Diverse tips om goedkoop en gezond te eten

Diverse tips om goedkoop en gezond te eten Iedereen is er wel mee bekend: je wilt zo goedkoop mogelijk eten maar je wilt daarbij ook denken aan je gezondheid. Je haast je vaak na het werk even snel naar de winkels om je dagelijkse boodschappen te halen. Op de een of andere manier kom je altijd duurder uit dan dat je gewild had en je vraagt je af hoe je er nou voor kan zorgen dat je op een goedkope manier gezond kan eten. Vooral mensen die geboden zijn aan een wat minder budget zullen deze vraag vaak aan zichzelf stellen. Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel geld uitgeeft aan je boodschappen en hoe zorg je ervoor dat je gemakkelijk en gezond kunt eten als je gebonden bent aan een laag budget?

Het probleem

Er is tegenwoordig een enorme keuze uit verschillende soorten voedsel. Dat maakt het natuurlijk minder saai dan heel vroeger toen de mensen nog afhankelijk waren van wat de lokale groenteboer of slager te bieden hadden of wat je van het land kon plukken. Als je nu in de schappen kijkt dan zul je zien dat er van één soort product verschillende versies te verkrijgen zijn gemaakt door diverse producenten. Hoe weet je nou welke producten het beste voor je zijn met al de keuze die je hebt?

Daarnaast heb je ook te maken met het gebrek aan tijd dat je hebt om je te verdiepen in de ingrediënten en om variatie aan te brengen in de maaltijden. Je haast je even snel na het werk naar de supermarkten om de voeding voor die avond te kopen en kiest vaak voor de gemakkelijkste weg. Sommige mensen kiezen er dan bijvoorbeeld voor om kant-en-klaar maaltijden te consumeren.

Het gebrek aan tijd en de enorme keuze uit verschillende varianten voedsel zorgen er vaak voor dat je foute keuzes maakt als het gaat om voedsel. Dit is niet alleen nadelig voor je gezondheid maar ook voor je portemonnee, omdat je soms onnodig veel geld uitgeeft aan eten.

Maar wat kun je nou doen om zowel je gezondheid als je portemonnee een handje te helpen? Hoe kun je op een goedkope manier lekker en gezond eten?

Tips om goedkoop en gezond te eten met een budget

Minder vlees

Je kunt ervoor kiezen om minder vlees te kopen. Vlees kan prijzig zijn en soms is het minder gezond dan vegetarische producten. Door te minderen met vlees, word je niet alleen gezonder maar bespaar je vaak ook heel wat kosten. Dit geld kan je dan weer uitgeven aan gezondere producten.

Koop je producten online bij supermarkten die deze service aanbieden

Mensen zijn vaak van mening dat het goedkoper is om de producten in de winkel te kopen. Dit is enkel het geval als je er goed op let wat je koopt. Steeds meer supermarkten bieden online bestellen en bezorgen aan. Online bestellen geeft veel meer voordelen. Je kan vaak gebruik maken van kortingen die alleen online gelden. Natuurlijk heb je wel verzendkosten, maar deze zijn vrij laag. Je hoeft dan geen geld uit te geven aan benzinekosten. Daarnaast zijn de ingrediënten van de producten duidelijk aangegeven. Doordat je meer tijd hebt om je te verdiepen in de producten als je thuis achter de pc zit, kan je ook vaak de meest gezonde producten selecteren. Bij het kopen van de producten in de supermarkt heb je vaak maar een beperkt aanbod aan winkels waar je naartoe kunt. Je kiest vaak voor de snelste weg en gaat naar de supermarkt bij je in de buurt. Online heb je de mogelijkheid om te kiezen voor verschillende supermarkten waarbij je prijzen kan vergelijken zodat je altijd het goedkoopste uit bent.

Gericht kopen

Het is je vast bekend: je loopt door de winkel en kijkt je ogen uit naar alle producten die er te koop zijn. Als je ervoor zorgt dat je vooraf een boodschappenlijstje maakt dat je ook echt volgt tijdens het shoppen, dan geef je ook nooit meer geld uit dan nodig is. Door meer geld over te houden, kan je gerichter gezondere producten kopen. Vaak zijn gezonde producten iets duurder dan ongezondere producten. Daarom is het aan te raden je geld uitsluitend te besteden aan gezonde producten en niets te kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt.

