Kruiden voor in de soep: zorgvuldig kiezen voor juiste smaak
Soep is als warm voorgerecht bij velen zeer populair. De basis van soep wordt gevormd door de bouillon. Bouillon is water waar smaak aan is afgegeven door vlees (eventueel met bot), groente, vis (eventueel met graat) of andere voedingsmiddelen. Het afgeven van de smaak gebeurt door het water eerst met de ingrediënten erin te laten koken en daarna gedurende een bepaalde tijd zacht te laten doorkoken. Op die manier worden de smaakstoffen uit de ingrediënten getrokken en blijven in het water achter waardoor bouillon ontstaat.
Kruiden voor in de soep
Aan de bouillon kunnen talrijke ingrediënten worden toegevoegd waardoor soep ontstaat. Naast de vele ingrediënten die in allerlei soepen kunnen worden verwerkt zijn het vaak de kruiden die extra smaak aan de soep geven. Het kiezen van kruiden kan het best zorgvuldig gebeuren omdat niet alle smaken bij elkaar passen.
Basilicum
Basilicum is een vaste plant maar is niet winterhard. De plant kan wel in huis of in een kas overwinteren. Hij wordt ongeveer 45 centimeter hoog en 30 centimeter breed. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en is zeer geschikt voor tomatengerechten en dus voor tomatensoep.
Bieslook
Bieslook is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. Het is een vaste plant die ook in een bloempot op de vensterbank of het balkon kan worden geweekt. Als de bladstengeltjes regelmatig worden afgeknipt groeit de plant steeds weer aan. Het blad kan fijngesneden en liefst op het laatst aan de soep worden toegevoegd om de smaak volledig te behouden.
Bonenkruid
De smaak van bonenkruid is enigszins bitter. De eenjarige soort groeit in de moestuin met een korte groeitijd van ongeveer vier maanden. Deze soort wordt niet hoger dan 35 cm terwijl de meerjarige plant 50 centimeter kan halen en ongeveer 5 jaar kan groeien in voedzame grond met liefst veel zon.
Citroenmelisse
Citroenmelisse is een vaste plant die naar citroen ruikt en ongeveer 50 centimeter hoog wordt. De plant leeft in de winter door middel van wortelstokken voort maar kan ook eenvoudig geteeld worden in bloempotten. Citroenmelisse is een prima smaakmaker voor soepen.
Dille
Dille komt uit dezelfde plantenfamilie als venkel en kervel. De plant heeft fijne, naaldachtige bladeren en heeft een verfijnde smaak. Dille is rijk aan vitamine C. Om de smaak volledig te behouden wordt dille niet meegekookt in de soep maar op het laatst toegevoegd.
Dragon
Van dragon zijn zowel de blaadjes als de bloemen eetbaar en hebben een bittere, peperachtige anijssmaak. De plant is afkomstig uit Centraal-Azië en wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt in West-Europa.
Foelie
Foelie is een specerij met een vrij zachte smaak. Ook dit kruid wordt vanaf de middeleeuwen gebruikt. Bij het oogsten is foelie karmozijnrood maar krijgt door het drogen een oranjeachtig kleur. Foelie uit Grenada echter is oranjegeel.
Kervel
Kervel is een eenjarige plant en heeft schermen die zijn samengesteld uit witte bloempjes die tamelijk vroeg bloeien. De bladeren zijn echter vóór de bloei het meest aromatisch. De plant kan 100 centimeter hoog worden. Vooral in België is kervelsoep een populaire specialiteit.
Knoflook
Knoflook hoort tot dezelfde familie als ui en bieslook. Knoflook wordt zowel in poederworm als vers toegepast en heeft een zeer doordringende smaak en geur. Knoflook is goed voor de gezondheid omdat het cholesterolverlagend werkt en de bloeddruk verlaagt. In de middeleeuwen dachten mensen dat knoflook heksen en de duivel weg zou houden en dat het bescherming bood tegen de pest.
Lavas
Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd. Het is een kruidachtige plant afkomstig uit Zuid-Europa en werd door de Romeinen verspreid tijdens hun veroveringstochten door Europa. De plant kan hoger worden dan 120 centimeter en groeit het best op voedzame grond. Zowel de bladeren als de zaden hebben een selderijachtige smaak.
