Een snelle en gezonde maaltijd maken

Een snelle en gezonde maaltijd maken Niet iedereen heeft de mogelijkheid om uren lang in de keuken te staan om een gezonde maaltijd te bereiden. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om toch te zorgen voor een gezonde maaltijd, zonder dat hier veel tijd in gestoken hoeft te worden. Hierbij is het natuurlijk mogelijk om te denken aan kant-en-klaarmaaltijden, maar ook zelf koken hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Belangrijk hierbij is wel om de juiste producten te kopen en de juiste voorbereidingen te treffen.

Gezonde diepvriesmaaltijd

De eerste mogelijkheid om snel en gezond een maaltijd op tafel te zetten is door gebruik te maken van diepvriesproducten. Vaak wordt gedacht dat diepvriesproducten ongezond zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het invriezen van groenten en fruit bijvoorbeeld gaat niet ten koste van de kwaliteit van deze producten. Sterker nog, ingevroren producten bevatten in veel gevallen juist nog meer vitaminen en mineralen dan de verse varianten. Dit komt onder andere doordat de diepvriesgroenten vaak al direct na het oogsten ingevroren worden, waardoor de voedingswaarde goed bewaard blijft. Bij verse groenten en fruit zit er een langere tijd tussen oogst en het nuttigen van de groenten en fruit, waarbij in de tussentijd de voedingswaarde steeds achteruit gaat.

Ongezonde diepvriesproducten

Zijn diepvriesproducten dan altijd gezond? Nee dat is helaas niet het geval. Hoewel diepvriesgroenten bijvoorbeeld in sommige gevallen gezonder kunnen zijn dan de verse groenten, worden in veel kant-en-klaarmaaltijden ook extra toevoegingen gebruikt om de maaltijden extra aantrekkelijk te maken. Hierbij moet vooral gedacht worden aan sauzen en zout. Beide toevoegingen zijn vaak niet gezond, vooral zout wordt veelvuldig gebruikt in kant-en-klaarmaaltijden. Het valt dan ook aan te bevelen om niet een complete kant- en klaarmaaltijd uit de diepvries te nemen, maar bijvoorbeeld diepvriesgroenten zonder toevoegingen.

Stoommaaltijden, magnetronmaaltijden, ovenmaaltijden en andere kant-en-klaarmaaltijden

Ook in het koelvak zijn verschillende kant-en-klaarmaaltijden te vinden. Deze variëren van stoommaaltijden tot magnetronmaaltijden en maaltijden voor in de oven. Het belangrijkste bij dergelijke maaltijden is om goed te kijken naar de gebruikte ingrediënten. Het gebruik van conserveringsmiddelen is binnen deze groep bijna onvermijdbaar, maar dergelijke stoffen hoeven niet schadelijk te zijn. Belangrijker is het om te zien hoeveel vet, suiker en zout er verwerkt is in de producten. Het is mensen eigen om van producten te houden die rijk zijn aan vet, suiker en zout. Met name vet en suiker zijn stoffen die bijna onopvallend in veel producten zijn verwerkt. Door het verwerken van dergelijke stoffen in de kant- en klaarmaaltijden zorgen fabrikanten ervoor dat de producten niet als te flauw in smaak overkomen en dat de consument de producten vaker koopt. Het probleem zit hem echter niet in de smaak, maar in de gezondheidswaarde van dergelijke producten. Kijk bij het kiezen van een dergelijke kant-en-klaarmaaltijd dan ook altijd naar de waardes voor vet, suiker en zout. Niet bij iedere kant-en-klaarmaaltijd zijn deze waardes hoog, maar wel bij een hoop.

Eenvoudige snelle en gezonde gerechten

Een andere mogelijkheid om snel en gezond een maaltijd op tafel te zetten is door te kiezen voor eenvoudige en snelle gerechten. Zo kan een gezonde pasta of rijstmaaltijd al snel op tafel gezet worden. Bij het maken van een gezonde pasta is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van een basissaus (let op: niet te rijk aan suiker, vet of zout!) en diepvriesgroenten om de saus rijker te maken. Het koken kan op deze manier gecombineerd worden met andere werkzaamheden. Bij een rijstmaaltijd kan op dezelfde wijze te werk worden gegaan; kies hierbij bijvoorbeeld voor een notenrijst met daarbij diepvriesgroenten, eventueel met een vers stuk vlees erbij. In het vleesvak is vaak een variant te vinden die snel klaar is, zoals bijvoorbeeld minute steaks of andere producten.

Invriezen eigen maaltijd

Als er zelf gekookt wordt, loont het om meer te maken dan dezelfde dag gegeten wordt. Hierbij kan dan een gedeelte ingevroren worden om een andere keer gegeten te worden. Door op deze manier te werken is het ook mogelijk om op rustige momenten grotere hoeveelheden te koken die dan gedurende de drukkere werkweek opgewarmd kunnen worden. Denk hierbij aan het maken van een verse ketel pastasaus om in te vriezen. Bijna alle maaltijden zijn goed in te vriezen, alleen aardappelproducten zijn lastiger in te vriezen. Bij het invriezen van aardappels verliest het product veel smaak en textuur, waardoor ze niet meer lekker smaken na het ontdooien. Wel kan de rest van de maaltijd gemaakt worden, waarbij de aardappels dan op de dag zelf vers erbij gemaakt worden.

Een snelle en gezonde salade

Een ander snel gerecht is een salade. Hoewel een salade vaak ingewikkeld lijkt om te maken, is het tegenwoordig zeer eenvoudig om een lekkere en gezonde salade te maken. In de supermarkt zijn al zakjes gemengde sla verkrijgbaar, waar vervolgens alleen nog extra producten bij gedaan hoeven te worden. Kies hierbij bijvoorbeeld voor een aantal vissoorten, kappertjes en wat groenten als komkommer. Op deze wijze kan er een zeer gezonde vissalade klaargezet worden binnen enkele minuten. Ook een Griekse salade kost niet meer dan 15 minuten om op deze wijze te maken; een komkommer snijden, wat olijven en feta en je bent al halverwege. Salades met vlees kan ook; door vlees in kleine stukjes te snijden zijn ze sneller klaar en kan de salade eerder opgediend worden. Een salade met biefstukpuntjes bijvoorbeeld is zeer aan te raden.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn kant-en-klaarmaaltijden slecht voor jeZijn kant-en-klaarmaaltijden slecht voor jeZestig procent van de Nederlanders eet wel eens een kant-en-klaar maaltijd en in totaal worden meer dan 20 miljoen kant-…
Welke kant- en klaarmaaltijden zijn verantwoord?Kant- en klaarmaaltijden worden steeds frequenter gebruikt door verschillende doelgroepen zoals eenpersoonshuishoudens,…
Gezond fastfood uit eigen keukenGezond fastfood uit eigen keukenFastfood is in de regel niet gezond, maar wat als je haast hebt en geen tijd om te koken? Snel even langs de snackbar, d…
Besparen: Diepvries kokenBesparen: Diepvries kokenDe winkels puilen uit van het kant en klare eten. Chinees, Japans, Italiaans, Thais, van alles is te koop. In ons land k…

Tips voor een lekker ontbijt, want ontbijten is goed voor jeTips voor een lekker ontbijt, want ontbijten is goed voor jeEen goede start van de dag is erg belangrijk. Na het slaapproces heeft je lichaam behoefte aan nieuwe voedingsstoffen. E…
Wat beïnvloedt onze smaak?Wat beïnvloedt onze smaak?Met ‘onze smaak’ hebben we het óf wat we mooi vinden in uiterlijkheden óf wat we lekker vinden en de weg zoekt via de mo…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.