Ingevroren producten

Vers fruit eten is gezond, dat weet iedereen. Er is, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, niets mis met ingevroren groeten en fruit. Integendeel! Vers fruit is natuurlijk erg gezond om te eten, dat weet iedereen. Bij ingevroren groenten en fruit worden de vitaminen ook gewoon behouden na de bevriezing. Een ander voordeel is dat je ingevroren producten langer kan behouden. Zo ga je verspilling tegen. Je hebt altijd wat in huis en je profiteert van evenveel vitaminen en mineralen.

Met een volle maag gaan shoppen

De meeste mensen gaan boodschappen doen na hun werk. Dit doen ze omdat dit het beste uitkomt en ze er anders geen tijd voor hebben. Het nadeel hiervan is dat je dan vaak nog niet hebt gegeten. Je gaat dan winkelen met een lege maag en dat kan nadelen met zich meebrengen. Je lege maag zal je keuzes gaan beïnvloeden. Zo ben je sneller geneigd om te kiezen voor snacks of voor ongezonde producten. Daarnaast koop je ook veel meer dan dat je nodig hebt. Je hebt na het werk bijvoorbeeld geen zin om te gaan koken en kiest voor iets makkelijks. Je komt dan vaak uit bij gerechten die je even snel kan opwarmen in de magnetron en deze gerechten zijn vaak niet al te gezond.

Maak je eigen producten

Het zit in onze natuur om te gaan voor gemak. Daarom kiezen mensen er ook vaak niet meer voor om eigen producten te maken. Dit, terwijl het niet eens zo lang hoeft te duren. Denk maar aan het maken van je eigen muesli wat overigens nog veel goedkoper is dan de muesli die je in de winkel kan kopen. Het maken van producten kost inderdaad wat meer tijd dan het kopen van de producten in de winkel, maar het is wel veel gezonder.

Bekende merken of eigen merk en ingrediënten

Men wordt vaak misleid door de vele reclames die verschillende bekende merken vertegenwoordigen. Vaak is het niet eens nodig om producten van bekende merken te kopen. Wist je dat producten van eigen merk net zo goed zijn en dat ze ook goedkoper zijn doordat je niet ook nog eens voor het merk hoeft te betalen? Als je goedkoop en gezond wilt eten dan kan je het beste selectief zijn op de producten en er vooral voor kiezen om wat vaker op de lijst van ingrediënten te kijken. Zo zegt het merk niet zo heel veel over de kwaliteit van het product maar de ingrediënten kunnen je wel vertellen of er schadelijke stoffen zijn gebruikt tijdens de productie.

Je kunt meer geld besparen dan je denkt tijdens het boodschappen doen. Daarnaast dien je jezelf er bewust van te maken dat je ook gezond kan eten zonder dat je daar teveel geld voor hoeft neer te leggen. Vele mensen denken dat gezond eten duur is, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn!
© 2016 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop en gezond eten: 7 tipsGoedkoop en gezond eten: 7 tipsHoe kan ik gezond maar tegelijkertijd ook goedkoop eten? Veel mensen denken dat gezond eten duur moet zijn, dit is geluk…
Hoe kun je goedkoop en gezond eten voor één persoon?Hoe kun je goedkoop en gezond eten voor één persoon?Het lijkt erg moeilijk: goedkoop én gezond eten. Zeker als je alleen woont zul je al snel merken dat het niet gemakkelij…
Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie (orthorexia)Gezond eten als obsessie: orthorexia. Het begint met vermijden van vettig eten, altijd de calorieën controleren en tensl…
Minder geld uitgeven aan etenMinder geld uitgeven aan etenStel je wil graag geld besparen. Maar diep in je hart vind je eigenlijk dat die kleine bedragen geen zoden aan de dijk z…

Raspatat - Het eigenzinnigste frietje van NederlandRaspatat - Het eigenzinnigste frietje van NederlandRaspatat staat bekend als het eigenzinnigste frietje van Nederland. Het verschilt van friet doordat het niet van aardapp…
Kaas in verschillende Europese landen in vroegere tijdenKaas in verschillende Europese landen in vroegere tijdenKaas is voor zeer velen onderdeel van het dagelijkse voedsel. Maar hoe lang is dat al het geval? We weten dat het schaap…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Letiha, Pixabay
  • http://www.womenshealthmag.nl/Nutrition/gezond-goedkoop-eten-tips
  • http://www.optimalegezondheid.com/5-eenvoudige-manieren-om-gezond-te-eten-op-een-krap-budget/
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 09-06-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.