Raspatat - Het eigenzinnigste frietje van Nederland

Raspatat - Het eigenzinnigste frietje van Nederland Raspatat staat bekend als het eigenzinnigste frietje van Nederland. Het verschilt van friet doordat het niet van aardappelen gemaakt is, maar van aardappelpoeder. Sinds 2012 is het in de supermarkt te koop ten onvrede van de horeca, maar is raspatat uit de supermarkt wel hetzelfde als de raspatat uit de horeca? En is raspatat gezonder dan friet?

Wat is raspatat

Raspatat is patat gemaakt door het mengen van aardappelpoeder met water. Dit is een groot verschil ten opzichte van het maken van friet. Friet is namelijk gemaakt van aardappelen. Raspatat heeft een wat donkerdere, bruinere kleur dan normale patat. Het smaakt bovendien ook anders. De naam ‘ras’ is afgeleid van de uitvinder Robert Alexander Spencer Templeton.

Hoe wordt raspatat gemaakt?

De bruine kleur krijgt raspatat omdat het gemaakt is van aardappelpoeder en water. Het wordt in een speciale installatie gemengd, waardoor er een soort aardappelpuree ontstaat. De puree wordt vervolgens in staafjes geperst door een machine. De horecagelegenheid kan de machine zelf instellen, hierdoor kan de lengte van raspatat per horecagelegenheid verschillen.

Groot verschil tussen raspatat uit de supermarkt en horeca

Tot en met 2012 was raspatat alleen in sommige cafetaria’s beschikbaar. Echter is het sinds 2012 beschikbaar in de supermarkt onder het merk Aviko met op de verpakking de zin ‘I love Ras’. De horeca was niet erg te spreken over het feit dat Aviko een consumentenproduct op de markt bracht aangezien ze hierdoor hun exclusiviteit verloren.

Raspatat uit de supermarkt of bij een cafetaria is echter niet hetzelfde. De raspatat uit de supermarkt is namelijk voorgebakken en is gemaakt in perfect gesneden blokjes. Daar tegenover staat de raspatat uit het cafetaria die niet voorgebakken is en ter plekke vers wordt gemaakt en meteen wordt gefrituurd. Bovendien zijn de patatjes veelal niet even groot, maar zijn ze meer kronkelend. Of raspatat van uit de horeca ook beter smaakt is natuurlijk persoonlijk. Maar aangezien het vers wordt gebakken en er professionals aan het werk zijn lijkt de keuze snel gemaakt.

Bekendheid in Nederland

In het noorden van Nederland is het eigenzinnigste frietje van Nederland veelal bekend, maar in het zuiden van Nederland is het minder bekend en zijn er minder horecagelegenheden die raspatat op het menu hebben staan.

Om de bekendheid van Raspatat vooral in het zuiden van Nederland op te krikken heeft Aviko in 2012 een campagne bedacht die draait met het motto ‘Het eigenzinnigste frietje van Nederland’. Deze campagne promootte in eerste instantie niet de raspatat uit de horeca, maar juist de raspatat uit de supermarkt. Op de verpakking van de raspatat uit de supermarkt had Aviko in eerste instantie de zin “je hoeft er niet meer voor om te rijden” geplaatst. Dit viel niet goed bij horecahouders en de zin is na overleg weggehaald.

Om meer aandacht te brengen aan raspatat bij horecagelegenheden heeft Aviko een gratis app ontwikkeld, de zogenaamde RasApp. Met deze app kun je zoeken naar een plaatselijke horecagelegenheid waar raspatat op het menu staat.

Is raspatat gezonder dan friet?

Dat raspatat en friet niet hetzelfde zijn is duidelijk, maar is raspatat ook gezonder dan friet?

Friet wordt voorgebakken, waardoor het dus eigenlijk twee keer gefrituurd wordt. Raspatat wordt in cafés en restaurants altijd vers gemaakt en meteen gefrituurd, de raspatat in de supermarkt wordt wel voorgebakken. Raspatat van cafés en restaurants lijkt dus gezonder dan friet, alleen zuigt raspatat wel meer olie op dan friet. Het type frituurvet dat je gebruikt speelt een belangrijke rol hoe gezond de friet of raspatat uiteindelijk voor je is.

Het juiste frituurvet

In de supermarkt hebben ze vaak een vak speciaal voor frituurvet samengesteld. Hier kun je grote pakken frituurvet kopen. Hierbij is het gezonder om te kiezen voor frituurvet dat voornamelijk is samengesteld uit onverzadigde vetten. Onverzadigd vet is namelijk gezonder dan verzadigd vet, want als je te veel verzadigd vet binnenkrijgt kun je hart- en vaatziekten krijgen. Hierdoor is het geen verstandige keuze om ‘vast’ frituurvet te kopen aangezien dit voornamelijk bestaat uit verzadigd vet. Vloeibaar frituurvet bestaat juist meer uit onverzadigd vet en is de betere keuze.

Voedingswaarde

150 gram uit friteuse Raspatat Friet
Energie (kcal)440490
Koolhydraten (gram)5360
Vet (gram)2124
Eiwit (gram)67

De voedingswaarde tussen friet en raspatat verschilt dus niet veel waardoor er niet gezegd kan worden dat raspatat gezonder is dan friet.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in snacks uit de frituurAantal calorieën in snacks uit de frituurLekker, een snack nemen uit de frituur, zoals een bitterbal, frikadel of kroket. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk i…
Alles over fastfood en snacksAlles over fastfood en snacksHet wordt steeds populairder, de snelle hap. Niet alleen omdat het makkelijk is in drukke tijden, maar helaas ook omdat…
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…

Hoelang zijn eieren houdbaar en dus eetbaar?Hoelang zijn eieren houdbaar en dus eetbaar?Eieren zijn populair, we zijn met zijn allen steeds meer eieren gaan eten. In veel koelkasten kun te tegenwoordig een do…
Diverse tips om goedkoop en gezond te etenDiverse tips om goedkoop en gezond te etenIedereen is er wel mee bekend: je wilt zo goedkoop mogelijk eten maar je wilt daarbij ook denken aan je gezondheid. Je h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Takeaway, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • http://www.missethoreca.nl/fastfood/nieuws/2012/11/reuring-om-ras-patat-in-supermarkt-10117396
  • http://www.outofhome-shops.nl/nieuws/horeca/fastservice/aviko-komt-cafetariahouders-tegemoet-met-ras
  • Iloveras.nl
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.