Kruiden voor in de soep: zorgvuldig kiezen voor juiste smaak

Kruiden voor in de soep: zorgvuldig kiezen voor juiste smaak Soep is als warm voorgerecht bij velen zeer populair. De basis van soep wordt gevormd door de bouillon. Bouillon is water waar smaak aan is afgegeven door vlees (eventueel met bot), groente, vis (eventueel met graat) of andere voedingsmiddelen. Het afgeven van de smaak gebeurt door het water eerst met de ingrediënten erin te laten koken en daarna gedurende een bepaalde tijd zacht te laten doorkoken. Op die manier worden de smaakstoffen uit de ingrediënten getrokken en blijven in het water achter waardoor bouillon ontstaat.

Kruiden voor in de soep

Aan de bouillon kunnen talrijke ingrediënten worden toegevoegd waardoor soep ontstaat. Naast de vele ingrediënten die in allerlei soepen kunnen worden verwerkt zijn het vaak de kruiden die extra smaak aan de soep geven. Het kiezen van kruiden kan het best zorgvuldig gebeuren omdat niet alle smaken bij elkaar passen.

Basilicum

Basilicum is een vaste plant maar is niet winterhard. De plant kan wel in huis of in een kas overwinteren. Hij wordt ongeveer 45 centimeter hoog en 30 centimeter breed. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en is zeer geschikt voor tomatengerechten en dus voor tomatensoep.

Bieslook

Bieslook is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. Het is een vaste plant die ook in een bloempot op de vensterbank of het balkon kan worden geweekt. Als de bladstengeltjes regelmatig worden afgeknipt groeit de plant steeds weer aan. Het blad kan fijngesneden en liefst op het laatst aan de soep worden toegevoegd om de smaak volledig te behouden.

Bonenkruid

De smaak van bonenkruid is enigszins bitter. De eenjarige soort groeit in de moestuin met een korte groeitijd van ongeveer vier maanden. Deze soort wordt niet hoger dan 35 cm terwijl de meerjarige plant 50 centimeter kan halen en ongeveer 5 jaar kan groeien in voedzame grond met liefst veel zon.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is een vaste plant die naar citroen ruikt en ongeveer 50 centimeter hoog wordt. De plant leeft in de winter door middel van wortelstokken voort maar kan ook eenvoudig geteeld worden in bloempotten. Citroenmelisse is een prima smaakmaker voor soepen.

Dille

Dille komt uit dezelfde plantenfamilie als venkel en kervel. De plant heeft fijne, naaldachtige bladeren en heeft een verfijnde smaak. Dille is rijk aan vitamine C. Om de smaak volledig te behouden wordt dille niet meegekookt in de soep maar op het laatst toegevoegd.

Dragon

Van dragon zijn zowel de blaadjes als de bloemen eetbaar en hebben een bittere, peperachtige anijssmaak. De plant is afkomstig uit Centraal-Azië en wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt in West-Europa.

Foelie

Foelie is een specerij met een vrij zachte smaak. Ook dit kruid wordt vanaf de middeleeuwen gebruikt. Bij het oogsten is foelie karmozijnrood maar krijgt door het drogen een oranjeachtig kleur. Foelie uit Grenada echter is oranjegeel.

Kervel

Kervel is een eenjarige plant en heeft schermen die zijn samengesteld uit witte bloempjes die tamelijk vroeg bloeien. De bladeren zijn echter vóór de bloei het meest aromatisch. De plant kan 100 centimeter hoog worden. Vooral in België is kervelsoep een populaire specialiteit.

Knoflook

Knoflook hoort tot dezelfde familie als ui en bieslook. Knoflook wordt zowel in poederworm als vers toegepast en heeft een zeer doordringende smaak en geur. Knoflook is goed voor de gezondheid omdat het cholesterolverlagend werkt en de bloeddruk verlaagt. In de middeleeuwen dachten mensen dat knoflook heksen en de duivel weg zou houden en dat het bescherming bood tegen de pest.

Lavas

Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd. Het is een kruidachtige plant afkomstig uit Zuid-Europa en werd door de Romeinen verspreid tijdens hun veroveringstochten door Europa. De plant kan hoger worden dan 120 centimeter en groeit het best op voedzame grond. Zowel de bladeren als de zaden hebben een selderijachtige smaak.

Laurier

Laurier komt oorspronkelijk uit landen als Turkije, Georgië en Griekenland. In Nederland wordt de plant gekweekt als kuipplant omdat hij niet volledig winterhard is. Laurierbladeren worden in de soep gebruikt door de bladeren lang te laten meestoven. De bladeren zijn ongeveer 5 centimeter lang en worden meestal gedroogd gebruikt en na het meestoven verwijderd omdat ze niet eetbaar zijn.

Majoraan

Majoraan is een eenjarige plant die viltig behaard is en die tot 60 centimeter hoog wordt. Majoraan wordt ook wel marjolein genoemd en geeft een heerlijke geur aan gerechten. De smaak van majoraan is fris, zoetig en tegelijkertijd gekruid. Wilde marjolein is oregano.

