Hoe zit dat met die chocoladeletters?

Hoe zit dat met die chocoladeletters? Het is eind november, begin december, één van de favoriete cadeautjes om te geven en te krijgen: een chocoladeletter. Meestal gaat het om de eerste letter van je voornaam, soms ook om de beginletter van Sinterklaas zelf. Chocoladeletters zijn in Nederland een populaire lekkernij, die in de sinterklaastijd in verschillende smaken in de winkels ligt. Hoe zit dat met die eetbare letters?

Snoepen...

Voor onze gezondheid is het goed om verstandig en uitgebalanceerd te eten. Veel groente en fruit, en natuurlijk vermijden van verzadigde vetten en een overvloed aan calorieën. Maar laten we eerlijk zijn, zo nu en dan een heel klein beetje zondigen met een zoete lekkernij is ook wel een beetje prettig. Vooral in de sinterklaastijd stijgt het snoepgehalte sterk en vooral chocolade is dan favoriet. Allerlei sinterklazen, pieten en munten van chocolade weten hun weg te vinden naar gretige kindermondjes. En ben maar eerlijk, ook volwassenen zorgen dat ze hun deel wel krijgen. In Nederland is er nóg een chocoladelekkernij die in de sinterklaastijd eigenlijk niet mag ontbreken: de chocoladeletter.

Chocoladeletters en letters van banket

In de sinterklaastijd zijn snoepletters ongekend populair. Bijna iedereen die door de sint wordt bedacht wordt verwend met een chocoladeletter, soms wel meer dan één. Naast de chocoladeletter is in de sinterklaastijd nóg een letter populair: de banketletter, ook wel boterletter genoemd. De banketletter is gemaakt van bladerdeeg en is voorzien van een heerlijke vulling van spijs. De banketletter wordt uit één stuk gemaakt en dat betekent dat er maar een paar letters geschikt zijn om in banketvorm te worden gemaakt. In de praktijk zie je vooral de S, de O of de M in de winkel liggen. Maar onder alle snoepletters is toch vooral de chocoladeletter de absolute favoriet.

Waar komt de chocoladeletter vandaan?

De geschiedenis van eetbare letters gaat een eind terug, en is voor een deel verborgen in de nevelen der tijd. Het is aannemelijk dat de vroegste eetbare letters niet gemaakt waren van chocolade maar van brooddeeg. Dat kan een praktische reden hebben gehad. Misschien zijn op de middeleeuwse kloosterscholen zo nu en dan eetbare broodletters gebruikt om het leesproces te bevorderen. Wie zijn letters goed kon lezen mocht ze uiteindelijk natuurlijk opeten. Misschien hebben de eetbare broodletters ook een heel simpele oorsprong: het was gewoon leuk en grappig.

Eetbare letters en de sinterklaastijd

Tegenwoordig kom je de grotere, eetbare snoepletters eigenlijk vooral in de sinterklaastijd tegen. Ook hier kan een praktische reden voor zijn. Toen in de negentiende eeuw het sinterklaasfeest meer in zwang kwam en er ook ruimte kwam voor cadeautjes kon een letter van brooddeeg op de sinterklaasochtend prima aangeven voor wie de cadeautjes waren. Je hoefde dan alleen maar te zoeken naar de beginletter van je naam om de juiste stapel pakjes te vinden. Op een gegeven moment werden letters van brood te gewoon en te saai en vormden de smakelijkere chocoladeletters een uitstekend alternatief.

Eetbare letters

Letters die gemaakt zijn van brooddeeg zul je tegenwoordig niet meer in de winkel aantreffen. Het is te lastig om verschillende letterbroodjes te maken, die toch het vereiste gewicht hebben. Bovendien weet je als bakker nooit zeker welke letterbroodjes nu juist wel of niet gemaakt moeten worden. Je wil natuurlijk niet met onverkoopbare letterbroodjes blijven zitten. Toch worden eetbare letters vooral door kinderen nog steeds erg leuk gevonden. Zo kun je nog steeds levensmiddelen vinden die van lettervormen gebruik maken. Denk maar aan letter-vermicelli of letter-chips. Wil je letters van brood, dan zul je die zelf moeten maken. Dat kost je misschien wel wat tijd, maar het is een leuke activiteit, zeker om samen met je kinderen te doen.

Aan de onderkant van de A zie je hier verticale streepjes. Hieraan herken je een lettertype met een schreef / Bron: Quistnix at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aan de onderkant van de A zie je hier verticale streepjes. Hieraan herken je een lettertype met een schreef / Bron: Quistnix at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Letters van chocolade

Voor de meest gebruikte eetbare snoepletter ben je dus vooral aangewezen op de chocoladeletters in de sinterklaastijd. Chocoladeletters zijn in feite platte stukken chocola en kunnen dus gemakkelijk breken. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen zijn ze uiteraard goed verpakt, maar bovendien wordt van een lettertype gebruik gemaakt dat wat robuuster is. Hiervoor wordt het lettertype Egyptiënne gebruikt. Dit lettertype heeft een stevige schreef. Een dergelijk lettertype kun je herkennen aan de verticale streepjes die je aan de pootjes van de letters kunt aantreffen. Voor chocoladeletters worden alleen hoofdletters gebruikt, ook weer omdat dit wat steviger vormen zijn.

