Tips voor een lekker ontbijt, want ontbijten is goed voor je

Tips voor een lekker ontbijt, want ontbijten is goed voor je Een goede start van de dag is erg belangrijk. Na het slaapproces heeft je lichaam behoefte aan nieuwe voedingsstoffen. Een goed ontbijt mag daarom niet overgeslagen worden. Veel mensen zijn in de ochtend gehaast om naar school of hun werk te gaan en daarbij wordt het ontbijt vaak overgeslagen. Een gezond en goed ontbijt hoeft echter niet veel tijd te kosten.

Ontbijten is belangrijk

Ontbijten is de opstart van je lichaam. 's Nachts heeft je lichaam geen voedingstoffen binnengekregen, maar genoeg verbrand, ondanks dat je rust. Het is belangrijk om de voedingsstoffen aan te vullen en dat doe je het beste met een ontbijt. Er zijn mensen die het ontbijt bewust overslaan om op deze manier gewicht te verliezen. Het ontbijt overslaan is echter een zeer slechte keuze. Het ontbijt is de opstart van je spijsvertering en dat betekent, simpel gedacht, de opstart van het verbranden van calorieën.

Afwisseling

Het is makkelijk om elke dag hetzelfde ontbijt te bereiden. Je hoeft niet al te veel na te denken en waarschijnlijk ben je zo klaar met het bereiden. Toch is afwisseling belangrijk voor je lichaam. Met afwisseling krijg je verschillende voedingsstoffen binnen en het houdt je spijsvertering actief. Zorg ervoor dat je bij het ontbijt ook voldoende drinkt. Je kan kiezen voor vers geperst sinaasappelsap of thee. Ook koffie, melk of karnemelk kun je prima nuttigen bij het ontbijt. Voor het ontbijt kan je eventueel ook een glas lauw citroenwater drinken. Dit bevordert de spijsvertering en op de lange termijn versterkt het ook de vetverbranding.

Moeite met ontbijten

Er zijn ook genoeg mensen die ’s morgens grote moeite hebben om te eten. Dit kan, maar is zeker geen reden om het ontbijt over te slaan. Bouw eventueel langzaam op met een klein ontbijt, zodat je lichaam langzaam kan wennen aan het eten in de ochtend. Je kan er ook voor kiezen om je ontbijt klaar te maken en mee te nemen, zodat je het onderweg of op school of op het werk opeet. Probeer na het opstaan wel iets te eten, dan heeft je lichaam in ieder geval een kleine opstart.

Snel ontbijt

Er zijn veel mogelijkheden om te ontbijten. Als je niet veel tijd hebt kun je kiezen voor een ontbijt dat snel klaar is. Enkele ideeën:
  • Boterham of broodje met beleg
  • Beschuit met beleg
  • Knäckebröd met beleg
  • Rijstwafel met beleg, lekker met kaas of ander hartig beleg. Maar pindakaas en chocoladepasta kan ook
  • Eierkoek met boter en jam
  • Yoghurt met muesli en vers fruit, ontdooid fruit uit de diepvries kan ook
  • Brinta
  • Thee; drinken is ook erg belangrijk omdat de vochtbalans van je lichaam ook weer op peil moet komen na de nachtrust

Iets meer tijd

Als je iets meer tijd hebt kun je voor een wat uitgebreider ontbijt gaan. Denk hierbij aan:
  • Ei in verschillende vormen; gekookt, gebakken, omelet, roerei
  • Roerei met tomaat en paprika
  • Pannenkoek
  • Bananenpannenkoek gemaakt van een geprakte banaan en een ei
  • Havermout
  • Fruitsalade
  • Toast met beleg
  • Smoothie met fruit en/of groente
  • Vers gemaakte wafels met een wafelijzer
  • Vergeet ook bij het ontbijt niet te drinken

Fruit

Voor een volledig gezond ontbijt voeg je een lekker stuk fruit toe. Zo heb je een mooie opstart met de dagelijkse vitamines. Als je geen trek in fruit hebt, neem het dan later als tussendoortje. Extra fruit eten kan overigens geen kwaad, tenzij je veel op suikers moet letten. Eet dan maximaal twee stuks fruit per dag. De meeste fruitsoorten bevatten een hoge hoeveelheid suikers. Deze suikers zijn natuurlijk een stuk gezonder dan de geraffineerde kant-en-klaar suikers.

Assortiment in de supermarkt

De supermarkt heeft een ruime keuze aan ontbijtproducten. Van muesli, cruesli, granen tot crackers, wafels, beschuit en nog veel meer. Probeer verschillende producten uit om te kijken wat het beste bij jou past en wat je het lekkerste vindt om je dag mee te beginnen. Kies het liefst voor zoveel mogelijk natuurlijke producten, waarin zo min mogelijk verzadigd vet en suiker zit. Ook biologische producten zijn gezonder, omdat hier doorgaans minder toevoegingen in zitten en dus natuurlijker zijn.
© 2016 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…
Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch wordt het ontbijt door ve…
Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtGewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtEen gezond ontbijt zorgt voor gewichtsverlies. Lees hier hoe je gewicht gaat verliezen door gezond te ontbijten. Naast g…
Gezond ontbijtenGezond ontbijtenHet ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag. Het geeft energie en zet je stofwisseling in werking. Je bent in…

Jodiumtekort: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseJodiumtekort: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseJodiumtekort symptomen bestaan uit vermoeidheid, spierpijn, gewrichtsklachten, slaapproblemen en haaruitval als gevolg v…
Een snelle en gezonde maaltijd makenEen snelle en gezonde maaltijd makenNiet iedereen heeft de mogelijkheid om uren lang in de keuken te staan om een gezonde maaltijd te bereiden. Gelukkig zij…
Linda1986 (240 artikelen)
Laatste update: 26-02-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.