Wat voor soorten spinazie bestaan er?
Er bestaan allerlei spinaziesoorten met ieder hun eigen vorm en smaak. Deze groentesoort bevat tevens een hoop verschillende vitamines en mineralen. Elke soort spinazie wordt meestal op een eigen unieke manier in een gerecht toegepast. Hiernaast kan de houdbaarheidsdatum soms wat variëren. Het heeft echter eeuwen geduurd voordat deze populaire groente in Europa geteeld werd. Spinazie komt namelijk oorspronkelijk elders vandaan. Waar komt spinazie oorspronkelijk vandaan en welke spinaziesoorten bestaan er allemaal?
Spinaziesoorten
Waaruit bestaat spinazie en hoe ziet het eruit?
Spinazie is een gezonde groente. Het behoort tot het geslacht 'ganzenvoet'. Ganzenvoet is een onderdeel van de 'Amarantenfamilie'. Men heeft deze planten ganzenvoeten genoemd vanwege de unieke bladvorm die sommige soorten hebben. Spinazie leeft en groeit maar 1 jaar. Hierdoor moet deze groente al vrij snel geoogst worden. Spinazie bevat diverse mineralen die gezond zijn voor het lichaam:
- IJzer
- Kalium
- Magnesium
- Nitraten
- Vitamine E
Spinazie bevat veel ijzer, echter wordt dit minder goed door het bloed opgenomen waardoor een deel van de voedingsstof verloren gaat. De antioxidanten die zich in spinazie bevinden zorgen ervoor dat men gezond blijft en zich goed voelt. Men kan deze groente koken of wokken. Hiernaast is het rauw in salades te gebruiken.
De oorsprong van spinazie
Spinazie is een groente met een Aziatische origine. Wetenschappers vermoeden dat de groente al meer dan tweeduizend jaar geleden voor het eerst in Iran werd geproduceerd. Zo'n zeshonderd jaar na Christus werd er voor het eerst in China spinazie geteeld. Pas in de 12e eeuw werd men in Europa bekend met dit product. Rond 1400 jaar na Christus werd er voor het eerst spinazie in Europa geoogst.
Soorten spinazie
In totaal bestaan er drie verschillende spinaziesoorten, namelijk de 'kleinbladige spinazie', de 'grofbladige spinazie' en de 'wilde spinazie'. Ondanks de duidelijke benamingen zijn de spinazie's tijdens het beginstadium soms moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Kleinbladige spinazie
Kleinbladige spinazie staat ook wel bekend als 'jonge bladspinazie'. De bladeren van kleinbladige spinazie zijn rond van vorm. Tevens voelen de bladeren glad aan. Kleinbladige spinazie is aan het einde en begin van het jaar verkrijgbaar. Deze groente wordt vaak als ingrediënt in salades gebruikt. Vanwege de vorm en structuur is het namelijk minder geschikt om te koken.
Wilde spinazie
Wilde spinazie heeft wilde en gekrulde bladeren. Hierdoor wordt dit product wilde spinazie genoemd. Tevens heeft het een stevige structuur. Deze variant wordt onder andere vanuit Italië, Spanje en Turkije geïmporteerd. Wilde spinazie blijft ten opzichte van andere spinazie's langer houdbaar. Hiernaast bevat deze spinazie meer smaak. Het is zeer eenvoudig en in een korte tijd te bereiden door middel van een wokpan. Om dit te kunnen bewerkstelligen moet men eerst de harde delen (zoals de steel en harde nerven) van de groente verwijderen. Soms wordt er vervolgens tijdens het serveren citroensap toegevoegd.
Grofbladige spinazie
Grofbladige spinazie wordt vaak wilde spinazie genoemd. De spinazie wordt echter wel geteeld in plaats van in het wild geplukt. De meeste grofbladige spinazie die in de schappen te vinden is heeft een Italiaanse oorsprong. De meeste supermarkten hebben dit product echter niet omdat het niet op een vaste datum geoogst wordt. De boeren die het oogsten zijn namelijk afhankelijk van het weer. Omdat het teveel onzekerheden oplevert kiezen de meeste supermarkten ervoor om dit product niet aan hun assortiment toe te voegen.
Hoe weet ik of spinazie vers is?
Verse spinazie is aan een aantal eigenschappen te herkennen. Ten eerste behoort het een sterke groene kleur te hebben. Hiernaast moeten de bladeren stevig zijn. Het is aanbevolen om voedsel waarin spinazie is verwerkt dezelfde dag op te eten. U kunt het maximaal twee dagen in de koelkast bewaren wanneer dit nodig is. Dit gaat echter ten koste van de smaakbeleving. Men dient de groente voldoende te wassen voordat men begint met koken. Soms kunnen er namelijk zandkorrels achtergebleven zijn. Hiernaast kunnen de bladeren met pesticiden behandeld zijn. Het is echter niet mogelijk om deze landbouwstoffen geheel weg te wassen.