Wie heeft geluk, Irene of Willem?

Als je naar alle letters van het alfabet kijkt zal je opvallen dat al die letters verschillende maten en vormen hebben. Als je de eerste letter van je naam in chocolade krijgt zou het zomaar kunnen zijn dat Irene met de letter I denkt dat Willem met de letter W een veel grotere chocoladeletter krijgt. Een dergelijk verschil zou tijdens de sinterklaasfestiviteiten het beste recept kunnen zijn voor een fikse ruzie… Gelukkig houden de fabrikanten van chocoladeletters hier tegenwoordig rekening mee. Chocoladeletters hebben in principe hetzelfde gewicht. Dat betekent dat sommige letters wat dikker en breder zijn dan andere, die juist wat smaller en dunner worden uitgevoerd. Als de letters hetzelfde gewicht hebben is er dus geen reden meer voor Irene om jaloers te kijken naar de chocoladeletter van Willem. Dat de letter W optisch toch wat groter oogt is helaas iets dat niet is te voorkomen.

Alle letters leverbaar

Vroeger kwam je bepaalde weinig voorkomende letters niet of nauwelijks in de winkels tegen. Had je een voornaam die begon met een Y, X of Q dan kreeg je dus bijna altijd een alternatieve letter van de sint. Tegenwoordig worden door de diverse fabrikanten eigenlijk alle letters wel in chocolade gemaakt. Zoek je een letter die wat minder vaak voorkomt, dan is het wel goed tijdig de winkel te bezoeken, dit soort letters zal waarschijnlijk het eerste uitverkocht zijn. De letters die je in de winkel het meeste tekenkomst zijn waarschijnlijk de S van Sint, de M van mama of moeder en de P van Piet en papa. Je ziet dat de S van Sint ook vaak als alternatief wordt gebruikt, mocht de juiste letter niet meer verkrijgbaar zijn.

Smaken en soorten

In chocolade kom je drie hoofdsmaken tegen: puur, melk en wit. Je hebt ook luxere chocoladeletters, waar je bijvoorbeeld op een letter van pure chocolade allerlei versieringen aantreft van melkchocola of van witte chocola. Snoepletters zijn er niet alleen van chocolade, je komt ze ook tegen van marsepein, soms ook weer versierd met chocolade of met karamel. Er zijn allerlei lekkere snoepvarianten mogelijk! Speciaal voor mensen met diabetes zijn de letters waar nogal wat suiker in is verwerkt niet geschikt. Voor hen hebben bakkerijen suikervrije chocoladeletters, meestal alleen de S van Sint.

Genieten en voordelig genieten

Een chocoladeletter is een smakelijke snoepvariant waar je heerlijk van kunt genieten. Natuurlijk moet je het niet overdrijven. Voor je gezondheid én voor de gezondheid van je gebit is het verstandig om met mate te genieten. Wil je chocoladeletters voordelig inkopen, dan is het goed te weten dat winkels vlak ná het sinterklaasfeest de chocoladeletters soms met flinke korting uitverkopen. Waarschijnlijk zit jouw beginletter er dan niet meer bij, maar de smaak van een alternatieve letter is dan gelukkig hetzelfde.
© 2017 - 2025 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieën in SinterklaassnoepgoedHet is Sinterklaastijd: de winkels liggen vol verleidelijke chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken en banketstav…
Sinterklaas, meest populaire snoepgoedIeder jaar rond 5 december is er weer een stormloop op het snoepgoed van de Sint. Deze seizoensgebonden lekkernijen zijn…
Sinterklaaspakketten maken voor familie vrienden of relatiesZoekt u een origineel geschenkpakket of leuk sinterklaas kado? Geef eens een sint pakket! Steeds vaker worden er aan vri…

Verschillende tegenreacties op trends rondom gezond etenVerschillende tegenreacties op trends rondom gezond etenVandaag de dag (2017) leven we in een wereld waarbij we telkens geconfronteerd worden met gezond eten. In de supermarkt…
Kruiden voor in de soep: zorgvuldig kiezen voor juiste smaakKruiden voor in de soep: zorgvuldig kiezen voor juiste smaakSoep is als warm voorgerecht bij velen zeer populair. De basis van soep wordt gevormd door de bouillon. Bouillon is wate…
Bronnen en referenties
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 03-02-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.