De voordelen van Cafeine

Dagelijks genieten vele Nederlanders van een dosis cafeïne in de vorm van koffie of cola. Alhoewel er vele negatieve verschijnselen van cafeïne bekend zijn heeft deze stof ook wel enkele zeer positieve bijwerkingen. Elk nadeel heb immers een voordeel. Wat is cafeïne en wat kunt u ervan verwachten.

Wat is Cafeïne

Cafeïne wordt gemaakt door planten als afweermiddel tegen infecties en hongerige belagers. Feitelijk is cafeïne dus een natuurlijke insecticide. De insecticide zorgt ervoor dat bepaalde insecten die de plant belagen verlamd raken of doodgaan. Wij mensen nemen deze insecticide tot ons in de vorm van koffie, thee, cola, energiedrankjes als Red Bull en geneesmiddelen (bijvoorbeeld in paracetamol om het versuffende effect tegen te gaan).

Cafeïne valt, net als nicotine, amfetaminen en cocaïne onder de psychoanaleptica. Door deze stof stijgt het gehalte van de neurotransmitter dopamine in ons lichaam. Het gevold hiervan is dat ons centrale zenuwstelsel wordt geactiveerd, we voelen ons fitter en gelukkiger. Het gevolg hiervan is vaak dat u meer wilt, oftewel een verslaving.

Mentale opkikker

Volgens onderzoekers van de universiteit van Bristol zorgt zelfs een niet verslavende cafeïnedosis van 60 milligram ervoor dat we informatie beter opnemen en fitter worden. Bovendien verbeterd deze stof de waakzaamheid en het reactievermogen. Onderzoek heeft aangetoond dat 2 of 3 kopjes koffie voor het rijden en tenminste 1 kopje koffie in elke rustpauze risico’s vermindert. Daarnaast onderdrukt cafeïne vermoeidheid waardoor nog enige tijd fitter kan worden doorgewerkt.

Voorkomt Spierpijn

Wat andere voedingssupplementen, visolie en zelfs aspirine niet voor elkaar krijgen doet cafeïne wel, het voorkomt spierpijn. Dit wil niet zeggen dat u onbeperkt kunt sporten en nooit meer last zult hebben van spierpijn maar onderzoek heeft aangetoond dat de spierpijn een stuk minder is door cafeïne in te nemen. Waarschijnlijk wordt het signaal van spierpijn door de cafeïne geblokkeerd. Hoe dit echter precies gebeurt is nog onduidelijk.

Zenuwziektevrij

Ziekten als Parkinson en Alzheimer worden door een gebrek aan dopamine veroorzaakt. Cafeïne verhoogt juist de aanmaak van dit hormoon waardoor fanatieke koffiedrinker (en theedrinker) minder met neurologische aandoening te kampen zal hebben. Uit onderzoek is gebleken dat mannelijke “koffieweigeraars” vijf keer zoveel kans op Parkinson hebben als mannen die vier tot zes koppen per dag binnenkrijgen.

Actief Sperma

Het sperma van koffiedrinkende mannen is beweeglijker en sterker dan dat van cafeïne onthouders blijkt uit onderzoek van de universiteit van Sao Paulo

Afvallen en afvalstoffen

Cafeïne stimuleert de spijsvertering en verhoogt de verbranding van vet. De stoelgang wordt door een regelmatige inname regelmatiger en minder afvalstoffen blijven in ons lichaam achter. Resultaat: een overbevolkt toilet maar ook minder darmkanker volgens de Univeriteit van Munster. Niet voor niets is cafeïne dan ook een populaire stof in dieetpillen van allerlei soorten.

Jeukvrij

Als je allergisch bent zorgt de cafeïne voor een verminderde werking van de histamine, de substantie die allergische verschijnselen (zoals benauwdheid, zwellingen en jeuk veroorzaakt)

Veilig zonnebaden

Muizen die eerst werden ingesmeerd met een cafeïnepapje en onder de zonnebank werden gelegd bleken minder last te hebben van tumoren dan andere muizen. Wellicht treffen wij in het vervolg dan ook cafeïne aan in de nieuwste generatie zonnebrand alhoewel verder onderzoek nog moet uitwijzen of we de cafeïne beter kunnen smeren of innemen. Diezelfde muizen hebben in een ander onderzoek bewezen dat zijn met een dagelijkse dosis cafeïne in combinatie met lichaamsbeweging eveneens minder gevoelig werden voor huidkanker.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alzheimer en Cafeïne: preventief en genezend koffie drinken?Alzheimer en Cafeïne: preventief en genezend koffie drinken?Volgens het boek ‘100 eenvoudige manieren om Alzheimer te voorkomen’ van auteur Jean Carper, kan het gebruiken van cafeï…
Cafeïne en vruchtbaarheidCafeïne en vruchtbaarheidWat is de invloed van cafeïne op de vruchtbaarheid? Het anwoord is afhankelijk of we het hebben over de mannelijke vruch…
Probleem of stoornis: Cafeine verslavingCafeïne is in de hele wereld verreweg de meest gebruikte psychoactieve stof. Ze is makkelijk te verkrijgen uit talrijke…

Basisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepBasisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepEen doorgestoken soep is een soep dat gemixt is. Pureesoepen zijn gepureerde soepen. Lees hier welke bestanddelen deze s…
Bestek - De vorkBestek - De vorkDe vork is misschien wel het meest gebruikte bestek. Goed, soep kun je er niet mee eten, maar vrijwel al het andere voed…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cafe%C3%AFne http://en.wikipedia.org/wiki/Caffeine http://www.onderzoekinformatie.nl/nl/oi/biza/d51000o/OND1286612/ http://www.trimbos.nl/default1385.html http://www.nrgboost.nl/blog/cafeine-de-voordelen-en-de-nadelen/ http://www.ergogenics.org/cafeine.html http://www.medicinfo.nl/%7Bffd2d0b2-7fec-4d90-a333-1d089882a83e%7D http://www.voedingscentrum.nl/EtenEnVeiligheid/Schadelijke+stoffen/Natuurlijke+gifstoffen/In+koffie+(cafe%C3%AFne)/ http://www.psycholoog.net/?p=957 http://www.patientenplatform.nl/kanker/nieuws/training-en-cafeine-verlagen-kans-op-huidkanker.html http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/17096/Cafeine_goed_voor_geheugen_van_vrouwen.html
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.