Het 'gewone' alledaagse fruit
In dit artikel vindt u informatie over vier verschillende "alledaagse" fruitsoorten. De vier fruitsoorten die besproken worden zijn appelen, peren, sinaasappelen en de banaan als laatste. Deze vier fruitsoorten zijn de alledaagse typen fruit. Het is in elke supermarkt of groentenboer te vinden en zijn dan ook de grootverbruikers in de fruitcategorie.
Alledaagse Fruitsoorten
Via de onderstaande links komt u direct terecht bij de door u geselecteerde groente. Natuurlijk kunt u ook gewoon scrollend naar beneden.
Appelen
Appelen zijn granaatvruchten, vruchten met een typisch in kamers verdeeld klokhuis. Vierduizend jaar geleden werde ze al geteeld in boomgaarden in het Midden-Oosten. Tegenwoordig kennen we ruim 7000 soorten, waarvan de meeste echter pas in de 18e en 19e eeuw werden ontwikkeld.
De appel is de meest gegeten vrucht in Nederland. Gemiddeld eten we ongeveer 20 kilogram appelen per persoon per jaar. De meeste van die appelen worden hier geteeld. De smaak loopt per ras uiteen van zuur tot zoet. Ook de oogsttijd en beschikbaarheid verschilt per ras.
Een appel is veelzijdig en kan uit de hand worden gegeten, verwerkt tot moes of in gebak, smaak en/of kleur verbeteren van gerechten. Maar niet elke appel leent zich even goed voor elke gewenste toepassing.
Inhoud per 100 gram:
- Kcal: 48
- Vitamine C: 10 mg
- Natrium: 2 mg
- Kalium: 120 mg
- Calcium: 4 mg
- Fosfor: 10 mg
Peren
Peren zijn nauw verwant aan appelen. Illustratief daarvoor is de eeuwenlange discussie over de kwee. In sommige landen heet deze vrucht kweepeer, in andere landen kweeappel. Peren worden al duizenden jaren geteeld. Maar peren zijn veel kwetsbaarder en waarschijnlijk daardoor minder populair dan appelen.
We onderscheiden hand- en stoofperen. Handperen zijn het hele jaar verkrijgbaar en de meesten komen uit eigen land. De meeste soorten zijn zeer fris en sappig. Enkele rassen zijn geschikt voor opslag in koelhuizen, waardoor ze langer verkrijgbaar zijn. Het oogsten in Nederland begint eind juli, vlak daarvoor komen peren uit het Zuidelijk Halfrond op de markt.
Stoofperen worden in Nederland steeds minder geteeld en komen daarom uit Frankrijk en Spanje.
Inhoud per 100 gram:
- Kcal: 49
- Vitamine C: 3 mg
- Natrium: 6 mg
- Kalium: 65 mg
- Calcium: 7 mg
- Fosfor: 8 mg
Sinaasappelen
De sinaasappel is een citrusvrucht. Sinaasappelen groeien in tropische en subtropische landen. In landen waar de nachten koud zijn wordt de sinaasappel oranje doordat een stof, genaamd chlorophyl, in de schil door kou wordt afgebroken. In tropische landen, waar de nachten warm zijn, blijven sinaasappelen lichtgeel tot groen van kleur. De oranje kleur zegt dus niets over de rijpheid en sinaasappelen worden ook niet geverfd.
We onderscheiden hand- en perssinaasappelen, maar de meeste soorten zijn op beide wijzen bruikbaar. Een echte perssinaasappel heeft vaak wat vezeliger vruchtvlees, waardoor je ze minder makkelijk kunt eten.
Inhoud per 100 gram:
- Kcal: 44
- Vitamine C: 50 mg
- Natrium: 1 mg
- Kalium: 170 mg
- Calcium: 40 mg
- Fosfor: 25 mg
Bananen
De wilde banaan komt oorspronkelijk uit landen als India, Indonesië en Maleisië. Het hoort tot het geslacht Musa, die ongeveer 40 soorten kent. Deze verschillende bananensoorten groeien in planten van ongeveer 8 meter hoog. Bij deze 'schijnbomen' zijn de stammen in feite de bladscheden van de bladeren.
De bananen die wij kennen worden gekweekt in Midden Amerika en op de Canarisch Eilanden. Wereldwijd is de productie van bananen, na de druif, de grootste van alle vruchten.
In Europa eten we gemiddeld per persoon één banaan per week, maar in sommige tropische landen is de consumptie vele malen groter. Daarvan wordt slechts een deel gegeten vanuit de schil. Het grootste deel wordt gestoomd in bladeren, geroosterd of gebruikt om bijvoorbeeld bier van te maken.
Inhoud per 100 gram:
- Kcal: 82
- Vitamine C: 12 mg
- Kalium: 393 mg!
- Calcium: 8,7 mg
- Fosfor: 28 mg
- Magnesium: 30 mg