit in te verwerken. Als je van zuivel houdt, kan je perfect combineren met verschillende soorten fruit. Denk hierbij aan (magere) kwark of (magere) yoghurt, ook de sojavormen zijn prima te combineren.
Heerlijk om een aardbeien, (rode of blauwe) bessen, stukjes appel of peer, frambozen, banaan en zelfs stukjes mango in te verwerken. De nattere fruitsoorten zoals ananas, kiwi, abrikozen en mandarijnen of sinaasappel kunnen ook, maar verdunnen je zuivel wat meer. Als je dit niet erg vindt, is het ook prima te combineren.
Blender
Lekker fruit in de blender werkt in de ochtend ook prima. Zo krijg je een stoot vitamine naar binnen. Het is goede vervanging van het ontbijt. Maar je moet dan wel fruit nemen met veel vezels, anders hebben je darmen niet genoeg te verwerken.
Bron: Romanov, Pixabay Denk hierbij aan:
- banaan
- kiwi
- ananas
- aardbeien
- sinaasappel
- (rode of blauwe) bessen
- stukjes meloen
Maak er een geheel van met wat blaadjes mint, eventueel een scheutje koud water (afhankelijk van de hoeveelheid sap) en desgewenst wat kokos voor de liefhebber. Maar je kunt het ook combineren met groenten zoals spinazie of selderij.
Bron: 3dman Eu, Pixabay Calorieën
Het aantal calorieën per fruitsoort loopt wel iets uiteen. Bijgaand enkele van de meer gangbare fruitsoorten (uitgaan van calorieën per stuks fruit tenzij aangegeven). Eet je ze in normale porties, dan betreft het nog steeds relatief weinig calorieën:
- appel: 60
- sinaasappel: 56
- meloen (10 gram): 1
- mandarijn: 23
- kers: 2
- peer: 61
- aardbei: 5
- druif (10 gram): 6
- bes (10 gram): 3
- kiwi: 30
- banaan: 88
- mango (10 gram): 5
- ananas (10 gram): 5
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Wat doet fruit voor je?
We weten dat fruit goed voor de huid is, maar waar is fruit nog meer goed voor? Enkele van de meer bekende fruitsoorten onder de gezondheidsloep.
- Fruit met betacaroteen ofwel vitamine A is goed voor de ogen. Denk hierbij aan fruitsoorten als abrikozen en perziken, sinaasappels.
- In de steenvruchten abrikozen, perziken en nectarine zit ook nog luteïne en zeaxanthine. Het vormt als het ware een zonnebril voor de ogen en beschermt het netvlies (tegen veroudering).
- Lycopeen is een antioxidant en treffen we onder meer in watermeloen aan. Het beschermt mogelijk bij prostaatkanker en is daarnaast de ultieme dorstlesser. Bovendien, voldoende drinken doet de huid ook weer goed.
- Vitamine C, die we onder meer in sinaasappels en aardbeien aantreffen, is goed om onze weerstand op peil te houden.
- Men zegt dat geel goed voor de bloeddruk is, omdat daar kalium in zit. De banaan is daar een voorbeeld van, maar ook de honingmeloen.
- In pruimen treffen we veel antioxidanten aan en dat is goed om ziektes buiten de deur te houden.
- Een andere bloeddrukverlager is de bes, met name de rode bes. Zo’n twee ons per dag is een goede hoeveelheid.
- De aardbei bevat veel vitamine C en foliumzuur. Goed tegen bloedarmoede en prima voor de weerstand.
Tot slot
Fruit is gezond, dat zal niemand ontkennen. Maar niet iedereen eet fruit zo eenvoudig als het veelal aangeboden wordt. Verwerk het dan op een andere manier, maar neem het in ieder geval dagelijks tot je en varieer!