Laurier
Laurier komt oorspronkelijk uit landen als Turkije, Georgië en Griekenland. In Nederland wordt de plant gekweekt als kuipplant omdat hij niet volledig winterhard is. Laurierbladeren worden in de soep gebruikt door de bladeren lang te laten meestoven. De bladeren zijn ongeveer 5 centimeter lang en worden meestal gedroogd gebruikt en na het meestoven verwijderd omdat ze niet eetbaar zijn.
Majoraan
Majoraan is een eenjarige plant die viltig behaard is en die tot 60 centimeter hoog wordt. Majoraan wordt ook wel marjolein genoemd en geeft een heerlijke geur aan gerechten. De smaak van majoraan is fris, zoetig en tegelijkertijd gekruid. Wilde marjolein is oregano.
Nootmuskaat
Nootmuskaat is afkomstig van de muskaatboom die groeit in tropische kustgebieden met veel regen. De noot heeft een ovale vorm en is zeer hard waardoor hij alleen in geraspte vorm te gebruiken is als specerij. Door de sterke smaak wordt nootmuskaat slechts in kleine hoeveelheden toegepast. Ook nootmuskaat wordt al sinds eeuwen gebruikt in Europese keukens.
Peterselie
Er zijn drie soorten peterselie namelijk krulpeterselie, bladpeterselie en wortelpeterselie. De bladeren en de wortel kunnen gedroogd of ingevroren worden waarna ze lang kunnen worden bewaard. Het kruid mag niet meegekookt worden omdat het anders zijn smaak verliest. Peterselie is een tweejarige kruidachtige plant die groeit op rijke en vochtige grond liefst in de volle zon of halschaduw.
Rozemarijn
Rozemarijn is een houtige, winterharde, meerjarige en groenblijvende heester die oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Klein-Azië komt. De takken van de rozemarijn kunnen 50 tot 150 centimeter lang worden. De smaak van rozemarijn is vrij sterk. Bij de Grieken en Romeinen was rozemarijn een symbool voor liefde, vriendschap en trouw. Er zijn al restanten van rozemarijn gevonden in de piramiden van de Egyptenaren.
Selderij
Selderij wordt in drie vormen gebruikt namelijk snijselderij, bleekselderij en knolselderij. Van snijselderij wordt het blad en de steel gebruikt en van bleekselderij alleen de steel. Knolselderij bestaat uit een knol die net boven de grond wordt gevormd en vooral in erwtensoep wordt meegekookt. De jonge bladeren van de knolselderij zijn ook eetbaar. Alle drie soorten selderij worden in soepen verwerkt.
Tijm
Tijm is een kruidachtige en houtachtige plant die een sterk aromatische geur heeft en tot 30 centimeter hoog wordt. Tijm kan heel eenvoudig worden gedroogd door bijvoorbeeld aan de waslijn te hangen of op te hangen in een goed geventileerde kamer. De blaadjes kunnen na het drogen verkruimeld worden en in een gesloten pot worden bewaard.
Venkel
Venkel is een plant die naar anijs smaakt en waarvan de takken en draadachtige bladeren als kruid worden gezien. De verdikking van de onderkant van de steel wordt ook als groente gegeten. De venkelplant kan meer dan manshoog worden.
Zorgvuldig kiezen voor juiste smaak
Het kiezen van de kruiden die aan de soep worden toegevoegd is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Maar daarbij geldt dat niet alle kruiden goed bij elkaar passen dus kruiden moeten worden toegevoegd op basis van kennis welke kruiden wel bij elkaar passen.
- Aspergesoep: dille - majoraan - nootmuskaat - rozemarijn - tijm
- Bouillon: basilicum - dragon - foelie - majoraan - laurier - tijm
- Champignonsoep: bieslook - tijm - citroenmelisse - rozemarijn
- Erwtensoep: bonenkruid - basilicum - dragon - knolselderie - majoraan - rozemarijn - salie - tijm
- Groentesoep: basilicum - bonenkruid - dragon - kervel - lavas - rozemarijn
- Kippensoep: basilicum - foelie - majoraan - kervel - tijm
- Preisoep: bieslook - citroenmelisse - lavas - peterselie
- Tomatensoep: basilicum - bieslook - dragon - lavas - majoraan - tijm
- Uiensoep: kervel - knoflook - peterselie
- Vissoep: bieslook - dragon - laurier - tijm - venkel
Lees verder