Hummus, hoe maak je het en hoe presenteer je het?
We schrijven het als houmous, hoemoes, humus, hummes of hummus. Deze puree is populair en wordt te pas en te onpas toegepast. Toch weten we niet allemaal even goed hoe hummus echt gegeten moet worden. Verder kennen we de ingrediënten van hummus niet goed en dus wordt het in de eigen keuken erg weinig klaargemaakt. Gelukkig is het relatief eenvoudig klaar te maken en is het ook nog eens reuze gezond.
Hummus, de basis
Waar komt het vandaan?
Hummus wordt in het nabij gelegen gedeelte van Azië, zoals Turkije, Libanon en Syrië, veel gegeten, maar ook in Noord-Afrikaanse landen waaronder Marokko. Oorspronkelijk is het echter een Libanees gerecht, om precies te zijn komt het uit het gebied dat Levant heet. Inmiddels is hummus ook in West-Europa, waaronder Nederland en België, erg populair.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Wat zit in er?
De basis wordt gevormd door voorgekookte en geweekte kikkererwten. Je kunt ze zelf klaar maken voor de hummus of je koopt een kant-en-klaar bakje. Let op, er zit over het algemeen wel wat smaakverschil in én de kant-en-klare versie bevat net iets meer kilocalorieën. De complete ingrediëntenlijst voor hummus is als volgt:
- 250 gram kikkererwten
- 2 knoflookteentjes
- 3 eetlepels water
- 1 eetlepel tahin*
- 1 mespunt cayennepeper
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 eetlepels citroensap
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel zout (bij voorkeur zeezout)
- 1 theelepel zwarte peper
* Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad.
Maak hummus bij voorkeur één dag voordat je het wilt gaan gebruiken. Dit komt de smaak alleen maar ten goede. Hummus is enkele dagen prima in de koeling te bewaren.
Hoe gezond is hummus?
Hummus is volledig plantaardig (dus ook de vetten) en past om die reden in allerlei voedingsprogramma’s. Qua kilocalorieën moet je uitgaan van ongeveer 300 kilocalorieën per 100 gram hummus.
Recepten hoe hummus toe te passen
Hummusvarianten
- De hummus krijgt net iets extra’s als je in het hummusrecept wat geroosterde pijnboompitjes toevoegt. Niet te veel, anders wordt het te overheersend.
- Koriander heeft een uitgesproken smaak, maar je kunt hummus net iets meer bite geven, door wat verse koriander toe te voegen.
- De cayennepeper in de hummus is ook te vervangen voor paprikapoeder. Het geeft net een andere nuance aan de hummus.
Dippen
Hummus is, om de smaak optimaal binnen te krijgen, prima met Turks brood of een stukje stokbrood te eten. Wit stokbrood is wat neutraler en er kan gewoon gedipt worden in de hummus. Wissel het dippen ook eens af met een pestodip of
aioli. Leg bij het presenteren van de dipjes en het brood ook eens wat schijfjes hardgekookt ei. Deze smaken zijn prima te combineren.
"Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten." George Bernard Shaw
Lamsvlees
- Lamsvlees
- Ui
- Olijfolie
- Zwarte peper en zout
Hummus is goed te combineren met lamsvlees. Maak gehakt van een stukje lamsvlees (bijvoorbeeld in de blender) en combineer dit met een gesnipperde ui en wat peper en zout naar smaak. Maak er kleine balletjes of worstjes van en leg deze even in de koeling om ze op te laten stijven. Bak het lamsgehakt in een beetje olijfolie. Presenteer het in combinatie met een schaaltje hummus.
Bron: Robertokabana, Pixabay Kip
- Kip
- Ui
- Teentje knoflook
- Pepertje
- Kokosolie
- Koriander
- Citroen
- Zwarte peper en zout
Kijk als eerste welk stukje van de (biologische) kip je het lekkerste vindt: dijen, schouder, filet etc. Kook dit in ruim water. Fruit vervolgens in een beetje kokosolie de gesnipperde ui en het kleingemaakte pepertje aan. Doe er wat peper en zout naar smaak bij en leg de stukjes kip even in de verhitte kokosolie voor een lekker bruin buitenkantje.
Als de kip klaar is, druppel er dan wat citroen overheen (niet te veel, anders overheerst het). Strooi er vervolgens wat verse koriander overheen en serveer het uit met een bakje verse hummus.
Aubergine
- Aubergine
- Olijfolie extra vergine
- Zwarte peper
Rooster wat schijven aubergine op het rooster van de barbecue of grillplaat. Zorg dat ze beetje stevig zijn, doe er een klein beetje peper op en druppel er wat goede olijfolie overheen. Leg daarna op de schijven aubergine een toefje hummus. Deze aangeklede aubergineschijven kunnen ook als tussentijds lepelgerechtje gepresenteerd worden.
Tot slot
Hummus is gezond, het is plantaardig en past in verschillende voedingsprogramma’s. Bovendien is het op verschillende manieren te presenteren. Of je het als lekker ervaart is uiteraard persoonlijk, maar gezien het aantal varianten is het bijna altijd wel naar smaak te krijgen.