Nootmuskaat

Nootmuskaat is afkomstig van de muskaatboom die groeit in tropische kustgebieden met veel regen. De noot heeft een ovale vorm en is zeer hard waardoor hij alleen in geraspte vorm te gebruiken is als specerij. Door de sterke smaak wordt nootmuskaat slechts in kleine hoeveelheden toegepast. Ook nootmuskaat wordt al sinds eeuwen gebruikt in Europese keukens.

Peterselie

Er zijn drie soorten peterselie namelijk krulpeterselie, bladpeterselie en wortelpeterselie. De bladeren en de wortel kunnen gedroogd of ingevroren worden waarna ze lang kunnen worden bewaard. Het kruid mag niet meegekookt worden omdat het anders zijn smaak verliest. Peterselie is een tweejarige kruidachtige plant die groeit op rijke en vochtige grond liefst in de volle zon of halschaduw.

Rozemarijn

Rozemarijn is een houtige, winterharde, meerjarige en groenblijvende heester die oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Klein-Azië komt. De takken van de rozemarijn kunnen 50 tot 150 centimeter lang worden. De smaak van rozemarijn is vrij sterk. Bij de Grieken en Romeinen was rozemarijn een symbool voor liefde, vriendschap en trouw. Er zijn al restanten van rozemarijn gevonden in de piramiden van de Egyptenaren.

Selderij

Selderij wordt in drie vormen gebruikt namelijk snijselderij, bleekselderij en knolselderij. Van snijselderij wordt het blad en de steel gebruikt en van bleekselderij alleen de steel. Knolselderij bestaat uit een knol die net boven de grond wordt gevormd en vooral in erwtensoep wordt meegekookt. De jonge bladeren van de knolselderij zijn ook eetbaar. Alle drie soorten selderij worden in soepen verwerkt.

Tijm

Tijm is een kruidachtige en houtachtige plant die een sterk aromatische geur heeft en tot 30 centimeter hoog wordt. Tijm kan heel eenvoudig worden gedroogd door bijvoorbeeld aan de waslijn te hangen of op te hangen in een goed geventileerde kamer. De blaadjes kunnen na het drogen verkruimeld worden en in een gesloten pot worden bewaard.

Venkel

Venkel is een plant die naar anijs smaakt en waarvan de takken en draadachtige bladeren als kruid worden gezien. De verdikking van de onderkant van de steel wordt ook als groente gegeten. De venkelplant kan meer dan manshoog worden.

Zorgvuldig kiezen voor juiste smaak

Het kiezen van de kruiden die aan de soep worden toegevoegd is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Maar daarbij geldt dat niet alle kruiden goed bij elkaar passen dus kruiden moeten worden toegevoegd op basis van kennis welke kruiden wel bij elkaar passen.
  • Aspergesoep: dille - majoraan - nootmuskaat - rozemarijn - tijm
  • Bouillon: basilicum - dragon - foelie - majoraan - laurier - tijm
  • Champignonsoep: bieslook - tijm - citroenmelisse - rozemarijn
  • Erwtensoep: bonenkruid - basilicum - dragon - knolselderie - majoraan - rozemarijn - salie - tijm
  • Groentesoep: basilicum - bonenkruid - dragon - kervel - lavas - rozemarijn
  • Kippensoep: basilicum - foelie - majoraan - kervel - tijm
  • Preisoep: bieslook - citroenmelisse - lavas - peterselie
  • Tomatensoep: basilicum - bieslook - dragon - lavas - majoraan - tijm
  • Uiensoep: kervel - knoflook - peterselie
  • Vissoep: bieslook - dragon - laurier - tijm - venkel

Lees verder

© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf soep makenZelf soep makenZelf soep maken is voor veel mensen teveel werk, zeker in deze drukke tijd. Toch is dat erg zonde. Zelfgemaakte soepen b…
Soep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoepSoep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoepElke soep heeft een basis van bouillon. Die kan men trekken van rundvlees, van beentjes, van wild of gevogelte, van vis…
Zalmsoep of zalm in de soep!Zalmsoep of zalm in de soep!Zalm is een veel gegeten vissoort en zacht van smaak. We beleggen er toastjes mee, eten het als voor- of hoofdgerecht of…
Soep in 15 minuten: pindasoep en kerriesoepTwee snel te bereiden smakelijke soepen met eenvoudige ingrediënten. Zowel de kerriesoep als de pindasoep zijn binnen 15…

Hoe zit dat met die chocoladeletters?Hoe zit dat met die chocoladeletters?Het is eind november, begin december, één van de favoriete cadeautjes om te geven en te krijgen: een chocoladeletter. Me…
Palmolie en het tegengaan van ontbossing door RSPOPalmolie en het tegengaan van ontbossing door RSPOPalmolie is een oliesoort die talrijke toepassingen kent. De olie wordt geperst uit de vruchten van de oliepalm (Elaeis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Soep_(voedsel)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bouillon_(voedsel)
  • http://bouillonmaken.nl/
  • http://kruidenwijzer.vindikhier.nl/soep.php
  • http://www.smulweb.nl/recepten/1430409/Welke-kruiden-in-welke-soep
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.