Welke kant- en klaarmaaltijden zijn verantwoord?
Kant- en klaarmaaltijden worden steeds frequenter gebruikt door verschillende doelgroepen zoals eenpersoonshuishoudens, ouderen en mensen die niet meer in staat zijn zelf een maaltijd te bereiden. De samenstelling qua voedingsstoffen van de kant- en klaarmaaltijden is erg variërend. Bij het maken van een keuze voor een kant- en klaarmaaltijd is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid calorieën, het gehalte aan totaal vet en verzadigd vet en op de hoeveelheid zout (natrium). In dit artikel vindt u de richtlijnen die kunnen helpen bij het kiezen van een gezonde kant- en klaarmaaltijd. Daarnaast vindt u van vier grote supermarktketen twee aanbevolen kant- en klaarmaaltijden, twee maaltijden uit de categorie middenweg en twee maaltijden uit de categorie bij uitzondering, welke uit een groot onderzoek naar voren zijn gekomen. In het onderzoek zijn 179 maaltijden van de vier supermarktketen onderzocht en beoordeeld.
Richtlijnen warme maaltijd
Bij de keuze voor een complete kant- en klaarmaaltijd is het verstandig om te letten op een aantal punten. Bevat de maaltijd wel voldoende groente, eet er anders een salade of rauwkost bij. Ook het gehalte aan verzadigd vet kan sterk variëren in de verschillende maaltijden. Verzadigd vet verhoogt het slechte cholesterol en op deze manier is het risico op hart- en vaatziekten vergroot. In de media is al verschillende malen onder de aandacht gebracht dat kant- en klaarmaaltijden veel zout bevatten. Dit verschilt per maaltijd en daarom is het goed om hierop te letten. Op een aantal etiketten staat alleen het natrium gehalte vermeld. Eén gram keukenzout bestaat uit 400 mg natruim (en 600 mg chloride). Te veel zout is slecht voor het hart en voor de nieren. Tot slot is het belangrijk om te letten op de grootte van de maaltijd.
In onderstaande tabel vindt u de richtlijnen van de voedingsstoffen voor kant- en klaarmaaltijden overzichtelijk weergegeven:
Voedingsstof | Hoeveelheid |
Energie | 400 – 700 kcal
550 – 950 kcal voor een totale maaltijd inclusief dessert |
Totaal vet | 20-35 E% |
Verzadigd vet | ≤ 10 en%
(Bij een maaltijd van 500 kcal is dit 5,7 gram verzadig vet) |
Voedingsvezels | ≥ 1,3 gram per 100 kcal
( Bij een maaltijd van 500 kcal is dit ≥ 6,5 gram) |
Groente | ≥ 150 gram per maaltijd |
Natrium | ≤ 160 mg per 100 gram
(Bij een maaltijd van 500 gram is dit ≤ 800 mg) |
Eiwitten | Maximaal 25 E% |
Koolhydraten | Aanbeveling 40 E% |
Naast de richtlijnen voor de verschillende voedingsstoffen is het belangrijk om te variëren in de verschillende maaltijden. En mocht een maaltijd bijvoorbeeld een keer iets meer vetten bevatten dan de aanbevolen hoeveelheid probeer hier dan de volgende dag rekening mee te houden door een maaltijd te kiezen met minder vet.
Maaltijden bij voorkeur, middenweg en bij uitzondering
Voor het kiezen van een gezonde kant- en klaarmaaltijd is het verstandig om naar bovenstaande richtlijnen te kijken. In onderstaande tabel vindt u kant- en klaarmaaltijden van verschillende supermarktketen ingedeeld in de categorieën; bij voorkeur, middenweg en bij uitzondering. Deze maaltijden zijn beoordeeld op de totale hoeveelheid energie, de hoeveelheid totaal vet en verzadigd vet en de hoeveelheid zout (natrium). Deze voedingsstoffen brengen de meeste gezondheidsrisico`s met zich mee.
Bij Voorkeur | Middenweg | Bij uitzondering |
Hoogvliet; Daily Chef
Snijbonen met kipfilet en aardappelschijfjes (500 g) | Hoogvliet; Daily Chef
Spinazie stamppot met hamburger (500 g) | Hoogvliet; Daily Chef
Fusilli kip-pesto (450 g) |
Hoogvliet; Daily Chef
Worteltjes en erwtjes met filetlapje en aardappelpartjes (500 g) | Hoogvliet; Daily Chef
Indiase kip tandoori met gele rijst (450 g) | Hoogvliet; Daily Chef
Boerenkoolstamppot met rookworst (500 g)
|
C1000; basis
Stamppot boerenkool (500 g)
| C1000
Gehaktbal met sperzieboontjes (500 g)
| C1000
Seizoensschotel; saucijs met spruitjes (500 g)
|
C1000; basis
Macaroni (500 g)
| C1000
Kipfilet in romige pepersaus (500 g)
| C1000
Mihoen Goreng (450 g)
|
Jumbo
Chili con carne met witte rijst (450 g)
| Jumbo
Kip kerrie in witte rijst (500 g)
| Jumbo; Werelkoks, taste the world
Javaanse bami met rundvlees massala (450 g)
|
Jumbo
Erwtjes en worteltjes met aardappelpuree en kipfilet in champignonsaus (500 g)
| Jumbo
Paella volgens Spaanse receptuur (450 g)
| Jumbo
Groenten lasagna (400 g)
|
Albert Heijn
Kip in tandooriesaus (500 g)
| Albert Heijn
Hachee met rodekool en aardappelpuree (500 g)
| Albert Heijn
Cordon blue met bladspinazie en aardappels (500 g)
|
Albert Heijn
Hollandse stamppot hutspot met hachee (500 g)
| Albert Heijn
Chinees, Foe Yong Hai met bami (500 g)
| Albert Heijn
Gehaktballetjes met doperwtjes, worteltjes en aardappelpuree (500 g)
|
Van 179 onderzochte kant- en klaarmaaltijden behoorden 31 maaltijden tot de categorie bij voorkeur en 45 maaltijden tot de categorie middenweg. De overige maaltijden behoren tot de categorie bij uitzondering en worden afgeraden om regelmatig te eten.
Prijzen
In het onderzoek zijn ook de prijzen van de kant- en klaarmaaltijden meegenomen. De gemiddelde prijs van de 179 maaltijden is € 3,45. De goedkoopste maaltijd is € 1,99 en de duurste maaltijd is € 5.99. Als opmerking bij de gemiddelde prijs moet vermeld worden dat een aantal maaltijden per 1000 gram worden verkocht. Omdat er geen halve maaltijd gekocht kan worden is de prijs van 1000 gram meegenomen in de berekening voor de gemiddelde prijs van de maaltijden. De prijzen van kant- en klaarmaaltijden liggen gemiddeld iets hoger dan de prijzen van zelfbereide maaltijden.