Een fris fruitontbijt

Een fris fruitontbijt Ook in de warmere maanden is het belangrijk om goed te eten, maar het kan allemaal wel wat luchtiger. Zo is fruit in combinatie met zuivel fris, lekker en vooral ook erg gezond. Wat mogelijkheden om fruit als hoofdbestanddeel van het ontbijt te laten zijn en toch te kunnen variëren.

Meloen

Meloen is fris en gezond en als je verschillende soorten combineert, de groenteman heeft meestal vers gesneden meloen in verschillende soorten, en dit in een bakje met magere yoghurt doet (zo’n 250 ml yoghurt en 250 gram fruit) maak je een vers en fris ontbijt klaar. Doe er nog een theelepel aardbeienjam of een 4-tal echte aardbeien bij en meng het geheel goed. Even in de koeling en ontbijten.

Watermeloen

Met watermeloen kan je dezelfde combinatie maken als met de gewone meloen, maar vervang daar de aardbeien door wat schijfjes kiwi en druppel er wat limoen bij. Weer even in de koeling en serveren maar.

Banaan, kiwi en rode bessen

Magere yoghurt laat zich ook prima combineren met de volle smaak van banaan. Snij de banaan in plakken en doe hetzelfde met de kiwi. Meng het goed en doe als laatste de rode bessen en wat rode bessensap erbij.

Peer, appel en ananas

Naast magere yoghurt is magere kwark ook prima om als ontbijt te gebruiken. Niet iedereen vindt de smaak van kwark even lekker en soms is wat zoetigheid toevoegen voldoende om de smaak wat rijker te maken. Maak een peer een rode appel en een ananas klein. Meng dit goed en voeg het toe aan de kwark. Doe er als laatste wat ananassap bij en meng dit door de kwark. Even in de koeling en je kunt ontbijten.

Aardbeien, rode bessen, frambozen

Voorzie de magere yoghurt van rode vruchten door deze vruchten schoon te maken, de aardbeien te halveren en toe te voegen aan de yoghurt. Hou wat vruchten apart en pers deze tot een sapje. Doe dit er als laatste doorheen en eerst weer even in de koeling voor het geserveerd kan worden.

Kiwi, mandarijn

Kiwi en mandarijn geeft ook een aparte combinatie en kan bij yoghurt en kwark prima. Een theelepel aardbeienjam maakt het geheel wat romiger van smaak.

Appels

Er zijn veel verschillende soorten appel en als je verschillende soorten combineert, en doe er vooral ook een granny smith bij, krijg je een zacht zoete smaak. Met magere yoghurt en wat limoensap gemengd krijg je een aparte smaak.

Vloeibare varianten

Drinkontbijt

Je kunt van al deze fruitvarianten een vloeibare versie maken en dit kan het gemakkelijkste in de blender. Doe het schoongemaakte fruit in de blender, doe de yoghurt of kwark erbij en wat ijsblokjes (niet te veel, het mag niet waterig worden) en laat het fruit klein worden.

Wil je de vloeibare variant wat romiger maken, doe er dan een klein beetje room bij. Niet te veel, want dit kan de smaak al snel te “vet” maken.

Vloeibaar fruit

Je kunt ook kiezen om het fruit in de blender stevig te pureren en er een geheel vloeibare versie van te maken. Deze vloeibare versie kan ook door de yoghurt of kwark gedaan worden. Alleen vinden veel mensen het prettig om het fruit te proeven als geheel. Qua vitamines maakt het niet uit.

Gezond

Veel mensen eten te veel koolhydraten en door het ontbijt door een fruitmelange te vervangen krijg je en genoeg fruit voor de dag binnen en laat je wat koolhydraten staan. Want die krijg je op de dag in andere zaken al voldoende binnen.
Een fruitontbijt met wat zuivel is prima om de dag mee te beginnen.

Als fruit meer dan gemiddeld de smaak van de ochtend moet bevestigen maak van de 2 x 250 de combinatie 350 gram fruit en 150 ml zuivel.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voeding met weinig tot geen koolhydratenVoeding met weinig tot geen koolhydratenAls je voor jezelf of in overleg besloten hebt de koolhydraten te beperken, dan is het in het begin nogal eens zoeken na…
Overgewicht door slecht ontbijtOvergewicht door slecht ontbijtWat je overdag eet, geeft jouw lichaam die dag energie en bouwstoffen. Alles wat overblijft, wordt de nacht daarop gebru…
Gezond ontbijtenGezond ontbijtenHet ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag. Het geeft energie en zet je stofwisseling in werking. Je bent in…
Tips voor een evenwichtig en gezond ontbijtTips voor een evenwichtig en gezond ontbijtHet ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag en helpt je je overgewicht te verliezen. Zonder ontbijt aa…

Maak een perfecte cappuccinoMaak een perfecte cappuccinoIedereen kan een kopje koffie zetten, veel mensen vinden het prettig om een kopje koffie te drinken met een speciale sma…
De paasbrunch, aankleding en receptenDe paasbrunch, aankleding en receptenVoor veel mensen begint het een traditie te worden, de paasbrunch. Geen ontbijt, want we slapen lekker uit en geen lunch…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.