Welke kastanjes zijn gezond en welke kastanjes mag je eten?

Welke kastanjes zijn gezond en welke kastanjes mag je eten? Kastanjes zijn populaire vruchten. Al vanaf jongs af aan zoeken kinderen vaak zakken vol met kastanjes. De kastanjes worden gezocht om te verzamelen, maar ook om heerlijk mee te knutselen. Wilde kastanjes (paardenkastanjes) lijken dan ook populairder dan tamme kastanjes. Alleen het zijn juist de tamme kastanjes die je prima kunt eten. De vruchten laten zich op verschillende manieren bereiden en zijn ook nog eens erg gezond.

Tamme kastanjes, wilde kastanjes of paardenkastanjes

We kennen in Nederland twee soorten kastanjes. Het gaat hier om wilde kastanjes en tamme kastanjes. Hoewel deze twee kastanjesoorten vaak met elkaar verward worden behoren de wilde en de tamme kastanje niet tot de zelfde familie. De wilde kastanje behoort tot de familie Aesculus, terwijl de tamme kastanje behoort tot de beukenfamilie.

Welke kastanjes kun je eten?

Een ander zeer groot verschil tussen deze kastanjes is het feit dat de tamme kastanje eetbaar is en de wilde kastanje niet. Het eten van wilde kastanjes kan gepaard gaan met hevige klachten, waaronder buikpijn. Dit komt, doordat het menselijk lichaam de wilde kastanjes niet goed kan verteren. Voor sommige dieren, zoals eekhoorns en wilde zwijnen, zijn wilde kastanjes wel prima voedsel. Deze dieren kunnen de kastanjes wel verteren.

Wilde kastanjes bevatten ook een geneeskrachtige werking. Zo wordt er van de wilde kastanje zelfs een geneesmiddel gemaakt voor paarden. Dit is de reden dat wilde kastanjes ook vaak paardenkastanjes worden genoemd.

Tamme kastanjes / Bron: Moonnl, PixabayTamme kastanjes / Bron: Moonnl, Pixabay

Welke kastanje heb ik gevonden?

De tamme en wilde kastanje worden vaak door elkaar gehaald, maar toch zijn de beide kastanjesoorten ook prima van elkaar te onderscheiden. Wanneer we beide vruchten met elkaar vergelijken zien we dat de schil van beide kastanjesoorten sterk van elkaar verschillen. Bij de tamme kastanje treffen we een vrij zachte schil, de bolster genoemd, met zachte stekels aan, terwijl de wilde kastanje een veel stuggere schil met scherpere stekels heeft. Ook de vorm van de kastanjes is verschillend. Een tamme kastanje heeft één platte kant en loopt uit in een puntje, terwijl de wilde kastanje helemaal rond is en geen wit puntje heeft.

Zijn tamme kastanjes gezond?

Tamme kastanjes kun je prima eten. Tamme kastanjes zijn goedkoop of vaak gratis te vinden en zijn ook nog eens super gezond. Tamme kastanjes bevatten veel gezonde voedingstoffen, waaronder kalium, calcium, fosfor, zwavel, ijzer en magnesium. Daarnaast zijn tamme kastanjes eiwitleveranciers en bevatten vitamine C, alle B-vitamines en provitamine A (bètacaroteen).

Calorieën

Onbereid bevatten tamme kastanjes ongeveer 180 calorieën (800 kJ) per 100 gram. Dit lijkt veel, maar in vergelijking met walnoten en amandelen bevat de kastanje vrij weinig calorieën. Daarnaast bevatten tamme kastanjes ook nog eens geen cholesterol en weinig onverzadigd vet, waardoor tamme kastanjes ook prima gegeten kunnen worden tijdens het volgen van een dieet.

Hoe kan ik tamme kastanjes eten?

Tamme kastanjes kun je op verschillende manieren eten en bereiden. De eenvoudigste manier is om de kastanjes te pellen en daarna gelijk te eten, maar je kunt tamme kastanjes ook poffen in de oven. Wanneer je de kastanjes wilt poffen moet je met een mes een kruisje in de kastanje maken. Deze inkeping zorgt ervoor dat de kastanjes niet ontploffen in de oven, maar gaan poffen. Leg de kastanjes vervolgens op de bakplaat in voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. De kastanjes moeten ongeveer een kwartiertje in de oven. Schrik niet, de kastanjes zullen tijdens het bakproces openbarsten.

Koken

Tamme kastanjes kun je koken in een pan met water. Na het koken haal je de schil van de kastanjes af en kun je bijvoorbeeld puree maken van de gekookte kastanjes of een pan heerlijke soep.

Kastanjes kopen of zoeken

Tamme kastanjes zijn te vinden vanaf oktober. Wanneer je in de buurt geen tamme kastanjeboom kunt vinden of je hebt geen zin om de kastanjes te gaan zoeken en te gaan rapen, dan kun je van oktober tot en met december ook tamme kastanjes in de winkels kopen. Tamme kastanjes zijn verkrijgbaar bij goed gesorteerde supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Houdbaarheid

Kastanjes kun je ongeveer een week op kamertemperatuur bewaren. Wanneer er wordt getwijfeld of een kastanje nog goed is, dan kan de kastanje in een bak met water gelegd worden. Kastanjes die bovendrijven kunnen niet meer gegeten worden. Deze kastanjes zijn uitgedroogd of van binnen opgegeten door insecten.
© 2016 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tamme kastanjesTamme kastanjesIn de herfst zijn in elk bos wel tamme kastanjes te vinden. Tamme kastanjes liggen onder bomen en zijn goed te verwerken…
Zijn kastanjes gezond?Zijn kastanjes gezond?Wilde kastanjes zijn noten die je vroeger als kind wellicht hebt gespaard. Maar wist je dat juist deze noten helemaal ni…
Alles over tamme kastanjesAls je in de herfst in het bos komt heb je grote kans om tamme kastanjes te vinden. Het zoeken is niet alleen leuk, maar…
Recepten met tamme kastanjesRecepten met tamme kastanjesKastanjes rapen op een mooie zonnige herfstdag. En daarna lekker knutselen met de kinderen. Maar er kan nog meer met kas…

Hummus, hoe maak je het en hoe presenteer je het?Hummus, hoe maak je het en hoe presenteer je het?We schrijven het als houmous, hoemoes, humus, hummes of hummus. Deze puree is populair en wordt te pas en te onpas toege…
Koffie tegen hoofdpijn, migraine of een katerKoffie tegen hoofdpijn, migraine of een katerKoffie is één van de populairste dranken in ons land. Veel mensen beginnen de dag met een kop koffie. Nederlanders behor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.shamanshome.com/pages/sub/87668/De_Kastanje.html
  • https://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/tamme-kastanjes-herkennen-en-bereiden
  • Afbeelding bron 1: Moonnl, Pixabay
Reactie

André Pouw, 06-10-2019
15 minuten in de voorverwarmde Airfrayer op 200 graden gaat ook prima, na afloop nog een kwartiertje in de Airfrayer laten staan. Reactie infoteur, 08-12-2019
Beste Andre,

dank voor de waardevolle aanvulling.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.